Ay Batarken

John Steinbeck

Ay Batarken Konusu

Geçimini madencilikle sağlayan ve uzun yıllardır savaş görmemiş huzurlu bir kasaba, askeri bir birlik tarafından apansız işgal edilir. Savaş nedir bilmeyen kasabalının beklenmedik şekilde karşı karşıya kaldığı bu olay, dışarıdan gelen düşmanın yanı sıra içlerinden çıkan hainlerin de keşfi anlamına gelmiştir. Sakin, sıradan ama bağımsızlığına da düşkün bu insanların zamanla hararetlenen sessiz mücadelesi, bardağı taşıran son damlayla, gözüpek bir meydan okumaya, öfkeli bir direnişe dönüşür. John Steinbeck’in en önemli eserlerinden biri sayılan ve Nazi Almanyası’nın çizmesi altında ezilen Avrupa’nın pek çok ülkesinde illegal olarak basılıp milyonlara ulaşan Ay Batarken, askeri bir işgalin hikâyesini iki farklı yönden anlatıyor. Zor ve baskı karşısında insanların özgürlük talebinin ve yaratıcılığının önünde sonunda galip geleceğini ustalıklı ve kıvrak diliyle anlatan Steinbeck, bu eseriyle direnişçilere hem umut vermiş hem de ilham kaynağı olmuştur. Zorbalığın olduğu yerde direnişin ve özgürlük mücadelesinin en doğal hak haline gelişi Ay Batarken’de evrensel bir kurala, günümüze de ışık tutan bir gerçekliğe dönüşüyor.
Çevirmen:
Aslı Biçen
Aslı Biçen
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 7 dk.Sayfa Sayısı: 110Yayınlanma Tarihi: Kasım 2016İlk Yayınlanma Tarihi: 1942Yayınevi: Sel YayıncılıkOrijinal Adı: The Moon is Down
ISBN: 9789755708027Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Okuma Güncesi

@Sddk_Ozan
30 Mayıs 00:26
9/10 puan verdi
Nazi işgaline uğrayan isimsiz kasabamız kömür madenlerinden dolayı önemli bir misyona sahiptir. Ancak özgürlüğüne düşkün yöre halkı bu işgali ve cebrî çalışma şartlarını benimsemeyecek ve bir direniş mücadelesi başlatacaklardır. Nazi işgali döneminde yazılan ve el altından basılarak işgal topraklarında yayılan ve yankı uyandıran bu eser, olaylara işgal eden ve edilen iki tarafın gözüyle de olaya bakmaya çalışır ve bunu 110 sayfalık eserde başarır. Işgal ve diktatörya rejimlerini eleştiren mükemmel altı çizilesi ve akıcı diliyle tek oturuşta okuyup bitirebileceğiniz harika bir Steinbeck eseri. Okuyun okutun efenim
16 etkileşim
Gökhan KAPLAN

Gökhan KAPLAN

@ggkaplan88
31 Mayıs 00:30
9/10 puan verdi
Geçimini madencilikle sağlayan ve uzun süredir savaştan uzak yaşayıp savaşla nasıl mücadele edileceğini bilmeyen bir toplumun yaşadığı isimsiz ülkelerine yapılan işgali ve savaşmayı bilmedikleri halde doktorundan, halkına, halkından belediye başkanına kadar bir çok topluluğun bağımsızlığına düşkünlüğünü asla boyun eğmeyişini herkesin vatanı için mücadele verip boyun eğmeyişini yazar çok güzel kaleme dökmüş.. Nazi Almanya’sı işgalinin Avrupa üzerine etkisini daha güzel anlatamazdı yazar.. keyifli okumalar..
5 etkileşim
Yeşim Atak

Yeşim Atak

@YesimAtak
30 Temmuz 17:06
9/10 puan verdi
Emekçilerin yaşam koşullarını, gündelik ilişkilerini ve mücadelelerini, toplumsal meseleleri ustalıkla ve büyük bir duyarlılıkla aktaran John Steinbeck, bu kez savaşın acımasızlığını konu almış. Yazar, çocukluk ve ilk gençlik yılları boyunca marangozluk, ırgatlık, boyacılık, kapıcılık, tezgahtarlık
5 etkileşim
Ragif

Ragif

@dr_neo
04 Kasım 2021 21:04
7/10 puan verdi
Madencilikle uğraşan, kendi halinde yaşayan kasaba halkı bir sabah farklı bir manzaraya uyanır. Kasabaları düşman kuvvetleri tarafından işgal edilir. Oysa kasaba halkı savaşmayı bile bilmez. İşgal kuvvetlerinin amacı kasabadaki maden yataklarını sömürmektir. Kitap bu şekilde başlıyor. Devamında Steinbeck bir yandan kasabalıların çaresizliklerini, içine düştükleri durumdan kurtulma çabalarını anlatırken, diğer yandan da işgalci askerlerin yabancı topraklardaki insanları dize getirirken yaşadıkları zorlukları, ruh hallerini, memleket hasretlerini anlatıyor. Tam olarak Steinbeck standartlarında bir roman değil belki ama yine de güzel. Özellikle savaş karşıtı bir kitap olması onu daha da değerli hale getiriyor bence.
142 etkileşim
Sinano

Sinano

@Adrienbrody
20 Ağustos 2021 10:56
Puan vermedi
Savaş görmemiş, savaşın ne olduğunu anlamamiş, sadece geçimini madende çalışarak kazanan bir halkın ( ihanetçileri saymıyorum) nasılda direndiklerini okumak çok güzeldi. Belediye Başkanı Orden, kasabanın doktoru Winter ve aşçılar Annie ile Molyy'nin halka asla ihanet etmemelerini ve halktan kopmamaları ayrı bir gurur duyuyorucuydu. Mücadeleyi her zaman özgür insanlar kazanacak...
33 etkileşim

55-64 Yaş
65+ Yaş

John Steinbeck
John SteinbeckYazar · 47 kitap
John Steinbeck, (27 Şubat 1902 - 20 Aralık 1968) ABD'li yazar. 27 Şubat 1902'de Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaleti Salinas kentinde doğdu. 20 Aralık 1968’de New York'ta yaşamını yitirdi. 1940 Pulitzer Ödülü ve 1962 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi gerçekçi roman-öykü yazarı. Bir ırgat ailesinin çocuğudur. Babası Prusyalı, annesi ise İrlandalı göçmen bir aileye mensuptur. Yaşıtları gibi o da küçük yaşlarda çiftçilik yaptı. 1920-1926 arasında aralıklarla Stanford Üniversitesi'ne devam etti. Öğrenimini sürdürebilmek için duvarcılık, boyacılık, kapıcılık, eczacılık gibi işlerde çalıştı. Okulu bitiremedi. Öğrencilik yıllarında başladığı yazmayı sürdürdü. Irgatlık ve işçilik yaparken edindiği deneyimler, eserlerinde işçilerin yaşamlarını gerçekçi bir dile anlatmasına büyük katkı sağladı. İlk romanlarından başlayarak hep işçileri, yaşam koşullarını, ilişkilerini anlattı. İlk kitabı " Altın Kupa " (1929). 1936'da yayınlanan "Bitmeyen Kavga"da tarım işçilerinin grevi ve bu greve önderlik eden iki Marksisti anlattı. Amerikan çalışma sistemine keskin eleştiriler yöneltti. Üçüncü kitabı "Fareler ve İnsanlar" 1937'de yayınlandı. Bu kez iki göçmen işçi arasındaki garip ve karmaşık ilişkinin öyküsünü anlatıyordu. Kendisine "Pulitzer Ödülü" getiren ünlü romanı "Gazap Üzümleri" 1940'ta sinemaya aktarıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında daha çok ideolojik eserler verdi. İzleyen yıllarda politikadan uzak, eğlendirici yanı ağır basan duygusal öğelerin de yer aldığı eserler ve senaryolar yazdı.1962'de edebiyata katkılarından dolayı Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Ay Batarken Sözleri ve Alıntılar

M.H.K.

M.H.K.

@_Holden_Caulfield_
10 Temmuz 16:21
Muharebeleri sürü insanları, savaşları Özgür insanlar kazanır.
11 etkileşim
J.R.₇₇₇

J.R.₇₇₇

@ERKAN_CAN
21 Nisan 10:28
Hayatta kalırsan anıların olacak. Sahip olabileceğin tek şey bu.
119 etkileşim
1lahza

1lahza

@theautumnchillthatwakesmeup
14 Temmuz 22:47
+İnsanlar fethedilmekten hoşlanmazlar, efendim, bunu kabul etmezler. Özgür insan savaş çıkaramaz ama savaş başlamışsa yenilgiye rağmen savaşmaya devam eder. Sürü insanları, bir liderin takipçileri, bunu yapamaz, bu yüzden de muharebeleri sürü insanları, savaşları özgür insanlar kazanır. Siz de bunun böyle olduğunu göreceksiniz, efendim..+
2 etkileşim
Onur ÇINAR

Onur ÇINAR

@cinar119
30 Nisan 10:42
Benim halkım başkalarının onlar adına düşünmesinden hoşlanmaz.
57 etkileşim

"Yara büyüdükçe büyüyecek..."
63 etkileşim

Ay Batarken İletileri

MİNİ BİR KİTAP ÖNERİ LİSTESİ
Kitaplar; birbirini tanımayan binlerce insanın buluştuğu, benzer şeyler hissettiği yagane dünyalardır. Kendi şahsım adına konuşmam gerekirse popüler edebiyatı takip eden biri olamadım. Kitapların modası olmamalı, sadece çok satan listesinde diye kitaplığımızda olmamalı. Bu naçizane düşüncemden yola