Anti-Otoriteryanizm ve İktidarın Altüst Oluşu

Bakunin'den Lacan'a

Saul Newman

Bakunin'den Lacan'a Gönderileri

Bakunin'den Lacan'a kitaplarını, Bakunin'den Lacan'a sözleri ve alıntılarını, Bakunin'den Lacan'a yazarlarını, Bakunin'den Lacan'a yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çağdaş antikapitalist hareket açık bir şekilde sınıf temelli olmayan bir harekettir: merkezi bir proleter kimliğinin hakimiyetinde olmaktan ve basitçe ekonomik veya maddi meselelerle ilgili olmaktan çok, farklı grupların, kimliklerin ve -çevre, yerli hakları, emekçi hakları, yurttaşlık hakları, savaş karşıtlığı gibi- mücadelelerin çoğulluğunu içerir ve genel olarak, küresel kapitalizm ve güçlü çokululuslu şirketler, hükümetler ve kend adına konuşan ulusötesi kuruluşlar tarafından çeşitli biçimlerde dışlandığını, kenara itildiğini, sömürüldüğünü, tahakküme maruz kaldığını hissedenleri ilgilendirir. Antikapitalist hareket -eski usul Marksist hareketlerle işçi sendikalarına olduğu gibi- kesin olarak tanımlanmış bir endüstriyel işçi sınıfı hareketi değil, küresel "yoksulların" güçlüler karşısındaki güçsüzlerin hareketidir. Bununla birlikte, Jacques Derrida'nın dikkat çektiği gibi, buradaki güçsüzlük, bir gün devletin egemenliğini ve neoliberal kapitalizmin hegemonyasını yenecek olan yeni bir kitlesel egemenlik biçimi -iktidar olmaksızın bir güç- ve adalet ve demokrasi için açık uçlu bir mücadele oluşturuyor.
Sayfa 17
Mihail Bakunin 'e göre doğa yasaları insan varlığının esasıdır. Doğa yasalarının bizi sarmaladığına, şekillendirdiğine ve içinde yaşadığımız fiziksel dünyayı belirlediğine inanır. Bu otorite biçiminden hiçbir kaçış yoktur. İnsan doğa yasalarına ne kadar direnmeye çalışırsa, kendisini o kadar bu yasalara tabi olmuş bulur:"Hiçbir şey, onların hakimiyetinden kendini kurtaramaz; insan onların kayıtsız şartsız kölesidir. "
Reklam
Devlet, arzuyu bastırmaz- daha çok kendisine yönlendirir: "Devlet kendisini, arzulayan İnsanı evcilleşmeye zorlar; diğer bir deyişle, devlet onun arzusunu bir tek kendisine yönlendirmeye ve bu arzuyu kendi sunduğu içerikle doldurmaya çalışır. " Max Stirner
Özgürlük ile kendi olmak arasındaki ne kadar büyük bir fark var! "Özgürlük yalnızca rüyalar âleminde yaşar!". Buna karşın, kendi olmak benim tüm varlığım ve varoluşumdur,o benimdir. Kurtulduğum şeyden özgürüm, kontrol etme gücüm olan şeye sahip olabilirim... Özgür olmak gerçekten isteyemeyecğim bir şey çünkü onu yapamam, onu yaratamam:onu ancak dileyebilir ve ona talip olabilirim zira o bir ideal olarak, bir hayalet olarak kalır. Max Stirner
Foucault:Devlet, "Tarihinin herhangi bir döneminde, bu birliğe, bu bireyselliğe, bu katı işlevselliğe, ne de açıkçası bu öneme büyük olasılıkla bugünkünden daha fazla sahip olmadı;belki hepsinden öte devlet, çoğumuzun düşündüğünden çok daha sınırlı önemi haiz olan bileşik bir gerçeklikten ve mitleştirilmiş bir,soyutlamadan başka bir şey değildir. "
Bakunin bilimi ve bilgiyi, dinsel sersemletme yoluyla işleyen bir iktidarın maskesini indirecek aletler olarak görür. Kitleler eziliyorlar çünkü cehalet içinde tutuluyorlar, bilgiden mahrum bırakılıyorlar.
Reklam
257 öğeden 181 ile 190 arasındakiler gösteriliyor.