Hem Pulitzer hem de Nobel edebiyat ödülünü kazanmış bir yazar, Toni Morrison. Merhamet de okuduğum ilk kitabı.
Kitabın konusu ‘kadın’ diyebilirim. Bir çok kadının hayatı kesişiyor. Bir efendinin karısı, bir köle, annesi tarafından terk edilen bir kız çocuğu, kimsesiz başka bir kız…
Hepsinin hayatı bir noktada birleşiyor. Bir şekilde hiçbiri özgür değil, hanım bile. 1600lü yıllarda kadın olmaya, yaşamaya ve ayakta kalmaya çalışıyorlar. Sadece kadın değil köle olan erkekler de anlatılıyor kitapta. Sanki her karakter bir şekilde zincirliydi, özgürlük sadece bir hayaldi.
Anlatımı çok farklıydı. Bölümlerin başında hangi karakteri anlattığı tam olarak belli olmuyor, karakterin bir geçmişi bir şimdiki anı iç içe anlatılıyor. Bu nedenle okuması biraz zordu, ilk 50-60 sayfa kafa karıştırıcıydı. Sonrası ise daha akıcıydı, beklemediğim şekilde ilerledi. Yer yer gerçeküstü olaylar vardı ve ucu acık bırakılan noktalar vardı. Belki yazarla tanışmak için doğru kitap olmayabilir. Diğer kitaplarının daha akıcı, anlatımının daha net olduğunu okudum. Ama ben yine de bu kitabı okuduğum için çok memnunum. Zenciler, kölelik, kadın esareti konularında okuduğum diğer kitaplardan çok farklıydı.
Meraklılarına tavsiye ediyorum.