İlk basımı 1990 olan kitabın bizdeki ilk basımı *2023*.
*Josefina Aldecoa* (1926-2011)
Anne ve babası öğretmen olan yazar, üniversitede felsefe ve edebiyat eğitimi almış. Annesinin öğretmenlik deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı bir roman. *Hafıza Üçlemesi* diye nitelediği üç romanlık serinin ilk kitabı.
Romanın konusuna gelince *1920-1930'ların İspanya'sı*... Kahramanımız kadın bir öğretmen. Ülkenin farklı yerlerinde çalışıp farklı insanlarla tanışıyor. Kendisi gibi öğretmen biriyle evlenip bir kız çocukları da oluyor. Öğretmen çiftin köylerde şehirlerde yaşadıkları,hisleri, çektiği zorluklar, köydeki nüfuz sahibi insanlar, din adamları, ülkede yaşanan iç karışıklıklar, yönetim değişikliği gibi konular bir *kadın öğretmen* gözüyle aktarılıyor okuyucuya. En önemlisi de bu süreçlerde eşiyle yaşadıkları tabi.
*Bir kadının değil de tüm kadınların hikayesi gibi*.
Kadın kahraman anlattığı için kadın kahramanı da fazla olan bir romandı. Yaşananları çok güzel anlatan bir dönem romanı da denebilir.
Doğa betimlemeleri çok güzel. Okurken de insanı sıkmayan akıcı bir dili var.
Bence kitabın en güzel özelliği orada yaşananlarla ülkemizde yaşananların benzerliği. Söz konusu *insan* ve *eğitim* olunca zaman ve mekan farklı olsa da *zihniyet* in ne kadar benzer olduğunu ve toplumların tümünün de benzer süreçleri yaşadığını gösteren bir öğretmen romanıydı.
Farklı coğrafyalar, farklı kültürler, farklı insanları tanımak, nostaljik bir tat da almak isteyen tüm öğretmenlerin okuyabileceği kıvamda bir romandı. Tavsiye ederim.