BAL’DAN TATLI BAL BALZAC
2018 61. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2018 11:54
Balzac’la tanışmam lise dönemime denk gelir. Vadideki Zambak’ın tırt bir çevirisiydi sanırım. Kitabı o zamanlar klasikler arasında olduğu için merak etmiş almış okumaya başlayınca hatırladığım kadarıyla şöyle bir cümleyle karşılaşmıştım; “Balzac kadınlar ile ilgili şöyle der; ‘Genç kadınları ciddiye almayın, onlar bencildir, onlarda gerçek dostluk bulunmaz, bir kadın ancak dul ve zengin olduğunda bir işe yarar.” gibiydi. O zamanın kafası tabi bir klasik böyle mi başlar be diyerek ilk kez bir kitap fırlattım. Uzun yıllar Elif Balzac’a küsmüş Balzac’ın da çok umrunda durumundayken yollarımız yeni keşfim Zweig sayesinde tekrar kesişmişti. Üç Büyük Usta kitabında Balzac’ı öylesine ilahlaştırarak anlatmış ki, bu 80 sayfada anlattığından hızını alamamış olacak R. Rolland’a yazdığı mektupta “Siz nasıl bir Beethoven’cıysanız ben de bir Balzac’cıyım. Otuz yıldır Balzac okuyorum, hayranlığımdan hiçbir şey kaybetmeden tekrar tekrar okuyorum.” diyerek heyecanını paylaşmış, yazarlık hayatının ve hayat tecrübesinin toplamı olmasını istediği ‘Büyük Balzac’ kitabının elyazmaları için 10 yılını vermiş. ‘Büyük Balzac’ Zweig’ın gençlik hayaliymiş. Ama ne yazık ki Balzac’ın da gençlik hayali olan ‘İnsanlık Komedyası’nı bitirememesi gibi Zweig da kitabı bitirememiş, hayran olunan yazarlarla böylesine ortaklık yaşamak Zweig’ın kaderi gibi sanki. (Kleist gibi intiharı da var.) Ben Üç Büyük UstaÜç Büyük Usta’yı okurken Zweig’in heyecanı anında bana geçti o hevesle koşarak Vadideki ZambakVadideki Zambak , İnsancıklarİnsancıklar ve Oliver TwistOliver Twist aldım :) Tabi bu bir şey değil. Sabahattin Ali okurken onun çevirdiği Heinrich Von KleistHeinrich Von Kleist'in
BalzacStefan Zweig · Can Yayınları · 2017446 okunma
··1 alıntı·
1.391 Gösterim
Roquentin
Şu beğenen sevgili arkadaşlar ben 10 saatte yazdım gerçekten 10 saniyede okudunuz mu yaa...
Roquentin
ahaha git , beğenmişsin demek okudun :))))
Hepsini bir çırpıda okudum, son derece akıcı ve çarpıcı bir inceleme olmuş; pek çok kişiye çok uzun gelecek olsa da bu inceleme, bence Balzac hakkındaki pek çok hususu özetleyen ve edebi dehasına dair çok güzel tespitler içeren "lübbül lüb" formatında yani özün özü budur.
Roquentin
Yaa süpersin :) Balzac sevmeyen ölsün ya :) Alayım sana bir Balzac:)
Destan mı bu :)
Roquentin
Ahhah destan da olur mini kitap da:)
Şıllık demek ha ahahahah 😂 yahu Balzac’ı hiç bilmiyordum ben ön araştırma gibi oldu, ki okusam kesin çok severim çünkü romantikler ben kalp 🖤 ağzına sağlık canıms negzel yazmışsın yahuu :)
Roquentin
Balzac'ta anne Orhan'da baba :) bu arada ikisinin de romanlarında diğer romanlarının kahramanları geçiyor :) bi düşün bunu :)
Elleriniz ve gözleriniz dert görmesin insallah... çok guzel olmuş. Kahve kısmı tam benlik 😄 Hem borç ve hem Ukrayna tatili🙄 Hele tiyatro efsanee 😂😂 Kraldan krala 😎
Roquentin
Ahahhaah:) ya borçları da kendinin tahsil ettiği görülmemiş ya ailesi ya sevgilileri :)
Şimdi beğenip geçeyim demiyorum. (Bu hep emeğe saygıdan) ;) Daha sonra geniş vakitte okuyacağım. :)
Çok sevindim :)