İlim kendisiyle amel etmek için öğrenilmelidir. Nasıl ki bir merkebe hadis, fıkıh, tefsir ve kelam ilimlerini anlatan kitapları yüklemekle o merkep âlim olmaz ve olamaz. Öyle de insan dahi yalnızca malumat sahibi olmak için hafızasına İslâmi ilimleri yüklemekle, o ilimleri merkep misillü yüklenmekle âlim olmaz ve olamaz. Âlim ancak bildiği ile amel eden kimsedir, yoksa kitap yüklü merkepten bir farkı olmaz.
Kutlu YayıneviKitabı okudu
"İlim bütünüyle dünya içindir. Ondan âhiret'e kalan sadece ameldir. Amel de tamamen boşadır. Ancak ihlâs ile yapılan hariçtir."
Sayfa 149
Reklam
Muhammed (Belhî)
Ona sordular: – Şakîlik alâmeti kimlerdedir? – Üç türlü insanda, dedi; üç türlü insanda... O insanda ki, kendisine ilim verilir, amel verilmez; amel verilir, ihlâs verilmez; ve Allah dostlarının yüzünü görmek nimetine erer de onlara bağlanmayı bilmez.
Sayfa 74 - Büyük Doğu YayınlarıKitabı okudu
Bilindiği gibi ilim bir vesikadır, alettir, kemale götüren yoldur ama sadece ilim yetmez, bunun yanında ihlas lazım, amel lazım, takva lazım. Aksi takdirde insan ilimle mağrur olur, ucuba düşer. İlmini şer yollara harcar da maddi ve manevi pek çok felaketlere sebep olur.
Sayfa 12
İyi kul olmak ise üç şeyden ibarettir: ilim, amel, ihlas. Yani dînimizin emirlerini güzelce öğrenmek, öğrendiğine uygun yaşamak ve bunu yalnız Allah için yapmak. İlim, amel, ihlas. O razı olmuşsa herkes ve her şey razı olmuş demektir. Rıza en üstün makamdır. Onun rızasına talip olmak, her insanın haddini bilmesinin ta kendisidir. Ve insan buna eriştiği zaman her şeye kavuşmuş demektir.
Sayfa 100 - Profil KitapKitabı okudu
Din üzerine konuşan kimse, o dine iman etmiş bir ilim adamı ise bunlara ilaveten İslam ondan, bilgiye sadakat gereği salih amel, ihlas ve samimiyet isteyecektir. Ayrıca yüksek bir bilgi ahlakına da sahip olmak gerekmektedir.
Sayfa 150Kitabı okudu
Reklam
212 öğeden 141 ile 150 arasındakiler gösteriliyor.