AŞK ZAMANI
(Roman)
Necib Mahfuz
1911–2006 yılları arasında yaşamış, Nobel Edebiyat Ödüllü Mısırlı yazar Necib Mahfuz, modern Arap edebiyatının öncülerindendir. Aşk Zamanı romanı, onun “Binbir Gece Masalları” esintili anlatım tarzını korurken, aynı zamanda sosyal gerçekçi yönünü de açık biçimde ortaya koyar.
Romanda, iyilik ve inanç kavramları etrafında şekillenen bir aile çatışması anlatılır.
Kocasını kaybettikten sonra hayatını insanlara yardım etmeye adayan zengin ve dindar bir anne (Ain) ile, onun bu davranışlarını anlamayan ve bu yardımları kendi paylarına haksızlık olarak gören kız kardeşi ve oğlu İzzet arasındaki gerilim eserin merkezindedir.
Roman kahramanları yüzeyde sade görünür; ancak olaylar ilerledikçe iç dünyaları açığa çıkar. Mahfuz’un anlatımında özellikle kadın karakterlerin geri planda kalışı, Mısır toplumundaki kadının sosyal konumuyla paralellik taşır.
Başkişilerden İzzet, duygularıyla arzuları arasında sıkışmış bir gençtir.
Bir yanda annesinin dindar, geleneksel tutumu; diğer yanda kendi hırsları, tutkuları ve cinsel dürtüleri vardır.
İzzet’in çocukluk arkadaşı Hamdun ve Bedriye arasındaki üçlü ilişki, romanın dramatik omurgasını oluşturur. İzzet, arzularına yenilerek yanlış evlilikler yapar, tutkularının peşinde savrulur ve sonunda hem Bedriye’yi hem de kendi iç huzurunu kaybeder.
Zamanla Bedriye ve Hamdun’un tiyatro çevresinde kurdukları hayat, İzzet’in hem kıskançlık hem pişmanlık duygularını tetikler.
Siyasi hareketlerin, yasadışı örgütlenmelerin ve toplumsal değişimlerin arasında İzzet’in yaşamı, ahlaki bir çözülüş ve varoluş arayışı hâline gelir.
Romanın sonunda annesi Ain’in kör ve sağır hâlde ölümü, İzzet’in geç de olsa anne sevgisini, erdemi ve iyiliğin gerçek anlamını fark etmesine yol açar.
Temalar
• Aşk, sadakat ve pişmanlık