Merhaba arkadaşlar. İçerisinde 4 adet Dostoyevski öyküsü bulunan, kısa öykülerden oluşan (ana öykü hariç) değerli bir eseri daha geride bıraktık. Bu tarz kısa Dostoyevski basımlarını ‘zihin dinlendirme seansı’ olarak değerlendiriyorum aslında. Uzun metrajlı eserlerinden sonra bunlar ancak çerezlik diyebileceğimiz türden eserler oluyor haliyle. Onun yazarlığı kadar yazdığı zaman diliminin de çok önemli olduğuna inandığımı söyleyerek de başlamak istiyorum. Neden?
Küçük Kahraman öyküsü kaleme alındığı sıralarda, Dostoyevski ölümü bekleyen bir idam mahkumu. Hani bazen sosyal medyada yarın öleceğinizi bilseniz neler yaparsınız diye soranlara elbet denk gelmişsinizdir. Bu pencereden baktığımızda şunu da yapardım, bunu da yaşardım, artık bunu da mutlaka yapayım da öyle olayım cevap çeşitliliklerine baktığımızda ben hiçbir zaman kimsenin çıkıp da ‘Öykü Yazardım’ dediğini duymadım. Merak etmesinler, biri bunu yapmış. Bizler de merak etmeyelim çünkü ben de dahil hiç kimsenin aklına öleceğini kesin olarak bildiği günün öncesinde böyle bir öykü yazmak gelmezdi. Ki ölüme giden birinin yazdığı hayat dolu bir öykü de elbette dikkat çekici olacaktır. Haksız mıyım?
Diğer yandan bir çocuğun gözünden dünyaya bakış olarak mı değerlendireceğiz yoksa bir çocuğun nasıl bir psikoloji içinde olduğunu mu değerlendireceğiz yoksa her şeyi bir kenara bırakıp ölümü bekleyen bir adamın yazdığı bu etkileyici öyküyü hangi psikoloji içinde yazdığını mı, burası bilinmez. Ancak kesin olan bir durum var ki kısacık öykünün bile bir etkileyiciliği var ve yazar bunu başarıyor.
Diğer yandan ise daha 11 yaşında bir çocuğun (az daha ağız alışkanlığı, bebe diyorduk) penceresinden baktığımız bu dünyada bizler sevgiyi, bir çocuğun zihninin nasıl çalıştığını; buradan ilerleyerek bir insanın genel anlamda fedakarlığının boyutlarını ve bu özellikleri nasıl kazandığını anlayabiliyoruz. Şimdi bile kendinden şikayetçi olan, keşke bu kadar iyi kalpli ve fedakar olmasaydım diyenleriniz yok mu? Eh, önce o arkadaşlar gelsin de onları biraz geçmişe götürelim. Bu arada çocuk bir kadına aşık olacak, burada da bizler bir çocuğun aşkı ile bir yetişkinin aşkı arasında kıyaslama şansı bulacağız. Hatta burada Dostoyevski kendi ruhuna rahmet dahi okutabilir. Özellikle Freud okuduysanız ve çocukların ebeveynlerine yönelik sevgilerine dair pek çok araştırmasını inceleme fırsatı bulduysanız. Konuyu nasıl yine Freud’a bağladım ama.
Son hikaye (Mujik Marey) ise aslında biraz yazarın böyle kabalıktan ve cahillikten bunaldığı için aklına gelen bir köylüden yola çıkarak hapis arkadaşlarını eleştirdiği öyküsü. Aslında bir köylü eleştirisi olmasının sebebi bunları yapanların köylü olmasından ziyade köylülerin inatla bu şekilde olmaları. Ancak söylenecek pek bir şey yok. Hani aralarında çok az bir kısmı hariç diğerlerine bu şekilde ağır ithamlarda bulunmuyorum. Ancak bazıları var ki gerçekten de bu durum adamların içine işlemiş böyle saçma hareketler yapmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Bu arada Mujik, Köylü demektir.
Ayrıca bugün Avrupa’da bayrağımızı temsil eden Galatasaray, Beşiktaş, Başakşehir ve Karabağ’a da başarılar dilerim.
Büyük yazar Dostoyevski’ye ait daha önceki incelemelerimiz ve okuma listemiz ise şu şekilde:
#13515085#81769718#133546312#133678186#133688790#133696828#133706339#133810021#133824802#133832302#133855156#133887623#133963496#257214091#257393124#257440564#258487451#258543876#259424350#259831333#259865577
Okuma listemiz ise şu şekilde:
Amcanın Düşü (Amcanın Rüyası)
Başkasının Karısı
-Mujik Marey
Netoçka Nezvanova
Puşkin Üzerine Konuşma
Stepançikovo Köyü
Şerefli Hırsız (Dürüst Hırsız - Namuslu Hırsız)
-Sayın Proharçin
-Bobok
-Şerefli Hırsız
Suç ve Ceza
Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları
Yeraltından Notlar
Hepimize iyi okumalar dilerim..
Küçük KahramanFyodor Dostoyevski · Helikopter Yayınları · 2018400 okunma