Şubat 2015
Türler:
Sıralamalar

2021 18. kitabı
Okunma: 21 Mart 2021 09:59
Ferit Edgü'nün Abidin Dino hatırasına yazdığı çok yönlü biyografik bir eser. Dino' yu sadece ressam yönüyle bilirdim. Meğer ne mahir bir sanatçıymış. Yazarlığı, illüstratörlüğü, karikatüristliği, dekoratörlüğü, sinemacılığı, tiyatroculuğu yok yok. Üretmek için yaşayan kıymetli bir ustayı okumaktan keyif aldım. Çoğu resimlerinin de yer aldığı kitabın son kısmında Ferit Edgü'ye yazdığı mektupları o kadar güzeldi ki. Devrik cümleleri, duru Türkçesi, hislerini nakledişi.. tatlı diline hayran oldum.. Nazım Hikmet ile dostluğuna değinilmiş, detaylarını oldukça merak ettim. Ayrıca Nazım üzerine yazdığı kitabı varmış, mutlaka diğer kitaplarını da inceleyip edinmek isterim. Ferit Edgü' nün öve öve bitiremediği Abidin Dino' yu merak edenler için güzel bir kaynak.
2017 48. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2017 21:29
Ferit Edgü kırk yıllık dostu Abidin Dino'nun bilinmeyen bir yönünü aktarmış kitaba...Resim tutkusunun yanı sıra bir tutkusu daha varmış Dino'nun...Yazarlığı....bu yönüde ölümünden sonra ortaya çıkmış...Çok acı...Bu kitapda bir elinde fırça bir elinde kalem tutan Dino'nun yazıları var ve çok güzeller...Ayrıca Dino'nun Edgü 'ye yazdığı mektuplar var .....Herbiri ayrı ayrı çok güzeldi....Severek okudum...Okumalısınız ...
Kültür-Sanat
Puan vermedi·177 syf.·
2024 182. kitabı
Nazım'ın, "Mutluluğun resmini yapabilir misin Abidin?" diye bir dizesi vardır. O gün bugün, bu soru sökülüp atılması olanaksız bir biçimde bedenime yapışmış gibidir. (S: 100) Abidin Kırk yıllık dostunun en bilinmeyen yönünü güçlü kalemiyle okura aktarmış ""Abidin Dino, yaşamının her döneminde, bir elinde fırça, bir elinde kalem yaşadı.. Abidin Hem yazdı, hem çizdi. Yazarlığı, daha çok sonra ortaya çıktı. Onun bu yönünü bilmeyenleri de bir hayli şaşırttı. Sizde Ferit Edgü'nün kalemini sevenlerdensenız #Buyurun #OKUYUN
Sanat
2022 57. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2022 09:47
Ömrü boyu kendini yineleyenlerden değil, her an kendini yenileyenlerdendir Abidin. Sözcükler hangi yetenekli kalemden çıkarsa çıksın bir resmi açıklamaya yetmez. Abidin Dino’nun çizgilerle ve edebiyat ile muhteşem uyumu. Okuyup tanınmalı. Abidin

Ferit EdgüYazar · 54 kitap
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı eğitimini Paris'te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu'de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne'da felsefe, Louvre'da sanat tarihi kurslarına katıldı. Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı'nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris'te kalıp İstanbul'a yerleşti (1968). Man Ajans'ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu. Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977 'den beri Ada Yayınları'nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954'te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı . Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi'de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost'taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı. Bir Gemide kitabıyla 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Ders Notları'yla 1979 TDK Deneme Ödülü, Eylül'ün Gölgesinde Bir Yazdı adlı??seriyle Sedat Simavi 1988 Edebiya Ödülü'nü aldı. Ayrıca O adlı romanı Hakkari'de Bir Mevsim adıyla ve Onat Kutlar'ın senaryosuyla sinemaya uyarlandı. 33. Berlin Film Festivali'nde (1983) ve 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali'nde ödüller aldı (1984). Ferit Edgü Eserleri Roman Kimse (1976) O/Hakkari'de Bir Mevsim (1977) Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı (1988) Öykü Kaçkınlar (1959) Bozgun (1962) Av (1968) Bir Gemide (1978) Çığlık (1982) Binbir Hece (1991) Doğu Öyküleri (1995) İşte Deniz, Maria (1999) Do Sesi (2002) Avara Kasnak (2005) Nijinski Öyküleri (2007) Senaryo Hakkâri'de Bir Mevsim (O adlı romanından senaryo, Onat Kutlar ile birlikte) Deneme Tüm Ders Notları (1978) Yazmak Eylemi (1980) Şimdi Saat Kaç? (1986) Yeni Ders Notları (1991) Seyir Sözcükleri (1996) Devam (2001) Sözlü/ Yazılı (2003) İnsanlık Halleri (2003) Şiir Ah Minel Aşk (1978) Dağ Şiirleri (1999) Anı Görsel Yolculuklar (2003) Biyografi Abidin (2003) Avni Arbaş (2001) Osman Hamdi-Bilinmeyen Resimleri (1986) Çocuk Kitabı Doğa Dostları (2004) Çeviri Düşüş (Albert Camus, 1961), Godot'yu Beklerken (Samuel Beckett, 1963), Bugünün Dünyasında Felsefe (Jean Wahl, 1965), A Aydınlar ve Toplum, (Antonio Gramsci, V. Günyol , B. Onaran'la, 1967), Amerika: Şiirler (Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, 1976). Monografi Bunların dışında Abidin Dino, Yüksel Arslan, Van Gogh, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan, Fikret Mualla, Avni Arbaş üzerine yayımlanmış monografileri var. Ödülleri Sait Faik Hikâye Armağanı 1979 (Bir Gemide) Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü 1979 (Tüm Ders Notları) Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü 1988 (Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı)