Bahçe, Küller

Mart 2004
Can Yayınları

2019 271. kitabı
Okunma: 30 Aralık 2019 22:31
Daha önce Ölüler Ansiklopedisi adlı öykü kitabını okuduğum Danilo Kiš’ten bu kez bir roman okudum.Sanırım Türkçede başka kitabı da yok zaten.Danilo Kiš metinleri, zorlayıcı metinler.Ancak zorlu metinlerden hoşlananlara tavsiye edeceğim bir yazar. Yugoslavya’da İkinci Dünya Savaşı sırasında, babasının tutarsız, yıkıcı kişiliği gölgesinde büyümenin sancılarını yaşan çocuk karakterin hikâyesi sarstı beni.
Bahçe, KüllerDanilo Kiş · Can Yayınları · 2004191 okunma
#1001kitap~~~
2022 33. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2022 01:57
Sırbistan'da doğan Danilo Kiş, demiryolu müfettişi olan babası Eduard Kiş, "Kohn" soyadıyla doğmasına rağmen 1867-1918 arasındaki "Macarlaşma" süreci sebebiyle sonradan Kiş soyadını almış 1Macar Yahudisiydi. """Danilo'nun çocukluğu boyunca babası inişli çıkışlı 1ruh haline sahipti ve sık sık ruh ve sinir bozuklukları hastanesinde tedavi görüyordu.""" Bu ayrıntı kitabın oluşumudur ki Danilo bu sorunların alkolden kaynaklandığını düşünse de, 1970'lerde babasının aslında nevrotik kişilik bozukluğundan muzdarip olduğunu öğrendi. Ailesi, yükselen Nazizm dalgasından endişelendiği için Danilo'yu üç yaşındayken Novi Sad'da 1 Ortodoks kilisesinde vaftiz ettirdi, ki kitapta bu kısma da değiniyor, 1941 de Macaristan, Nazi birlikleriyle Yugoslavya'nın kuzeyini işgal edince, Eduard Kiş ailesini Macaristan'ın güneybatısındaki Kerkabarabás kasabasına yerleştirdi ve Danilo okula burada başladı. Macar yetkililerin Yahudileri Nazilere teslim etmek konusunda daha "gönülsüz" davranmaları dolayısıyla 1944'e dek Kiş ailesi sorun yaşamadı; fakat 1944'te Macar Yahudileri de kitleler halinde toplama kamplarına gönderilmeye başladı. Eduard Kiş de Auschwitz'e gönderilenler arasındaydı ve burada diğer pek çok akrabasıyla birlikte katledildi. Danilo, annesi ve kız kardeşiyle birlikte vaftiz belgesi sayesinde hayatta kalmış oldu. """Babasının ölümü Danilo'nun hem kişisel hem de edebî yaşamını derinden etkiledi.""" Şimdi buraya kadar olan kısımlar zaten kitapta yer alan kesitlerden oluşmaktadır, yaşananların tüm psikolojik tespitleri hayatı bilinince yerine oturuyor ve oluşan tüm durumlar da daha iç acıtıcı hale geliyor. Zira kitap sadece otobiyografik öğelerle kaplı ki benim en sevdiğim tarzdır, sırf bu yüzden zaten daha okumadan çok seveceğimi düşünüp başlamıştım ki yanıltmadı beni... Kitapta
2021 146. kitabı
Bahçe, Küller Danilo Kiş’in otobiyografik romanı. Yazar kitabın ilk yarısında çocukluğunu, 2. Dünya Savaşı öncesinde ordan oraya savrulan ailesini, ilk aşkını anlatıyor. İkinci yarısında ise babasıyla olan ilişkisini okuyoruz ki bu kısım yazarın hayatını bilerek okuduğunuz zaman kalbinizin üzerine bir kaya oturuyor çünkü Kiş, aslında babasıyla yaşadıklarının yanında, kendine alternatif bir gerçeklik yaratıp onu da anlatıyor. Üstelik bunu yapma şekli de oldukça etkileyici. Öyle ki, kitaba ilk başladığınızda çocukluk anlatısı, nostaljik duygular, Kiş’in Kayıp Zamanın İzinde’si diye düşünüp daha önce söylenmiş şeyleri bir de kendi penceresinden aktaran bir eser okuduğunuz hissine kapılıyorsunuz ancak ilerledikçe aslında öyle olmadığını görüyorsunuz. Kitabın son sayfalarını okuduğumda hem duygusal anlamda çok etkilendim hem de Kiş’in yeteneğine hayran kaldım. Uzun cümlelerin ve şiirsel anlatımın olduğu bir eser, benim bazı cümleleri tekrar tekrar okumam gerekti. O yüzden zor diyemesem de bir çırpıda okunacak bir kitap da olmadığı kesin. Ama şu da kesin ki çok çok iyi bir kitap.
2021 126. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2021 11:51
#bahçeküller Danilo Kiş’ın antisemitizmin gölgesinde geçen çocukluk yıllarını babası merkezli anlattığı otobiyografik romanı. Kişisel varoluşu ile kutsal metinleri birleştirmiş, yaşananları da dinler tarihinin tekrarına benzetiyor. Kiş’ın ailesi Yugoslavya’nın işgali sırasında taşınmak zorunda kalıyorlar, bu süreci ve babasının toplama kapmına gönderilip orada ölmesini hayalleri ve gerçekleri zaman zaman karıştırarak anlatıyor. “Tufan öncesi tahliyeye ilişkin o sefil yorum, Nuh’un gemisinin bu dünyadaki tekrarı, bu ilahi İncil komedyası, sonuna değin durmaksızın oynanıyordu.” Nevrotik kişilik bozukluğu olan kontrolcü bir baba etkisi zaten sarsıcıyken zor şartlar altıda kaybı Kiş’ı derinden sarsmış. Kiş bir çocuğun inkarıyla babasının kurtulduğuna başka bir kimlikle yaşadığına inanıyor, Gezgin Yahudiye benzetiyor babasını. Yetişkin Yazar Kiş gerçekleri ne derece kabullenebildi acaba? Baba imgesiyle bir hesaplaşma mı veya çocukluk travmaları ile yaşama uyum sağlama mı? Biraz fazla etkisinde kaldım sanırım. Kiş’ın betimlemelerin yoğun olduğu şiirsel bir anlatımı var.
2022 3. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2022 16:39
Sırp asıllı yazarın otobiyografi niteliği taşıyan bu eseri çok kolay bir metin değil.Yazarın hayatını bilmezseniz taşları yerine oturtmakta zorlanabilirsiniz. Yazarın babası psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle iki kere hastaneye yatmış intihara meyilli yapısından dolayı da yazarın hayatında eksik bir figür olmasına rağmen kitapta babasını gezgin ve yazar olarak tanımlar ve olmasını istediği bir baba figürü yaratır. 1001 kitaptan biri olan "Bahçe Küller" farklı coğrafyadan yazar deneyimlemek isteyenlerin tercihi olabilir.
·184 syf.·
2023 12. kitabı
Bana bir şey hissettirebildiği ve bunu bütün yoğunluğu ile başardığı için bu kitabı seviyorum. Dolu dolu bir anlatımdı. Dili çok güzel anlaşılır ve akıcıydı. Alıp bir yerlere götüreceğinden eminim bu yüzden kesinlikle şans verilmeli.
2021 30. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2021 18:22
Merhaba herkese geçtiğimiz hafta bana eşlik eden kitabım bahçe küller'i az önce bitirdim. Etkisinde uzun süre kalacağımı umuyorum. Hikayesiyle sizi yüzünüze bir tokat çarpar gibi hissettiren bu kitabı ben çok ama sevdim.. Bahçe küller,ikinci dünya savaşı yıllarında bir ailenin yaşamı üzerine bir çocuğun gözünden anlatılmış otobiyografik bir eser.Anlatıcımız yazarın ta kendisi aslında.Yazar bu yıllardaki çocukluğunu,yaşadıklarını ve travmalarını bizlere aktarıyor.Babasıyla olan yaşamındaki olumsuzlukların yanında bir de maddi açıdan yaşadıkları zorlukları okuyoruz.Evlerinden ayrılmak zorunda kalarak bir tren yolcuğuna çıkıyor bu aile fakat gittikleri yerde de pek huzur bulamıyorlar. Akıl hastası bir baba ile travmalarda dolu bir çocukluk geçiriyor yazar fakat bu yaşadığı hayat ona ilhamda veriyor.İki hayatı olduğunu düşünmeye başlıyor artık.Bir tanesi rüyalarında gördüğü,diğeri ise gerçek olan. Otobiyografik eserleri okumayı seviyorum gerçek yaşam öyküleri her zaman beni cezbetmiştir.O yüzden kitabı okumayı çok istemiş ve merakta etmiştim.Şiirsel anlatım dili olan bir kitap bu bakımdan sever ya da sevmezsiniz.Fakat okunması kolay,akıcı,sürükleyici..Ben beğendim sizlerde seversiniz diye düşünüyorum ve tavsiye ediyorum..Herkese keyifli okumalar.Mutlu hafta sonları dilerim..💕 . . . #kitapyorumu #okudumbitti #danilokis #bahçeküller #jaguarkitap #tavsiyekitap #öneriler #türkiyeokuyor #roman #hikaye
Roman
2021 39. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2021 18:30
İstanbul’un bütün semtlerine sonbahar gelmişken belki de okunabilecek en iyi kitap önerisi Babasını bütün çocukluğu boyunca ruhunda bulamamış bir çocuğun bir ömür babasıyla sürüp giden iç hesaplaşmasını anlatıyor. #jaguarkitap
İnsan ve Duygular
2024 36. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2024 23:04
Danilo Kiş'in otobiyografik bir romanı,hayatındaki kesitleri parça parça anlattığı için biraz baba kısmı,biraz sevgili,biraz o anki aile yaşantısı,biraz ruh hali olarak derken bu parçaları birlestiriyorsunuz.Ağır ilerledi roman yavaş yavaş okunabilecek bir roman olduğunu düşünüyorum.Özellikle kitapla ilgili incelemeleri okudum kitabı daha net kavrayıp kafamda oturtmak istediğim için.
Bahçe KüllerDanilo Kiş · Jaguar · 2021191 okunma
Yitip giden hayatlar üzerine...
2023 202. kitabı
Bazı eserlerin yazılım amacını anlayabilmek için önce yazarın kendi hayatına inmek gerekir. Bahçe, Küller de bu eserlerden biri. Zira yapıt; Danilo Kiş'in II. Dünya Savaşı hemen öncesindeki çocukluk yıllarına, yaşadığı açlık sürecine, tehdit altında olan halk içinde kendi ailesininde sürekli olarak savrulduğu ve babasının sürekli olarak değişen ruh hali ışığında aralarındaki ilişkinin iç yüzüne değiniyor. Otobiyografik bir eser Bahce, Küller. Savaş sürecinin kıskacında talan olan bahçelerin ardından bir toz bulutundan uçuşan küller gibi savrulan yazarın hayatından bir kesit. Kiş, annesine daha yakın hatta ona hayran ama babasının sürekli değişen ruh halini anlayamıyor. Babasının gördüğü ruh ve sinir hastalıkları tedavisi sonucunda sonrasında anlayacağı üzere babası nevrotik kişilik bozukluğundan muzdarip. Üstelik yazarın, babasından sağlıksal olarak miras aldığı birtakım sorunlar da var. Maalesef ki sürekli olarak tarumar olan hayatları Nazi kampları ile daha çok altüst oluyor. Yazar, annesi ve kız kardeşi ileAuschwitz'e gitmese de babası maalesef ki kampta hayatını kaybediyor. Her ne kadar baba-oğul olarak anlaşması zor bir ilişkileri olsa da Danilo Kiş'in hayatını derinden sarsan bu olay, aklıma bir başka dokunaklı hadiseyi getiriyor. Danilo Kiş akciğer kanserinden öldüğünde, babasının Auschwitz'e gönderildiği yaşta. Tabii bu kısımlar kitap içerisinde yok, benim kendi öğrendiğim bilgiler ama okurken beni çok sarstı. Yazarın müthiş bir betimleme gücü var, uyku meleği metaforu harikulade işlenmiş. Singer marka dikiş makinesini anlatırken kullandığı tasvir ve betimlemeler öylesine etkileyici ki bir başka görür oldum. Bazı hayatlar var ki okurken yüreği kor gibi yakarken boğaza yumru oturuyor. Kendine has şiirsel ahengi, duygu geçişleri ve ele alış biçimi ile sizlere de
Roman

Danilo KişYazar · 4 kitap
Danilo Kiš Sırp yazar ve şair. Sırp-Hırvatça dilinde yazdı. Bruno Schulz, Vladimir Nabokov, Jorge Luis Borges, Ivo Andrić ve Miroslav Krleža etkilendiği yazarlar arasında sayılabilir. Eş: Mirjana Miočinović (e. 1962–1981) Oyunlar: A Tomb for Boris Davidovich Filmler: Hourglass, Drveni sanduk Tomasa Vulfa, Diğer