En azılı suçluların, böyle demokrasilerden çıkması ne ironi ama
“Tarihin hiçbir döneminde hem sayı hem oran bakımından bu kadar çok demokrasi var olmadı. Zaten, hatırlayın, demokrasi, 20. Yüzyıl'a kadar müspet çağrışımları olan bir kavram değildi. Modern demokrasilerin ilki olduğu genellikle kabül edilen ABD'nin kurucu babaları bile, ülkelerini “demokrasi”olarak adlandırmaktan imtina etti. “Seçimli cumhuriyet” dedi. Huntington'ın işaret ettiği üzere, 1970'lerde İspanya ve Portekiz'in demokrasiye geçmesiyle başlayan üçüncü demokrasi dalgası 1989'da başlayan Beyaz Devrim ile zirveye ulaştı. Beyaz Devrim totaliter sosyalist rejimlerin çoğunu ortadan kaldırdı, bu rejimlerin ekserisinin yeri demokrasiler tarafından alındı. Buna paralel olarak özellikle Lâtin Amerikadaki otoriter rejimler de demokrasiye dönüştü. Böylece siyasi dünya haritasında mavi renk ağır basar hâlê geldi.”
Sayfa 44 - Siyasî Yönetim Biçimleri·Kitabı okuyor
1606 Zsitva-torok barışının esas maddeleri şöyle özetlenebilir: 1. İmparatorun ödemekte olduğu yıllık 30.000 altın haraç kalkıyor. 2. Sultana bir defada harp tazminâtı olarak 200.000 guruş (yaklaşık 67.000 altın) ödenecektir. 3. İmparator her üç yılda bir sultana hediyeler gönderecektir. 4. Karşılıklı yazışmalarda imparator, pâdişahla eşit zikredilecektir. 5. Avusturya hükümdarı için kral unvanı yerine Roma çesarı (imparatoru) unvanı kullanılacaktır. 6. İki taraf karşılıklı sınırlara tecavüz etmeyeceklerdir. 7. Sınır anlaşmazlıkları Budin beylerbeyi ile Avusturya Raab kale kumandanı arasında görüşülecek ve bir hükme bağlanacaktır. 8. Bu antlaşma, daha sonra gelecek sultan ve imparatorlar için de geçerli sayılacaktır. 9. Bu antlaşmaya İspanya kralı da iştirak etmiş sayılacaktır. Güçlükle barışa erişilmiş olup bu antlaşma Avrupa'da Osmanlı üstünlüğüne son veren bir belgedir.
Sayfa 36 - İş Bankası Kültür Yayınları·Kitabı okudu
Tarih
Reklam
Tomas de Torquemada: Adı engizisyon vahşetiyle özdeşleşmiş olan, 1420-1498 yılları arasında yaşamış İspanya'nın ilk başengizitörü. Kendisi de Yahudi kökenli olmasına karşın, vaftiz olmayı reddeden 170.000 Yahudinin İspanya'dan sürülmesini sağlamıştır.
Pompei bir kasaptı, o yüzden hiç acımazdı..
Kuzey İtalya'ya kaçmayı başaran 5000 kişilik bir grup ise, bu esnada İspanya'dan dönmekte olan Pompeius'un eline düşmüş ve imha edilmiştir.
Sayfa 162 - Türk Tarih Kurumu·Kitabı okudu
Niğbolu Muharebesi
Osmanlının hızlı ilerleyişi Avrupa’daki hıristiyan güçleri telaşlandırdı ve Macaristan kralı Sigismund Türklere karşı bir haçlı seferi çağrısına önderlik etti. Macaristan, Eflak, Almanya, Polonya, İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltereden gelen birliklerle yaklaşık 100.000 kişilik bir Hristiyan ordusu Sigismund önderliğinde Temmuz 1396’da Buda’da toplanırken, Ceneviz, Venedik ve Rodos şovalyeleri’nin gemilerinden oluşan bir müttefik filosu da boğazlarda ve Karadeniz kıyılarında devriye geziyordu. Hristiyan ordusu Tuna vadisinden Niğbolu’ya giderek işgal altındaki kaleyi kuşatmaya aldı. Beyazıt onları burada yakaladı ve Hristiyan ordusunu bozguna uğrattı. Bu zafer Beyazıt’ın Güney Tuna topraklarında kontrolünü sağlamlaştırarak, Avrupa üzerinden Kostantinepolise yardım gelmesini engelledi.
Sayfa 155 - Osmanlıların Zaferi
1000Kitap
73 senesinde İspanya'da henüz harplerin devam ettiği bir sırada Campania'da esirlerin gayet tehlikeli bir şekilde ayaklandıklarını görüyoruz.
Sayfa 161 - Türk Tarih Kurumu·Kitabı okudu
Reklam
Reklam