Yaşar Kemal vari tılsımlı bir anlatı
Puan vermedi
“İnsanlardan ne kadar kaçarsak, hayatta kalma şansımızın o kadar fazla olacağını biliyorduk” Dersim Tertelesi’ni konu edinen kitabı yaklaşık 15 sene önce okumuştum. Daha ilk sayfalarında o coğrafyanın tılsımına kapılıyorsunuz. Müthiş bir anlatı. Yaşanan acılar ruhunuzu ele geçiriyor. Kitabı bitirdiğinizde ise gözlerden akan yaşa engel olamıyorsunuz. Yazarı Haydar Karataş ile röportaj yapma fırsatı da bulmuştum. ‘Gece Kelebeği’ hayatımda en çok hediye ettiğim ve önerdiğim kitaptır. Ön yargılarınızı kenara bırakarak, bu topraklarda yaşananları bir de o toprakların romanlarından dinlemenizi öneririm. Yüzleşmek iyileştirir.
Gece KelebeğiHaydar Karataş · İletişim Yayınları · 2012316 okunma
Zarfa Sığan Dünya
10/10
·119 syf.··
2026 1. kitabı
·
2 saatte okudu
·
Okunma: 18 Haziran 2026 20:18
Bugün mesajların saniyeler içinde ulaştığı bir çağda Zarf, iletişimin hızını değil derinliğini hatırlatan bir kitap olarak okunabilir. Ergülen, okuruna yalnız şiir sunmaz; aynı zamanda kaybolan bir kültürün, yavaşlığın ve inceliğin izlerini de gösterir. Bu yönüyle Zarf, mektubun edebiyatla buluştuğu yerde duran; zarif, hüzünlü ve uzun süre akılda kalan bir şiir kitabıdır. Zarfın en dikkat çekici yanı, nostaljiyi romantik bir sığınak olarak kullanmamasıdır. Şair geçmişi yüceltmekten çok, kaybedilen insani temasların izini sürer. Bu nedenle kitapta mektuplar kadar bekleyişler de önemlidir. Açılmamış zarflar, yarım kalmış cümleler, sahibine ulaşmayan sözler şiirin merkezine yerleşir. Okur, her şiirde biraz kendi unutulmuş mektuplarını, biraz da göndermeye cesaret edemediği cümleleri bulur. Keyifli okumalar.
ZarfHaydar Ergülen · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20211,084 okunma
Reklam
İnceleme yazısı Can'ım Tenimden Ayrıldı- Ebru Asya
10/10
·250 syf.··
Beğendi
·
2026 6. kitabı
Ares Kitap tarafından ikinci baskısı yayımlanan “Can’ım Tenimden Ayrıldı,” adlı eser, iki yüz sayfadan oluşmaktadır. Yazar ve şair, Ali Haydar Koyun’un altıncı kitabıdır. Kitapta kırk beş anlatı vardır. Metinler genel yapı itibariyle birkaç sayfadan oluşmuştur. Her bölümün başlangıç sayfasında okuru anlatıya hazırlayan lirik geçişler bulunur. Bu geçişler anlatının duygusal eşiğini belirlerken aynı zamanda epigraf işlevi görür. Kitabın içeriğine dair bölümde yazar, eseri kaleme alma gerekçesini açıklamaktadır. Geride yazılı bir eser bırakmamış olsa da can dostum dediği Yücel Doğanşahin’in yazılmaya değer bir hayat sürdüğünü vurgular. Bu kitabı yirmi altı yıllık hatıraların vefa nişanesi olarak okura sunar. Bir kayıp üzerinden duygu paylaşımının yapıldığı metinlerde yazar, süslü anlatımlardan kaçınmıştır. Okurla sohbet ediyormuş gibi kurduğu içten dil sayesinde kitabı herkesin kolayca anlayabileceği ve içselleştirebileceği bir zemine taşımıştır. Ancak bu sadelik anlatımın şiirsel yönünü gölgede bırakmamıştır. Bazı cümleler şiirsel mısralar inceliğinde sayfalara süzülmüştür. Yalınlık içinde derinlik barındıran bu üslup, esere duygusal bir zarafet kazandırmıştır. Yürüme engelli Yücel Doğanşahin’in hayatına adanan Can’ım Tenimden Ayrıldı adlı eser biyografik ve tanıklık temelli bir kitaptır. İçerikte; anılar, mektuplar, günlükler, dost duygular adı altında yapılan yorumlar ve taziye mesajları yer almaktadır. Acı, burukluk, boşluk, çaresizlik, dostluk, düşler, fedakârlık, karanlık, ölüm, özlem, sancı, sevgi, sonbahar, vicdan, yara, yas gibi temalar işlenerek, yer yer Ali Tura, Ahmet Arif, Benjamin Franklin, Cemal Süreya, Charles Bukowski, Konfüçyus, Mevlâna, Osho, Paul Carson, Publilius Cyrus, Şükrü Erbaş, Tuncel Kurtiz, Yusuf Hayaloğlu gibi yazar- şair ve düşünürlerden
Can'ım Tenimden AyrıldıAli Haydar Koyun · Ares Kitap · 20224 okunma
10/10
·320 syf.··
2025 13. kitabı
·
35 günde okudu
·
Okunma: 16 Mart 2025 14:28
#kitapyorumu ALLAH'IN ARSLAN'I VE EVLİYALAR SULTANI HZ ALİ RADIYALLAHU ANH MUSTAFA NECATİ BURSALI O Haydar'ı Kerrar Gül efendimin damadı İslam'a ilk inanan Hz. Fatıma'nın eşi Hz . Hasan, Hz.Hüseyin ve Hz. Zeyneb'in babası Hz . Fatıma'yı misvaktan kıskanan mübarek eş Cephede müşriklere kılıç sallayan Eşi Hz. Fatıma'yı taşıyamayan mübarek eş Ehl'i Beyt'in en güzel örneği Hz. Ali radıyallahuanh Alıntılar Nedir bu can, nedir bu ten? Anlarsın bir an düşünsen... «Ben hikmetin eviyim, Ali de onun kapısıdır» – «Fâtıma, Cennet kadınlarının efendisidir»
Hz. Ali ( Radıyallahu Anh )Mustafa Necati Bursalı · Çelik Yayınevi · 2013595 okunma
Yeni tanıştığım şair
10/10
·119 syf.··
2026 7. kitabı
İlk okuduğum Haydar Ergülen kitabı ve kendisinin yazım diline tek kelimeyle bayıldım. Neredeyse kitabın her yeri postitlerle dolu en sevdiğim şairlerden biri oldu kendisi bende iki kitabı daha var Keder Gibi Ödünç ve Aşk Şiirleri Antolojisi ikisini de okumak için sabırsızlanıyorumm. Kesinlikle okuyup bir şans vermenizi tavsiye ederim
Duygu ve Düşünce
ZarfHaydar Ergülen · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20211,084 okunma
Puan vermedi·434 syf.··
2026 15. kitabı
·
25 günde okudu
·
Okunma: 01 Haziran 2026 17:47
Kadim bir şiir tarihini kucaklayan coğrafyamızda; son derece renkli, hareketli, yenilikçi modern şiirin yüzyıla yaklaşan varlığı düşünüldüğünde 2000'ler şiirinin siyasal/sosyal değişimler ve kırılma noktaları ile Türk şiiri için bir dönemeç olduğu söylenebilir. Bir "estetik kalkışma"ya gidileceğinin işaretini veren, birbirine benzemeyen, farklı kaynaklardan beslenen, dip okumalara açık, eleştirel, politik, estetik, kişisel ve çok yönlü bir bakışın getirdiği bu şiirin böyle bir çalışma ile sunulması çok önemli bir ihtiyaca cevap vermiş. Kuşağın içinden gelen, dergi ve yıllık çalışmalarındaki nesnel yaklaşımıyla bilinen Cenk Gündoğdu tarafından hazırlanan çalışma; şiirimizde önemli yere sahip Tuğrul Tanyol, Haydar Ergülen, Küçük Iskender, Hami Çağdaş'ın seçim ve değerlendirmeleri; İsmail Mert Başat, Mehmet Yalçın, Nihat Bayat, Baki Asiltürk'ün incelemeleri; Sennur Sezer, Hilmi Yavuz, Güven Turan, Tahir Abacı, Abdülkadir Budak, Tarık Günersel, Ahmet Güntan, Lale Müldür, Osman Çakmakçı, Erhan Altan, Mustafa Bayram Mısır ve Utku Özmakas'ın yazılarıyla son dönem şiirindeki arayışı, itirazı, canlılığı, yeniliği bir arada sunan ortak bir emektir. Derdiniz edebiyat ise, şiirin tarihi gelişimi ilginizi çekiyor ise, yakın dönem şiirini takip etmekte zorlanıyor iseniz dergi toplu bir çalışma olduğu için bu eseri öneririm.
2000'ler Şiiri AntolojisiCenk Gündoğdu · Kırmızı Kedi · 201630 okunma
Reklam
Reklam