Antikçağdan Bilincin Yeniden Keşfine

9786056020902

Bilincin Sınırlarında Bir Yolculuk
2026 49. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2026 08:26
Türk Nöroloji literatüründe Bilinç Problemi üzerine yazılmış eserler arasında Sultan Tarlacı’nın Bilinç adlı çalışması, yalnızca Nörobilimsel verileri aktaran teknik bir kitap olmanın ötesine
Bilim/Felsefe
BilinçSultan Tarlacı · Kişisel Yayınlar · 2009107 okunma
Beyin, Zihin ve Benliğin Keşfi
2020 20. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2020 02:06
Bu kitap psikoloji, sosyoloji, felsefe gibi sosyal bilimlerden tutun da fizik, kimya, biyoloji gibi fen bilimlerine kadar aklın alabildiği her konuya değinmiştir. Kitabın adından da yola çıkacak
Bilim
2025 4. kitabı
Kitapta bazen ders kitabı havasında bazen de deneme havasında bir anlatım sunulmuş okuyucuya. Okuyucunun takip etmesini zorlaştıran bir tutum bu. Bu duruma ek olarak da bilgiler hep aynı düzeyde sunulmuyor. Bazen çok üst düzeyde bilgiler sunulurken bazen çok temel bilgiler sunulmuş. Tutarlılık bulunmuyor. Bu nedenle kitabın kime hitap ettiğinin kestirilmesi zor. Ele alınan konu/konularla ilgili temel düzeyde bilgisi olanlara mı yoksa konu hakkında daha fazla donanımı olan okurlara mı? Sunulan bilgiler bazen çok sıkıcı bazen ise çok meraklandırıcı. Bazı yerlerde sayfa atlamak isterken bazı yerlerde akıcı biçimde, keyif ve merakla okudum. Bazı kısımlarda bilgiler çok dağınık, birbirinden kopuk biçimde sunulmuş. Yine bu da takip etmekte zorluk yaratıyor. Birbirinden kopuk bilgiler, ilgisiz eklemeler var. Yazım ve noktalama hataları da gözüme çarptı. Yine de çerez niyetine okunabilecek bir kitap.
2021 3. kitabı
Okunma: 15 Şubat 2021 17:13
Merhabalar, yeni bir inceleme ile tekrar buradayım. Bu kitapta "bilinç" konusuna dair merak ettiklerinizin çoğunu bulabilirsiniz. Bilinç nedir? Ne işe yarar? Hayvanlarda bilinç var mıdır? Bilincin, beyinden ve zihinden farkı nedir? Rüyalarla geleceği görebilir miyiz ve bunun bilinçle ilgisi var mıdır? İnsandaki et beyin ile makine bilgisayar arasındaki farklar nelerdir? Kişilik nedir ve kaça ayrılır? Hayvanlar ve insanların bilinç yönünden farklılıkları nelerdir? Özgür irade nedir? Benlik algısı bozulunca ne olur? Zikir ve meditasyonun beyne etkileri nelerdir? Yüksek bilince erişebilir miyiz? Günlük hareketlerimizde bilinç ne derece etkilidir? Ve daha fazlası... Yalnızca sorularınıza cevap bulmakla kalmayacak; konuyu psikoloji, felsefe, fizik, biyoloji, matematik, evrim gibi birçok farklı alandan ele aldığı için daha geniş bir bakış açısıyla anlayabileceksiniz. Meditasyon kısmını okuduktan sonra, transandantal meditasyonu hayatımın bir parçası haline getirmeye karar verdim.Belki siz de bunun gibi kararlar alabilirsiniz. Kim bilir... Ayrıca bir çırpıda okunup anlaşılabilecek bir kitap olduğunu düşünmüyorum. Sindire sindire ve tekrar tekrar okunması gereken bir kitap. Francis Bacon'ın da dediği gibi: "Bazı kitaplar tadılmak, bazıları yutulmak, bir kısmı da çiğnenip sindirilmek içindir."
2020 46. kitabı
Okunma: 06 Haziran 2020 11:13
Açıkçası kitabı edebiyat yanında biraz da bilimsel, daha doğrusu popüler bilimsel, şeyler okuyayım diye aldım. Diğer yandan merakımda vardır bu tür konulara. Kitap ağırlıklı olarak felsefik ve konuya bağlı olarak bilimsel anlatımlar içeriyor. Kimi yerlerde ne okuduğumu anlamadım, tekrar tekrar okudum. Yazarın ön sözde dediği gibi kimi teoriler saçma gelebilir. Bana özellikle dini grupların bazı söylemleri saçma geldi. Biraz uzun anlatımlar oldukları için alıntı yapmadım onlardan. Kimi teorilerde ise resmen arabesk yaşam tarzını gördüm. İçerisinde yer alan bilimsel bulgular/deneyler ilginizi çekecektir. Bilgi birikimi yaptıktan sonra tekrar okunup değerlendirilmesi gereken bir kitap.
Bilim
2020 16. kitabı
Okunma: 07 Ağustos 2020 23:15
Nörolog Sultan Tarlacı tarafından yazılan beyin yakan güzel bir kitap. Bilinç nedir ne değildir sorularını sağlam kaynaklarla açıklayabilen farklı bir pencereden bakmayı sağlayan bir kitap.

Sultan TarlacıYazar · 11 kitap
1970 yılında Rize’de doğdu. 1995 yılında Tıp doktoru, 2000 yılında Nöroloji uzmanlığını aldı. 2000 yılında, Beyin Araştırmaları Derneği araştırma Teşvik Ödülü, 2001’de TÜBİTAK-Beyin Araştırmaları Derneği Araştırma Teşvik Ödülü ve 2003’de de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Sedat Simavi, Sağlık Bilimleri Ödülü almıştır. 2014 Yılında NeoCortex öğrenci topluluğu ödülü almıştır. Tıp eğitimini Temmuz 1995’de Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamlayan Dr. Sultan Tarlacı dönem birincisi olarak mezun olmuştur. Nöroloji uzmanlığını 1995-2000 yılları arasında Ege Üniversitesi, Nöroloji Anabilim dalından almıştır. 2001 yılında Ege Üniversitesinden ayrılmış ve 2001 yılında bir ay Manisa Celal Bayar Üniversitesinde, gözlemci nörolog olarak bulunmuştur. 2001-2013 yılları arasında Özel hastanelerde Nöroloji Bölümlerinde çalışmış ve bu sürenin önemli bir kısmında (11 yıl), Özel Ege Sağlık Hastanesinde çalışmıştır. 2003 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Sedat Simavi, Sağlık Bilimleri Ödülünü, Yutma Fizyolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla almıştır. Dr. Tarlacı’nın 1998-2014 yılları arasında uluslararası saygın, çoğunluğu A grubunda yer alan hakemli dergilerde yayınlanmış ve SCI giren 30 yayını vardır. Yayınların 5 tanesi olgu sunumu, 3 tanesi gözden geçirme makalesi ve kalan 22 tanesi özgün araştırma makaleleridir. Bu yayınların 13’ünde birinci isim, 4’ünde ikinci isim, 7’sinde ise üçüncü isim olarak yer almıştır. 2014 yılı içinde yayınlanmakta olan 2 yazısı vardır ve bunlardan birisi davetli gözden geçirme yazısı iken diğeri çok merkezli bir uluslararası özgün araştırmadır. 2013 yılında 1, 2012 yılında ise 3 makalesi yayınlanmıştır. Doçent unvanını aldıktan sonra 7 adet yayın yapmıştır. Eserlerden anlaşıldığına göre ilgi alanları Klinik nörofizyoloji, yutma fizyolojisi, epilepsi, nöroloji yoğun bakım, bilinç ve bilinç bozuklukları, sinir sisteminde kuantum fiziği işleyişi ve felsefesi hakkındadır. Yayınlanmış, Acil Nörolojik Hastalıklar: Güncel Tanı ve Tedavi adlı tıp kitabı vardır. Bunun dışında, Bilinç: Antikçağdan Bilincin Yeniden Keşfine ve Kuantum Beyin: Bilinç-Beyin Sorununa Yeni Bilimsel Yaklaşım, MS Nedir adlı kitaplar yayınlamıştır. Kendi yaşamının bir kesitini anlatan ve multipl skleroz hastalığı ile birleştiren bir öykü kitabının yazarıdır. Daha geniş kitlelere hitap edecek bir roman yazmaktadır. 2003’de yayınlanmaya başlanan, NeuroQuantology Dergisi. (An Interdisciplinary Journal of Neuroscience and Quantum Physics) yayımcısı, isim babası ve baş editörüdür. Dergi Ocak 2008’de SCI (Scientific Citation Index) kabul edildi. Sinir biliminin değişik konularında, SCI’ye giren 30 üzerinde makalesi vardır. Bunun dışında, Popüler Bilim, Bilim ve Teknik’de popüler yazılar yazmıştır.  Temel araştırma alanı yoğunlaşması, sinir sisteminde kuantum fiziği kurallarının işleyip işlemeyeceği üzerinedir. Halen özel bir hastanede, nöroloji uzmanı olarak çalışmakta ve NeuroQuantology dergisinin editörlüğünü sürdürmektedir. Özellikle sinir sisteminde kuantum fiziği işleyişi ve duyular dışı algının pragmatik kullanımı, fizik ve sinir bilimsel temellerini anlama konusuyla ilgilenmektedir.