Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Atatürk ve Harf Devrimi

Mehmet Şakir Ülkütaşır

Atatürk ve Harf Devrimi Sözleri ve Alıntıları

Atatürk ve Harf Devrimi sözleri ve alıntılarını, Atatürk ve Harf Devrimi kitap alıntılarını, Atatürk ve Harf Devrimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk Maydos'ta (1 Eylül 1928 Cumartesi)
“Burası, düşman kurşununun isabet ettiği saatimin beni kurtardığı yerdir. Burası ilk karargâhımı kurduğum yerdir. Burası düşmana ilk darbeyi vurduğum yerdir.”
Sayfa 99 - Türk Dil Kurumu Yayınları
Bir taraftan Arap harflerinin sanki Allah tarafından gönderilmiş olduğu, onunla okuma-yazmanın bir din gereği bulunduğu boş inanç, öte taraftan Latin harfleri kabul edilirse, eski (İslâmî) ilim ve kültürümüzün mahvolacağı, eski ile olan bağlarımızın büsbütün kopacağı düşüncesi vardı.
Sayfa 28 - Türk Dil Kurumu Yayınları
Reklam
“Kitap ve gazetelerde,albümlerde Atatürk’ü siyah yazı tahtası başında halka yeni Türk harflerini öğretirken gösteren,biri tek öteki gurup halindeki iki resim,Sıvas’ta Hükümet konağı bahçesinde çekilmiştir.”
Sayfa 117 - Yazım ve noktalamalar olduğu gibi aktarıldı .Kitabı okudu
Hâsılı kelâm, Latin harfleri her şeye rağmen galebe edecektir.
Yazar, bu seri makalelerinin dördüncüsünde de şöyle diyor: “Latin elifbasını dinî bir mânia olarak irac edeceklere âtideki fıkrayı ithaf ederim : Şeyhülislâm, yahut Fetva Emini hazretlerinden şu sualime bir cevap almayı pek arzu ederdim: Fransızlar İslâmiyetin esaslarını pek makul bularak milletçe ihtida(iman) etmek istiyorlar! Acaba onları Müslüman addedebilmek için o pek zarif dillerinin Arap harfleriyle yazılması şart-ı esasî mi ittihaz edilecek(şartı mı koşulacak)? “Evet” cevabını beklemediğim halde alırsam kemal-i cesaretle “Siz bu zihniyetle dünyayı Müslüman edemezsiniz” mukabelesinde bulunurum. Hayır “beis yok” cevabını alırsam: “Biz Türklerin de Latin harflerini kullanmamıza müsaade bahş eder bir fetva veriniz” ricasını serd edeceğim. Hayır, Fransızlar ne kadar az Arap iseler, biz de o kadar az Arab'ız. Hâsılı kelâm, Latin harfleri her şeye rağmen galebe edecektir. Buna muhalefet sun'idir, ârızîdir, muvakkattir.
Sayfa 40 - Türk Dil Kurumu Yayınları
Atatürk'ün Harf Devrimini Müjdeleyen İlk Nutku
"Arkadaşlar, güzel dilimizi ifade etmek için Yeni Türk Harflerini kabul ediyoruz. Bizim güzel, âhenkdar, zengin lisanımız, yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir. Asırlardan beri kafalarımızı demir çerçeve içinde bulunduran, anlaşılmayan ve anlamadığımız işaretlerden kendimizi kurtarmak ve bu lüzumu anlamak mecburiyetindeyiz. Lisanımızı muhakkak anlamak istiyoruz. Bu yeni harflerle behemahal pek çabuk bir zamanda mükemmel bir surette anlayacağız. Anladığımızın âsârına yakın zamanda bütün kâinat şahit olacaktır. Ben buna katiyetle eminim, siz de emin olunuz."
Devletin hazırlık ve girişimleri sürüp dururken, bazı kişiler de Latin harflerini Türkçeye uyguluyorlardı. Bunlardan Paris'te oturan Dr. Rıza Nur, 1928 yılında Oğuznâme'yi İskenderiye'de Latin harfleriyle bastırmıştı.
Sayfa 60 - Türk Dil Kurumu Yayınları
Reklam
Sarayburnu Nutku
Bir milletin %10’u, %20’si okuma-yazma bilir; %80’i, 90’ı bilmez; bu ayıptır. Bundan insan olanlar utanmak lazımdır. Bu millet utanmak için yaratılmış bir millet değildir. - M. Kemal ATATÜRK
Büyük Öğretmenimizin Türk tarihine, diline dair yüksek ve geniş bilgileri, nazarlarımızı yeni bir ufka çeviriyordu.
Sayfa 107 - M. Şakir ÜlkütaşKitabı okudu
"Bu millet utanmak için yaratılmış bir millet değildir."
Sayfa 64 - Türk Dil Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Hüseyin Cahit Yalçın
Gazete bile okunmayan bir memlekette ilmi ve edebi eserlerin ne kadar rağbet göreceği pek kolay tahmin edilebilir.
Sayfa 45 - cumhuriyetKitabı okudu
Reklam
Gazi, nasıl on sene evvel düşmanları vatan topraklarından atmak için milleti seferberliğe çağırdı ise şimdi de Türk yurdundan cahilliği kaldırmak için seferberlik ilan etti.
Sayfa 66 - cumhuriyetKitabı okudu
Atatürk'ün Sinop gezisinden
Elifiye şalvarları ve elvan çemberleriyle dikkati çeken, yanımdaki köylü kadınların : "Safa geldin oğul, Tanrı sana uzun ömürler vire. Tuttuğunu başarasın!" diye bağrışmaları zaten heyecandan dolu dolu olan gözlerimizi o anda yaşartmıştı.
Sayfa 97 - cumhuriyetKitabı okudu
Bekir Ağayı ne zaman görsem : "50 yaşımda beni okuttu. Ömrümde ilk hocam Gazi Babamız oldu. Sağ olsun, bin yaşasın." diyerek en Büyük Öğretmenimiz Atatürk'e karşı kalbinin sonsuz sevgi ve şükranlarını belli etmekten geri durmaz, hep bu imtihanı anar ve gözleri dolardı.
Sayfa 100 - cumhuriyetKitabı okudu
Gazi, nasıl on sene evvel düşmanları vatan topraklarından atmak için milleti seferberliğe çağırdı ise şimdi de Türk yurdundan cahilliği kaldırmak için seferberlik ilan etti.
Bir taraftan Arap harflerinin sanki Allah tarafından gönderilmiş olduğu, onunla okuma-yazmanın bir din gereği bulunduğu boş inanç, öte taraftan Latin harfleri kabul edilirse, eski (İslâmî) ilim ve kültürümüzün mahvolacağı, eski ile olan bağlarımızın büsbütün kopacağı düşüncesi vardı.
29 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.