Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kemal Sayar
Kemal Sayar
: Hafıza günümüzde zayıfladı çünkü hafızaya ihtiyaç kalmadı. Google Efendi'ye açtığınızda bir şeyleri hemen bulabiliyorsunuz. İnsanın bir şeyi zihninde saklama kabiliyeti de, isteği de azaldı günümüzde. Protez bellek kullanıyoruz artık. Dilimizin sınırları, dünyamızın sınırlarıdır. Belleğimize aldığımız kelimeler, şiirler, kelam-ı kadimler, kelam-ı kibarlar evrenimizi genişletiyor, ruhumuzun köklerinin nerede yattığını bize söylüyor. Lezzeti, zevki nerede buluyoruz, bize onu söylüyor.
Sayfa 119
İnsan Dakikaları
Anlaşılan, Facebook ve Google gibi şirketlerin temel kaynağı olan insan dakikalarını toplamak petrol çıkarmaktan çok daha kârlı bir iş artık.
Sayfa 189
Reklam
Tiyatro sanatının meselesini gerçekten anlamamıştı, sinema gibi gerçekçi değildi, müzik gibi eğlenceli de.
Sayfa 162Kitabı okudu
"Yazmak gerçek bir sohbetin yerini tutabilir mi?" diyor. "Niye tutmasın," diyorum, "daha iyi bile. Farkında mısın, düşünce hızından daha hızlı konuşuyoruz, bazen ağzımızdan olmadık sözler çıkıyor. Yani aslında düşünmeden konuşuyoruz. Oysa düşünmeden yazmak imkansız. O yüzden yazarak tanıştığımızda aslında daha gerçek, bilinçli tarafımızı gösteriyoruz."
Reklam
Artık bilgi aramıyoruz; Google’lıyoruz. Ve cevaplar için Google’a daha çok bel bağladığımızdan kendi kendimize bilgi edinme yetimiz azalıyor. “Hakikat” şimdiden, Google aramalarında en üstte çıkan sonuçlarla belileniyor.
Amazon'un ağaç evinde Wi-Fi çeken bir kuş yuvası var, Pixar'ın toplantı odası olarak kullandığı tahta barakaları ve mağaraları var, Google'ın da plaj voleybolu sahası ve her tarafından pembe flamingolar sarkan bir dinozoru var.
Reklam
...kalbin selameti için bazı şeyler Google'da aratılmamalıydı, bir kitabın içinde, sayfaların arasında bulunmalıydı bazı şeyler, öncesinde uzun uzun aranıp.
Sayfa 25
Kişisel Verilerimiz ve Çevrimiçi Reklamcılar
Evet, internette başkaları tarafından ele geçirilmeyi bekleyen çok sayıda veri havuzu var ancak bu durumun tek sorumlusunun hükümet olduğunu söyleyemeyiz. İstihbarat ajanslarının internetten veri toplamaya bu kadar düşkün olmalarının sebebi belki de internetin çok fazla veri üretmesidir. Daha önce de gördük ki internetten veri toplama arzusunun temelinde bizzat internetin iş modeli var. Kamuya açık internetin çok büyük bir kısmı reklamcılıktan para kazanıyor. Aralarında Google ve Facebook gibi uyguladıkları iş planıyla dünyanın en büyük reklamcıları arasında yer alan şirketlerde çalışan insanlar için herkes tarafından kabul gören bir gerçek vardır: Çevrimiçi reklamcılık, hedefleme üzerine kuruludu! ve hedefleme yapabilmek için internette gezinenler hakkında olabildiğince fazla şey bilmek gerekir. Bahsettiğimiz iş modelinin çekirdeğinde bu gerçekler vardır.
Sayfa 234
Söyle Bana Google. Oğlum Bir Dahi mi?" başlıklı makale, günümüzde İnternet üzerinden "Oğlum bir dahi mi (üs­ tün yetenekli mi)?" diye soran ebeveyn sayısının, " Kızım bir dahi mi (üstün yetenekli mi)?" diye soranların iki buçuk katı olduğu­ nu vurguluyor. B
The Guardian gazetesi, gizli istihbarat verilerini ele geçirmişti: Dokuz ABD teknoloji şirketi (Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, YouTube, Skype AOL, Apple), PRISM adındaki bir gönüllü işbirliği programına dahildi. Bu programla NSA'ya e-posta, sohbet, video, fotoğraf, sosyal ağ bilgileri ve diğer veriler akıyordu.
Google Efendi'yi açtığınızda bir şeyleri hemen bulabiliyorsunuz. İnsanın bir şeyi zihninde saklama kabiliyeti de, isteği de azaldı günümüzde. Protez bellek kullanıyoruz artık. Bilgisayarda, cep telefonunda bir sürü bilgiye ulaşıyorsunuz. Hafızaya ihtiyaç duyulmuyor o yüzden. Oysa insanın ayağını sağlam basması, bulunduğu yere kök salabilmesi için hatırlamaya ihtiyacı var.
Sayfa 114Kitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.