İranlılar, Hititler'den sonra ikinci defa olarak bütün Anadolu'yu tek bir devletin idaresinde birleştirdiler.
Sayfa 286 - c.1Kitabı okuyor
Hitit Medeniyeti ve Hititlerin Tarihi Önemi
Yunanlılar ve İtalya'ya göçüp yerleşen Etrüskler, Hititler'den birtakım iktibaslar (lir çalgısı, sorguçlu miğfer, ciğere bakma falı, bazı tanrılar, mitoloji unsurları vs.) yapmışlardır. Bu suretle Hitit medeniyeti, klasik medeniyete (Yunan-Roma medeniyetine) tesirde bulunmuştur. Hititoloji çok yeni olduğu için, Hitit tarihi de Mısır ve Mezopotamya tarihleri derecesinde incelendiği gün, bu medeni tesir sahasının çok genişliyeceği söylenebilir
Sayfa 271 - c.1Kitabı okuyor
Reklam
… Hitit krallarının, tarihi kaydederken hiçbir zaman tarih yazmak gibi bir amaç gütmemiş olduklarını kabul etmemiz gerekir. Tarihi, geçmiş zamanda olan olayları kendi menfaatleri doğrultusunda kullanmak, kendilerini tanrılara ya da asiller topluluğuna karşı aklamak, bir bakıma yasallaştırmak veya kendi propagandalarını yapabilmek için kaydetmişlerdir.
Sayfa 41 - YKYKitabı okuyor
Mezopotamya tarih yazıcılığı genel olarak daha basit ve daha statik işlenirken, Hitit tarih yazıcılığı daha edebidir ve buna bağlı olarak daha karmaşık olaylar tarif edilir.
Sayfa 33 - YKYKitabı okuyor
Hititler 12,5 gram ağırlığındaki gümüş çu- buk ya da halkaları "şekel" olarak adlandırıyor ve bunları para birimi olarak kullanıyorlardı. 40 şekel 1 minaya eşitti (500 gram gümüş ağırlığı). Hitit yasalarında çeşitli malların fiyatları yazılıydı. Örneğin 1 koyun 1 şekel..
Sayfa 19 - Remzi KitabeviKitabı okuyor
Resmi olarak kölelik ortadan kalkmıştır. Gayri resmi olarak ise, Küresel Kölelik Endeksi'ne göre dünyada 46 milyon köle vardır ve bu sayı geçmişteki tüm çağlardaki köle sayısının toplamından fazladır. Gerçekten de kölelerin bugünkü durumları, geçmişteki toplumlardaki kölelerin durumlarından çok daha kötüdür.
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.