Bir Neyzenin Hiçlik Hikâyesi

Kapı Yayınları

Meyhane, Mevlevihane, Tımarhane
2025 27. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2025 21:52
Sinan Yağmur edebi tarzı diye bir gerçek var. Bu kitapta yine kendine özgü o biyografik ve tasavvufi yönlerini harmanlayarak eseri nakşetmiş. Tasavvuf dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Neyzen Tevfik'ten dolu dolu bahseden bu kitap, bence net bir şekilde kendi içinde tatmin edici, sade bir dille yazılmış, şiirsel ve akıcı bir eserdi. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kitap çok kısa. Ve 2-3 günde rahatlıkla bitirebilirsiniz. Fakat Sinan Yağmur'un duygusal derinliği ile kitabın bütünleşmesi sizde unutulmaz bir anı bırakacak. Kitabımız sadece tarihi bilgiler ışığında ilerlemiyor. Kurgunun da yoğun olduğu tasavvufi ezgiler sizi unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor. Eserde Neyzen Tevfik’in İstanbul’daki meczup halleri, ardından Bodrum’da geçen yılları, Bektaşi ve Mevlevi tekkelerindeki maceraları, sarhoşluğu ve neye olan aşkı incelikle, tıpkı bir telkari ustasının gümüş işlemesi gibi işlenir… Kitap, onun neyle konuşması, hakikati arayışı ve mevcut sisteme, sahtekârlığa karşı çıkışı gibi yönlerini de derinlemesine ele alır. Aynı zamanda dönemin sosyal ve siyasi atmosferi de anlatıma fon olarak işlenmiştir. Neyzen Tevfik’in sivri dili, hicivleri, sarhoşlukları, ama hepsinden önemlisi manevi derinliği kitabın temel taşlarıdır. Kitabın içeriğinde öne çıkanlar ise; dini ögelerin yoğun olduğu her kitapta olduğu gibi nefs mücadelesi, içe dönüş ya da içsel arayış, ilahi aşk, toplum eleştirisi, kendini gerçekleştirme çabası, sanat aşkı, özgürlük düşüncesi, sarhoşluk ve meczupluk olarak sıralanabilir. Hatırlayacağınız üzere Aşkın Gözyaşları kitabı ile Mevlana ve çevresindekilere odaklanmıştı yazarımız. Yine aynı şekilde o dönemde yaşamamış olsa da Neyzen Tevfik de Mevlevilik düşüncesini hayat felsefesi edinmiş, popülariteden uzak ve hiçlik yolcusu olarak bu serinin devamı
2025 36. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2025 10:05
Neyzen Teyvik'in hayat hikayesini anlatan kitap çocukluğundan başlayarak anlatılmaya başlanmıştır. Neyzen teyvik yaşadıklarini neyinden üfleyerek insanlara anlatmak istemesi neyiyle butun bir yasam hayatındaki hiçliği anlatmak istemesi bunu kimseye anlatamayip goren herkesin deli deyip geçmeleri onu bir insan olarak kabul edemediklerini anlatmıştır. Yaşamla ölüm arasında geçen o çizgide de insanın bir hiç olduğunu bu hicligi anlatmaya çalışarak sokaklarda, çöplerde, tımarhane de sivri diliyle yaşam mücadelesini anlatmaktadır. Sinan Yagmur'un her zamanki gibi edebi dilini konuşturdugu bir kitap olsa da diğer kitaplarında verdiği olay bütünlüğünü bu kitapta bulamayarak bir hayal kırıklığı yaşadım maalesef. Ne kadar cocuklugundan başlayarak hayatını anlatmak istese de başları güzel başlayarak bir bütünlük olsa da sonraki yerlerde neyzen teyvik kızını bulmadan önceki yaşamından bahsederken aynı sayfada kızını bulup ölüm aşamasındaki zamanına atlaması filan olayları birbirine atlamasını sevemedim. Sinan Yagmur her zaman bir olay örgüsü ve edebi diliyle bütün kitaplarında hayranlıkla okutmuştur.
Ben NeyzenSinan Yağmur · Kapı Yayınları · 2024446 okunma
Kim demiş geceler uyumak içindir.
2025 85. kitabı
"Insandan hayallerim vardı. Insandım sevendim. Insandım sevinçlerim vardı benim. Hüzünlerim de oldu. Hiçbir zaman Çok şey istemedim. Birazcık sevgi, yudum yudum içmek için. Gözlerim yıldızlarla oynaşırken o sevginin içimde umut olmasını istedim." Kelimelerin yetmediği yerde susar insan. Anlatmaz anlatmak istediklerini kelimelerle, içinde ateş olur yanar, yandıkça başka başka dökülür insanın yüreğindeki yaşanmışlıklar bazen de yaşamak istedikleri. Neyzen Teyvik yaşadıklarını üfledi neyinden yüreğinde birer name olup, kelime oldu uçsuz bucaksız Denizleri, dağları, taşları, Yolları, hasretleri, şehirleri aştı da şu insanoğlunun yüreğine aşamadı. Deli Dediler, Veli dediler her şey dediler de bir insan deyip anlayamadılar. Neyzen Teyvik cebinde neyi ile hiçliği aradı. Hiçliğe ulaşmak için, insanın gerçekte ne olduğunu bulmak için hırpani kılığıyla şehirleri aştı, sokakları aştı, çöp kenarlarında yattı, darda olanın elinden tuttu, mevlevihaneleri, tımarhaneleri, meyhaneleri gezdi yüreğinden dökülen kelimeleri neyi ile üfledi, üfledikleri şiir oldu, Hiciv oldu, aradı insanın özünü de dünyada var olan insanlara ulaştıramadı kör gözlere, Sağır kulaklara. Sinan Yağmur'un sade akıcı anlatım ile Ben Neyzen'in hayatını okuyoruz. Yazarımızın tasavvufi dokunuşları, içsel sorgulamalarla Neyzen Teyvik' i yaşıyoruz. Onunla birlikte varoluşumuzu sorgulayıp, her şey olmaya uğraşan Biz insanoğlunun gerçeğine haykırıyor bizlere. Sadece bir hiçlik..... Ben Neyzen kitabı içiniz ürpertecek yaşadıkları ile sözleriyle derinden etkileyecek ney'inden akan nağmeleri ile sımsıcak saracak sizi. Sinan Yağmur'un kalemine yüreğine sağlık bizi bir biyografi kitabı ile değil kendini arayan, hiçlikte bulan Uçsuz bucaksız bir okyanusla tanıştırdı. Keyifli okumalar.
Ben NeyzenSinan Yağmur · Kapı Yayınları · 2024446 okunma
Her cümlesi alıntı niteliğinde..
2025 36. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 23:14
Sinan Yağmur’un "Ben Neyzen" adlı eseri, tasavvufi derinliği olan bir biyografik roman niteliği taşır. Kitap, Türk müziğinin ve tasavvufunun önemli simalarından Neyzen Tevik’in hayatını, düşünce dünyasını ve içsel yolculuğunu konu alır. Neyzen’in sivri dili, toplum eleştirisi, özgür ruhu ve Allah’a olan derin aşkı, kitapta hem edebi hem de felsefi bir dille işlenir. Kitabın başlarında Neyzen Tevfik’in çocukluk dönemi anlatılır. Ailesi, doğduğu yer olan Bodrum ve küçük yaşlardan itibaren başlayan farklılığı dikkat çeker. Diğer çocuklardan farklı olarak içine dönük, sorgulayıcı bir yapısı vardır. Bu bölümde onun manevi arayışının tohumları atılır. Neyzen’in ney ile tanışması, sadece bir müzik aletiyle değil, hakikate açılan bir kapıyla karşılaşmasıdır. Ney, onun için bir ses değil, nefesin, aşkın ve teslimiyetin sembolüdür. Neyle birlikte tasavvuf yolculuğu başlar. Sinan Yağmur, bu bölümlerde Mevlevîlik ve Bektaşilik geleneklerine de değinir. Neyzen, nefesini neyle birleştirerek Tanrı’ya yakınlaşmaya çalışır. Neyin kamıştan geçişi gibi, insanın da çileden geçerek olgunlaşması gerektiği fikri işlenir. Özetle “Ben Neyzen”, sadece Neyzen Tevfik’i tanımak için değil, bir insanın içsel yolculuğuna, sorgulamalarına, isyanına ve teslimiyetine tanıklık etmek için okunması gereken bir eserdir. Sinan Yağmur’un sade ama derinlikli anlatımıyla, kendi ruhumu da sorgularken buldum kendimi. Bu kitap bir hayat hikâyesinden çok, bir hakikat yolculuğu gibi geldi bana.
Alıntı
2025 5. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2025 23:12
BEN NEYZEN || SİNAN YAĞMUR ❝ 𝓑𝓮𝓷 𝓪𝓼̧𝓴 𝓪𝓽𝓮𝓼̧𝓲𝓷𝓲𝓷 𝓰𝓸̈𝓫𝓮𝓰̆𝓲𝓷𝓭𝓮𝓷 𝓬̧ı𝓴𝓪𝓻𝓪𝓴 𝓭𝓾̈𝓷𝔂𝓪𝓷ı𝔃𝓪 𝓰𝓮𝓵𝓶𝓲𝓼̧ 𝔂𝓸𝓻𝓰𝓾𝓷 𝓫𝓲𝓻 𝔂𝓸𝓵𝓬𝓾𝔂𝓾𝓶. 𝓑𝓪𝓷𝓪 “𝓢𝓮𝓷 𝓴𝓲𝓶𝓼𝓲𝓷?” 𝓭𝓲𝔂𝓮 𝓼𝓸𝓻𝓶𝓪𝔂ı𝓷! 𝓑𝓮𝓷 𝓫𝓲𝓻 𝓱𝓲𝓬̧’𝓲𝓶. 𝓘̇𝓼𝓶𝓲𝓶 𝓭𝓮 𝓱𝓲𝓬̧, 𝓬𝓲𝓼𝓶𝓲𝓶 𝓭𝓮 𝓱𝓲𝓬̧. 𝓐𝓼̧𝓴ı𝓶 𝓭𝓪 𝓱𝓲𝓬̧, 𝓿𝓾𝓼𝓵𝓪𝓽ı𝓶 𝓭𝓪 𝓱𝓲𝓬̧. ❞ Neyzen Tevfik ( Mehmet Tevfik Kolaylı); Bodrum da dünyaya gözlerini açan, ta küçük yaşta görüp şahit olduğu vahim bir olaydan ona kalan sara hastalığıyla ve nöbetleriyle yaşamak zorunda olmasıyla başladı belki de hayatındaki çalkantılar. Onun yalnızlığına da derdine de ney üflemek ortak. Onunla ağlar, onunla huzur bulur. Yaşamayı çok isterken, bir o kadar da kavga eder hayatla, küfürleriyle azarlar. Sevgisi bol, dostluğu sağlam, dili sert, yüreği merttir. Evlenir baba olur ama eş olmasına müsade etmezler. Kadınları da ney’i de mey’i de sever. Sokaklara, akıl hastanelerine düşer. Memleketine bayrağına sevdalı, vicdanlı ve hür yaşamak ister. İnsanları din ve Allah diye kandıran dinbazlara düşman olur, savaş verir. Sokaktaki kimsesizlerin, başıboş köpeklerin bile dostu oldur. Paraya pula gösterişe heves etmez. Ona bazıları sarhoş dedi, bazıları küfürbaz, bazıları da deli ama çoğu göremedi onun özünü, göremedi ondaki hiçliği. En çok en yakın arakadaşı Mehmet Akif gördü. Sardı sarmaladı dostunu. Onu da kaybetti sirozdan Neyzen Tevfik. Atatürk kapılarda karşıladı kıymetliyi. Sevdiklerini bir bir kaybederken sıra kendine geldiğinde en sevdiği deniz manzarasında bir mezarlıkta yanlış yazılmış bir mezar taşıyla kaldı. Bütün yaşadıklarına okuyarak şahit olmak, onu anlamak ve onu yaşatmak için kıymetli yazarımızın kaleminden dökülenleri birde Neyzen’in diliyle eşlik edin derim. Benim için her duyguyu derinlerde yaşadığım çoğu yerde gözlerim dolu bir okuma oldu. Onu anlamak istemeyip kötüleyenlere inat bir garip Sufi’nin hayatını benliğinizden
1000k
2024 214. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2024 22:03
Her derbeder, her dertli, içinde bir çığlık taşır. Kiminin çığlığı sessizdir, kimininki ise kızılca kıyamet bir feryattır. Her çığlık binlerce pişmanlık içerir. İnsanlar çoğunlukla yaşadıklarının pişmanlığını duyar. Oysa yaşanmamışlıkların pişmanlığı daha beterdir ve bunun çığlığı biteviyedir. #sinanyağmur 'un bu kitabının çıkmasını dört gözle bekliyordum. Çünkü #neyzentevfik hakkında hiçbir bilgim yoktu ve genel anlamda kitaplarına bakınca da böyle kimselerin hayatları hakkında yazdığı eserleri daha çok seviyorum. Okudukça farklı hayatlar görüyor ve bilgi sahibi oluyorsunuz. Neyzen'in hayatı ne yazık ki pek parlak geçmemiş. Çocukken görmemesi gereken bir şeyi görüp sonrasında onun ömür boyu ceremesini çekiyor. Kesik bir baş ayakları önüne düşüyor ve üstüne başına da kan sıçrıyor. Yaşı küçük küçük olmasına lâkin ruhunda derin yaralar kalıyor işte. "Benim için neler dediler neler.... Berduş dediler... Ayyaş dediler... Ağzı bozuk dediler... Dili zehir dediler... Derler cancağızım, derler." diyor Neyzen. Oysa yazdığı şiirler hep yaşadığı döneme dair şeyler ve nokta atışı yapıyor resmen. Her bir satırında neler gizli neler. Mehmet Akif ile de öyle sıkı bir dostluğu varmış ki yeni öğrendim ben. Hele de Neyzen akıl hastanesinde yatarken Peyami Safa falan ziyaretine geliyor. Gerçekten bilgi olarak doyurucu buldum kitabı. Bilindik isimleri de görmek şaşırttı beni. Kesinlikle okuyun.
Kesinlikle okunmalı
2025 34. kitabı
Okunma: 17 Ekim 2025 03:17
Ve uzun zaman sonra bir kitap yorumu. Sinan Yağmur’un Sinan Yağmur kalemiyle tanışmama beni ney sevdam sürükledi. “Ben Neyzen” Ben Neyzen ismini gördüğüm an gönlümde kıvılcım yaktı ve bunu okumalıyım dedim. Merak ettiğim o isimle Neyzen Tevfik le tanışmama vesile oldu. Tek kitapla Neyzen’i tanımak isteyenler içinde ideal bir kitap bence. Tasavvuf dünyasının en önemli isimlerinden biri olan Neyzen Tevfik’ten dolu dolu bahsetmiş. Neyzen’i tanımak isteyenler kitabı kesinlikle okusunlar, net bir şekilde kendi içinde tatmin edici, sade bir dille yazılmış, şiirsel ve akıcı bir eser fazlasıyla tatmin edici. Ayrıca kitapta Mehmet Akif le olan diyaloglarını görmek sizi fazlası ile mutlu edecektir. Onunla olan dostluğu beni çok etkiledi. Zaman zaman ağlattı diyebilirim. Neyzen Teyvik yaşadıklarını üfledi neyinden name name yüreğini döktü ama duyuramadı kimselere sesini. Deli Dediler, Veli dediler her şey dediler de bir insan deyip anlayamadılar. O cebinde neyi ile hiçliği aradı. Hiçliğe ulaşmak için, insanın gerçekte ne olduğunu bulmak için adadı ömrünü. Denizleri, dağları, taşları, yolları, hasretleri, şehirleri aştı da şu insanoğlunun yüreğine aşamadı. Aradı insanın özünü de dünyada var olan insanlara ulaştıramadı kör gözlere, sağır kulaklara. Buda onun içini hep kor gibi yaktı. Son söz olarak diyorum ki bu kitap bir hayat hikâyesinden çok, bir hakikat yolculuğu bence insanı içine döndüren.
1000k
2025 39. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2025 20:47
”Utanma!”der Neyzen.”Utanırsan yaşayamazsın…” 🪈Ne hayatı,ne dünyayı,ne de kendisini “hiç”kavramıyla ifade etmekti onun yaptığı.O,var oluş derinliğinin sarhoşluğu içinde arayışını sürdürürken;adaletsizliğe,çıkarcılığa,kör inançlara,baskıya,otoriteye,her türlü istismara hicivlerinde sert ve etkili bir üslupla başkaldırdı…. 🪈Boynunda eski yazıyla “Hiç” yazardı,hiçten hiçe giden yolcu. -‘Sen konserlerden niye para kazanmıyorsun,neden böyle geziyorsun?’diye soranlara: —“Para ile üflersem nefesim kesilir,ben parayı hiç sevemedim…Elbise konusuna gelince,ne zaman yeni bir elbise içinde olsam tüm üst başı olmayan insanların vebalini taşıyormuş gibi hissederim,yeni elbiseler bana diken olup batar.O yüzden eski püsküler içinde daha huzurluyum…derdi.. 🪈Sinan Yağmur’un duygusal bir derinlikle yazdığı,kurgunun ve tasavvufun yoğun olduğu bir yolculuğa çıkacaksınız… Neyzen Tevfik’in o meczup halleri,tekkelerde ki maceraları ve arayışları ile sanki kitabı okumadım da onunla beraber sokak sokak gezdim…O Ney’ini üfledi,ben üflediği hicaz makamlarında kayboldum.Çoğu yerde boğazım düğümlendi. Ve son nefesinde ekledi Neyzen; “Beni zenginlerin,paşaların,halktan kopuk yaşayıp ölenlerin kabristanına gömmeyin…Garip gurebanın olduğu,mümkünse annemin babamın da bulunduğu Kartal Mezarlığı’na gömün… Cenazeme çelenk göndermeyin.Göndereceklerse fakirlere aş,ekmek,para göndersinler….” 🪈”Yaşamaktı muradı.Kendini yaşamak,göründüğü gibi olmak ve olduğu gibi görünmek….” Kitaplarla ve sevgiyle kalın…
2025 41. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2025 15:41
Ben Neyzen'de Sinan Yağmur'un Neyzen Tevfik'in hayatını kendi ağzından anlatmasını okuyoruz. Neyzenin düşüncelerini, kişiliğini, travmalarını, hayata ve insanlara bakışını yakından tanımış oluyoruz. Doğduğu ailesinden, okuduğu tekkelere, yaptığı seyahatlere, edindiği dostluklara, yattığı akıl hastanesinden, yaşadığı sokaklara kadar bir çok şey öğreniyoruz. Üflediği neyle tasavvufa erişen, yazdığı hicivlerle taşlanan Neyzenin ne büyük bir değer olduğunu görüyoruz. Kitabın sonunda yer alan bölümde de Neyzen Tevfik'e ait yaşanmışlıklara ve söylentilere dair çok kapsamlı bir araştırma yer alıyor. Neyzenin hayatına bakmak, onunla aynı çileleri çekip dertlenmek çok güzeldi. Tavsiyem kitabı okurken Neyzen Tevfik'in üflediği ney kayıtlarından bazıları dinlemeniz...
Ben Neyzen - Sinan Yağmur
2025 15. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2025 15:35
Bu kitap, bir hayat hikâyesi gibi başlıyor ama sayfalar ilerledikçe bir kalbin nasıl susarak konuştuğunu, bir neyin nasıl kelimelerden daha çok şey anlatabildiğini görüyorsunuz. Neyzen Tevfik’in iç dünyasına sadece tarihsel değil, ruhsal bir yolculukla bakıyorsunuz. Alkol, isyan, aşk, inanç, çöküş ve diriliş... hepsi bu satırlarda bir bütün olmuş. Sinan Yağmur’un dili sade ama yüklü. Tasavvufi dokunuşlar, yer yer aforizmalar ve derin içsel sorgulamalarla örülmüş bir anlatı var. Okurken bazen sustum, bazen kendimi bir satırın içinde buldum. Bu kitap sadece bir biyografi değil. Bu kitap; “kendini arayanların” kitabı. “Ben sustukça, içimde başka bir ney konuşmaya başladı.” Keyifli okumalar sevgili okur ailem..

Sinan YağmurYazar · 44 kitap
Sinan yağmur, Türk tasavvuf, aşk yazarı ve öğretmendir. İlk ve orta öğrenimini Kırşehir'de tamamladı. Kırşehir İmam Hatip Lisesi'nden 1984 te, Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden de 1990 yılında mezun oldu. Aynı yıl kelam ve islam felsefesi ana bilim dalında yüksek lisansa başladı. 1991 yılında Kadınhanı İmam Hatip Lisesi'nde öğretmenliğe başlayan Sinan Yağmur sırasıyla Konya İmam Hatip Lisesi, ve Meram Dr. Ali Rıza Bahadır İmam Hatip Lisesi'nde idarecilik görevlerinde bulundu, halen Naci'ye Mumcuoğlu Lisesinde din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak görevini sürdüren Yağmur, evli ve 2 çocuk babasıdır. Selçuk Belediyesi'nce organize edilen aile okulunda aile içi iletişim, eşler arası sevgi köprüsü konularında konferans etkinliğinde bulunan yazar ulusal ve yerel tvlerde eğitim programlarına katılmıştır. Çeşitli dergi ve gazetelerde yazılar yazmaktadır.