Bir Kitap Sohbeti - 7
2026 30. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 21:08
LaleLale ile birlikte okuduğumuz Virginia WoolfVirginia Woolf 'un DalgalarDalgalar kitabı hakkındaki sohbeti siz değerli okurların ilgisine sunuyoruz. GaleyanGaleyan : Kitabı zihnimde belirli bir zemine oturtamadığımdan nereden
Duygu ve Düşünce
DalgalarVirginia Woolf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,952 okunma
Yazarın şiirsel ve güçlü bir kalemi olduğu kuşkusuz, edebiyat dünyası için önemli ve deneysel bir eser olduğunu da biliyorum. Ama sanırım Virginia Woolf okumaya başlamak için seçilebilecek en yanlış kitabı seçmişim. Kitap bilinç akışı tekniğiyle yazılmış, karakterlerin iç monologları üzerine kurulu; ama buna rağmen çoğu noktada ne düşündüklerini, ne hissettiklerini bir türlü kavrayamadım. Adapte olması ve anlaması o kadar zor bir kitap ki... Belki de yazarın bu tarzı bana hiç hitap etmedi. Açıkçası okuduğum en sıkıcı kitaptı diyebilirim. Devam etmeye çalışmak artık bir yerden sonra eziyet gibi gelmeye başladı. Normalde kitapları yarım bırakmak pek adetim değildir ama bu sefer devam edemeyeceğim, burada bırakıyorum. Kimseye de tavsiye etmiyorum, çünkü benim için gerçekten vakit kaybı oldu.
Virginia Woolf - Dalgalar
·256 syf.·
2023 4. kitabı
Virginia Woolf'un şahane bir eseri daha... Öncelikle yine kitabımız hakkında birkaç küçük bilgi ile başlayalım istiyorum. Woolf'un bu kitabı, en deneysel eseri olarak kabul edilmiş
İnceleme
DALGANIN RİTMİ
2020 101. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2020 12:26
Bugün günlerden Çarşamba, yarın Perşembe. Bir dalga vuruyor sahile düzenli aralıklarla. Dalgalarda usta bir yazarın dokunuşları gibi bir ahenk var. Sahile bir şey olmuyor sular vurdukça veya
dalgalar kıyıda kırıldı
2024 40. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2024 17:31
Kitabın ilk 90 sayfasında hiçbir şey anlamıyorsunuz ama sonra güzelleşiyor ve son 50 sayfada da içiniz sıkılıyor.(en azından bende öyle oldu) Aslında bu kitaba 10/10 verecektim ama sonlara doğru çok boğulduğumdan 2 puan kırmak zorunda kaldım.(ki yine fazlasıyla insaflı davrandım bilen biliyor) Bu kitabı okurken bir insan nasıl böyle bir şeyi yazabilir diye düşündüm çünkü çok farklı ve daha önce buna benzer hiçbir şey okumamıştım. Herkesin dayanabileceği bir kitap olmamakla birlikte günde 1 saatten fazla da okunmamalı zira boğulabilirsiniz. Yavaş yavaş ve sabrederek okursanız-her cümleyi tane tane okuyun- zevk alacağınıza eminim. İnternette Woolf okumaya bu kitapla başlanmamalı diye bir kanı var, arkadaşlar insanlar birbirlerinden çok farklı; bırakın bilinçakışı okumayı, normal edebi bir metin bile okuyamayacak insanlar var, haliyle bu kitap onlara çok ağır gelecektir lakin edebiyata aşıksanız bu kitap size ağır gelmez. O yüzden hiçbir yazarın okunma sırasına itimat etmeyin.
Virginia Woolf
Dalgalar kıyıda kırıldı.
2025 24. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2025 16:17
Dalgalar, düz yazı şiir şeklinde yazılan sıradışı bir roman. Romanda birbirini tanıyan ama aslında hiç de tanımayan 6 arkadaşın iç seslerini ve birbirleriyle diyologlarını dinliyoruz. Bu kitapta olay, kurgu aramak çok yanlış. Sadece güzel bir klasik müzik eşliğinde okuyun içinde kaybolucaksınız. Şöyle diyeyim, bilinç akışı tekniğiyle yazılmış çok zevkli bir kitaptı. En sevdiğim kitaplar listesine girdi. Özgün tarzı ve yaratımıyla nefis bir serüvendi. Tavsiye ederim.
“Dalgalar kıyıda kırıldı”
2026 6. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 18:21
sırf yazarın kalemine kapasiteleri yetmeyenlerin ve diyalog tarzına alışıp iki uzun paragraf görünce gözleri dönenlerin 3 puan verdikleri incelemeler insanları yanıltmasın diye yazacağım
2024 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2024 03:23
Sayısız kere yarım bıraktığım fakat artık bitiriyorum diyerek başlayıp bitirdiğim bu kitabın incelemesini haklı bir gururla yazıyorum. Virginia Woolf’ un okuduğum ilk kitabı değil fakat en
DalgalarVirginia Woolf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20193,952 okunma
ben bir kişi değilim; bir sürü kişiyim; kim olduğumu tümden bilmiyorum
·256 syf.·
2023 170. kitabı
Virginia WoolfVirginia Woolf 'un en deneysel ve en önemli eseri olarak kabul edilen Dalgalar, aynı zamanda yazarın yirmi altı yaşında ölen erkek kardeşi Thoby'yi kaybetmesine verdiği cevap olarak da görülür.
1001KitapOkumalarım
Denizin Ritmi, Satırlar: The Waves Üzerine Bir İnceleme
2021 12. kitabı
Virginia Woolf’un The Waves (Dalgalar) romanı, klasik bir anlatıdan çok, içsel seslerin ve zamanın dalga dalga kıyıya vurduğu bir şiir gibidir. Woolf, burada denizi sadece doğanın bir parçası değil, insan ruhunun en derin, en karmaşık halleriyle buluşan metaforik bir ayna olarak kullanır. Kitap, altı karakterin bilinç akışıyla örülmüş monologlarından oluşur; her biri kendi iç dünyasında yol alırken, tıpkı denizdeki dalgalar gibi hem birbirlerinden bağımsız hem de birbirine bağlıdır. Roman boyunca denizin ritmi hiç susmaz; dalgalar gibi yükselir, çekilir, insanın içindeki değişimlere, kayıplara ve yeniden doğuşlara eşlik eder. Woolf, zamanı lineer değil, dalgalı bir deneyim olarak tasavvur eder. Bu yaklaşım, okuyucuya sadece olayları değil, duyguları ve düşünceleri de hissettiren eşsiz bir deneyim sunar. The Waves, bireysel kimliklerin parçalanması ve yeniden birleşmesi üzerine bir meditasyondur; her karakter kendi yalnızlığında yüzleşirken, ortak bir varoluşun içinde savrulur. Özellikle deniz teması, romanın ritmini ve ruhunu belirler. Deniz, hem sürekli hareket halinde olan yaşamı hem de içsel sessizliği, hem doğanın gücünü hem de insanın kırılganlığını simgeler. Woolf’un dili, dalgaların ritmi gibi akıcı ve büyüleyicidir; okuyucu, satırlarda kendini kaybeder, bazen sakin bir koyda dinlenir, bazen fırtınalı bir denizde savrulur. Sonuç olarak, The Waves sadece bir roman değil; yaşamın, zamanın ve insan ruhunun derinliklerine yapılan şiirsel bir yolculuktur. Virginia Woolf, denizin ritmiyle akan satırlarında, bizlere kendi içimizdeki dalgaları izlemeyi ve anlamayı öğretir.
Edebiyat & Roman

Virginia WoolfYazar · 55 kitap
Virginia Woolf, İngiliz feminist, yazar, romancı ve eleştirmendir. 1882'de Londra'da dünyaya gelen Virginia Woolf, Victoria devri'nin tanınmış yazarlarından Sir Leslie Stephen'ın kızıydı. Annesi ve babası daha önce başkalarıyla evlenmişler, dul kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi. Her ikisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı. Sir Leslie Stephen'ın ilk eşi, ünlü romancı William Makepeace Thackeray'nın kızıydı. Thackeray'nın eşi akıl hastası olduğundan, Leslie Stephen'ın bu kadından olan kızı Laura, anneannesine çekmiş, yirmi yaşında bir akıl hastahanesine kapatılmıştı. Virginia'nın annesi Julia Duckworth ile Leslie Stephen'ın beş çocukları oldu. Yaş sırasıyla Vanessa, Julian, Thoby, Virginia ve Adrian. Virginia on üç yaşındayken annesi ansızın ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirmiştir. Kızkardeşi Vanessa Bell daha küçük bir yaşta iken bir ressam olmaya, Virginia Woolf ise bir yazar olmaya karar verir. Kendisini babasının kütüphanesinde geliştiren Virginia Woolf, 1895'de bir gazetede kısa hikâyelerini yayınlatır. Özellikle, Viktorya tarzı yaşamaya karşı olan Virginia Woolf, yazılarında da bundan bahseder. Bloomsbury Grubu 1904'te babasının ölümünden sonra kardeşleriyle Bloomsbury'ye taşınması ise hayatında ciddi bir dönüm noktası olmuştur. Bloomsbury grubu içinde birçok ünlü edebiyatçıyı barındıran ve cinsel konulardaki özgürlükçü tavırlarıyla tanınan bir grup entelektüelden oluşuyordu. Grupta bulunan birçok kişi eşcinsel ya da biseksüeldi. İnsanlar onları etik bir grup olarak görüyorlardı. Grupta John Maynard Keynes, E. M. Forster, Roger Fry, Duncan Grant ve Lytton Strachey gibi ünlü kişiler vardı. Woolf, 1909'da bir süreliğine Lytton Strachey ile nişanlanmıştır. Evliliği Virginia Woolf 1912 yılında Leonard Woolf ile evlenmiştir. Evlilikleri cinsel açıdan yeterli olmasa da, Virginia Woolf için çok önemli olmuştur. Leonard Woolf eşi için bir basımevi kurmuştu ve bu da Virginia Woolf'un yazdığı kitapları yayımlatması için bir fırsat olmuştu. Ölümü Perde Arası romanını yazdığı sıralarda artık kendini yeterince yetenekli hissetmiyor, yeteneğini kaybettiğini düşünüyordu. Her gün savaş korkusu ve yeteneğini kaybetmenin vermiş olduğu stres, dehşet ve korku sonucu ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941'de içinde bulunduğu duruma daha fazla dayanamayıp evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir. Virginia Woolf, geride iki intihar mektubu bırakmıştır. Birisi kardeşi Vanessa Bell'e diğeri ise kocası Leonard Woolf'a. "Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. O korkunç yeniden yaşayamayacağımı hissediyorum. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiğimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceğini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediğim şey şu ki, yaşadığım tüm mutluluğu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediğim, bunları herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o kişi sen olurdun. Artık benim için her şey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemiyorum."