ACZ Kitabı

Ekim 2017
Beyan Yayıncılık
Sıralamalar

2018 4. kitabı
Ekim 2017'de basılmış, fiyatına aldırmadan, verdiğiniz paraya acımadan gönül rahatlığıyla alınabilecek harika bir kitap. Evet, biraz pahalı ama kesinlikle verdiğiniz paraya değiyor. Cilt ve baskı kalitesi mükemmel. Gelelim kitabın içeriğine... Kitabın tamamı Cahit Zarifoğlu'nu anlatmakta. Sanırım kitabın en dikkat çekici yanı birçok fotoğrafla desteklenmiş olması. Zarifoğlu'nun ailesiyle, yakın çevresiyle birebir görüşülüp toparlanmış fotoğraflar. Çocukluk fotoğraflarından tutun da askerlik fotoğraflarına kadar... Daha önce hiç bir yerde görmediğiniz, görünce de tanıyamayacağınız cinsten:) 29 kişinin (belki de daha fazla) emeğiyle oluşmuş bu kitap, editörün de değimiyle "iğneyle kuyu kazar gibi zorlu mesafeler kat edilerek" ortaya çıkmış. İyi ki de çıkmış:) Kitapta bizi ilk olarak "sunu" karşılıyor. Bu bölümde Cahit Zarifoğlu'nu niçin araştırma ve anlatma gereği duydukları belirtilmiş. Sonrasında kitaplarından alıntıları derleyip Zarifoğlu'nun hayatını kendi anlatımıyla kitaba almışlar. Kitaplardaki derlemelerden ve kendi anlatımıyla yaşamını okuduktan sonra "Arkadaş Şahitliği" adında bir bölüm karşılıyor bizi. Burada arkadaşlarının Cahit hakkında fikirlerine, anılarına yer verilmiş. Bu bölümde Zarifoğlu'nun özellikleri çokça karşımıza çıkmakta. Kitabın devamında da farklı kişiler (onu tanıyan, onun yolundan giden vs) Zarifoğlu'nu anlatmakta. En son da Cahit Zarifoğlu'nun çektiği fotoğraflara, ona ait belgelere yer verilmiş. Zarifoğlu'nu gelecek nesillere aktarmaya yardımcı bir eser olmuş. Daha önce de Cahit Zarifoğlu'na ilgim olduğundan mıdır bilmem, kitabı çok sevdim. Sözlerimi, defalarca kez okuduğum, Zarifoğlu'na ait şu dizeyle bitirmek istiyorum: "Bir çiçek bahçesinde geceye durgun kalışın yağmur sıcağı gibi / Öptüm sonsuz gidişinden. Saçlarının seyriyle seni."
2018 2. kitabı
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu ACZ.. Sultan şiiri ile tanıdığım ve tanımamdan bu yana kopamadığım şair. Hayatı tamamen örnek alınacak, sözlerinden ders çıkarılacak bir şair.Bu kadar övgüden sonra gelelim kitaba: Kitabın içeriğinden önce kapağından biraz bahsedeyim. En güzel tasarımlardan diyebilirim. Ön kapağında ACZ, arka kısmında ise Sultan şiiri bulunuyor. Direk dış görünüşte insanı kendisine vuruyor yani :)). İçeriğe gelirsek; Kitabın ilk başını her zamanki gibi sunu kapmış. Burada ACZ'ı neden araştırdıklarını dile getirmişler, hemen sonrasında ACZ'dan ''ben, ACZ" başlığı altında alıntılar yapılmış ve daha sonrasında baş kahraman ACZ'ı, arkadaşları ''arkadaş Şahitliği" başlığı ile anlatmaya başlamışlar. Anlatmakla kalmayıp resimlerle desteklemişler, ailesinin, akrabasının, Maraş'ı güzelleştiren arkadaşlarının (7güzel adam) hepsinin anlamlı resimleri ile kitaba güç kazandırmışlar. 384 sayfanın hepside dolu dolu, heyecanlı ve bazı yerleri de şaşırtıcı. Belkide çocuklara en değer veren şairdi,şairlerdendi. Yazdığı şiirlerin hem çocuklara göre hemde yetişkinlere göre olduğunu söylüyor, ince bir konu gibi bu. Şairaneliğinin yanı sıra İlahi aşka olan düşkünlüğünü, vatanına, milletine olan düşkünlüğünüde kitabın ilerleyen kısımlarınıda fark etmek mümkün. Kitap baştan aşağı etkileyici fakat kitabın en son sayfası hem üzücü hemde gerçek olan bir şeyi resmetmişler. Son sayfasında ACZ'ın gömme izin belgesi ile kitabı noktalamışlar. Kitap baştan sona güzel sıralama ile bizlere sunulmuş, diyeceğim o ki koşun koşun alın. Bana kalsa kitabı baştan aşağı anlatırım ama sizlere de okunacak yer kalsın, anlatılmaz yaşanır derler ya, işte onu değiştiriyorum, ''anlatılmaz okunur" çünkü okumak, daha eğlenceli :)) Ve tüm tabiat 7 Haziran 1987 günü büyük bir kedere boğulur. Çünkü artık
Şiir
2020 21. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2020 14:43
Biyografi okumaktan pek de hazzetmeyen biri olmama rağmen satırların su gibi aktığını söyleyebilirim. Kitap yalnızca Zarifoğlu’nu tanıtmakla kalmıyor aynı zamanda arkadaş çevresi ve kendisinden sonra gelenlerin anlatımları ile birçok edebiyatçı ve fikir adamı hakkında da bilgi sahibi olmanızı sağlıyor. Erdem BEYAZIT ve Rasim ÖZDENÖREN bakış açıları ile benim en çok dikkatimi çekenler oldu. Aynı zamanda dergi kültürü ve dergicilik üzerine de bilgi sahibi olabileceğiniz, yazmanın adabı ve derinliği üzerine anekdotlar bulabileceğiniz güzel bir çalışma olmuş. Bitirildiğinde Zarifoğlu’nun hayatını ve bakış açısını anlamanın yanı sıra neredeyse tüm çalışmaları hakkında; okuyucu mektupları, roman, hikaye, öykü, senaryo, çocuk kitapları ile ilgili bilgi sahibi oluyor ve bölümler okuyorsunuz. Zira yer yer çalışmalarının incelemeleri de yer alıyor. Yaptığım alıntıların çok olmasının bir nedeni de sanırım bu olsa gerek. Zarifoğlu’nu belki de en güzel özetleyen kendi mısraları ile bitirelim o halde... “Şimdi üzgünüz arkadaş Yolumuza çıkmayın üzgünüz” Keyifli okumalar.
2018 33. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2018 00:35
Zarif şair cahit zarifoğlunu anlatan kapsamlı bir kitap. Zarifoğlunu tanımak isteyenler için güzel bir harita diyebilirim. İçeriği bol onu tanıyan kişilerin hatta tanışma fırsatını bulamamış kişilerin bile anlatımları güzeldi.tabiki zarifoğlunu daha detaylı tanımak isterseniz sessiz sakin bir ortamda okumanızı tavsiye ederim. Benim böyle bir ortamım olamadı okurken biraz zorlandım diyebilirim. Tekrar okunacakların arasına almak istiyorum.
Şiir
Gerçek Kitapseverler Ailesi Temmuz Ayında Cahit Zarifoğlu Okudu
2021 25. kitabı
Edebiyatımızın pek kıymetli şahsiyeti ve şahsımın en kıymet verdiği yazarlardan ve dahi örnek aldığım Zarif adam Cahit Zarifoğlu’nun hayatının anlatıldığı @osmankoca75 editörlüğünde hazırlanan ve yazarın birçok arkadaşının dilinden hayatına dair anıların anlatıldığı, eserlerinin değerlendirildiği ACZ kitabını takdim etmekten onur duyarım. Uzun zamandır paylaşım yapmıyordum. Düğün vs. derken tekrar buralara adapte olmakta zorluk yaşadım. Bu güzel eseri İnstagram üzerinde bir araya geldiğimiz güzel ailem @gercekkitapseverler ile birlikte Temmuz ayında okuduk. Bizler bir hayli sevdik, bu güzel ve zarif adamı tanımak, özelliklede anlamaya çalışmak isteyen herkese tavsiye ederim. “Seçkin bir kimse değilim, İsmimin baş harfleri acz tutuyor, Bağışlamanı dilerim ” sözleriyle tanımlıyor kendini Sultan şiirinde. Onu tanıyanlar veya duyanlar genel olarak şair kimliğiyle tanıdılar. O sadece şair değildi ; düşünür, felsefeci, roman, hikaye ve çocuk kitapları yazarı, öğretmen ve mükemmel bir babaydı. Üstad Necip Fazıl’ın deyimiyle Artist, Akif İnan’ın deyimiyle Şair-i Mader-zad( Anadan doğma şair), Arkadaşlarını deyimiyle Aristo ve daha nicesi… Şiirlerini buzdağının görünmeyen kısmına yazdı ve anlaşılmasının kolay olmadığı düşünüldü ki pek de kolay değildi onu anlayabilmek. İkinci yeni akımı henüz ortaya çıkmadığında bu akımdan ipuçları veren gizli, karanlık şiirler yazmıştır. Sevdiklerine ve ailesine özelliklede çocuklara aşırı düşkündü. Kitap bize sadece yazarın hayatını anlatmıyor. Eserleri hakkında değerlendirmeler ve yazarın bakış açısını anlamamızı sağlayacak önemli bilgiler aktarılıyor. Bolca fotoğrafla desteklenmiş olması kitabı ayrı bir güzel kılıyor. Kitapla ilgili olumsuz bulduğum tek husus; Yazarımızı anlatan kişilerden bazılarının kendi hayatlarını anlatmaya
1000Kitap Gerçek Okurlar
2021 15. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 15:37
Ülkemizde sanatçı ve düşünür olmanın zor yanlarından biri ve belki de ilki; yaşarken içinde bulunduğunuz toplum tarafından anlaşılamamanızdır. Özelde Müslüman, genelde üretken tüm insanlar için yazık ki; bu, böyledir.. Kültür, düşünce ve yazın hayatının hemen her türünde eser veren çok yönlü sanatçımız Cahit Zarifoğlu da, işte öylesi üretken kalemlerden biri hiç kuşkusuz.. Kırk yedi yıllık hayatına dokuz çocuk kitabı, iki roman, dört şiir kitabı, çok sayıdaki denemelerinden derlenmiş iki deneme, bir günlük, bir tiyatro, bir tez ve bir piyes olmak üzere 21 eser sığdırmış. Derdi olan biriydi Cahit Zarifoğlu.. Hemen bütün eserlerine açık ya da gizli bir şekilde sirayet eden “İslam, Ümmet, Müslüman, edep, üretkenlik, kitap, çalışmak, şahsiyet, ilke vb.” gibi kavramları işledi durdu. Suskunluğunu bir kenara atıp iki yüzlü Batı Dünyası’na ve onun kültürel kodlarına karşı onurlu bir mücadele verdi. İnsan tabiatı gereği nisyanla malul.. Zamanla zemine düşülmeyen her bir not; tarihin nankör, dipsiz, kuytu köşelerinde unutulup gidiyor. Sonra öyle bir vakte eriyoruz ki; duygu ve düşünce dünyamızın kandilleri bir bir sönüveriyor. Ardından ağır ve kesif kesif karanlıkta kah el, kah ayak yordamıyla hayata tutunmaya çalışıyoruz. Kaldı ki içinde yaşadığımız coğrafyayı ve dolayısıyla halklarını; fikir dünyamızın öncü şahsiyetleriyle tanıştırmak her şeyden önce İslâmî ve insânî olarak tarihin bize yüklediği hayati vazifelerden biridir. İşte bunun için bugünün ve yarının gençleri Cahit Zarifoğlu’nu tanısın, ansın, anlasın istedik. Hakkında sahih, sağlam, tutarlı bilgilere sahip olsun. İnsan olduğunu aklından çıkarmadan, bazı aklı evvellerin yaptığı gibi onu sanatsal putlara çevirmesin. Düşünce güneşinin verimi olan müktesebatıyla ne laf kalabalığı yapsın, ne hariçten gazel
İnceleme
2019 28. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2019 17:41
Kitap fuarında Zarifoğlu kelimesini görür görmez düşünmeden aldığım ve pişman olmadığım bir kitap. Cahit Zarifoğlu hakkında çok çok şey öğretti bana. Başarılı buldum bu konuda.. Röportajlardan oluşuyor, arkadaşlarının dilinden tanıyoruz. Hatıralar ve daha nicesi. Şiirleri ve hayatı hakkında arkadaşlarının şahitliği yani. Merakınız varsa çok seversiniz.
2021 46. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2021 21:13
Acz Kitabı "Her şeyde olduğu gibi, sanat ve edebiyatta da doğal olan güzeldir, güzel olan doğaldır doğallığın güneşi asla batmaz." 🪶 Kendine has üslubu ile edebiyatta ayrı bir yeri olan Cahit Zarifoğlu'nu anlatan biyografik bir eser bu güzellik. Nahifliğiyle, edebî yönüyle birçok yüreğe dokunduğunu, çokça şair ve yazara ilham olduğunu, dostlarınca sevilip sayıldığını, hürmetle anıldığını görüyoruz eserde. Kitapta onunla ilgili duygularını ve bilgilerini aktaranların kimisi Zarifoğlu ile mektup arkadaşı olmuş kimisi ise onunla tanışma fırsatı bulamamış. Her biri öyle güzel ve içten anlatmışlar ki zarif şairi... Zarifoğlu "Zor anlaşılıkla, zor şiirle gerçekten anlaşılmaz abuk sabuk, hatta anlamsız olsun diye zorlanmış şiirler farklı şeylerdir." sözüyle şiire olan bakış açısını, şiirdeki mana arayışını aktarıyor bize. Birçok türde eser kaleme almış, zengin bir kültür ve bilgi birikimi olan Çok yönlü bir kişilik Zarifoğlu. Çocuk edebiyatına kıymetli eserler kazandırmıştır. "Cahit Zarifoğlu bir bütün olarak çocuk kitaplarında merhameti, iyiliği ve erdemi günümüz çocuklarına hatırlatır." Cahit Zarifoğlu hakkında bilinmeyenlere, onun külliyatını okumaya hangi eserden başlayacağımız bilgisine ulaşacağımız oldukça faydalı ve kıymetli bir eser. Okumanız bol olsun.
·384 syf.·
2020 9. kitabı
Cahit Zarifoğlu'nun hayatını baştan sona öğrenebileceğimiz içindeki resimlerle de okuyucuya keyif veren bir eser.Kitabın sonlarına doğru biraz aynı şeyler tekrar ediliyormuş gibi geldi bana ama yazarla ilgili bu kadar bilgiyi başka bir eserde bulunabileceğini sanmıyorum aynı zamanda.
2023 69. kitabı
Ülkemizde sanatçı ve düşünür olmanın zor yanlarından biri ve belki de ilki ;yaşarken içinde bulunduğumuz toplum tarafından Anlaşılamamızdır Özelde müslüman ,genelde üretken tüm insanlar için yazık ki bu , böyledir ... Kültür,düşünce ve yazın hayatının hemen her türünde eser veren çok yönlü sanatçımız Cahit Zarifoğlu da ,işte öylesi üretken kalemlerden biri hiç kuşkusuz kırk yedi yıllık hayatına Dokuz çoçuk kitabı toplamda 21 eser sığdıran düşünce insanımızı bu vesileyle burada bir daha saygıyla anıyoruz Derdo olan biriydi Cahit Zarifoğlu.Hemen bütün eserlerine açık ya da gizli bir şekilde sirayet eden "islam,ümmet,müslüman,edep,üretkenlik,kitap,çalışmak,Şahsiyet,ilke vb."gibi kavramları işledi durdu .suskunluğunu bir kenara atıp seküler ve hedonist,sahtekar ve zalim batı dünyasına karşı onurlu ve karakterli bir halde amansız mücadele verdi .

KolektifYazar · 15711 kitap
Kolektif eser, tek bir yazara atfedilmeyen, birden fazla yazarın ortaklaşa yazdığı veya katkıda bulunduğu eserlere verilen isimdir. Bu eserler, yazarların önceden belirlenmiş bir plan doğrultusunda birlikte çalışmasıyla veya her bir yazarın farklı bölümleri veya karakterleri ele almasıyla oluşturulabilir. Kolektif eserler, farklı türlerde karşımıza çıkabilir: - Romanlar: Birden fazla yazarın farklı bakış açılarını ve deneyimlerini bir araya getiren romanlar, kolektif eserlere güzel bir örnektir. Örneğin, "Kelebeğin Rüyası" adlı kitap kolektif bir şekilde oluşturulmuştur. - Hikaye Kitapları: Farklı yazarların yazdığı kısa hikayelerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kitaplar da kolektif eserler arasında yer alır. Örneğin, "26 Yazardan Tek Bir Hikaye: Adalet" kolektif şekilde yazılan bir hikayeden oluşur. - Şiir Antolojileri: Birden fazla şairin şiirlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan antolojiler de kolektif eser kategorisine girer. Örneğin, "Güzel Yazılar - Şiirler" gibi antolojilerde birçok şairin eseri yer alır. - Deneme ve Makale Derlemeleri: Farklı yazarların deneme ve makalelerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan derlemeler de kolektif eserler arasında sayılabilir. Örneğin, "Sivil İtaatsizlik" gibi yayınlar.