Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Semih Doğan bir yorumu yanıtladı.
240 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Batıl inanç, mantıksal bir temele dayanmayan inanç ve davranışlar olarak tanımlanır. Yani bilimsel bir anlamı olmayan davranışlarda bulunmak, sözler söylemek, veya inançlara inanmaktır, batıl inanç. Merdiven gördüğünüzde altından geçmiyorsanız, bir şeylere nazar değmesin diye tahtaya vuruyorsanız, yıldız kayarken dilek tutmayı ihmal etmiyorsanız
Sevgili Arsız Ölüm
Sevgili Arsız ÖlümLatife Tekin · İletişim Yayınevi · 20137,1bin okunma
··
3.956 görüntüleme
Emel Kalender okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Çok iyi bir inceleme, tebrik ederim. Haklı tespitler var fakat ben kitabın dilini biraz hızlı buldum. Bitirdiğimde belki farklı düşünürüm.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Bence bitirdiğinizde daha fazla seveceksiniz. Okudukça daha aşina oluyor insan diline :)
İbrahim okurunun profil resmi
Şimdi batıl inanç meselesi gülünç ama eğlenceli. Ben severim batıl inançları elbette çoğunun altının boş olduğunu bildiğim için, bana eğlenceli gelirler. Bir de şu mesele var. İnanacağımız her şeyin bilimsel bir temeli olması gerekir mi? Kanaatimce bu görüş bireyi materyalizme sürükler. Materyalizm de insanı insanlıktan çıkartıp mantıksal bir mekanizma haline getirir. Kanaatimce, metafizik ve doğaüstünü de gözardı etmemek icap eder. Eğer salt mantıktan örülü bireyler olmak istemiyorsak. İnsan mantıksal olduğu kadar da duygusal bir varlıktır. Sağlıklı bir bireyin bu iki unsuru dengelemesi icap eder. Bir diğer yorum yapmak istediğim konu da yaş meselesi. Elbette her kitabın bir yaşı vardır. Yorumunuza bu yönden katılıyorum. Ancak bu yorumu yaparken, bireyin yaşadığı coğrafyayı gözardı ettiğinizi düşünüyorum. Bu kitaptaki olguların hepsini reddedecek 50 yaş üstü bireyler olduğu gibi, hiçbir mantıksızlık bulmayacak 20 yaş altı bireylerde vardır. Bu kitap genelinde herkesin takılıp kaldığı, batıl inanış mevzuusu var bir de. Tamam bu kitap batıl inanış konusunu işlemiş olabilir ama bu %10 una tekabül eder. Burada asıl işlenen bir kültürdür. Batıl inanış dışında çok daha önemli konular var. Misal, köyden kente göç. O insanların mücadeleleri, uyum çabaları. Bunlarda en az batıl inanış kadar irdelenmeli diye düşünüyorum. Kalemine sağlık güzel olmuş :) yazı biraz eleştirel oldu, hatamız olduysa, sürçü lisan ettiysek affola. Keyifli haftasonları dilerim :)
2 önceki yanıtı göster
Semih Doğan okurunun profil resmi
Asıl böyle yorumlar benim hoşuma gidiyor zaten İbrahim Bey. Ancak böyle yaparsak daha çok gelişebiliriz diye düşünüyorum. Az çok tanıyorum da zaten sizi. Yorumunuza memnun oldum. Çoğunlukla katılıyorum söylediklerinize. Paragraflar halinde cevaplarımı sunayım :) İnanacağımız her şeyin bilimsel bir temeli olması gerekir mi? Bence evet gerekir. Bu şekilde bir düşüncenin materyalizme sürükleyeceğine ve insanı duygusuz bir obje haline getireceğine inanmıyorum. İnsan mantıklı şeylere inansa da mantıksız şeylere inansa da insandır ve insan duygusal bir varlıktır. Yaş meselesi ve bireyin yaşadığı coğrafya ile ilgili söylediklerinize katılıyorum. Anneannem ile ilgili bir anıya yer vermem de aslında bu sebepleydi aslında. Ben de 27 yaşındayım ama mantıksızlık bulmadım içerisinde. Katılıyorum ama söylediğinize. Biraz daha açık yazabilirdim. Kültür konusu, göç ve zamanla insanlarda meydana gelen değişim, hatta kitabın isminin nereden geldiği, Dirmit kızın değişimleri gibi konularına da değinebilirdim. Ama çok uzun uzadıya yazmak istemedim. Teşekkür ederim değerli yorumunuz için :)
12 sonraki yanıtı göster
Necip G. okurunun profil resmi
Kitaba yaş verme olayına bayıldım:) Ben de bugün kafamda oynayacağım bu oyunu:) Yaş mevzusunun nedenini çok iyi anlatmışsın. Benim tutuyor Allah’tan:) Buluşmaya katılamayacağım kesinleşince kitabı da okuyamadım. Yorumları takip ettim ama. Ebru Hanım kitabı bitirebilmek için serum kullanıyor:) O derece sıkılmış... Senin incelemende ise müthiş bir enerji var! Demek ki insanın doğduğu, büyüdüğü ortam veya anıları, yaşanmışlıklar bir kitaba bakışı da bu denli etkiliyor. Batıl inanç deyince Hüseyin Rahmi’nin Gulyabani’si geliyor aklıma. İncelemesini yazarken ben de batıl inanç konusuna girmiştim. Ancak o kitap daha fantastik yaklaşıyor meseleye. Anladığım kadarıyla bu kitap daha gerçekçi ve dediğin gibi yazarın geçmişinden izler taşıyor. Benim için çok faydalı bir inceleme oldu Semih.Bir önceki buluşmanın kitabını okumaktan incelemelerden sonra vazgeçmiştim. Ancak bu kez tersi olacak gibi. Emeklerine sağlık...
Semih Doğan okurunun profil resmi
Buluşmaya ben de katılamıyorum abi. Haziran'da beraberiz ama :) Kitabın yaşı muhabbetinde haklı olduğumu düşünüyorum. Sen bakma inceleme yapanların genellikle beğendiğine. Bence çoğunlukla zorlandı arkadaşlar. Hatta o sebeple inceleme pek yazılmadı. Çünkü dediğim gibi 20-25 yaşlarındaki okurlara hitap etmiyor. Benim farkımsa anneanne faktörü oldu... Ebru Hanım'ın bu kitabı beğenmeyeceğini tahmin ediyordum zaten. Açık sözlü bir şekilde eleştirisini yapmasına hayranım :) Teşekkür ederim.
1 sonraki yanıtı göster
Selman Ç. okurunun profil resmi
Ben de diyorum bizim kısmet niye bağlı. Baksana profil fotoğrafım da bile kollar bağlı :)) Semih emeğine sağlık. Güzel inceleme, güzel anı.
5 önceki yanıtı göster
Semih Doğan okurunun profil resmi
O fotoğrafa şiir yazılır be Selman :) Belki de çoktan yazılmıştır... :)
3 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Roquentin okurunun profil resmi
Haha çok güzel olmuş:) bu arada ben aldım tiyatroya bilet gidiyom bu hafta ya kız:)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Sen geçen gün gitmemiş miydin herif? :)
2 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
21 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.