Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Anarşist Ahlak

Pyotr Kropotkin

Anarşist Ahlak Gönderileri

Anarşist Ahlak kitaplarını, Anarşist Ahlak sözleri ve alıntılarını, Anarşist Ahlak yazarlarını, Anarşist Ahlak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gençlik yavaş yavaş zincirlerinden kurtulur, ön­yargıları üstünden atar, eleştiri geri gelir.
Bir süre sonra çocuğa Devrim'in korkunçluğundan söz edecekler,...
Reklam
80 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Mübarek adam
Sen ne mübarek kimsesin güzel adam.. canım dedem.. yüce rabbim mekanını cennet kılsın.. birinci enternasyonelde size ayıp eden çirkin çevreler de inşallah bir gün hidayete erip hak yolu bulacaklar.
Anarşist Ahlak
Anarşist AhlakPyotr Kropotkin · Kaos Yayınları · 2013601 okunma
Demek ki, iyi ve kötü düşüncesinin dinle ya da mistik bilinçle hiç ilişkisi yoktur; hayvan soyunun doğal bir gereksinimidir bu. Dinlerin kurucuları, filozoflar ve ahlakçılar bize ilahi ya da metafizik mevcudiyetten söz ettiklerinde, her bir karıncanın, her bir serçenin kendi küçük toplumunda uyguladı­ğı şeyi yineleyip durmaktan başka bir şey yapmaz­lar: Topluma yararlı mıdır? O zaman iyidir. Zararlı mıdır? O zaman kötüdür.
... Binlerce benzer olay sayılabilir; iyi ve kötü kav­ramlarının insanda ve hayvanda ne kadar özdeş olduğunu göstermek için yığınla kitap yazılabilir.
İyi ile kötü arasında ayrım yapmak için Musevi, Budist, Hıristiyan ve Müslüman ilahiyatçılar, ilahi telkinin yardımına sığındılar. Yaban ya da uygar, cahil ya da bilgili, sapkın ya da düzgün ve namuslu olsun, insanın her zaman, yaptığının iyi mi, kötü mü olduğunu bildiğini ve özellikle, yaptığı kötüyse bunun ayırdında olduğunu görüyorlardı; ama bu genel olguya bir açıklama bulamayarak, burada ilahi bir telkin arama yolunu seçtiler. Ardından metafizikçi filozoflar bize bilinçten, mistik buyruk­ tan söz ettiklerinde, bu zaten bir sözcük değişimin­den başka bir şey değildi.
Reklam
İnsan ne yaparsa yapsın, daima bir zevk elde etmeye çalışır ya da bir acıdan kaçınır.
Nihilist gençliğin, babalarının ahlak öğretisini çöp sepetine attıktan ve tüm ahlak sistemlerini yak­tıktan sonra, İncil, "bilinç", "kesin buyruk" ya da faydacıların "özümlenmiş çıkar"larının himayesinde babalarının asla yaşayamadıkları kadar yüksek bir ahlaki gelenek odağını kendi içlerinde yarattıklarını eklemeye gerek var mı?
İşte, "yaşlı dünya"nın önyargılarından vazgeçtiği ve "ne kadar saygıdeğer olursa olsun hiçbir otorite önünde eğilmemek, akıl tarafından ortaya konulma­dıkça hiçbir ilkeyi benimsememek" biçimindeki nihilizmin ya da dahası anarşist felsefenin bayrağı­nı açtığı anda Rus gençliğinin düşünce tarzı budur.
''Yoksa, yoldan geçerken ırmağa düşen birinin boğulmasını seyredecek yerde, onu kurtarmak için ben boğulursam daha mutlu olacağıma beni inan­dırmak isteyen Bentham'ı sevindirmek için mi ah­laklı olmalıyım?
Reklam
Kant bana, kesin buyruktan, kendi içimden ge­len ve bana ahlâklı olmayı emreden gizemli bir düzenden söz ettiği için mi ahlâklı olmam gerekiyor? Ama bu 'kesin buyruk' niçin benim eylemlerim üze­rinde, başka bir buyruktan, arada bir bana sarhoş olmamı emreden buyruktan daha çok hak sahibi olsun? Bir sözcük bu, bir sözcükten başka bir şey değil, cehaletimizi örtmek için keşfedilmiş Tanrı ya da Yazgı gibi bir sözcük!
Ahlâk sorunu, her seferinde yeniden tartışma konusu olur. Dinsel korkulardan kurtulan beyin, "niçin bu ikiyüzlü ahlâkın ilkelerini izleyeyim?" diye kendi kendine sorar. -"Niçin herhangi bir ahlâk gereksin?"
Çocuk ruhu güçsüzdür. Ürküterek ona boyun eğ­dirmek çok kolaydır; yaptıkları da budur. Çocuğu ürkekleştirirler, ve o zaman, ona cehennem işkence­lerinden söz ederler; lanetlenmiş ruhun ıstırapları­nı, merhametsiz bir tanrının cezalandırmasını onun önünde överler. Bir süre sonra çocuğa Devrim'in korkunçluğundan söz edecekler, onu "düzenin dostu" haline getirmek için devrimcilerin aşırılıkla­rını istismar edeceklerdir. Din adamı, ilahi yasa ola­rak adlandırdığı şeye çocuk daha iyi itaat etsin diye, onu ceza yasası düşüncesine alıştıracaktır; avukat da ceza yasasına daha iyi itaat ettirmek için çocuğa ilahi yasadan söz edecektir. Böylece, gelecek kuşak­ların düşüncesi, -otorite ve kölelik her zaman el ele yürüdüğünden- hem otoriter hem de köle ruhlu olmayı sağlayan bu dinsel alışkanlığı, çağdaşları­mızda da gereğinden çok gördüğümüz bu boyun eğme alışkanlığını kazanmış olacaktır.
İnsanlık düşüncesinin tarihi, sarkacın yüzyıllar­dır sürüp duran salınımlarını anımsatır. Uzun bir uyku döneminin ardından uyanma anı geldiğinde, düşünce, ilgili herkesin -yöneticilerin, yasa koyucu­ların, ruhbanların- onu özenle sarıp sarmaladıkları zincirlerden kurtulur. Bu zincirleri parçalar. Ken­disine öğretilen her şeyi sert bir eleştiriden geçirir ve bağrında yetiştiği dinsel, politik, yasal ve toplum­sal önyargıların boşluğunu tüm çıplaklığıyla gözler önüne serer. Araştırmayı bilinmedik yollara yönel­tir, umulmadık bulgularla bilgimizi zenginleştirir, yeni bilimler yaratır.
80 syf.
·
Puan vermedi
Yarısı doğru yarısı zırrva kitap
İlk 40 sayfası doğru argümanlar içeriyor Diğer 40 sayfası ise resmen zırva. Kitap ilk 40 sayfada ahlak denilen şeyin saçmalık oldugundan söz ediyor. Bir insan niçin ahlaklı davranır? Ahlaklı dedikleri değerlerin arkasında hep bir yapay dayanak vardır. Bu yapay dayanak Hristiyan öğretilerden gelen iyi olmak, başkalarına yardım etmek gibi
Anarşist Ahlak
Anarşist AhlakPyotr Kropotkin · Kaos Yayınları · 2013601 okunma
1.391 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.