Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Saadet
Her insan, her izan ve vicdan sahibi hatta en önemsiz bir hayvan bile bu fark ve yaratılış âleminde ihtiyaçları hissettiği andan itibaren saadet aramaya başlar. Bu öyle değişmez bir kuraldır ki tabiat kanunları içinde her kanun sapmış olsa bile bu kural her şekilde bu sapma kanunundan uzaktır. Hayvanlar yaratılışlarındaki kanaat etme duygusuyla çoğunlukla göreceli bir saadet bulur. Zira talepleri, zevki, düşüncesi sınırlıdır. Lakin insan- insanıkâmil müstesna olmak şartıyla- aradığı, istediği ve özlediği saadetin mahiyetini pek de bilmediği halde yine bilmediği bu meseleye bir had ve hudut tasavvur etmez ve tayin eylemez. Nice mesutlar vardır ki bu hırs ve tutku yüzünden mesut olmadığı zannında bulunur. Kendi kendine fani hayatını cehennemî bir hale getirir. Zaten en basit ve ilkel bir insanın, bir insan yavrusunun bile bitmez tükenmez bir emeli vardır. İnsan, işte şu devirde her şey oldukça anlaşılmışken, anlaşılmayan bir muamma. Nedense insan yaradılışça tuhaftır; birçok şeye sahip olur, oldukça hırsı artar. Acaba saadet nedir? İşte bunu bilen yoktur. En doğru tabirle dünyanın telaşesinden habersiz mecnunlar mesut sayılabilir.
Sayfa 171Kitabı okudu
Kat'iyen bil ki kanaat, ticaretli bir şükrandır; hırs, hasaretli bir küfrandır
Reklam
Kat'iyen bil ki kanaat, ticaretli bir şükrandır; hırs hasaretli bir küfrandır. Ve iktisat, nimete güzel ve menfaatli bir ihtiramdır. İsraf ise nimete çirkin ve zararlı bir istihfaftır. Eğer aklın varsa kanaate alış ve rızaya çalış..
-Küfür nedir? -Nimetin çokluğundan şaşırıp azmak, Allahın rahmetinden ümit kesmektir. -Rıza nedir ? -Allahın hükmüne bağlanmak, başa gelen musibetlere sabretmektir. -Hilim / yumuşaklık nedir? -Gücü yettigi anda merhametini göstermek , kızdığında razı olmak. -Sabır nedir? -Kızmamak ve isteyen şeye tahammül göstermektir. -Kerem nedir? -Dostluğu
Yunus, insana iç huzuru veren kanaate de önem verir. Azla yetinmek, çoğa tamah etmemek, yokluğa sabretmek, varlığa şükretmek demek olan kanaat, yalnızca fakirlere mahsus bir haslet değildir. Mal, mülk, para, şöhret arttıkça insandaki mal sevgisi, hırs ve tamah da artar. Oysaki kanaat, bir kalkan gibi insanı hırstan kotur. Ona şükretmeyi, elindekiyle yetinmeyi öğretir. Kem tamahlık eyleme Aklın sana yâr ise!
Sayfa 31
Kalbi dünya hırslarından arındırmak
Ey kardeşim! Ahireti hatırlatacak hususlarla kalbini teçhiz et ve onu bu işleri arz et! Onu dünya işlerinden de , hırs ve arzulara ulaşacak olan hususları hatırlatmaktan uzak tut! … Az şükrettiğini bildiğin halde elindeki nimetleri yine çok gör! Zira nefis elindekilerle meşgul olup diğer dünya işlerini düşünmekten alıkoyar; elindekileri daha artırmayı sever. Eğer sen dünya malını artırma sevdasından vazgeçersen ve sahip olduğu şeylerim bile şükrünü eda edememesi ile ilgili nefsini korkutursan nefis buna kanaat eder ve rıza gösterir, hırs göstererek dünyayı talep etmekten hâyâ eder. Bu durumda ahirete yönelir, ahiret işlerine karşı hırslı olu ve ahirete rağbet gösterir. Çünkü nefis, tamahkâr olduğu temel üzerine mebnidir.
Nefis Adabı
Nefis Adabı
Reklam
Hem, semiz balıkların vaziyet-i kanaatkârânesi, mükemmel rızıklarına medâr olması.. ve tilki ve maymun gibi zeki hayvanların hırs ile rızıkları peşinde dolaşmakla beraber kâfi derecede bulmamalarından cılız ve zayıf kalmaları, yine; hırs, ne derece sebeb-i meşakkat ve kanaat, ne derece medâr-ı rahat olduğunu gösterir.
Sayfa 36
Hırs, sebeb-i mahrumiyettir; tevekkül ve kanaat ise, vesile-i rahmettir.
Medeniyet-i garbiye-i hazıra, semavî dinleri tam dinlemediği için, beşeri hem fakir edip ihtiyacatı ziyadeleştirmiş. İktisad ve kanaat esasını bozup, israf ve hırs ve tama'ı ziyadeleştirmeye, zulüm ve harama yol açmış.
Kanaat, bir define-i hüsn-ü maişet ve rahat-ı hayattır. Hırs ise, bir maden-i hasaret ve sefalettir.
Reklam
Evet hırs; şükürsüzlük olduğu gibi, hem sebeb-i mahrumiyettir, hem vasıta-i zillettir. Hatta hayat-ı içtimaiyeye sahib olan mübarek karınca dahi, güya hırs vasıtasıyla ayaklar altında kalmış, ezilir. Çünkü kanaat etmeyip, senede birkaç tane buğday kâfi gelirken; elinden gelse binler taneyi toplar. Güya mübarek arı, kanaatından dolayı başlar üstünde uçar. Kanaat ettiğinden, balı insanlara emr-i İlahî ile ihsan eder, yedirir. Ramazan İktisad Şükür
Sayfa 67 - RnkKitabı okudu
“Kanâ’at bir define-i hüsn-ü ma’îşet ve rahât-ı hayattır. Hırs ise bir maden-i hasâret ve sefâlettir.”
969 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.