Mücit olarak güzel eserler çıkartmış ve çocukken yaşadığı fiziksel ve ruhsal farklılıklar onun için artı durumuna düşmüştür ama yazar olarak konuları açıp kapatmaması sonucunda pek akıcı olmuyor
BuluşlarımNikola Tesla · İndigo Yayınları · 20193,035 okunma
Nikola Tesla, zamanın ötesinde bir mucidin özyaşam öyküsü...
Nikola Tesla;
Buluşlarım adlı kitabında kendisinin neler yaşadığını, ne tür deneylerde bulunduğunu, araştırmalarına nasıl başladığını, onu mucid yapan şeyin ne olduğunu ve nasıl bir hayat öyküsüne sahip olduğunu kısa bir şekilde ifade etmektedir.
Açıkçası kendi yorumumu katacak olursam; yaşadığı, ölümün kıyısından dönme anıları olsun, sinir krizleri olsun, kalp rahatsızlıkları olsun ve daha bir çok nedene rağmen ilginç yetenekleri ile hiç bir zaman hayallerinden ve arzu ettiklerinden vazgeçmemesi takdire şayan.
Oysa bizler şuan hayatımızda yaşadığımız en ufacık bir anıyı büyütüp, sanki onu sadece biz yaşıyormuşçasına ve kaderin tüm olumsuz olayları başımıza geliyormuşçasına büyüterekten hiç bir şekilde bir şeyler üretme arzusuna veya hayaline sahip olamadığımıza üzülüyorum. O yüzden bizler bunları yapmak istemiyor veya yapamıyor olmamıza rağmen, çok büyük işler başaran Nikola Tesla gibi insanları tebrik ve takdir etmekten kendimiz alı koymamak gerekir diye düşünüyorum..
Kitap bir gün de bitirilebilecek ve sonunda da Nikola Tesla hakkında kısa bir genel kültür sahibi olunabilecek veya kendinizin keşfedilmemiş ve keşfedilmeyi bekleyen yeteneklerinizi ortaya çıkarabilecek bir eser nitelikte.
İyi okumalar...
Teslanın hayata mana verme çabasını çok iyi buldum, ama yazarlığı mucitliğine pek benzemiyor:), bazı konuları açmış ama kapatmanın yolunu bir türlü bulamamış :) o bir mucit ve mucit olarak gerçekten iyi :)
BuluşlarımNikola Tesla · İndigo Yayınları · 20193,035 okunma
Insanın devamlı ileriye yönelik gelişimi, mutlak surette yaptığı buluşlara bağlıdır. Yaratıcı beynin en önemli ürünleri olan buluşların nihai amacı; maddi dünya karşısında zihne hákim olmak ve doğanın güçlerini ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanmaktır. Bu genellikle yanlış anlaşılan ve kıymeti bilinmeyen mucidin önündeki zorlu görevdir. Ancak o, yetkilerinin imkân kıldığı çalışmaların verdiği keyifle ve yokluğu durumunda insan ırkının uzun zaman önce amansız şartlara karşı verdiği acı mücadeleyi kaybetmiş olacağı bilgisiyle olağanüstü imtiyazlı bir sınıftan geldiğini kendine hatırlatarak avunur.
İlk defa 1919'da Electrical Experimenter adlı teknik bilim dergisinde yayımlanan Buluşlarım'da, zamanında "yanlış anlaşılmış" ve "kıymeti bilinmemiş" olan önemli mucit Nikola Tesla'nın hayat hikâyesini ve buluşlarını bizzat kendisinden öğrenme şansı yakalıyoruz.
BuluşlarımNikola Tesla · İndigo Yayınları · 20193,035 okunma
Uzun bir arkadan sonra tekrar aktif olarak kullanmaya karar verdigim bu uygulamada ilk incelemem icin sectigim kitap teslanin otobiyografisi oldu. Bu kitabi okurken teslanin gercekten neden "caginin otesinde bir dahi" olarak adlandirildigini anliyorsunuz kitapta cocukluk yillarindan itibaren sahip oldugu tuhaf takintilardan tutun kimsenin sahip olmadigi o imgeleme yetenegine icat denemeleri bilim hakkina hayat hakkina yasaminin cesitli zamanlarinda cesitli dusuncelerine yer verdigi by kitap bence bilime veyahut direkt bu dahiye,ki kendisi tek basina insanda ilgi uyandirabilicek bir kisilik, ilginiz varsa mutlaka okumaniz gereken bir kitap
BuluşlarımNikola Tesla · İndigo Yayınları · 20193,035 okunma
insanlık tarihinin gördüğü en müstesna zekalardan biri olan Nikola Tesla 300'den fazla icat ve patente imza atarak tarihe adını altın harflerle yazdırmış büyük bir mucittir. Kendi kaleminden Buluşlarım yazması bizler için büyük şanstır.
İcat ettiği şeyleri önce kafasında hayal edip tüm gelişmeleri ve deneyleri yine kafasında tasarlaması inanılmaz etkileyiciydi. Annesi onu yağmurlu ve yıldırımlı bir havada doğurduğu için ışık ve elektriğe karşı hassasiyetinin buradan geldiği rivayet edilir. "beş yüz elli mil uzaklıktaki gök gürültülerini duyabiliyordum. Yani kulağım normale göre on üç kat daha hassastı." ifadesi kendisine aittir. Günümüzde büyük firmaların milyonlarca dolar ayırdığı Ar-Ge işini kafasının içinde yapan bir dâhi :)
Dönen manyetik alan, Tesla bobini, Transformatör, Alternatif akım, Kablosuz enerji aktarımı ve daha bir çok icadı ile insanlığın bugün yaşadığı konforlu hayatı yaşamasına çok büyük katkısı olmuştur. Bu buluşlarının insanlığa katkısını bir yana koysak bile maddi değer muhtemelen trilyon dolar değerindedir.
Kitaba 8.3/10 Puan veriyorum.
BuluşlarımNikola Tesla · Say Yayınları · 20163,035 okunma
Tesla’nın satırlarını okurken, onun dünyasının içinde kaybolmak neredeyse kaçınılmaz oluyor. Çünkü o yalnızca bir bilim insanı değil; hayal gücünün sınırlarını zorlayan, zihninin kıvılcımlarını somut gerçeğe dönüştüren bir ruh. “Buluşlarım”ı okuduğumda, kendimi sadece elektrik dalgalarının, bobinlerin ya da icatların arasında değil, aynı zamanda insan ruhunun en derin mücadelelerinde buldum. Çünkü Tesla’nın hikâyesi sadece bir bilim hikâyesi değil, aynı zamanda yalnızlık, takıntı, tutku ve inatla yazılmış bir yaşamın hikâyesi.
Kitap bana kendi hayatımda defalarca hissettiğim o “anlaşılmama” duygusunu hatırlattı. Tesla’nın yaşarken gördüğü, kimi zaman küçümsenen, kimi zaman önemsenmeyen fikirleri… Bunları okudukça aklıma kendi çabalarım geldi. Bir şeye gönülden inandığım, ama kimsenin görmediği, hatta bazen küçümsediği o anlar. İnsan kendi yoluna yalnız yürüdüğünde, dünya sanki üzerine kapanır. Ama yine de içinizde bir kıvılcım varsa, onu söndüremez. Tesla’nın bütün yaşamı bunun kanıtıydı: Yalnız kalmış olabilir ama fikirleri dünyayı aydınlattı.
Onun çocukluğunu anlatırken hayal gücünü nasıl büyüttüğünü görmek bana kendi çocukluğumu düşündürdü. Karanlık bir odada saatlerce bir fikre, bir oyuncağa, bir görüntüye dalıp gitmek… O anların aslında geleceğin tohumları olduğunu fark ettim. Tesla da öyleydi: Oyun gibi görünen şey, yıllar sonra bir devrimin başlangıcı olmuştu.
Beni en çok etkileyen şeylerden biri de onun hayalleri ve gerçeklik arasında kurduğu köprü oldu. Çünkü hepimiz hayal kurarız, ama çoğu zaman onları zihnimizde bırakırız. Tesla ise hayalini öyle canlı kuruyordu ki, sanki elleriyle dokunmuş gibi, sonra sadece onu gerçeğe taşımak kalıyordu. Bunu okurken kendime sordum: Ben kendi hayallerimi ne kadar ciddiye alıyorum? Yoksa onları zihnimde uçucu görüntüler
Dönen Manyetik Alandan Alternatif Akım Sistemine, Tesla Bonininden Kablosuz İletime , X Işınları Üzerine Çalışmalardan Uzaktan Kumandaya, Neon-Flüoresan Lambalardan Ölüm Işınına birbirinden güçlü çalışmalar ile bu dünyadan çok büyük bir dahi geçti..
Tesla sadece bir mucit değildi.. O elektriği avuçlarında şekillendiren bir kaşifti.. Doğanın gizemli bir yanını ehlileştirerek adeta yeniden kurguladı hem de dönemine göre akıl almaz fikirleriyle…
Tesla’nın akıl almaz yolculuğunda 300 e yakın patenti, tamamlayamadığı onlarca fikri ile hala bilim dünyasının zirvelerindeki yerini koruyor.
8 dil bilen , matematikle yakın bir bağı olan , gelecekte kullanılacak teknolojileri öngörmekte uzman olan bu muhteşem adam bir nevi “Elektriğin Simyacısı” olarak sonsuzluğa dek anılacak..
Elektrik denildi mi akla gelen ilk isimlerden biri olan Nikola Tesla kısaca kendi hayatını ve önemli icatlarını açıklamakta. Daha küçük yaşta zekasıyla öne çıkan Nikola, genellikle icatlarını ilk etapta beyninde canlandırıp, olumlu veya olumsuz olarak muhasebe ettiğini dile getirir.
İcatlarını büyük oranda anlattığı için bazı yerleri can sıkıcı da olabilir :)
Ama hayatından da kesintiler içerdiği için okunmaya değer bir eser.
Unutmayalım ki kendi kaleminden yazılmış bir kitap.
BuluşlarımNikola Tesla · Say Yayınları · 20163,035 okunma
Eğer ki bu ülkede üniversiteler de Tesla mi yoksa Edison mu diye tartışma çıkarsa o zaman gençler aydınlık yarınlar için tartışıyor derim.Güçlerin arasında kaybolan bir dahi
Nikola TeslaNikola Tesla · Olvido Kitap · 20173,035 okunma
Nikola Tesla, 10 Temmuz 1856 tarihinde Avusturya İmparatorluğu'nda (günümüzde Hırvatistan) Lika ilçesinin Smiljan kasabasında Sırp kökenli olarak dünyaya geldi. 1870'lerde mühendislik ve fizik alanında ileri bir eğitim aldı ve 1880'lerin başında telefonculukta ve Continental Edison'da yeni elektrik enerjisi endüstrisinde çalışırken uygulamalı deneyim kazandı.
1884 yılında vatandaşı olacağı Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti. New York'ta kısa bir süre kendi yoluna koyulmadan önce Edison Machine Works'te çalıştı. Ortaklarının fikirlerini finanse etmeleri ve pazarlamaları için Tesla, New York'ta çeşitli elektrikli ve mekanik cihazlar geliştirmek için laboratuvarlar ve şirketler kurdu. Kendisinin alternatif akım (AC) indüksiyon motor ve 1888'de Westinghouse Electric tarafından lisanslanan ilgili çok fazlı AC patentleri kendisine önemli miktarda para kazandırdı ve şirketin pazarlayacağı çok fazlı sistemin temel taşı oldu.
Patentini alabileceği ve pazarlayabileceği icatlar geliştirmeye çalışan Tesla, mekanik osilatörler /jeneratörler, elektriksel deşarj tüpleri ve erken X-ışını görüntüleme ile ilgili çeşitli deneyler yaptı. Ayrıca ilk sergilenenlerden biri olan kablosuz kumandalı bir tekne inşa etti. Bir mucit olarak tanınan Tesla, laboratuvarındaki ünlülere ve zengin müşterilere başarılarını gösteriyordu ve halk konferanslarında şovmenliğiyle dikkat çekiyordu.
1890'lar boyunca New York ve Colorado Springs'teki yüksek voltajlı, yüksek frekanslı güç deneylerinde kablosuz aydınlatma ve dünya çapında kablosuz elektrik enerjisi dağıtımı konusundaki fikirlerini sürdürdü. 1893 yılında, cihazlarıyla kablosuz iletişim olasılığı hakkında açıklamalar yaptı. Tesla, bu fikirleri kıtalararası bir kablosuz iletişim ve güç ileticisi olan bitmemiş Wardenclyffe Kulesi projesinde pratik kullanıma sunmaya çalıştı, ancak bunu tamamlamadan önce parası tükendi.
Wardenclyffe'tan sonra Tesla, 1910'larda ve 1920'lerde çeşitli derecelerde başarıya sahip bir dizi icatla çalıştı. Parasının çoğunu harcayan Tesla, New York'ta birçok otelde yaşadı ve ödenmemiş faturaları geride bıraktı. Ocak 1943'te New York'ta öldü.
Tesla'nın çalışması, onun ölümünden sonra 1960'larda Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı'nda SI birimi olarak manyetik akı yoğunluğuna "tesla" adı verilene kadar göreceli belirsizliğin içine düştü. Bu durum 1990'lı yıllardan beri Tesla'ya duyulan ilginin yeniden ortaya çıkmasını sağladı.
Referans: tr.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla