Milletlerin kaderine yön veren insanlar ve olaylar vardır. Türkler; "Anadolu Coğrafyasını" Hoca Ahmet Yesevi ile tanımış; kefenlik beyaz elbise giyip şehit olmayı göze alan Alparslan'la "Vatan" kılmış; Dünyayı bir padişaha az, iki padişaha çok gören Yavuz Sultan Selim'in, Çaldıran Savaşı öncesinde gördüğü gevşekliğe karşı "karısı ile oturmak isteyenler kalsın, merd olanlar beni takip etsin" diyerek tek başına atını sürmesi, Sina çölünü geçerken yayan yürümemesini söyleyenlere karşı "önde Resulullah yürürken, ben ata binmem" diye cevap vermesi Hilafetin kapısını almış; Kanuni Sultan Süleyman'ın çevresinin tesirinde kalıp, Şehzade Mustafa'yı katli ile de İmparatorluk duraklama dönemine girmiştir. Padişahın, Yeniçeri ocağını ip cambazlarını kabulü ile ordu bozulmuş. Abdülhamit Han'ın politik manevraları ile Avrupa 30 sene kendi problemleri ile uğraştırılmış. Mustafa Kemal'in "ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir..." sözü ile yeni bir devletin temelleri atılmış.
Sayfa 162Kitabı okudu
Hazret-i Pırî Türkistan Hoca Ahmet Yesevi
Onun tarihi hayatı ile menkıbevi hayatı birbirine karışır zaman içinde ve çoğalarak büyür. Menkıbevi hayatı; halkın ona duyduğu sevgiyi, bağlılığı ve saygıyı da dile getirir. Doğu Türkistan'dan Balkan Türklerine kadar bütün Türk Coğrafyası'nın manevi lideridir Yesevi.
Sayfa 61
Reklam
Hacı Bektaş-ı Veli ile Sohbetler
Herat hükümdarı, Hoca Ahmet Yesevi'ye sormuş: "Bu kürk üstümdeyken namaz kılmam caiz midir?" Hoca gülmüş. Hükümdar "Ne gülüyorsun?" diye sormuş. O da "Senin akılsızlığına gülüyorum.Karnın haram doluyken, halkın vebali boynundayken , bana kürkten bahsediyorsun!" demiş.
“Bir kâfirin bile kalbini kırmayın.” ~Hoca Ahmet Yesevi
Hoca Ahmet Yesevi'ye nasip olan dirayetten benim kısmetime bir şey düşmediği besbelli.
Oğuzların, islamlaştırılması 2 asır sürmüştür. Kıpçak Türklerinin, İslamlaşması ise 10. Yüzyıl başlarından 14. yüzyıl başlarına kadar devam etmiştir. Çok uzun süren kalın savaşlar sonunda kabul edilen müslümanlığa Türkler eski inançlarınıda taşıdılar. Türkler İslamı aynen benimseme yerine kendi inançlarıyla harman edip yeni bir sentez oluşturdular. Bu sentez İslam'ın orta asyalılaşması olan ve başında Hoca Ahmet Yesevi'nin bulunduğu İslam'ın sufi yorumudur. Sufilik yani tasavvuf, İslamiyetin siyasal mücadelelerle hırs ve menfaate alet edilmesine tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Reklam
292 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.