Virginia Woolf

Aforizmalar

Virginia Woolf

2023 37. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2023 14:56
Kitaptan çok yazar hakkında bir iki şey söylemek isterim. Kendine Ait Bir Odayla tanıdım ilkin Virginia Woolfu.Ciddi bir hayat mücadelesi veren,özellikle kariyer sürecinde ayrımcılığa uğrayan bir kadın olmasından ötürü eserlerini daha çok içselleştirdim sanırım.İkinci intihar girişimi sonrasında hayata gözlerini yuman bir kadın... Aforizmalar... Akıcı ve sade bir dil kullanılmış.Çok yoğun bir zihin karmaşası yaratmıyor.Yazarın hayatından dolayı odaklanacağınız noktalar fazlalaşıyor tabi. Keyifli okumalar diliyorum.
2021 17. kitabı
Okunma: 23 Nisan 2021 17:47
Kadın erkek eşitliğini savunan Virginia Woolf'un alıntılarının olduğu aforizmalar, hevesle kitaplarını okumaya teşvik edici. Adını "Kendine Ait Bir Oda" ismiyle duyduğum Virginia Woolf, kadınların ikinci plana atılması, ezilmişliği ve bunun normalleştirilmesine karşı çıkan bir yazar. Kitaplarını okumamış olmama rağmen aforizmalarından anladıklarım bu yönde.
2025 55. kitabı
Okunma: 11 Eylül 2025 01:04
Her bir satırında kadın haklarına ait o cümleleri bulacağınız bir kitap. Ve yıllar öncesinde bile kadınlara bu denli baskı yapılırken yıllar geçmesine ve birçok şey değişmesine rağmen kadınlar aslında yine aynı birçok kişiye göre. Arka plana atılan, değersizleştirilen, küçümsenen... İşte Wirginia tam da bu noktada giriyor hayatımıza. Feminist yazar olarak da bilinen Wirginia, tüm okurlara hitap edecek o aforizmalarını gözler önüne seriyor. Bence okuyun ve okutturun derim:)))
2021 24. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2021 12:22
" Aynı kitaba, 'Bu müthiş bir kitap!' Hem de 'Bu değersiz bir kitap!' denmektedir. Hayır, değerlendirme yapmak, zamanın hoş geçmesini sağlamakla birlikte, tüm uğraşların en gereksizidir ve değerlendirme yapanların dediklerine boyun eğmek, tutumların en onursuzudur. Yazmak istediklerini yazdığın sürece önemli olan tek şey budur, bunun yüzyıllarca mı yoksa yalnızca saatlerce mi önemli kalacağını kimse söylemez. " (Virginia Woolf)
2024 107. kitabı
Woolf’un aforizmaları farklı konulara odaklanıyor onlardan biri de şöyle; “Bizlerin giysileri değil de, giysilerin bizi giydiğini savunan görüşü destekleyecek çok şey var; kolumuzun veya göğsümüzün şeklini almalarını sağlıyor olabiliriz ancak onlar bizim yüreklerimize, beyinlerimize, ifade biçimlerimize canlarının istediği gibi şekil verirler.” Katılmak gerekir bu fikre her şeyin neredeyse imajlara hapsedildiği bir dünya hali içerisindeyiz. Ne düşündüğümüzden, derinliğimizin ne olduğundan, kalbimizin ne hissettiğinden daha çok görünüşlerle ilgili değil miyiz? Buna bir de tüketim kültürünün etkisi eklenince fark ediyoruz ki aslında hepimiz aynı markaların etiketleri altındayız. Aynı şeyleri giymeye çalışıp, aynı ortamlarda takılmaya gayret ediyoruz. Sistemin barkotlu ürünleri gibiyiz. Kendimizin, sadece düşünsel anlamda değil bedensel anlamda da farklı olduğunun ayırdında değiliz. İşte bu nedenle biz giysileri giymiyoruz onlar bizi giyiyor. Halimizi, tavrımızı her şeyimizi belirliyor. Herkes gibi olmanın güveniyle ancak var edebiliyoruz kendimizi. Ve aslında şekilli, biçimli, kendimizin çok uzağında bir yerde `simülasyon` bir varlık gösteriyoruz. “Kendim olmak için kaydediyorum. Başka insanların gözlerindeki ışığa ihtiyacım var ve tam da bu nedenle kendimin ne olduğundan bütünüyle emin olamıyorum.” diyor Woolf. Bu da sanırım yine yukarıda bahsettiğimiz durumla ilgili. Başkalarının gözlerindeki ışığı ararken kendi gözümüzün ışığını kaybediyoruz. Çünkü kendimizi nasıl gördüğümüzden çok başkalarının gözündeki halimizle ilgiliyiz. Ve işte bundan dolayıdır ki kendimizin ne olduğunu bir türlü bulamıyoruz. Bentham’ın Panoptikon’unun içerisinde yaşıyor gibiyiz. Sanki her yerde bizi gözetleyen farkında olmadığımız gözler var ve biz hep o gözlere göre hareket etmek zorundayız.
Alıntı
2020 16. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2020 01:34
**Virginia Woolf 'un eserlerinden alıntılar yapılarak oluşturulmuş bir aforizmalar kitabı. Özellikle 18 19 yy. kadın ve erkek ilişkileri ve değerleri arasındaki uçuruma ve kadınların erkekler tarafından baskı altında tutulmasına dair çok fazla şey söyleyen Woolf un bu fikirlerini burada da bulmak mümkün. * Kitap deyim yerindeyse baştan aşağı altı çizilecek defalarca okunacak ibret alıncak, örnek alıncak cümlelerle doludur. Kesinlikle okunmalı. **İYİ OKUMALAR
Edebiyat, memnuniyetsizliklerimizin kayda geçirilmesidir, diyor Virginia Woolf
2022 64. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2022 16:12
Kitap çok kısa bir kitapmolmasına karşın bir türlü bitmek bilmedi benim için. Yazarın iç halini yansıtan cümleler son derece karamsar, ve düşünceleri gibi karmaşık. Kadınların hayatta daha bir yere sahip olması gerektiğini düşünen yazara halasından bir miras kaldığını söyleyen bir mektup ulaşıyor. Aynı zamanda artık kadınların seçimlerde oy kullanabileceği haberini veren bir mektup da alıyor. Ama mirasa daha çok seviniyor. Tam bir muamma. Yaşadığı kayıpların, kimlik arayışının izleri her satırda belli. Onu tanımlayabilecek en güzel söz kendisinin de edebiyat hakkında belirttiği gibi "memnuniyetsiz" dir. Virginia Woolf kitapları okumadan önce aforizmalarını okuyup düşünceleri hakkında bilgi sahibi olmak istedim. Virginia okumayı uzun bir süre erteleyeceğim. Bu karamsar ve memnuniyetsiz düşünceler şimdilik yeterli. Yine de "keyifli okumalar" diyeceğim. Beğeniler tartışılmaz sonuçta :)
2022 19. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2022 18:13
Virginia Woolf ile tanışma kitabım oldu kendisi. Çok kez adını duyduğum fakat biraz okumaya çekindiğim bir yazardı. Bu kitabını seçme sebebim aforizmaların kısa kısa oluşu. Kadın hakları savunucusu olarak karşımıza çıkan yazar; bu kitabında da kadınların ezilmesine, çektiği çilelere, erkeklerin nasıl üstün görüldüğüne değinmiş. Hemcinslerini bu kadar iyi anlayan bir yazarla karşılaşmak, okumak beni çok mutlu etti. Ülkemizde kadınların yaşadıkları, derin acılara sebep bir konu olduğu için kitabı daha da iyi okumama sebep oldu. Bence yazarla tanışmak için iyi bir kitaptı. 1-2 saat içinde bitirebileceğiniz güzel bir kitap. Herkese tavsiye ederim. Kitaplarla kalın...
2022 20. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2022 09:23
Erkek okurlarda biz kadınlar gibi keyifle okur mu bilmiyorum ama kitap hemen hemen her satiri alıntı yapacak nitelikte. Üzülerek söylüyorum ki Virginia Dünya hala erkek egemenliği ve şiddeti altında...
Virginia Woolf - AforizmalarVirginia Woolf · Ottoman Kitap Kum Saati · 2019416 okunma
2016 9. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2016 21:36
Kitabı bitirdim ama aforizmalardan oluşan kitapları okuyup bitirmek mümkün değildir herhalde... Her aforizma için kafa yormak, düşünmek, anlamaya çalışmak gerekiyor. Öyle kuru kuruya okumakla olmuyor. Döneminde kadına bakışa belki de cevap niteliğinde... Derin, yüzeysel, seviye seviye fikirler... "Nihayetinde sanatçı yalnız bir varlıktır" diyen Woolf'un iç dünyası ve düşünceleri...
Yalnızlık Ömür Boyu (Aforizmalar)Virginia Woolf · Zeplin Kitap · 2015416 okunma

Virginia WoolfYazar · 55 kitap
Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmendir. 1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce başkalarıyla evlenmişler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi. Her ikisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen'ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray'nın kızıydı. Thackeray'nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen'ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia'nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen'ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir. Kızkardeşi Vanessa Bell daha küçük bir yaşta iken bir ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliştiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayınlatır. Özellikle, Viktorya tarzı yaşamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da bundan bahseder. Bloomsbury Grubu 1904'te babasının ölümünden sonra kardeşleriyle Bloomsbury'ye taşınması ise hayatında ciddi bir dönüm noktası olmuştur. Bloomsbury grubu içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşuyordu. Grupta bulunan birçok kişi eşcinsel ya da biseksüeldi. İnsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kişiler vardı. Woolf, 1909'da bir süreliğine Lytton Strachey ile nişanlanmıştır. Evliliği Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Evlilikleri cinsel açıdan yeterli olmasa da, Virginia Woolf için çok önemli olmuştur. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurmuştu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuştu. Ölümü Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneğini kaybettiğini düşünüyordu. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu stres, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941'de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeşi Vanessa Bell'e diğeri ise kocası Leonard Woolf'a. "Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. O korkunç yeniden yaşayamayacağımı hissediyorum. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiğimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceğini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediğim şey şu ki, yaşadığım tüm mutluluğu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediğim, bunları herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o kişi sen olurdun. Artık benim için her şey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemiyorum."