Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Edibe Kaya

Edibe Kaya
@kayaedibe
14 okur puanı
Ocak 2019 tarihinde katıldı
Cenab-ı Hakk’ın eserlerindeki ölçü, düzen, hikmet ve sanatı sıfat isimleri ve fiil isimleri ile tefekkür ede ede sonunda o eserlere dair fiilin tecellisine ve ondan sıfatın tecellisine ve ondan zatın tecellisine ereriz.
Sayfa 18 - Tilki KitapKitabı okudu
Reklam
İsim Nedir?
İsim; lügat anlamıyla herhangi bir şeyin zihinde canlanmasına yarayan işaret ve alâmetlerdir. Örfi anlamda ise tek başına anlaşılır bir mânâya delalet eden kelimelerdir.
Allah’ın sevgisini kazanmanın yolu O’nu tanımaktan, tanımanın yolu ise Allah’ın isimlerini bilmekten ve eserleri üzerinde bu isimleri okuyabilmekten geçer.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Reklam
“Ben cinleri ve insanları ancak (Ben’i tanısınlar ve) Bana kulluk etsinler diye yarattım.” Zâriyât Sûresi, 51/56
İnsanın yaratılmasının ve bu dünyada misafir edilmesinin sebebi ve hikmeti Allah’ı layıkıyla tanımak ve O’na hakkıyla kul olup ibadet etmektir.
“Allah, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayandır. Diridir, Kayyum’dur. O’nu ne bir uyuklama tutabilir, ne de bir uyku. Göklerdeki her şey, yerdeki her şey O’nundur. İzni olmaksızın O’nun katında şefaatte bulunacak kimdir? O, kulların önlerindekileri ve arkalarındakileri (yaptıklarını ve yapacaklarını) bilir. Onlar O’nun ilminden, kendisinin dilediği kadarından başka bir şey kavrayamazlar. O’nun kürsüsü, bütün gökleri ve yeri kaplayıp kuşatmıştır. (O, göklere, yere, bütün evrene hükmetmektedir.) Gökleri ve yeri koruyup gözetmek O’na güç gelmez. O, çok yücedir, çok büyüktür.”
“O Allah ki; Yaratan’dır, Bâri’dir (yokken var edendir), Musavvir’dir (şekil ve suret verendir), en güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nu tesbih eder. Ve O; Azîz’dir (yücedir), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibidir).”
“O Allah ki; O’ndan başka İlâh yoktur, Melik’tir (hükümrandır), Kuddüs’tür (mukaddestir), Selâm’dır (selâmete erdirendir), Mü’min’dir (emniyet verendir), Müheymin’dir (koruyup gözetendir), Azîz’dir (yücedir), Cebbar’dır (cebredendir), Mütekebbir’dir (pek büyük olandır). Allah, şirk koşulan şeylerden münezzehtir.”
Reklam
“O, Evvel’dir (ilktir) ve Ahir’dir (sondur), Zahirdir (alâmetleri tüm varlıklarda görünendir) ve Bâtındır (gizli olandır). Ve O, her şeyi en iyi bilendir.”
Evet, nasıl ki insan küçük bir âlemdir, yıkılmaktan kurtulamaz; âlem dahi büyük bir insandır, o dahi ölümün pençesinden kurtulamaz.
İdrak-i maâlî bu küçük akla gerekmez, Zira bu terazi o kadar sıkleti çekmez.
Bir edepsizin yüzünden bazen olur ki bir memleket harap olur.
Reklam
Selef-i Sâlihin
Dediler: “Selef-i salihinin çizgisinden çıkmak isteyen ve onları tenkid eden ne de çoktur.” Dedim:”Bakınız şu ağaca ve ağaçlara! Köksüz ağaç yoktur ve dalların köke ihtiyacı çoktur.”
Kutlu YayıneviKitabı okudu
Ehl-i Marifet
Ehl-i marifetin hikmetini bilmediğiniz efâli hakkında yorum yapmayınız. Zira onların esbab-ı efâlini çoğu zaman kendilerine sormadan bilemez ve su-i zan edersiniz.
Kutlu YayıneviKitabı okudu
Reklam
İnsan Bir Şiir Gibi Yaratılmıştır
Evet, insan bir şiir gibi yaratılmıştır. Nasıl ki şiirdeki her kelime yerli yerindedir ve dizeler birbirleriyle uyum içindedir. Aynen öyle de her dokusu bir harf, her organı bir kelime, her sistemi bir dize olan insan mûcizevi bir şiirdir ki her dizesinde onlarca şiir, her kelimesinde onlarca dize, her harfinde onlarca kelime yazılmıştır.
Kutlu YayıneviKitabı okudu
Ne İnsan Ne de Kâinat Sahipsizdir
Şiir şâirsiz, resim ressamsız, sanat sanatkârsız olmadığı gibi; elbette mükemmel bir ilim ve hikmetle donatılmış insan ve kâinat da sahipsiz olmaz ve olamaz!
Sayfa 113 - Kutlu YayıneviKitabı okudu