Bize Göre

Ahmet Haşim
Ahmet Hâşim, Bağdat'ta doğdu. 12 yaşında İstanbul'a geldi. 1897'de Galatasaray Sultanisi'ne verildi. Mekteb-i Hukuk'a devam etti. İzmir Sultanisinde Fransızca ve Edebiyat Muallimliği, Maliye Nezaret Mütercimliği yaptı. I. Dünya Savaşı'ndaki askerliği sırasında Anadolu'nun çeşitli yerlerini gördü. Şiirinin temellerinde Şeyh Galib, Abdülhak Hamid, Cenap Şahabettin yatar. Fransız şiirini ve poetikasını tanıdı. Saf şiir nazariyesini benimsedi. Yazarın bu eseri, iki bölümden meydana gelir: Bize Göre ve Bir Seyahatin Notları. Bize Göre; başta sanat, edebiyat meseleleri olmak üzere; tabii ve sosyal çevre, çevre ve psikoloji, kadın, içkinin olumsuzluğu üzerine yazılardan oluşur. Bir Seyahatin Notları ise yazarın daha çok Paris üzerine telif ettiği metinlerden meydana gelir. Bu kronikler Türkçenin seçkin ve güzel metinlerindendir. Kültürümüzün sonraki nesillere taşınması adına bir katkı olması dileğimizle... (Tanıtım Bülteninden)
224 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1928
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

112 syf.
8/10 puan verdi
·
34 saatte okudu
Deneme; Edebiyat türleri arasında en kural dışı olandır!..
Ahmet Haşim’in “Bize Göre” kitabı deneme türündeki köşe yazılarından oluşuyor. Dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmayı amaçlamış. Paris günlerinde edindiği bu izlenimlerini de bir kitapta toplamış. Denemenin konu olarak sınırlaması olmadığı için yazar birçok konu hakkında kendi duygu ve düşüncelerini belirtmeye
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Koloni · 20194,022 okunma
216 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
19 saatte okudu
'' BİZE GÖRE '' AHMET HAŞİM
Kitabın Adı:
Bize Göre
Bize Göre
Kitabın Yazarı:
Ahmet Haşim
Ahmet Haşim
Tür: DENEME Türk şiirinin dev ismi Ahmet Haşim’in Bize Göre eseri; başta sanat, edebiyat meseleleri olmak üzere; tabii ve sosyal çevre, çevre ve psikoloji, kadın, içkinin olumsuzluğu üzerine yazılardan oluşur. Ahmet Haşim, Paris seyahati sonrasında orada edindiği izlenimleri uzun yıllar yazdığı İkdam gazetesinde fıkralar halinde yayınlamıştır. Çeşitli tarihlerde İkdam'da yayınlanan bu yazılar, 1928 yılında İkdam'da Bize Göre adı altında kitaplaştırılmıştır. Bize Göre'de fıkra türünde 42 yazı bulunmaktadır. Ahmet Haşim "Bize Göre"de Batı medeniyetinin insanımız üzerinde bıraktığı yıkıcı etkiyi günlük hayatın ayrıntılarına işaret ederek anlatmaya çalışır. Bazen mizaha yakın anlatımıyla doğu ve batı arasında kalan bir toplumun dünyasını, bir şair gözüyle tasviridir.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Can Yayınları · 20204,022 okunma
224 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
1887-1933 yılları arasında yaşayan yazar/şair Ahmet Haşim’in denemelerinden oluşan eser “Bize Göre”. Şahsına münhasır bir yazar Ahmet Haşim. Bunu denemelerindeki düşüncelerinden anlıyoruz elbette. Zaten çoğu önemli insanın, yazarın veya sanatçının; çok normal, sıradan insanlar olmasını bekleyemeyiz, diye düşünüyorum. Ahmet Haşim de enteresan duygu ve düşüncelerini korkusuz ve çekinmeden, “kendine göre” dile getiriyor. Bir deneme eseri için çok başarılı bir isim: “Bize Göre”. Baştan kabul ediyor yazar, söylediklerinin tamamen kesin net gerçekler olmadığını. Bize göre böyle diyerek işin içinden sıyrılıveriyor. Bu bağlamda Haşim’in bazı düşüncelerine katılmayabilir, karşı çıkabilirsiniz, bu çok doğal. Karşınızda enteresan bir yazar var çünkü. Leylekleri, "ay"ı, akşamı çok seven; buna karşın köpeklerden, kargalardan, bahardan, güneşten nefret eden; bir tahtakurusundan cümlelerce “müthiş bir böcek” diye bahsedip, tahtakurusunu yere göğe sığdıramayan, başparmağı en önemli organımız olarak anlatan ve sayamadığım türlü değişik fikirlere sahip bir yazar Ahmet Haşim. Bu kitap, bu değişik düşünceleri bize aktaran bir eser. Karşıt düşünceler duyduğunuzda “hadi oradan” deyip kestirip atan bir okur değilseniz, ki bir okur asla böyle olmamalıdır diye düşünüyorum, bize yazarının yaşadığı dönemi çok güzel anlatan bu kitabı keyif olarak bir çırpıda okuyacaksınız…
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20134,022 okunma
·
Puan vermedi
Adından ve inceliğinden ötürü yanıma alıp okuduğum, birlikte yolculuğa çıktığım kitaplardan biri oldu. Deneme türünden olan bu kitapta konusal anlamda bir bütünlük söz konusu değil. Kitap iki ana başlıktan oluşmakta. 1.) Bize göre 2.) Bir seyahatin Notları Birinci bölümde genel itibariyle topluma mâl edilen kalıplaşmış bir zihniyetle kaleme alınan yazılar mevcut. İronik ve kaba tabirlerde mevcut ne yazık ki..Bunun yanısıra bazı konularla alakalı olarak yapılan betimlemeleri, düşünce tarzını hayranlıkla okudum diyebilirim .Her ne kadar birçoğunda eleştirel bir dil kullanmış olsa da genel itibariyle üslubu açık ve yalın. Okurken yer yer eski dönem kelimeleri okumak hoşuma gitti. İkinci bölümde ise Paris’e yaptığı bir seyahatten kalma düşüncelerini kalem almış. Burda da bir turistten daha ziyade oranın halkının bakış açısıyla fikirlerini okuyucuya sunuyor Ahmet Haşim. Keyifli Okumalar .
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Oğlak Yayıncılık · 20044,022 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
13 günde okudu
AHMET HAŞİM Ahmet Haşim, edebiyatımızın düşünce ve gözlem hususunda farklı bir gücü bulunan ve yaşadıklarıyla tekâmül mirasını devam ettirmiş bir şair, bir yazardır. Şiiri elzem bir merhale olarak görmüş ve bakış açısının gelişmesinde şairliği büyük ölçüde etkili olmuştur. Bununla birlikte şiirlerinde duygusallığa ve anlam karışıklığına önem
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Oğlak Yayıncılık · 20044,022 okunma
216 syf.
4/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ahmet Haşim çoğunlukla şiirleriyle bilinir. Deneme yazılarının da olduğunu bilmiyordum, kitap kulübünde Mart ayı kitabı seçilince haberim oldu. Kitaba büyük bir beklentiyle başladım ancak maalesef beklediğimi bulamadım. Düşüncelerinin büyük bir kısmının benimle uyuşmadığını fark ettim ve ne yazık ki biraz sığ buldum. Kadınlar hakkında söyledikleri beni hüsrana uğrattı. Resmen kadınlardan nefret ediyor ve onları alt bir sınıf olarak değerlendiriyordu. * * * Görüşleri benimle uyuşmayan her kitabı beğenmemezlik yapan birisi değilim, farklı fikirlere açığım ama bu kitap; okuma grubumuzda genel olarak sevilmedi diyebilirim.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Can Yayınları · 20204,022 okunma
104 syf.
4/10 puan verdi
Ahmet Haşim
1920 li yılları anlatan güzel bir deneme. Kitapta en çokta dikkatimi çeken konu 1928'lerde arabaların yolları doldurması kargaşaya sebebiyet vermesi, Haşim şimdi yaşasa ne derdi acaba? Keyifli okumalar.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20134,022 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Ahmet Haşim,gündüzden nefret eder akşam ve gece onu besler,sanatçı kişiliği ve şairliği edebiyat çevresince sürekli eleştiri konusu olur. Estetik, mitoloji ve Fransızca öğretmeni büyük şair ve elbet onun edebi değeri üzerine konuşmak ne haddime! Beni dillendiren onun şiirlerindeki derin ambiyanslar...Hayatında hiç mutlu olmamış büyük bir şair. Bol miktarda resim unsuru,"şair bir ressam"... Soyut sembolist oluşumun baş dehası tablo misali şiirler... "Sular mı yandı neden tunca benziyor mermer? (Muazzam bir tablo) Saf(öz şiirin) temsilcisi ağdalı ve sanatı bir dilin öncüsü aruz ölçüsüne ve baş koyduğu Fecr-i Ati'ye hep sadık kalmıştır. Kızıllık, alacakaranlık,hüzün, melenkoli, güneşin batışı, kızıl kamışlar onun tablolarının soyut temalarıdır. Büyülü renklerin ressamı, doğayı körü körüne değil realiteden uzaklaşmayı öğreten yaratıcı olmayı öğreten isim, tabiatta kelime ve renkler arar;cümleler kurar. Betimleme ve tasvirleriyle sarhoş eden isim okumaya doyamadığım satırlar en sevdiğim isimlerin başında gelir.Satırlarındaki söyleniş güzelliği onun için çok önemlidir "şiirler vardır ki sular gibi akşamla renklenir ve ağaçlar gibi ayışığıyla gölgelenir" ona göre. 'Bize Göre' onu yakından tanımak isteyenler için başvurulması gereken satırlar mevcut.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20134,022 okunma
224 syf.
3/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Ahmet Haşim'in gözlemlerini aktardığı, bir gazetenin köşe yazılarını andıran türde bir kitap olmuş. Açıkçası beğenmedim. Ve hatta zaman kaybı olarak görüyorum.
Bize Göre
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20134,022 okunma

Yazar Hakkında

Ahmet Haşim
Ahmet HaşimYazar · 31 kitap
Ahmed Haşim (1884, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), sembolizmin öncülerinden Türk şair. Bağdat'ta doğmuştur. Babası mülkiye kaymakamlarından ve Bağdat'ın eski ve bilinen ailelerinden biri olan Alusizadelere mensup Ahmet Hikmet Bey; annesi ise yine Bağdat'ın ileri gelenlerinden Kahyazadeler'in kızı Sara Hanım'dır. Meşhur tefsir alimi Mahmud el Alusi Ahmet Haşim'in babasının dedesidir. Babasının Arabistan vilâyetlerindeki memuriyetleri sebebiyle düzensiz bir ilkokul tahsili gördü. Aynı sebepten dil olarak da sadeceArapçayı öğrendi. Annesinin ölümü üzerine 12 yaşında babasıyla birlikte İstanbul'a geldi. 1897'de Galatasaray Sultanisi'ne yatılı olarak verildi. 1907'de mezun olunca Reji İdaresine memur olarak girdi. Bir taraftan da Mekteb-i Hukuk'a devam etti. I. Dünya Savaşı'ndaki askerliği (1914 - 1918) sırasında Çanakkale Cephesinde bulundu. Ayrıca Anadolu'nun çeşitli yerlerini görme fırsatı buldu. 1924'te Paris'e, 1932'de de hastalığı sebebiyle Frankfurt'a gitti. Çeşitli yerlerde memur olarak çalışan Ahmet Hâşim, daha çok öğretmenlik yaptı. Sanâyi-i Nefise Mektebi'nde (Güzel Sanatlar Akademisi) mitoloji dersleri hocalığı ve Mülkiye Mektebi'ndeki Fransızca öğretmenliği görevlerine ölünceye kadar devam etti. Hâşim'in sanat ve edebiyata ilgisi Galatasaray Sultanisi'nde başlar. Bilinen ilk manzumesi "Leyâl-i Aşkım" 1901'de "Mecmua-i Edebiyye"de yayınlandı. Bu dönemde Muallim Naci, Abdülhak Hâmid, Tevfik Fikret ve Cenab Şahabeddin'in tesiri altında kaldı. Son sınıfta iken Fransız şiirini ve sembolistleri tanıdı. Bundan sonra kendi şahsiyetini gösterdi ve ilk şiirlerini kitaplarına almadı. 1905 - 1908 yılları arasında yazdığı ve Piyâle kitabına aldığı "Şi'r-i Kamer" serisindeki şiirleri hayal zenginliği, iç ahenkteki kuvvet ve büyük telkin kabiliyeti ile dikkat çekti ve beğenildi. 1909'da kurulan Fecr-i Âti'ye girdi. "Edebiyatı ideolojinin değil, estetiğin emrine vermek" prensibinden hareket eden Fecr-i Âti grubunun yayın organı Servet-i Fünûn dergisinde şiirler yayınladı ve Servet-i Fünûn - Edebiyat-ı Cedide - topluluğuna yapılan hücumlara makaleleriyle katıldı. 1911'de yayınlanan Göl Saatleri adlı şiirleriyle haklı bir şöhret kazandı. Fecr-i Ati dağıldıktan sonra siyasi ve edebi akımların dışında kendisine has bir şiir ve nesir anlayışının tek temsilcisi olarak kaldı. Dış dünya gözlemlerini kendi prizmasından geçirerek anlatır; sonbahar, akşam kızıllığı ve karamsarlık önemli temalardır. Ahmet Haşim fıkraları, denemeleri ve gezi yazılarıyla da önemli bir yazardır. Düz yazılarında dili sade ve oldukça başarılıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.