47 Numaralı Kamara

Şubat 2010
Everest Yayınları
Sıralamalar

2023 10. kitabı
Bir arkadaşımın tavsiyesi ile tanıştığım yazar ve kitabı (ileride okuyacağım kitaplarına da ayrıca yorum yapma hakkımı saklı tutuyorum.), yazı üslubu ilginç geldi. İlk kez deneyimlediğim ve sıklıkla şimdi hangisi anlatıyor kafamın karıştığı bir üslup olan roman içinde roman ve sanki iki ayrı yazarın varlığı hoştu. Kitaba dikkatinizi canlı tutuyordu bu karmaşa. Konu aslında basit bir konuydu. Kitap üslubu ile kendini sevdirdi.
2017 163. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2017 12:34
47 Numaralı Kamara Hükümenoğlu'ndan okuduğum 4. kitap.Bu kez çok az yolcuyla son seferini yapmakta olan bir gemiyi seçmiş mekân olarak yazarımız.Kitabın başında polisiyelere özgü bir gerilimin ortaya çıkacağını düşünürken, ünlü bir yazar, zarif eşi ve yazarın asistanı arasındaki gerilim yüklü bir aşk üçgeni ile karşılaşıyoruz.Hikmet Hükümenoğlu'nun romanlarında yarattığı gerilimi seviyorum. Ünlü ama kitapları fazla satmayan yazarımızın son kitabı önemli bir başarı kazanır.Asistanı kendisini hayalet yazar olarak görmekte kitabı kendisinin yazdığını düşünmektedir.Kitabın içeriği hakkında çok bilgi vermeyi sevmiyorum, okumayı da sevmem zaten ama...Kitap öyle bir kurguya sahip ki asistanı Murat'ın yazdığı bölümler ile yazar Hikmet'in (kitapta yazarımızın adı da Hikmet) yazdığı bölümler kitabın sonunda ilginç bir şekilde bağlanıyor. "Bazı romanların nasıl işlediğinin farkına varmazsın. Başından sonuna su gibi akar gider ve bitirip kapağını kapadığında geriye hiçbir şey kalmaz. Ev kadınları en çok böyle romanları sever. Satır aralarında mekanizmanın nasıl işlediğini görmek istemezler, yazarın niye o öyküyü anlattığını, ya da o öyküyü niye o şekilde anlattığını düşünmek istemezler. Önemli olan öykünün kendisidir; sürükleyici olsun, mutlu bir sonu olsun, küçük dünyalarına azıcık heyecan katsın yeter. Ama ben satırların arasındaki dişlileri, yayları, zincirleri, zemberekleri seviyorum. Ve onları seven okuyucuları seviyorum,” diyor yazar Hikmet Bey bir bölümünde kitabın. Kitap boyunca asistanı Murat'ın yazdığı bölümler işte su gibi akan ama bitirilip kapağı kapatıldığında akılda bir şey kalmayan kitaplar gibi bir anlatıma sahipken, yazarın eşinin Hikmet Bey'in başka bir kitabından okuduğu bölümde ise satırların arasındaki dişlileri, yayları, zincirleri görüyoruz.Kar
2022 17. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2022 18:02
Roman içinde roman, kurgu içinde kurgu tekniğiyle ortaya konulan eser keyifli bir kitap. Deniz yolculuğuna çıkan Hikmet isimli ünlü bir yazar, karısı Merve ve asistanı Murat ile başlayan bölüm; yazar, Ayşe ve Ali'nin kurgusuyla devam ediyor ve iki öykü 47 numaralı kamarada birleşiyor. Biz okuyucular romanın başında yazarın nasıl bir kurgu yaptığını hemen oturtabiliyoruz ama yazarımız kitabın 207.sayfasında bunu kendi de açıklama ihtiyacı hissediyor : "Tek sayılı bölümler, gemide geçen üç günü konu alıyordu; çift sayılı bölümler ise, ali'nin lise yıllarından başlayıp bugüne kadar geliyordu. romanın yarısında Murat, Merve ve Hikmet Bey vardı, diğer yarısında ise Ali ve Ayşe... Gemideki bölümleri Murat kendi ağzından anlatıyordu. Fakat Ali'nin öyküsü üçüncü tekil şahısla yazılmıştı; yani olup biten her şeyi tepeden izleyen, her şeyi bilen ve gören yazarın ağzından anlatılıyordu."s. 207 " Ne yaptım biliyor musun? Gemide geçen olayları, Ali'nin öyküsünün üzerine kabuk gibi oturttum. İki farklı zamanda geçen, iki farklı ağızdan anlatılan bir roman yarattım. Etrafına bir bak hiç bu kadar enteresan bir mekan gördün mü?" s. 206 Sonuç olarak Hikmet Hükümenoğlu'nun başarılı bir romanı, sürükleyici lakin yer yer klişe sahneler de yok değil ama ustalık eseri ne derseniz kesinlikle" KÖRBURUN" derim. Körburun'u okumadıysanız lütfen onu listelerinize ekleyiniz.
Puan vermedi·215 syf.·
2025 21. kitabı
Yakın zamanda emekliye ayrılacak olan kruvaziyer yolcu gemisi son seferinde, sayısı otuzu geçmeyen seçkin yolculara ev sahipliği yapmaktadır. Son kitabı büyük beğeni toplamış ünlü yazar Hikmet, zarif eşi Merve ve yazarın hayalet yazarı Murat da yolcular arasındadır. Yazarın yeni kitabının kahramanları Ali ve Ayşe ise kağıt üzerindeki hikayeleri ile onlara eşlik eder. Ve bir yerde Ali ve Ayşe'nin yolları bu üçlü ile kesişir. Açığa çıkmayı bekleyen sırlar mavi sulara karışır. Geriye dönüşlerin ikili roman olarak ele alındığı, yazarın duru ve sade dilini bizden esirgemediği, karakterlerin ustaca yansıtıldığı bir metin '47 Numaralı Kamara'. Keşke yeniden baskısı yapılsa da çokça okunsa. Körburun ile tanıştığım ve kalemine hayran kaldığım sevgili yazar bu kitabında da beni şaşırtmadı. Yine şahane bir metinle kendisine hayran bıraktı.
2017 303. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2017 07:31
Hikmet Hükümenoğlu denilince çoğu kişinin aklına Körburun kitabı gelir. Ben Körburun'u elime aldım evirdim çevirdim gözüme bir sürü sayfa battı, korktum, ben de Hikmet Bey ile macerama 47 Numaralı Kamara ile başlamaya karar verdim. Ve evet kitaplarını bulmak pek meşakkatli oldu hala beklediğim iki kitabı var fakat biri tamamen buhar olmuş halde. Kitap; bir hayalet yazarımızın artık kitap yazamaz olan ünlü ve ne yazdığı anlaşılmayan başka bir yazar için asistanlık yapması ile başlıyor. Biz anlıyoruz ki güncel hayatımızda da çok parlatılan fakat kitaplarını bir türlü anlayamadığımız ama yayınevlerinin parlatıp okura sattığı yazarlar var. Bazılarının da kitabın kahramanı Hikmet Bey gibi küçük sırları. Çok keyifli; seveceksiniz.
2021 42. kitabı
Yazarın diğer kitapları kadar sevemedim. Güzel ama diğer kitaplari ile kıyaslayınca çok da çarpıcı ve şaşırtıcı sonlu olmadi. Bu kadar basit bir konuyu bile güzel işlemiş aslında yazar o konuda yine çok iyi ama tam da beni vurmadı. Yazarın eline emeğine sağlık
2024 21. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2024 00:13
Kitabının büyük bölümünde yazar iki ayrı hikayeyi işliyor ve iki hikayede gayet akıcı ilerliyor ancak kitabın son düzlüğene girildiğinde yazar sıkılıp biran önce kitabı sonlandırmak ister gibi. Bir şeyler yazmak isteyen okuyucular için bir yazarın roman yazarken izlediği yollar için ipucu içerir.
2021 140. kitabı
Öyle inandık Murat'ın anlattıklarına, onun gözlerine öyle güvendik ki onun gözüyle gördüklerinin dışındaki gerçekliğe kör olduk, duyduğumuza sağır! Ayşe görünümlü Merve; Ali görünümlü Murat derken tek gerçeğimiz Hikmet'miş meğer.. özetle; hayatta bir 'şey' olamamış Ali görünümlü Murat'ın bir romana baş kahraman oluşunda buluşalım. Bir de değinmezsem eksik kalacağım bir şey daha; bitirdikten sonra 'bu kadarmış' dedim içimden ve kesinlikle 'körburun'u yeniden tek geçtim! . "Sen buna aşk mı diyorsun?... ne kadar tanıdın onu? En sevdiğin rengin hangisi olduğunu biliyor musun? Tahmin et bakalım; kırmızı mı yeşil mi?Dişlerin hangi yöne doğru fırçaladığına dikkat ettin mi hiç? Ya da her yıl en baştan okuduğu romanın hangisi olduğunu anlattı mı sana? En yakın arkadaşının hangi huylarını gıcık olduğunu? Bugünlerde annesi ile arasının nasıl olduğunu? Babasına niye hiç kızamadığını? Kızı olursa hangi ismi koymak istediğini söyledi mi?Bir davete gitmek için hazırlanırken önce ayakkabılarını sonra elbisesini giydiğini biliyor musun? Gece kabus görüp uyanırsa buzdolabına gidip ne yedigini?....biliyor musun?" Biraz da siz kendinizi sorgulayın diye bu alıntıyı yaptım galiba. Siz biliyor musunuz?
2026 9. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 09:30
’’Aynı sokaklardan birkaç kere geçmeniz gerekebilir hatta bazen dönüp dolaşıp aynı yere çıktığınız hissine kapılırsınız. Telaşlanmayın, bunlar kaybolduğunuz anlamına gelmez.’’ Hikmet Hükümenoğlu bu kitapta üstkurmaca dediğimiz tekniği harika kullanmış. İki ayrı hikaye okuyorsunuz: Biri gemide geçen ‘şimdi’, diğeri ise yazılan bir romanın içindeki ‘geçmiş’. Bu iki hikaye bir noktada 47 Numaralı Kamara’da bir kesişiyor. tam bir zihin oyunu. Bir gemi yolculuğu düşünün; ünlü bir yazar, onun her şeyini yazan gizli bir asistan ve bir de yazarın o an yazdığı romanın kahramanları… Kitap ilerledikçe kim gerçek, kim kurgu, kim kimi yazıyor birbirine karışıyor. ‘Yazar mı karakterini yaratır, yoksa karakter mi yazarı ele geçirir?’ sorusunu sorduran, elinden bırakamayacağınız bir psikolojik gerilim. ama yine de her zaman söylüyorum favorim tabiki, Körburun
47 Numaralı KamaraHikmet Hükümenoğlu · İthaki Yayınları · 2026211 okunma
2026 36. kitabı
Sevemedim. Çok şaşırtıcı. Bir Hükümenoğlu romanını… Nerede “Harika Bir Hayat” kitabındaki kalem… Ne yaptınız böyle Hikmet bey? Bu kadar sığ bir metini kendisine konduramadım. Eli bomboş kalmış bir ana karakteri okuyoruz sayfalarca. Ne o yolcu gemisinin lükslüğü ne de o gemide yaratılmaya çalışan gizem geçiyor. Son turunu yapan sessiz gemide bir gerilim yaratılmaya çalışılıyor ama olaylar havada kalıyor. Bir anda mutlu son, kurtuluş geliyor. O gizem puf oluyor. Tam gerilecektim, ne oldu? Konusuna gelirsek Hikmet Bey, eşi Merve ve asistan Murat ile beraber Efes gemisinde İstanbul’a dönüş yolunda olan bu üçlünün arasındaki sırları keşfediyoruz. Zira Murat ile Merve lisede can ciğer kuzu sarması olmuş iki sevgiliyken yollar seneler sonra bu ikili birbirine tekrar denk gelince hikaye şekillenmeye başlıyor. Murat’ın o sıralarda hali içler acısıdır. Merve’nin teklifiyle Murat, bu ailenin evinde de kalarak Hikmet Bey’in romanlarını yazmasına yardımcı asistan olur. Zira, kendisi eskiden öyküler yazan bir genç. Bir yerden sonra Murat, Hikmet Bey’in emek hırsızlığı yaptığını söyleyerek kitaplarına Murat’ın cümlelerini eklediğini söyler. Yeni çıkacak kitabı üzerinde çalışan bu ikili yeni bir hikaye oluşturur. Hikayedeki ana karakterler geçmişteki Murat ve Merve’dir. Hikmet Bey’in aralarında geçmişi ilişkiyi anlaması için oyun oynamaya çalışan Murat ava giderken avlanır. Konusu bölük pörçük. Hikmet bey, kitabında da açıkça belirttiği gibi boşlukları okura bırakıyor. Tanrısal bakış açısını bizim de sahiplenmemiz gereken bir kurgu ve kesinlikle zayıf bir olay örgüsü. Bir yerden sonra sıkılıp sonunda bir şey olsun da fikrim değişsin hissiyle okusam da yok sonu da tatmin etmedi. Şunu da eklemeden geçemeyeceğim şu tarz kitapları şu kitle; bu tarz kitapları bu kitle okur gibi
47 Numaralı KamaraHikmet Hükümenoğlu · İthaki Yayınları · 2026211 okunma

Hikmet HükümenoğluYazar · 9 kitap
Hikmet Hükümenoğlu, roman ve öykü yazarıdır. Körburun adlı eseriyle 2017 Attila İlhan Roman Ödülü'ne layık görülmüştür. 1971 yılında İstanbul'da doğdu. Edebiyata ilgisi ortaokul yıllarında başladı. 1989 yılında Robert Koleji'nden mezun oldu. Sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümü ve Koç Üniversitesi'nde MBA programını tamamladı. On yıl boyunca finans sektöründe görev aldı. 2004 yılında kurumsal görevini sonlandırarak edebiyat dünyasına giriş yaptı. 2005 yılında ilk romanı olan Kar Kuyusu yayımlandı. Bu eserinin ardından 2007 yılında Küçük Yalanlar Kitabı, 47 Numaralı Kamara (2009), 04:00 (2012), Körburun (2016) ve Atmaca (2020) adlı romanları yazdı. Hayali bir küçük adada yaşananlar üzerinden Türkiye'nin 1960 ve 1990 yılları arasında yaşananların özetini veren Körburun adlı eseriyle 2017 Attila İlhan Roman Ödülü'nün sahibi oldu. Öykülerini Aşka İnanmayanlar İçin Aşk Öyküleri (2018) isimli kitabında topladı. Kronolojik olarak evvelki romanı Körburun'da bıraktığı yerden, 1995'ten başlayan Atmaca romanında bir lise öğrencisinin 1995 yılından itibaren 24 yılda yaşadığı değişimi sergiledi. Ürettiği eserlerin yanı sıra Mimar Sinan Üniversitesi'nde öykü teknikleri alanında dersler vermiştir. Yazarlık kariyerine hâlâ devam etmektedir.