Nikola Tesla

Aforizmalar

Nikola Tesla

2022 25. kitabı
"Barış, ancak evrensel bir aydınlanma ve milletlerin bir araya gelmesinin doğal bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Biz, hala bu huzurlu gerçeklikten çok uzağız" Alıntısiyla kitap incelemesine başlamak istedim. Bence dünyayı Tesla yönetmeliydi. Okuduğum kitaplarından, belgeselerinden yaşamından çok etkilendim. Evet bence dünyayı Nikola Tesla yonetmeli. Kim bilir dünyamızın hali nice olurdu?
2021 75. kitabı
Kitapta çok fazla aynı aforizma paylaşılmış. Bu çok basit bir basım hatası. Hatta 102. sayfada alt alta aynı aforizma var. Yayın evine e-posta gönderdim. Olamaz dedim.
Felsefe
2020 2. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2020 02:52
Tesla beğendiğim ve merak ettiğim bir bilim insanıydı. Aforizmalar kitabını okuduktan sonra anladım ki bugün kullandığımız birçok teknolojinin temelinde Nikola Tesla’nın buluşları var.
2023 42. kitabı
"Tesla Aforizmaları", onun sadece ampuller ve motorlar değil, evrenin dilini konuşan bir dahi olduğunu hatırlatan, ilham verici ve düşündürücü bir mirastır.
AforizmalarNikola Tesla · Siyah Beyaz Yayınları · 20203,254 okunma
Bugün onların, uğruna çalıştı­ğım gelecek ise benim
2023 115. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2023 08:53
DİKKAT: Bu bir ❝Nikola Tesla'ya övgü❞ incelemesidir. Kapitalist edisoncuların incelemeyi hemen şimdi terk etmesi şiddetle tavsiye edilir. Bugün (hakkını veremeyecek olsam da) Tesla reisimi öveceğim <3  Sadece övmekle kalmayacak biraz da bilgi vereceğim. Uzun bir hikaye olacak, hazır olun :) Nikolat Tesla, namı diğer ışığın çocuğu. Doğduğu gün şiddetli fırtına ve yıldırımların olmasını ebesi kötü bir işaret olarak görüyor ve Tesla’nın karanlık bir kaderi olacağını söylüyor. Annesi ise “Hayır, benim çocuğum ışığın çocuğu olacak” diyor. Nitekim aynen öyle oluyor. Çocukluğundan beri zeki, öğrenmeye meraklı biriydi o. Daha çocukken onlarca icadı kafasında tasarlamıştı... Mühendisliğe ve fiziğe büyük merakı vardı ama babası ondan rahip olmasını istiyordu. O ise şiddetle fizik okumak istediğini ve icatlar yaparak insanlığa yararlı olmayı amaçladığını ileri sürüyordu. Ve bir gün Nikola hastalandı. Doktorların tüm çabasına rağmen durumu iyileşmiyor hatta daha kötüye gidiyordu. Sonunda bu şekilde devam ederse öleceğine kanaat getirdiler. Tesla, babasına eğer istediği üniversiteyi okumasına izin verirse iyileşeceğini söyledi. Babası mecbur durumu kabullendi ve Tesla hayalini gerçekleştirme yolunda ilk adımı attı. (Bana göre bu olay bilimin iyileştirici gücüne kanıt niteliği taşıyorken, annem için Tesla'nın numara yaptığının kanıtı :D) Askerlikten kaçmak için ormanlara sığınıyor (Einstein de bir benzerini yapmıştı :D) Bu olaylardan sonra üniversiteye başlıyor, ve inanılmaz bir başarı gösteriyor. 8'den fazla dil öğrendiği rivayet ediliyor. Üniversitenin en başarılı ve gözde öğrencilerinden biri haline geliyor. Hatta o kadar çok çalışıyor ki; hocalarından biri babasına “Bu kadar çalışırsa hayatını kaybedebilir” diye bir mektup yolluyor :) Teslanın eğitim süreci o kadar da
Bu adamı biraz abartabilir miyim??
Varolmanın Dayanılmaz Ağırlığı: AforizmalarNikola Tesla · Aylak Adam Yayınları · 20183,254 okunma
2023 95. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2023 22:42
“Bütün canlılar, evrenin çarkında iç içe geçmiş dişlilerdir.” Nikola Tesla Hayatının Anlatımı Aforizmalar Tesla Albümü Basında Tesla Patentler Kronoloji İle bitmektedir eser. Çok severek okudum. Herkese naçizane tavsiye ederim. Şimdiden keyifli okumalar dilerim. Hazırlayan Peren Demirel’e teşekkürler. Arka Kapaktan Alıntı: Aforizmalar, Nikola Tesla’nın eserlerinden özenle derlenmiş bir seçki olmasının yanında, Nikola Tesla’ya ait fotoğraflardan oluşan bir “fotoğraf albümü”nü, hayatı boyunca aldığı patentlerin çizimlerini de içermektedir. Bu yanıyla, Türkçede çıkmış en kapsamlı Nikola Tesla kitaplarından bir tanesidir. “Nefretiniz elektriğe dönüştürülebilseydi, bütün dünyayı aydınlatmaya yeterdi.” “Bütün canlılar, evrenin çarkında iç içe geçmiş dişlilerdir.”
2020 36. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2020 16:24
Elektrik üzerine sayısız deney ve buluş yapan Tesla hakkında bir kitap okumayı çok istiyordum. Onu okumaya ve anlamaya Aforizmalar kitabı ile başlamaya karar verdim. *İlk olarak Tesla kendisini anlatıyor.Tesla'nın kendisini anlattığı bölümden sonra Aforizmaları okumaya başlıyoruz. Bu bölümde Tesla'nın düşüncelerini ve fikirlerini daha iyi anlıyoruz. *Aforizmalar bölümünden sonra ise Tesla albümü ve sahip olduğu patentlere yer verilerek kitabın içeriği zenginleştirilmiş. *Dahi bir beynin nasıl çalıştığını ve neler başardığını merak eden herkesin okuması gereken bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Keyifli okumalar...
2017 8. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2017 16:45
Ne diye başlasam ki… Bu zamana kadar Tesla hakkında o kadar şey duymuştum ki; elektriğin, akımın mucidi, yüzlerce patentin sahibi ( Kendisine ait olan 700 patent ile en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmiştir.) , Edison’un başta arkadaşı ama sonra düşmanı… Ama gel gelelim bu kadar detaylı ve inceden inceye düşüncelerini irdeleyen bir kitap okuyacağımı düşünmeden, giriştiğim bu eserden çok etkilendiğimi belirtmek isterim. Aylak Adam Yayınları’nın aforizmalar serisinde bulunan bu eser 143 sayfadan oluşuyor. Her sayfada Tesla’nın dahiyene düşüncelerini ve fikirlerini kısa kısa bizlere anlatmasından oluşuyor. Yazardan söz ederken aynı zamanda konuları da irdeleyecek olacağım için ayrı bir paragraf açmıyorum. Öncelikle bu kadar azimli, çalışkan ve insanlık adına ama insanüstü çabalarla çalışan bir bilim insanı ile tanıştım. Fikirlerini ve cümlelerini çok çok beğendim ayrıca da etkilendim. İleri görüşlülükte çığır açmış resmen. Kadınlara üstünlük tanıyan ve ileride kadınların dünyayı egemenliği altına alacağından baya bir söz etmiş. Açık fikirli olmak üzerine çok güzel sözleri var. Cehalet ile ilgili bir çok alıntı paylaştım. Şu alıntı gerçekten çok iyi: “Günümüzde dünyanın en medeni ülkeleri gelirlerinin azami kısmını savaşa harcarken eğitime asgari bir pay ayırmaktadırlar. Yirmi birinci yüzyıl bu düzeni tepetaklak edecektir. Cehaletle savaşmak, savaş meydanında ölmekten daha görkemli olacaktır. Yeni bilimsel gerçeklerin keşfi diplomatların çekişmelerinden daha önemli bulunacaktır. “ Bir bilim adamının nasıl olması gerektiğini anlamak için Nicola Tesla’nın hayatını anlamak yeterli olacaktır. Azimle düşünüp denemiş. Hayatını bilme adamış bir kişilik. Elektriğe ve akıma aşık bir dahi. Sırp bir milliyetçi. Ama bir o kadar da Amerikancı. 21. yy hakkında
Felsefe
2021 128. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2021 18:58
Nikola Tesla kendisine ait olan 700 patent ile en çok patent sahibi kişi olarak dünya tarihine geçmiştir. Kitap eserlerinden derlenmiş muazzam fikirlerin, saptamaların , bilimsel verilerin ve de geleceğe dair çok başarılı tahminlerin olduğu müthiş bir kitap. Tesla'nın karakteri çok etkileyici. Düşüncelerine olan inancındaki kararlılık müthiş, hiçbir cümlesinde tereddüt yok. Kitap o kadar etkileyici ki okuduktan sonra dünyaya bakış açınızı değiştirecek nitelikte kesinlikle tavsiye ederim mutlaka okuyunuz. Keyifli Okumalar...
2019 54. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2019 18:59
Vladimir Pistalo Nikola Tesla (1856-1943) kitabından yaklaşık iki sene sonra okuduğum içerisinde Nikola Tesla'nın aile hayatı ve sözlerini barındıran kitap insana ilham veren bir kitaptır. Sırp kökenli fizikçi ve elektrofizik uzmanı olan ve günümüzde birçok şeyin alt yapısını (wireless,röntgen,elektron mikroskobu) hazırladığı halde kitaplarda ismi çok geçmeyen zamanın ilerisinde olan bir bilim insanıdır. Tesla'yı tanımak için okumanız gerek kitaplardan olan Aforizmalar kitabında çocukluğu, gençken kumar tutkusu olduğu ve bilim insanı olma yolunda annesinin desteğinin olduğu kendi sözleriyle geçerken genç hali ve olgunluk halinin dışında Amerika'da Fakirlik içinde öldüğü Wyndham New Yorker Hotel'deki duvar yazısı da kitapta gösterilmektedir.

Nikola TeslaYazar · 14 kitap
Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 tarihinde Avusturya İmparatorluğu'nda (günümüzde Hırvatistan) Lika ilçesinin Smiljan kasabasında Sırp kökenli olarak dünyaya geldi. 1870'lerde mühendislik ve fizik alanında ileri bir eğitim aldı ve 1880'lerin başında telefonculukta ve Continental Edison'da yeni elektrik enerjisi endüstrisinde çalışırken uygulamalı deneyim kazandı. 1884 yılında vatandaşı olacağı Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York'ta kısa bir süre kendi yoluna koyulmadan önce Edison Machine Works'te çalıştı. Ortaklarının fikirlerini finanse etmeleri ve pazarlamaları için Tesla, New York'ta çeşitli elektrikli ve mekanik cihazlar geliştirmek için laboratuvarlar ve şirketler kurdu. Kendisinin alternatif akım (AC) indüksiyon motor ve 1888'de Westinghouse Electric tarafından lisanslanan ilgili çok fazlı AC patentleri kendisine önemli miktarda para kazandırdı ve şirketin pazarlayacağı çok fazlı sistemin temel taşı oldu. Patentini alabileceği ve pazarlayabileceği icatlar geliştirmeye çalışan Tesla, mekanik osilatörler /jeneratörler, elektriksel deşarj tüpleri ve erken X-ışını görüntüleme ile ilgili çeşitli deneyler yaptı. Ayrıca ilk sergilenenlerden biri olan kablosuz kumandalı bir tekne inşa etti. Bir mucit olarak tanınan Tesla, laboratuvarındaki ünlülere ve zengin müşterilere başarılarını gösteriyordu ve halk konferanslarında şovmenliğiyle dikkat çekiyordu. 1890'lar boyunca New York ve Colorado Springs'teki yüksek voltajlı, yüksek frekanslı güç deneylerinde kablosuz aydınlatma ve dünya çapında kablosuz elektrik enerjisi dağıtımı konusundaki fikirlerini sürdürdü. 1893 yılında, cihazlarıyla kablosuz iletişim olasılığı hakkında açıklamalar yaptı. Tesla, bu fikirleri kıtalararası bir kablosuz iletişim ve güç ileticisi olan bitmemiş Wardenclyffe Kulesi projesinde pratik kullanıma sunmaya çalıştı, ancak bunu tamamlamadan önce parası tükendi. Wardenclyffe'tan sonra Tesla, 1910'larda ve 1920'lerde çeşitli derecelerde başarıya sahip bir dizi icatla çalıştı. Parasının çoğunu harcayan Tesla, New York'ta birçok otelde yaşadı ve ödenmemiş faturaları geride bıraktı. Ocak 1943'te New York'ta öldü. Tesla'nın çalışması, onun ölümünden sonra 1960'larda Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı'nda SI birimi olarak manyetik akı yoğunluğuna "tesla" adı verilene kadar göreceli belirsizliğin içine düştü. Bu durum 1990'lı yıllardan beri Tesla'ya duyulan ilginin yeniden ortaya çıkmasını sağladı. Referans: tr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla