Ateş ve Buz

Nisan Yayınları
Orijinal Adı:
Frost And Fire

2024 73. kitabı
Hızlı yaşa genç öl, cesedin yakışıklı olsun... Sim'in doğduğu bu gezegende doğduğun gün hayatının sekizde biri bitiyor. Yaşam döngüsü topu topu sekiz gün sürüyor. İnsanlar bu gezegene uzay gemisiyle geldiklerinde buranın güneş ışınları etkisi onları hızla yaşlandırıp sekiz günlük kısa bir yaşam döngüsüne mahkum etmiştir. İşte ben buna jet hızıyla yaşamak derim. Sekiz günde ne yapılabilire bakmadan önce gezegen koşullarına bir bakalım. Kendi güneşine en yakın gezegen konumundaki bu yerde; gündüzler kavurucu her şeyi yakan korkunç bir sıcaklıkta, geceler ise bunun tam tersi her yer buz ve müthiş soğuk. Mağaralarda yaşamak zorunda olan insanlar gün doğumu ve gün batımı zamanı sadece bir saatlik vakitleri var dışarı çıkmak için ve bu saat diliminde topraktan bitkiler hızla çıkıp yiyecek vermekte... Bana ilginç gelen bu kısa yaşam döngüsünde insanların yeme içme ve üremenin dışında bu kısa ömürlerini daha da kısaltmak için savaş bile yapmaları. Demek ki insanoğlu her koşulda yaşamları ne kadar kısa olsa bile savaşmaktan vazgeçmiyor. Bu fantastik bilim kurgu öyküsüne geçmeden önce kitapta korku türünde iki adet çok kısa öykü bulunmakta. Bu türü sevenlere tavsiye ederim. Keyifli Okumalar...
Ateş ve BuzRay Bradbury · Nisan Yayınları · 1989198 okunma
Bu Sizin Yaşamanızdan Bir Kesit!
2025 66. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2025 05:31
Ray Bradbury'nin kaleme aldığı "Ateş ve Buz", yazarıyla tanıştığım ilk eser oldu ve tereddütsüz söyleyebilirim ki, bilimkurgu alanında okuduğum en iyi ilk üçe girer. ​Bu hikaye, adeta insanın hayatının bir resmini çiziyor, sizi kendi varoluşunuzu ve yaşamınızı derinlemesine sorgulamaya itiyor. Anlatı, farklı olmanın getirdiği zorluklar ile bencilliğin ince çizgisi arasında sıkışıp kalmış bir yaşamı merkeze alıyor. ​Yazarın mükemmel anlatıcılığı sayesinde duygu, felsefe ve macera her şey iç içe geçmiş durumda. ​Sevgili kitap dostları, bu eseri mutlaka okuyun! "Ateş ve Buz" size yaşamın ta kendisinden çekilmiş, kısa ama vurucu bir film gösterisi sunuyor. ​İyi seyirler, pardon, iyi okumalar! :))
2020 82. kitabı
Okunma: 03 Mart 2020 09:23
Fahrenheit 451 kitabıyla ün kazanan yazarın ikisi kısa birisi uzun olmak üzere 3 hikayeden oluşuyor kitap. Türleri de birbirinden bağımsız olan bu hikayelerden Ateş ve Buz güzel mesajlar veren bilim kurgu-distopik bir tarz ile okuyucuya derin mesajlar veriyor. İyi okumalar...
2016 13. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2016 00:00
Usta yazardan son derece güzel bir bilim kurgu romanı daha. İçerisinde üç adet hikaye mevcut ve bunlardan en uzunu kitaba adını veren hikaye. Çeşitli sebeplerden dolayı güneş etkisi ile dünyada ömürleri 8 gün olan bir insan ırkından Sim'in bu kaderi yenmek için çalışmasını anlatıyor. Diğer hikayeler de oldukça güzel. Keyifle bir solukta okunan bir roman. Mutlaka okunması gerekenlerden.
2021 28. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 15:13
Öykülerin ustasından kalemini incelikle kullandığı, içe dokunan, şok eden, merak ettiren üç ustaca öykü. Bradbury'nin öykücülüğü edebi hazları garanti eden türden.
Ray Bradbury: Bilim Kurgu Hikaye Anlatıcısı
2023 11. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2023 20:40
Ray Bradbury'nin yazdığı "Ateş ve Buz", bilim kurgu, fantezi ve korku temalarını araştıran kısa öykülerden oluşan bir derleme. Bu kısa hikayeler arasında ise benim en çok yakın hissettiğim "Göl" hikayesi oldu. Kitabın ilk kısa hikayesi olan "Göl", hafıza, kayıp ve geçmişin gücü temalarını araştıran unutulmaz ve çağrışımlar yapan bir kısa öykü. Hikaye, çocukken ziyaret ettiği bir göle dönen ve kıyıda dururken geçmişine ait anıların ona akarak içini özlem ve hüzünle dolduran bir adamı anlatıyor. Bradbury'nin yazımı ustaca, çünkü okuyucuda zahmetsizce bir nostalji ve özlem duygusu yaratıyor, onları hikayenin içine çekiyor ve sanki onlar da gölün kıyısında durmuş, kendi anılarına bakıyormuş gibi hissettiriyor. Gölün ve çevredeki manzaranın tasvirleri canlı ve çağrıştırıcı, hikayedeki atmosfere ve duyguya katkıda bulunuyor. Genel olarak, "Ateş ve Buz", bilim kurgu ve korku hayranları için mutlaka okunması gereken bir güzel bir kitap. Bradbury'nin yazımı ustaca, öyküler düşündürücü ve akılda kalıcı. Koleksiyon, Bradbury'nin çalışmalarına aşina olmayanlar için harika bir giriş niteliği taşıyacak ve türün hayranı olan herkesin kitaplığına harika bir katkı sağlayacak diye düşünüyorum.
2026 135. kitabı
Okunma: 28 Mayıs 2026 01:31
Ray Bradbury’nin “Ateş ve Buz” (Fire and Ice) adlı kısa metni, Bradbury’nin şiirsel ve alegorik anlatımının güçlü örneklerinden biridir. ESERİN TEMASI ____________________ Ray Bradbury bu kısa metinde insanlığın kendi kendini yok etme potansiyelini iki sembol üzerinden anlatır: - Ateş =Tutku, arzu, öfke, yıkıcı enerji - Buz = Nefret, kayıtsızlık, duygusuzluk, donuk kötülük Eser, dünyanın sonunu getirecek şeyin dışsal bir felaket değil, insanın içindeki aşırılıklar olduğunu söyler. Ateşin Sembolizmi _______________________ Bradbury’ye göre ateş: - Kontrolsüz tutku - Savaş arzusu - Hırs - Öfke - İnsanlığın “yanarak yok olma” ihtimali Buzun Sembolizmi _____________________________ Buz ise: - Nefret - Umursamazlık - Duygusal donukluk - İnsanların birbirine yabancılaşması - Toplumsal çürüme Buz, ateş kadar hızlı yok etmez; ama sessiz ve soğuk bir ölüm getirir. Bradbury burada “nefretin soğukluğu”nun en az tutku kadar tehlikeli olduğunu söyler. ESERİN FELSEFİ YORUMU : ____________________________
Fantastik Edebiyat
2021 218. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2021 16:47
Ray Bradbury'nin okuduğum ikinci eseri. Kitapta 3 öykü bulunuyor; 1. Göl 2.Cenazeci 3. Ateş ve Buz En çok Ateş ve Buz adlı hikayeyi beğendim. Ben size Distopya türünde yazılmış Ateş ve Buz adlı hikayeyi anlatmak istiyorum: İnsanlar mağarada yaşamaya başlamışlardır çünkü gündüz sıcak güneş insanları yok etmektedir. İnsanlar sadece geceleri yemek aramak için dışarı çıkıp güneş doğmadan tekrar mağaraya girmektedir. İnsanların ömrü sadece sekiz gündür. Bir gün Sim adında bir bebek doğar. Babası ilk başta Sim'i öldürmek ister ama ömrünü doldurmuş olan baba kısa bir zaman sonra ölür. Sim'in Dark adında bir kız kardeşi vardır. Sim Chion adında bir çocukla karşılaşır Chion Sim'e düşmanlık beslemektedir. Sim aynı zamanda Lyte adında bir kıza da aşık olur. Chion Sim'e başka bir mağara olduğunu ve ordaki insanları eğer öldürürlerse fazladan üç gün daha yaşayabileceklerini söyler. Sim, Lyte ve Chionla birlikte daha fazla yaşayabilmek için beraber bir mücadeleye girişirler. Karşı mağaradaki Nhoj adındaki bir insanla savaşmaya başlar. Savaş uzar Chion savaş sırasında güneşin doğup kendisini yok edeceğinden korkup tekrar mağarasına kaçar. Sim Nhoj'u öldürmeyi başarır ama savaşırken ciddi bir yara almıştır. Mağaranın tepesinde bir gemi vardır. Sim Lyte ile birlikte ömrünü daha da uzatmak için o gemiye gitmek ister... Kitabı çok beğendim herkese tavsiye ederim.
2020 218. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2020 12:16
Adeta bir ara öğün olarak nitelendiğim Ateş ve Buz kitabının yeni bir ekosistem alanında iyi bir düşünce ancak cılız bir yapıt olduğunu kabullenerek başladım. Kitapta Göl ile Cenazeci adlarında iki kısa öyküyle bunlara nispeten daha uzun sayılabilecek ve kitaba adını veren diğer bir kısa öykü Ateş ve Buz bulunuyor. İlk iki öyküyü açıkçası çok garip buldum, ne ara başladı ne ara bitti anlamlandıramadım ve onları öylece geçtik. Ateş ve Buz ise sadece 8 gün hayatta kalınabilen farklı bir ekosistem. Ancak bu mantığı daha uzun bir metraja ve sonunda canlıların kurtulduğu bir evrene bağlayıp uzun bir roman çıkartmak daha fazla ilgi çekebilirdi düşüncesindeyim. Kısaca değinirsek bazı bilimcilerin yaptığı uzay araçları ile dünyadan ayrılış, farklı bir gezegene gidiş, aynı gün içinde hem çok sıcak hem çok soğuk bir iklim havası ki çöl iklimine benzetmiş olayı burada ve yaşam için elverişli olmayan bir ortam anlatılır. Bunların arasında gerçekten farklı bir durum ise sadece 1 saatliğine günlük olarak elverişli koşulların oluştuğu, nehirlerin akıp ağaçların meyve verdiği bir ortamın olmasıdır diyebiliriz. Kısa olduğu için tat vermeyen bir roman, kötü olduğu için değil kısa olduğu için. Bunun dışında bahsedebileceğimiz çok fazla ayrıntı da yok aslında. İyi okumalar, mutlu günler dilerim. Sizde bana dileyin, şu sıra ihtiyacım var. Kendinize iyi bakın, esen kalın efendim..
·80 syf.·
2018 1. kitabı
Ateş ve Buz bir distopya diyebiliriz sanırım ya da orta halli bir bilim-kurgu filmi. İnanılmaz akıcı ve dikkat çekici bir konusu var. İnsanların bencilliklerini bir kenara bırakmasının zorluğunu bir kez daha görüyoruz. Sevdiğim bir hikâye oldu.

Ray BradburyYazar · 30 kitap
Ray Douglas Bradbury, Amerikalı bir yazardır. Fantezi, bilimkurgu, korku, gizem ve gerçekçi kurgu dahil olmak üzere çeşitli konularda yazmıştır. Raymond Douglas Bradbury, 22 Ağustos 1920 tarihinde, Waukegan, Illinois, ABD’de dünyaya geldi. İsveç göçmeni bir anne ve telefon hatları çekerek geçimini sağlayan bir babanın oğlu olan Bradbury, gençlik yıllarının çoğunu Waukegan’da bulunan Carnegie Kütüphanesi’nde geçirdi. Kütüphaneleri çok seven yazar, her gün saatlerini orada geçirirken, bir yandan da ileriki yıllarda yazacağı romanların temellerini atıyordu. 1934 yılında, henüz 13 yaşındayken, ailesinin Los Angeles’a taşınması nedeniyle Waukegan’dan kopan Bradbury, Los Angeles Lisesi’ne kayıt oldu ve 1938 yılında bu okulu başarıyla bitirdi. Çok iyi bir öğrenci olmasına rağmen üniversiteye kayıt olmayan Bradbury, bunun yerine gazete satmayı tercih etti. ..."Beni kütüphane yetiştirdi. Kolej ya da üniversite gibi kavramlara inanmıyorum. Kütüphaneleri seviyorum çünkü çoğu öğrenci üniversiteleri karşılayacak maddi olanaklara sahip değil. Liseden mezun olduğumda depresyonun kenarındaydım ve hiç param yoktu; ben de 10 yıl boyunca haftanın 3 günü kütüphaneye giderek kendimi geliştirdim."... Flash Gordon ve Buck Rogers gibi erken dönem bilimkurgu kahramanlarından büyük oranda etkilenen Bradbury, 1938 yılından itibaren yazdığı öyküleri fanzinlere satarak para kazanmaya başlamıştı. Los Angeles Bilimkurgu Cemiyeti’ne katılan yazar, Robert A. Heinlein, Fredric Brown ve Jack Williamson gibi ustalarda orada tanıştı. 1938 yılında Imagination! Adlı fan dergisinde Hollerbochen’s Dilemma adını taşıyan ilk öyküsünü yayınlamayı başaran Bradbury, 1939 yılında ise Futuria Fantasia adını taşına bir dergiyi yayınlamaya başladı. Sadece 4 sayı çıkan ve her biri 100’er kopya olarak hazırlanan Futuria Fantasia kısa ömürlü olduysa da, yazarın önünü açması açısından faydası tartışılmazdı. Bradbury 1941 yılında Pendulum adlı kısa hikayesini Super Science Stories dergisine 15 dolar karşılığında satmayı başardı; bu yazarın edebi yeteneği sayesinde kazandığı ilk paraydı. İki yıl içerisinde tam zamanlı bir yazarak olarak çalışmaya başlayıp bütün diğer işlerini bırakan Bradbury, 1947 yılında ise kısa hikayelerin toplamından oluşan ilk romanı olan Dark Carnival’ı piyacasa çıkarttı. 400’ün üzerinde kısa hikaye ve novella yazan, 50’nin üzerinde antoloji kitabında öyküleri yayınlanan, 20’den fazla tiyatro oyunu, onlarca çocuk edebiyatı, kurgu-dışı hikaye ve t.v. senaryosu kaleme almış olan Bradbury, çağımızın en üretken yazarlarından birisidir. Hayranları tarafından bir bilimkurgu yazarı olarak tanımlansa da bu tanımlamaya katılmayan Bradbury, bu konuda şu açıklamayı yapmıştır; ..."Öncelikle, ben bilimkurgu yazmıyorum. Yazdığım tek bilimkurgu kitabı var; o da Fahrenheit 451. Çünkü o kitap gerçeğe dayanılarak yazıldı. Bilimkurgu gerçeğin tasviridir, fantazi ise değildir. Fahrenheit 451 dışında bilimkurgu alanında verdiğim eser yoktur."... 1947 yılında Marguerite McClure ile evlenen Bradbury, bu evlilikten 4 kız çocuğu sahibi oldu. Los Angelas’da yaşayan yazar, hikayelerini kaleme almaya devam etti. Onlarca eseri çizgiroman, tv dizisi ve sinema filmi olarak uyarlanmış olan yazarın üzerine bir de belgesel çalışması yapılmıştır; Ray Bradbury; Story of a Writer. Ray Bradbury, 5 Haziran 2012 tarihinde 92 yaşında Los Angeles, Kaliforniya, ABD'de ölmüştür.