İnsanı kamil kimdir?
İnsanın bu terbiyesi hangi hususlarda gerçekleşmelidir? 1.Îmân, tevhid, teslim ve tevekkülde. 2. Zühd ve takvâda. 3. Sâlih amellerde. 4. Hayır ve hasenât yapmada (cömertlikte). 5. Kanâatkâr olmada (hakkına râzı olmada). 6. Af ve müsamahalı davranmada. 7. Tevâzû ve alçak gönüllülükte. 8. Azim ve kararlılıkta. 9. Sabır ve sebatta. 10. Şeref ve haysiyette. 11. Fedâkârlık ve diğerkâmlıkta. 12. Bütün ehl-i îmânı sevmede. 13. Şefkat ve merhamette. 14. Hürmet ve itâatte. 15. Güven telkin etmede. 16. Doğruluk ve sadâkatte. 17. Vefâlı olmada. 18. Teşekkürü bir borç bilmede. 19. Adâletli davranmada. 20. Çalışmayı hayatî bir esas olarak almada. 21. Meşverete önem vermede. 22. Vahdet ve uhuvvet ruhuna sahip olmada.
Sayfa 252·Kitabı okuyor
21. Mektup
الجَزَاءُمِنْ جِنْسِ الْعَمَلِ sırrıyla, sen valideynine hürmet etmezsen senin evladın dahi sana hürmet etmeyecektir. Eğer ahiretini seversen işte sana mühim bir define; onlara hizmet et, rızalarını tahsil eyle.
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Ebeveynlerimize hayatımız boyunca hürmet göstermemiz gerektiği fikri, iki temel üzerine inşa edilmiştir: İlki, ağır sapıklık şekline bürünebilecek mazoşistik davranışta tezahür eden suistimal edilen çocuğun kendisine eziyet edenlere (yıkıcı) bağlılığıdır. İkincisi ise, bize ne yapmış olurlarsa olsunlar, ebeveynlerimizin hakettikleri hürmeti onlara göstermediğimiz takdirde bizi binlerce yıldır erken ölmekle tehdit eden geleneksel ahlaktır.
Sayfa 195·Kitabı okuyor
Psikoloji
"Bir insanı sevmek, onun kalbindeki Allah sevgisine hürmet etmektir."
Alıntı
“Senelerden beri hiç kimseye karşı kalbinde muhabbet beslemiyor ve bir insanı sevebilmesi için ona hayran olması lazım geldiğini anlıyordu. Hürmet ve takdir hisleri beslemediği hatta tepeden baktığı ve küçük gördüğü insanları nasıl sevebilirdi?”
Hatta Resûl-i Ekrem Efendimiz aşırı sevgiden dolayı kendisine secde etmek isteyen bir kimseye sert tepki göstererek izin vermemiş yine yanına gelen bir kişinin korkudan titrediğini görünce, "Sakin ol, ben bir kral değilim . Ben sadece güneşte kurutulmuş et yiyen bir kadının oğluyum. " demiştir. Çünkü Yüce Allah'tan başka kimselere aşırı saygıda bulunmak, tapınırcasına hürmet göstermek bir şirk vesilesidir.
Sayfa 5·Kitabı okudu