Armance

Stendhal

·254 syf.·
2018 23. kitabı
1800 başlarında Fransa aristokratlarının yaşamlarının sürekli salondan salona geçtiğini görüyoruz kitapta. Bu da mekan anlamında sıkıcılık katıyor romana. Ayrıca hikayemizin biraz Türk filmi kıvamında olması beni hayal kırıklığına uğrattı. Belki de yazıldığı dönem itibariyle eğlenceli ve hoş gelmiş olabilir ancak şu anda yazarın iyi sayılabilecek dili dışında iyi olmayan bir roman ve kurgudur kanaatimce.
2017 6. kitabı
Sanırım yazarın ilk romanlarından çünkü kalitesine pek yakıştıramadım. Biraz yeşilçam filmi gibi geldi bana, tabi dönemin toplumsal yapısını tam olarak analiz edemediğim için çok fazla kritik yapmak istemem.
Sinema
2017 2. kitabı
Stendhal'in ilk romanı olduğu öğrendiğimde büyük bir heyecan ve ilgi duydum esere. Aşk çerçevesi içerisinde psikolojik ve yer yer toplumsal tahliller var. Kitabın ismi Armance olmasına rağmen baş kahramanı Oktave'dır nitekim kahraman olamamıştır ama olayın tragedyasıda budur zaten. Oktave yazarın diğer eseri Kırmızı ve Siyah da ki Julien Sorel ile yakın karakterlere sahiptir Stendhal sanırım bu karakteri devam niteliğinde Kırmızı ve Siyah'ta işledi iki kitabı da okuyan okurlar aradaki benzerliği mutlaka görecektir. Şunu da belirtmek gerek; genellikle yazarların ilk eserlerinde görülen acemiliğin Armance'de hiçbir izi yoktu.
2025 18. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2025 13:46
Yazarın okuduğum en sıkıcı eseri diyebilirim. Bence tam metin değil özet gibi bir şey. Konular arasında bazen eksiklikler var gibi geldi. Öncelikle kitap kahramanı Octava ve bence kitabın ismi Armance değil Octava olmalıydı. Çünkü kitap daha çok bunu anlatıyor. Olay pariste mi paris yakında mı geçiyor yer yer anlamiyorsunuz. Bütün unvanlar kullanılmış ve bu unvanlar ne anlama geliyor bilmediğim için ilk başta anlam veremedim. Konusu sonradan zengin olan Octava ile yine sinradan miras ile statüsü ve mali durumu değişen akrabası Armance ile geçen aşk hikayesi. Arada kara çalı var evliliği istemiyenler..... sonunda kahraman yanlış anlama yüzünden intihar ediyor. Bence tam metin değil o yüzden kitap vasat kaldı.
ArmanceStendhal · E Yayınları · 1990158 okunma
2020 2. kitabı
Okunma: 13 Ocak 2020 22:24
Stedhal- Aşkın Dolambaçlı Yolları Diğer adıyla hatta asıl adıyla ‘Armance’ Stendhal’ın ilk romanı. Yıllarca her dilde isim aynı, Armance olarak, kalmasına rağmen yayınevi neden bu isimle basmış pek anlam veremedim ki özel isim olması dışında Armance başlığı romantik bir kitap olması sebebiyle kitaba çok da yakışırdı. Neyse. 19.yüzyıl Fransa’sında geçen iki kişinin arasındaki karmaşık, dolambaçlı yollara sahip, bir aşkı okuyoruz. Kitabın ismi Armance olsa da baş karakterimiz Octave’dir. Kitapta zengin-fakir kız-oğlan ilişkilerini okuyoruz. Aralarındaki aşkı Stendhal öyle bir anlatmışki göz kırpmadan okuyorsunuz ilişkilerini. İlk kitabı olmasına rağmen bunu bu kadar güzel anlatması çok etkileyiciydi. Bol bol altını çizdiğim yer oldu, kitabım postitlerde dolu. Ayrıca benim de Stendhal dan okuduğum ilk kitap olduğu için en önemli eseri Kırmızı Ve Siyah’ı da en yakın zamanda okuyacağım. Aşk romanlarını seviyorsanız Stendhal’ı da kesinlikle okumalısınız. “En mutlu aşkın bile fırtınaları vardır, hatta neşe kadar dehşet de görür.” “...sadece sınıf görüyorsanız insanları nasıl tanıyacaksınız?”
2019 181. kitabı
kitabın asıl adı ‘’Armance’’ aslında, yıllarca bu adla basıldı Türkiye’de. Psikolojik tahliller üzerine güzel bi kitaptı ama sanki stendhal’ın kırmızı ve siyah’taki julien sorelle cok benziyordu buradaki octave’ın karakteri.
2021 839. kitabı
Okunma: 02 Kasım 2021 12:44
Kardeşim, paraya kıymış (Allah daha çok versin) Stendhal’ın meşhur Kırmızı ve Siyah (eski baskılarda kızıl ve kara olarak da geçmektedir) kitabını edinmiş. Kitabı da yazarı da övünce, bakayım dedim
ArmanceStendhal · Tema Yayınları · 2016158 okunma
Puan vermedi·208 syf.·
2025 1184. kitabı
Bloğumdan alıntılama yapıyorum. Kitaba gelince, yazarın daha önce ‘Kırmızı ve Siyah’ isimli kitabını okudum. Yazarın kalemi ve anlatımı güçlü. Yüzyıl öncesinden şimdiyi ve kendinden öncesini de görmüş gibi hissettirdi. İki kuzen arasındaki karmaşık ilişki ve duygusallıkları bu kadar zırken evlenmeleri beni şaşırttı. Aileler karşı çıktı ama aileleri dinlemeyip evlenmeleri, ailenin son dakikada dahi engel olamamaları beni şaşırttı. Octave karakterini erken yaşta farklı, yalnızlığı seven biridir;Armance ise Octave’ı anlayan ve anlaşabildiği tek insan olmasına rağmen para avcısı olarak görüldüğü İçin sevilmez. Her bölümü destekleyen başlıklarda alıntılar mevcut. Akıcı bir kitap. Tavsiye ederim. Keyifli okumalar.
2022 10. kitabı
Okunma: 07 Mart 2022 13:33
Octave, Fransız soylusu bir gençtir. Melankolik halleri ile çevresine karşı ilgisiz biridir. Hatta intiharı bile düşündüğü zamanlar olur. Anne ve babasının ilgisi ise hep üzerindedir. Bir gün ailenin bir zamanlar yitirdiği mal varlıklarını geri alabilecekleri umudu doğar. O günden itibaren çevresinin Octave'a karşı ilgisi artar. O ise her zamanki aldırmazlığıyla bu övgüleri içinden küçümseyerek etrafta dolaşır. Ona karşı tavırları değişmeyen tek kişi ise küçük yaşta anne babasını kaybedince teyzesi Bonnivet Markizi tarafından Rusya'dan getirilen genç bir kız olan Armance'dır. Octave her zamanki tavırlarıyla bu kızın kalbini kırar. Sonra pişman olup onunla arkadaşlık kurmaya çalışır. Bu iki genç farkına bile varmadan birbirlerine aşık olurlar. Fransız yüksek tabakasından olan Octave ile parasız Armance'nin aşkı, sosyal sınıf farklılığının ağlarına mı takılacaktır? Stendhal'ın bu ilk romanı beni epey şaşırttı. Octave, neredeyse bir arabanın altında kalacağı bir kaza sonrası 'neden ölmedim ki' diyecek kadar hayattan kopuk birisi. Armance ise onu çok sevmesine rağmen sırf sosyal olarak ona yakışmayacağını düşündüğü için hislerini gizliyor. O yüzyılda insanlar ne naif, ne efendi, ne temiz yürekliymiş diye düşünmeden edemedim. Tabi ki her hikayede olduğu gibi burada da kötü insanlar var. Bu aşkı çekemeyip kendi çıkarlarına ters görenler olayları nerelere kadar sürüklüyor? *Hüzün kendi malıymış gibi ona damgasını vurmuştu *Gururum benimle öteki insanlar arasına elmastan bir duvar çekiyor. *Kendi yazgısına da tüm insanların yazgısına da acıyordu.
ArmanceStendhal · Tema Yayınları · 2016158 okunma

StendhalYazar · 30 kitap
Daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız Realist yazar. Marie-Henri Beyle (23 Ocak 1783, Grenoble – 23 Mart 1842, Paris), daha çok mahlası Stendhal ile bilinen Fransız Realist yazar. Marie-Henri Beyle, Grenoble'da 23 Ocak 1783 tarihinde burjuva bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası avukat Cherubin Beyle, annesi Hanriette Gagnon'dur. Çok sevdiği annesi 1790 yılında, Stendhal henüz yedi yaşındayken öldü. Stendhal, disiplinli ve muhafazakar kimseler olan teyzesinin babasının etkisi altında büyüdü. 1796'da Grenoble'da bir okula girdiyse de, 30 Ekim 1799'da askeri okulun giriş sınavına katılmak için Paris'teki, kuzeninin de çalışıyor olduğu Savaş Bakanlığı'na gitti. Ertesi yıl ağır süvari birliğinde teğmen olarak İtalya'ya gitti. Bu seyahati sırasında Dimenico Cimarosa ve Gioachino Rossini'nin müziğini ve Vittorio Alfieri'nin eserlerini tanıması için bir fırsat oldu. 1801'de ise Napolyon Bonapart'ın ordusunda görev alarak İtalya seferine çıktı. Bu sefer sırasında bir komutanın asistanı olarak Brescia'da üç ay kaldı ve bu sırada soylu ailelerin evlerinde bulundu; ki bu sürenin onun hayatında ne kadar önemli bir yer tuttuğu, sonradan yayınlanan günlüklerinden anlaşılmaktadır. Yine bu zamanlarda yerel dergilerin yazarlarıyla tanışıp Romantik edebiyatı öğrendi. 1802'de bu bölgeden ayrılarak Almanya, Avusturya ve Rusya'da bazı askeri görevlerde bulundu, ama asla savaşa katılmadı. Aynı yıl, hayatı boyunca aşık olduğu onlarca kadından ilki olan Madame Rebuffel'in peşinden Marsilya'ya gitti. Orada ticarete atıldıysa da başarısız oldu. Bu ve bunu takip eden olayların ve yılların, Kırmızı ve Siyah romanının baş karakteri Julien Sorel'in karakterinin detaylarının çizilmesine büyük katkı sağladığı düşünülmektedir. 1812'de Napolyon ile birlikte Rus seferine katıldı ve Moskova'nın baştan sonra yanışına şahit oldu. Napolyon'un büyük ordusundan sağ kalmayı başaran az sayıdaki askerden olan Stendhal, notlarının önemli bir kısmını, ordu Rusya'dan geri çekilirken kaybetti. Ayrıca o zamana kadar yüzlerce takma isim kullanan yazar, Stendhal ismini bu sıralarda seçmiştir. 1814'te Napolyon'un düşüşünden sonra Milano'ya yerleşmiş ve burada da Angéla Pietragrua'ya aşık olmuştur. Ertesi yıl Parma'yı ziyaret etmiş ve bu seyahati, üçüncü romanı olan Parma Manastırı'na ilham kaynağı olmuştur. 1817'de ise İtalya'daki izlenimlerini anlatan ve İtalya'ya olan hayranlığının simgesine dönüşen Roma, Napoli ve Floransa kitabını yazmıştır. 1818'de Napolyon'un Hayatı'nı yazmaya başlamıştır. Bu sırada da mutsuz bir aşk yaşayacağı Mathilde Dembowski ile tanışmıştır. 1821'de ise yasadışı bir İtalyan örgütüne üye olduğu suçlamasıyla Milano'dan uzaklaştırılmıştır. Stendhal bunun üzerine Batı Avrupa'yı dolaşmaya başlamıştır. Bu yolculuklar sırasındaki tecrübeleri, düşünceleri ve hisler, sonradan yazacağı romanların ana şeklini oluşturmuştur. 1827'de ilk roman Armance'ı, üç yıl sonra da Kırmızı ve Siyah'ı yazmıştır. 1831'de ise Trieste'ye giderek bir süre konsolosluk yapmıştır. 1839'da Parma Manastırı'nı yazmayı bitirdikten sonra, gençliğinde yaptığı İtalya seyahatlerinden birinde kaptığı frengi hastalığı etkilerini göstermeye başlamıştır. 1841'de geçici bir felce uğramış, daha sonradan da birçok benzer sıkıntılar yaşamıştır. Ve Paris sokaklarında yürürken bayılıp kaldırım kenarına yığılmasından birkaç saat sonra, 1842 yılının 22 Mart'ı 23 Mart'a bağlayan gecesinde vefat etmiştir. Mezarı Montmarte Mezarlığı'ndadır.