Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bir Karışım Metafiziği

Bitkilerin Yaşamı

Emanuele Coccia

Bitkilerin Yaşamı Gönderileri

Bitkilerin Yaşamı kitaplarını, Bitkilerin Yaşamı sözleri ve alıntılarını, Bitkilerin Yaşamı yazarlarını, Bitkilerin Yaşamı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bitkiler uzun ve sağır bir kimyasal rüyanın içinde kaybolmuş, sanki mevcut değilmiş gibidirler. Duyuları yoktur, ama içeride kilitli kalmış filan da değildirler: Başka hiçbir canlı kendilerini çevreleyen dünyaya onlardan daha fazla katılamaz.
Çağdaş metropoller onları kent dekorasyonunun gereksiz bibloları olarak görürler. Şehrin duvarlarının dışında ise, ya ev sahibi yabani otlar dur ya da kitlesel üretim nesneleri.
Reklam
Bütün organik bileşikler, dolaylı veya dolaysız tarzda, bitkilerin yakalayıp organik kütleye, canlı maddeye dönüştürdüğü güneş enerjisinin tesirinin sonucudur. Her yemek yediğimizde, bitkilerin yararlandığı bu enerjiyi dolaysız emme yeteneksizliğimizi telafi etmeye çalışı- yoruz. Bedenimiz, Güneş'in Dünya'ya sunduklarının arşivi olmaktan ibaret.
Sayfa 113 - İş bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Bizi kapsayan hava, bizde kapsanan haline gelir ve tersinden, bizde kapsanan bizi kapsayan haline gelir. Solumak, bizim içine girdiğimizle aynı yeğinlikte içimize giren bir ortamın içine batmış olmak demektir. Bitkiler dünyayı bir soluğun gerçekliğine dönüştürdü ve yaşam işte bu topolojik yapıdan yola çıkarak kozmosa dünya de- diğimiz kavramı armağan etti. Bu kitapta sözkonusu dünya kavramını betimlemeye çalışacağız.
Sayfa 13 - İş bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Onların var kalmak için başka canlıların aracılığına ihtiyaçları yoktur. Bunu arzulamazlar da. Tek gereksinimleri dünyadır, bileşenleri en yalın olan gerçekliktir: taşlar, su, hava ve ışıktır.
Sayfa 10 - İş bankası kültür yayınlarıKitabı okudu
Bitkiler çevrelerinde olup bitenlerin bilincine kökler sayesinde varırlar. Zamanında Platon kafamızı ve dolayısıyla aklımızı bir "kök" e benzemişti: İnsan, diye yazar, "yerin değil göğün bitkisidir"; kökleri yukarıda olan bir tür ters çevrilmiş bitkidir... Guillaume de Conches felsefi incelemesinde bu paralelliği geliştirirken şu açıklamayı yapar: "Ağaçlar kafaları olan köklerini aşağı doğru, toprağın içine, besinlerini çıkardıkları yere gömerler. İnsan ise tersine, kökü gibi olan kafasını çıkarıp havada gösterir, çünkü o zihniyle yaşar."
Sayfa 95 - Türkiye İş Bankası
Reklam
Siz de orman yok edin, beton dikin çimentobeyinliler
Soluduğumuz hava sadece jeolojik veya mineral bir gerçeklik değildir -öylece mevcut değildir, yerkürenin yerküre olarak bir sonucu değildir- fakat başka canlıların nefesidir. Başkalarının hayatının bir alt-ürünüdür. Nefes almakta -muazzam miktarda organizma için yaşamın ilk, en sıradan ve bilinçsiz ediminde- başkalarının yaşamına bağımlıyız.
Sayfa 59 - Türkiye İş Bankası
Her yuva hareketin meyvesidir. Bize en yakın mekâna kendimizi yansıtırız ve mekânın bu kısmını mahrem bir şey, dünyanın bedenimizle özel bir ilişkisi olan bir kısmı yaparız; bedenimizin bir dünyevi ve maddi yayılımıdır. Evimizle ilişki tam olarak bir içine batma, gömülme ilişkisidir; Bir nesne gibi karşısında durmayız onun; orada, denizin içindeki bir balık gibi, ilk çorbalarındaki kökensel organik moleküller gibi yaşarız. Aslına bakılırsa, balık olmayı hiç bırakmadık. 'Tiktaalik roseae', evreni içine batacağımız bir denize dönüştürmek için geliştirdiğimiz biçimlerden sadece biri.
Sayfa 41 - Türkiye İş Bankası
Hissetmek daima, hem kendimize hem de bizi çevreleyen evrene dokunmaktır.
Sayfa 40 - Türkiye İş Bankası
Yapraklar
Hiç çaba göstermeden, tek bir kas kullanmadan havada asılı kalmak. Uçma yeteneği olmayan bir kuş olmak. Yaprak, sabit karanın fethine gösterilen ilk büyük tepkidir; bitkilerin karasallaşmasının başlıca sonucu, havada yaşama tutkularının ifadesidir.
Sayfa 29 - Türkiye İş Bankası
Reklam
Akıl, bir imgenin, bir yazgı, toplam yaşamın mekânı, uzamsal ve zamansal bir ufuk olmasını sağlayan şeydir; bireysel kapris değil kozmik zorunluluktur.
Sayfa 19 - Türkiye İş Bankası
Bitkileri sorgulamak, dünya-da-olma'nın ne demek olduğunu anlamaktır. Bitki, yaşamın dünyayla kurabileceği en sıkı ve en temel bağın vücut bulmuş halidir. Tersi de doğrudur: Dünyayı bütünlüğü içinde gözlemek için en saf gözlemevidir. Güneşin veya bulutların altında, suya veya rüzgâra karışan yaşamları, nesneler ile tözleri birbirinden ayırmayan bitimsiz kozmos gözlemidir, veya başka türlü ifade edersek, tözüyle bir olmaya varıncaya kadar onun tüm nüanslarını kabul ederler. Dünyanın ne olduğunu anlamadan asla bir bitkinin ne olduğunu da anlayamayacağız.
Sayfa 7 - Türkiye İş Bankası
Çağdaş metropoller onları kent dekorasyonunun gereksiz bibloları olarak görürler. Şehrin duvarlarının dışında ise, ya ev sahibi yabani otlardır ya da kitlesel üretim nesneleri. Bitkiler, kültürümüzü tanımlayan metafizik züppeliğin açık kalmış yarasıdır.
Sayfa 4 - Türkiye İş Bankası
(...) hayal gücü bir egemenlik alanı tanımlamaz: Hayal ettiği nesneden kendini ayırması mümkün değildir; doğal algı, egemenliğin olmadığı bir duygulanım biçimidir.
Sayfa 128 - Kültür YayınlarıKitabı okudu
134 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.