George Orwell ilk kitabını 30 yaşındayken yazdı. Orhan Kemal ilk kitabını 34 yaşındayken yazdı. J. R. R. Tolkien ise ilk kitabını 45 yaşındayken yazdı. Kitap yazmak yaşanmışlık, birikim ve iyi bir okur olmayı ister. İyi bir okur olana kadar okumaya devam...
··4 alıntı·
1 +1'leme
95,3bin Gösterim
45 yaşımdan sonra gelecek olan ün, Türkiye şartlarında beni bir bankta kırkımda soğuktan öldürmeye yeter... Bu ülkede yazar olmak çok zor. Yeni yazarsan destek dahi görmüyorsun günümüzde.
Hamid sen kimsin ki benim kitap koleksiyonumu 3-5 kurgu eserden ibaret olarak kıyaslıyorsun, veya kim oluyorsun ki 25 yaşımda hiçbir şey yaşamadığımı ima ediyorsun ? Kaç yaşından beri kitaplarla haşır neşir olduğumu, kaç yaşından beri şiirler, kısa öyküler yazdığımı biliyor musun? Sen okuduğun kitaplardan hiçbir şey öğrenememişsin, özellikle önyargıyı, bilmeden konuşmamayı. Cahil çok, çene de çok. Ben bilmişlik en çoku. Oturup kendi hayatımı sana anlatacak değilim, buraya kitap koleksiyonumu senin için yığacak da değilim. İlgi çekmek isteseydim senin gibi çok bilmişlik yapıp boş eleştirilerde bulunurdum. He bu arada yazarlık mesleğim evet. Bu seni rahatsız etmeye devam edebilir. Bir cevap yazarsan karşılık vermeyeceğim, cahille sohbeti kısa tutmak gerek. Sana bu kadarı yeterli.
Oğuz Aktürk
bunu deme sebebim de hayatlarında daha hiçbir şey görüp geçirmeden, bu hayatın içinde pişmeden, edebi kaygıyı bir kenara atarak tamamen ticari kaygıyla kitaplar yazanlar için
Sabahattin Ali ilk öyküsünü 17 yaşındayken, Cemal Süreya ilk eserini (1953 diye hatırlıyorum) 22 yaşındayken,Jane Austen Aşk ve Gurur'u 21-22 yaşındayken yazmıştı. Bazı yazarlar da yetenekli diyebiliriz o zaman.
Sıkı bir Sabahattin Ali okuyucusu değilim ve açıkçası tek bir iki kitabına az çok aşinayım. Bunu bilmiyordum teşekkür ederim 🙃✋
Christopher Paolini Eragon: Ejderha Süvarileri'nin Mirası kitabını henüz 15 yaşındayken yazmaya başlamış, Fyodor Dostoyevski , İnsancıklar kitabını 24 yaşında, Thomas Mann , Buddenbrooklar kitabını 25 yaşında, Orhan Pamuk , Cevdet Bey ve Oğulları kitabını 28 yaşında yazmaya başlamış ve benim için hepsinden öte İsmet Özel , Kan Kalesi şiirini 22 yaşında yaznıştır. Bu birazda çok fazla okumaktansa çok fazla yazmak ile alakalı bir durum. Okumak kadar kafandakileri betimleyip yazıya dökmek de çok önemli, kalemin iyi değilse kütüphane dolusu kitap okumanın bir önemi yok bence.
Bir insan niçin yazar oda önemli. Sadece bir kitabım olsun diye de yazar olunmaz