Kendi Kaleminden Tesla

Çevirmen:
Nurhan Barut

Tesla'nın İcatları...
2020 8. kitabı
Kitabı bir sahaf rafından pek de içeriğini bilmeden almıştım. Ancak okumaya başlayınca kitabın aslında büyük mucidin kendi kaleminden olduğunu fark ettim. İnce bir kitap olmasına karşılık içeriği fazlaca dolu. Okurken mucidin kendisiyle birlikte yaşamına yolculuk ediyorsunuz. Eğitim yıllarına, geçirdiği rahatsızlıklara ve en önemlisi de hayatını değiştiren olaylara şahitlik ediyorsunuz. Kitapta kısa kısa Edison'a da rastlıyoruz. [Spoiler] Beni en çok şaşırtan şeylerden birisi de mucidin o dönemde günümüz icatlarını tasarlaması ama asla ciddiye alınmaması oldu. [Spoiler sonu] Okumanızı tavsiye ederim bazı bölümlerde ki icat tasarıları gerçekten şaşırmanıza yol açacak. Oldukça da sade bir anlatımı var. Bilim adamımız kitabı herkesin anlayabileceği bir üslup ile kaleme almış.
Bilim
İcatlarımNikola Tesla · Zeplin Kitap · 20163,035 okunma
Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi mucidi
·120 syf.·
2023 3. kitabı
Kitap Teslanın hayatını anlatan kısım ve icatları olmak üzere iki bölümden oluşuyor aslında hayatından kesitleri çoğu yerde anlatıyor ama genel olarak hayatının ilk yılları ile başlıyor kitap. İcatlarını anlattığı kısımları anlamak için belirli bir donanıma sahip olmak gerekiyor ben çoğu yeri anlamadım keşke anlayacak donanıma sahip olup anlasaydım dedim. Kendisini tanımak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap bence çok zeki çok yetenekli ve çok bilgili bir mucit Nikola Tesla. Adını hemen hemen her yerde Edison ile rekabet yarışına sokuluyorlar illa biri diğerinden daha iyi olacaksa bu kesinlikle Nikola Tesla olurdu. Tesla gerçekten de hakkının az verildiği bir mucit adının daha fazla anılması gerekiyor kendisinin ders kitaplarında isminin geçmesi gerekiyor diye düşünüyorum hayatına gelirsek çok çalkantılı bir hayatı olmuş ama ben en çok ölümünün yalnız ve sefalet içinde olmasına üzüldüm diyebilirim.
2022 15. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2022 17:06
Bence herkes okumalı . Acıkcası ne muhendisim nede elektrik tarzı şeylerden alıyorum o kısımlar tamamen yabancı kaldı ama eminim bu konuda bilgisi olan , egitim alan kişiler için daha verimli olacaktır. Fakat Tesla’nın hayatını okumak bir ayrıcalık. O kadar mükemel bir insanmış ki anlattıklarını okurken acaba yanlış mi anladım diyerek cogı yeri tekrar okudum . Ayrıca basına gelen talihsiz olaylar bana göre 10 kişinin başına gelecek talihsiz olayların toplamından bile fazla. Keşke imkanları daha fazla olabilseymiş .
1000k
2021 85. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2021 00:00
Tesla..Kafasının içinde çakan şimşeklerle önce hayal dünyasını aydınlatan sonra gerçek dünyaya yağmur gibi yayan bir bilim adamından daha fazlası.. Mark Twain’den etkilenecek kadar edebiyatçı, spiritüalistlerle tartışacak kadar felsefeci, bir ressam kadar gözlemci.. Sezgi, bilgi ötesi bir şeydir diyerek hayallerinin peşinden giden, yaşadığı dönemden daha fazlası olan olan Tesla’nın usta edebiyatçıları kıskandıracak akıcılıktaki otobiyografisi kafanızda şimşekler çaktıracak..
2021 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2021 17:38
Tesla'nın "Zamanın çok ötesinde bir dâhi" olduğunu gösteren,samimi bir şekilde gelişimini,sevinçlerini ,hüzünlerini, hayal kırıklıklarını anlatan roman tadında bir çalışma olmuş. Çığır açan İcatlarına ait teknik kısımlar ilgisi veya bilgisi olmayanlar için teoride karışık kalabilir. Tabi bu durum okumanızı engellemesin. Okunması gereken kitaplardan birisidir.
2020 8. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2020 18:09
Yaşadığı dönemde değeri maalesef bilinmemiş, yaptığı buluşlar anlaşılamamış değerli ve son derece önemli bir insan Tesla. Kitabı okurken zaman zaman uğradığı haksızlıklara kızdım, yeri geldiğinde yaptığı buluşa onun kadar bende sevindim. Belki de kendim de sayısal bir bölümle iç içe olduğumdan kitap bana çok önemli geldi. Bir bilim adamının yaptığı buluşları kendi kaleminden okumak benim için gerçekten çok keyifliydi.
Bilim
Bir Dahinin Yaptıkları
2025 143. kitabı
Sizlerle Zeplin Yayınları'ndan çıkan Tesla serisinden İcatlarım eserini paylaşacağım. 18. yüzyılın ortalarında yaşayan Nikola Tesla o dönemde Electrical Experimenter dergisi için bu uzun makaleyi yani eseri kaleme almış. Bir otobiyografi olma özelliğini taşıyan kitap Tesla'nın çocukluğunu anlatmasıyla başlıyor. Pek çok dili bilip ondan fazla kitabı ezbere okuyan bir babaya (psikolojik bilgime dayanarak yüksek zekâ) ve üretkenliği ve farklı bakış açısıyla (üstün zekâ) donanmış bir anneye sahip. "Babamla birbirimizin ne düşündüğünü tahmin etme, kurduğumuz cümleleri içindeki hataları bulma, oldukça uzun cümleleri tekrar etme ve kafadan hesaplama yapmak gibi alıştırmalar yapardık..." diyerek babasının zekasını ortaya koyuyor. Gençliğinde bir dönem babasına rağmen kumar oynama hastalığına tutulan Tesla'ya annesi bir gün evde kalan son paraları getirmiş ve "Git, tadını çıkar sahip olduğumuz şeyleri ne kadar erken harcarsan o kadar iyi" demiş. Sizinde gördüğünüz gibi bir ailede anne baba ne kadar önemli. Üniversitede elektronik bölümü okuyan Tesla daha sonra elektrik hatlarıyla alakalı bir şirkette Paris'te çalışmış. O zamanki icadı ilk görmeyince elindekileri nakte çevirip Amerika'ya gitmiş. Orada önce #thomasedison ile tanışmış. Çıkarcı bir mantığı sahip Edison'la anlaşamayan Tesla alternatif akım projesine kafa yoran #georgewestinghouse ile tanışmış ve hayalini gerçekleştirmiş ve makaleyi de o dönem yazmış. İcatları sırası ile şöyle; 1.Tesla Bobini 2.Büyüteç Verici 3.Tesla Türbini 4.Neon Lambalar 5.Endüksiyon Motoru 6.Alternatif Akım 7.Teleautomaton 8.Radyo Eserin haricinde 2017 yılında çekilen #elektriksavaşları filmini ve 2020'de çekilen #tesla filmini izlemediyseniz tavsiye ederim. "Hayatta hiçbir şey basit değildir ve hiçbir şey emek verilmeden, gökyüzünden kimsenin
2020 73. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2020 20:26
Hem ufacık da olsa bilime ilgisi olan çocukların hem de "bu bilgi gerçek hayatta ne işime yarayacak" diyen tüm öğrencilerin okuması gereken bir kitap bence. Tesla'nın kendi yazdığı kitap olması bakımından da pamuklara sarıp sarmalanması gerektiğini düşünüyorum.❤ O bir konferans veriyormuş siz de dinleyiciymişsiniz gibi kaleme alınmış. Yaşadıklarını, heyecanlarını ve hüsranlarını derinden hissediyorsunuz. * Hayal kurmanın ve hayal kurmaya teşvik etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladım bu kitapla birlikte. Tesla hayal gücünü öyle bir seviyeye taşımış ki hayalini kurduğu herhangi bir projeyi tasarladığında tam da zihnindeki gibi çalışır halde hayata geçirebilmiş. Tesla gibi bilim insanları çoğunlukta olsaydı teorik fiziğin yanında deneysel fizik çöp olurdu sanırım.☺
İcatlarımNikola Tesla · Zeplin Kitap · 20163,035 okunma
Neticede bir Tesla kolay yetişmiyor.
2021 2. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2021 11:01
Teslayı hep kablosuz elektrik akımı icadıyla bilirdim. Büyük bir mucit olduğunu bilirdim ama büyük mucitliğe giden sancılı hayatı hakkında asla bilgi sahibi değildim. Yıllarca ölümle burun buruna kalışı, geçirdiği zorlu ve ölümcül hastalıkları, diğer insanlardan farklı tarzda düşünce yapısı, başladığı işi bitirme takıntısı(Voltaire 'nin küçük puntolarla yazılmış yaklaşık 300 cilt eserlerinin hepsini okuma takıntısı gibi) yeni karakter özellikleriyle tanışmış oldum bu kitap sayesinde. Kitabın bir yerinde geçen şu cümle belki de Nikola Tesla' nın tüm hayatını özetler nitelikte "En çalışkan insanlardan biri olarak gösteriliyorum ki, bunda haklılık payı olduğu söylenilenilebilir; çünkü düşünce emekle aynı şeyse, uyanık olduğum her saati düşünmeye ayırdım. Fakat çalışmanın kendisi katı bir kurala göre belirli bir zaman diliminde sergilenen performans olarak yorumlanırsa, o halde benden daha aylak biri olmadığı bile söylenebilir. " sözlerini okuyunca işine olan bağlılığı ve hayatına uyarlama şeklini kitabın diğer yerlerinde geniş geniş anlatışını okudum. Tesla çok yönlü bir mühendis ve edebi kişiliği gelişmiş bir mucittir. Hayatının gizli kalmış yanlarını çıkarıp okuyucuyla buluşturabilecek başka bir kitap olursa mutlaka ulaşıp okuyup düşünce tarzından faydalanmak isterim. Fikrimce çok farklı ve önemli bir insan olan Tesla hakkında herkesin biraz da olsa bilgi sahibi olması gerekir ki başlangıç için bu kitap ideal bir kitap niteliğini taşıyor.
Düşünce
2019 8. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2019 21:09
Kitapta Tesla'nın ağzından eğlenceli çocukluk ve gençlik anılarını ve bazı icatlarını okuyoruz. Aslında araştırdığınızda Tesla'nın sayısız icadı var. Şuanda kullandığımız bazı teknolojileri 1800lü yılların sonlarına doğru öngörmüş ve hayata geçirmeye çalışmış. Ama zamanın şartlarında yeterince destek bulamamış malesef. Tesla hakkında detaylı bilgiye sahip olmak isteyenler için bu kitap yeterli değil, bunu okumadan önce belgeselini izlemenizi tavsiye ederim. Bu şekilde kitapta bahsettiği icatları daha iyi anlayabilirsiniz. (Ben önce belgeselini izlemiştim) Bazı icatları anlatırken teknik şeylerden bahsetmiş bunları anlamakta zorlandım tabi ki ama kitabın büyük bir kısmı anılarından oluştuğu için yine de akıcı ve keyifli bir şekilde ilerledi. Yani fizik bilgisi yeterli olmayan kişiler de alıp okuyabilir. Tesla'nın kendini okutturan bir dili var keşke hayatıyla ilgili daha detaylı bir kitap yazıp bizlere bıraksaydı :)

Nikola TeslaYazar · 14 kitap
Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 tarihinde Avusturya İmparatorluğu'nda (günümüzde Hırvatistan) Lika ilçesinin Smiljan kasabasında Sırp kökenli olarak dünyaya geldi. 1870'lerde mühendislik ve fizik alanında ileri bir eğitim aldı ve 1880'lerin başında telefonculukta ve Continental Edison'da yeni elektrik enerjisi endüstrisinde çalışırken uygulamalı deneyim kazandı. 1884 yılında vatandaşı olacağı Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York'ta kısa bir süre kendi yoluna koyulmadan önce Edison Machine Works'te çalıştı. Ortaklarının fikirlerini finanse etmeleri ve pazarlamaları için Tesla, New York'ta çeşitli elektrikli ve mekanik cihazlar geliştirmek için laboratuvarlar ve şirketler kurdu. Kendisinin alternatif akım (AC) indüksiyon motor ve 1888'de Westinghouse Electric tarafından lisanslanan ilgili çok fazlı AC patentleri kendisine önemli miktarda para kazandırdı ve şirketin pazarlayacağı çok fazlı sistemin temel taşı oldu. Patentini alabileceği ve pazarlayabileceği icatlar geliştirmeye çalışan Tesla, mekanik osilatörler /jeneratörler, elektriksel deşarj tüpleri ve erken X-ışını görüntüleme ile ilgili çeşitli deneyler yaptı. Ayrıca ilk sergilenenlerden biri olan kablosuz kumandalı bir tekne inşa etti. Bir mucit olarak tanınan Tesla, laboratuvarındaki ünlülere ve zengin müşterilere başarılarını gösteriyordu ve halk konferanslarında şovmenliğiyle dikkat çekiyordu. 1890'lar boyunca New York ve Colorado Springs'teki yüksek voltajlı, yüksek frekanslı güç deneylerinde kablosuz aydınlatma ve dünya çapında kablosuz elektrik enerjisi dağıtımı konusundaki fikirlerini sürdürdü. 1893 yılında, cihazlarıyla kablosuz iletişim olasılığı hakkında açıklamalar yaptı. Tesla, bu fikirleri kıtalararası bir kablosuz iletişim ve güç ileticisi olan bitmemiş Wardenclyffe Kulesi projesinde pratik kullanıma sunmaya çalıştı, ancak bunu tamamlamadan önce parası tükendi. Wardenclyffe'tan sonra Tesla, 1910'larda ve 1920'lerde çeşitli derecelerde başarıya sahip bir dizi icatla çalıştı. Parasının çoğunu harcayan Tesla, New York'ta birçok otelde yaşadı ve ödenmemiş faturaları geride bıraktı. Ocak 1943'te New York'ta öldü. Tesla'nın çalışması, onun ölümünden sonra 1960'larda Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı'nda SI birimi olarak manyetik akı yoğunluğuna "tesla" adı verilene kadar göreceli belirsizliğin içine düştü. Bu durum 1990'lı yıllardan beri Tesla'ya duyulan ilginin yeniden ortaya çıkmasını sağladı. Referans: tr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla