Bize Göre

Ahmet Haşim

2021 4. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2021 07:00
Ahmet Haşim Paris seyahati sonrasında orada edindiği izlenimleri uzun yıllar yazdığı İkdam gazetesinde fıkralar halinde yayınlamıştır. Çeşitli tarihlerde İkdam'da yayınlanan bu yazılar, 1928 yılında İkdam'da "Bize Göre" adı altında kitaplaştırılmıştır. Ahmet Haşim'in bu eserinin ilk bölümü kendisinin birçok konuda fikir ortaya koyduğu denemelerinden oluşuyor. Kısaca kitabın bu bölümünde 42 tane fıkra bulunuyor da diyebiliriz. Diğer bölüm ise yazarın Paris seyahatini konu alıyor. Yazar bu bölümde Paris'i, Paris'teki hayatı, Paris'teki edebiyatı, ayrıca oranın mimarisini anlatıyor. Bu eserini şiirlerine nazaran daha sade ve anlaşılır bir şekilde kaleme alan yazar, mizahi bir anlatım sergilemiş denilebilir. Akşam şairi olarak bilinen Ahmet Haşim'in, "Bize Göre" bölümünde bulunan "Ayın Ondördü" adlı denemesindeki "Güneş, bütün gün insana doğru fakat acı şeyler söyleyen bir arkadaştır. Onun ışığında eğlenmenin ve mesut olmanın hiç imkanı var mı?" cümleleriyle akşamı gündüze tercih ettiğini de tasdik etmiş oluruz. Genel olarak bakıldığında akıcı bir kitaptı. Çok kısa sürede bitirilebilecek bir kitap. Bu kitabı yazarın kişiliğinden ve karakterinden bir şeyler öğrenmek için okudum diyebilirim. Tavsiye edebileceğim nitelikte bir kitap olmasa da yazarı merak edenler okuyabilirler. İyi okumalar.
2022 40. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2022 00:32
Edebiyatımızda ilk deneme olarak bilinen, Ahmet Hâşim'in Bize Göresi; yazarın gerek ele aldığı konuları deneme haliyle kendi kendine ölçüp biçen ve bir yandan konularla ilgili hem bilgi hemde kaynak vererek aktarması, gerek son kısımlarının Paris seyahatnamesi olarak okuyucuya adeta 1920'li yıllarının Paris'ini bir yandan resmeder gibi yazıya dökmesi bir yandan da eleştirip. 1920'li Paris'in hem iyi yönlerini hemde kötü yönlerini okuyucuya akıcı bir şekilde aktarması müthiş bir deneyimdi. Şunu da geçmemek gerekir ki kitabın ikinci başlığı "GAZİ" kısmında Ahmet Hâşim'in Atatürk ile bulunduğu ortamı ve Atatürk'ü mükemmel şiirsel bir anlatımıyla okuyucuyu kitaba başlatıyor. Mutlaka olmasa da farklı deneyim arayanlar varsa eleştirilerle dolu çoğunluğu deneme hali olarak bir diğer kısmı seyahatname olarak iyi bir deneyim olabileceğini söyleye bilirim.
2019 13. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2019 16:21
Kitabın Dili su gibi alip götürüyor sizi lakin bakış açısı olarak katilmadigim yazılar mevcut. Hasim'den okumuş olduğum ilk eser , büyük bir beklenti içindeydim haliyle. 100 temel eser arasında olup bu zamana kadar okumaya fırsatım olmadığı için kitaplıkta her gördüğümde merakla beraber hafif suçluluk duyuyordum. malesef hayal kırıklığına uğradım.
Bize GöreAhmet Haşim · Kent Yayıncılık · 20124,452 okunma
Deneme; Edebiyat türleri arasında en kural dışı olandır!..
2024 69. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2024 02:23
Ahmet Haşim’in “Bize Göre” kitabı deneme türündeki köşe yazılarından oluşuyor. Dış çevrenin insan üzerindeki etkilerini ve izlenimlerini anlatmayı amaçlamış. Paris günlerinde edindiği bu izlenimlerini de bir kitapta toplamış. Denemenin konu olarak sınırlaması olmadığı için yazar birçok konu hakkında kendi duygu ve düşüncelerini belirtmeye çalışmış. Kişisel deneyimlerini, bilgi birikimine dayanan görüşlerini kendi hayatından derlediği fikirlerini paylaşmış. Daha çok gündelik hayattan esintiler yer almış. Kişi, olay ya da durum karşısında yaşamdan edindiği intibaları kendisine ne hissettirdiyse ne düşündürttüyse onları yansıtmış. İnsanı ve toplumu anlatırken aslında kendisinden de izler taşır. Ayrıca Batı medeniyetinin bizim toplumumuz üzerinde bıraktığı tesirleri, doğu-batı kıyaslamasını gözlemlerine dayanarak iç dünyasında harmanlayıp kendine has üslubuyla aktarmış. Yazar okuyucuyu yoğun bir düşünsel çabaya zorlamadan içten gelen bir söyleyiş havasında hatta kendisiyle söyleşerek düşüncelerini dile getirmiş. Aslında yazar düşünceyi az sözcükle anlatmayı planlamış, betimlemeleri de kullanarak ilgi uyandırıcı bir etki bırakmak istemiş bazı anlatımlarında mizahtan da yararlanmış. Olayların gülünç yanlarını göstermek, farklı yönlerini vurgulamak, insanı güldürürken düşündürmek ve de yazılarına dikkat çekmek için bu yöntemlere başvurmuş. Birde Ahmet Haşim’in gözünden bakmak onun kaleminden okumak gerekir. Kitabın sanatsal bir yönü olmasıyla birlikte, sade bir şekilde yazılmış olması eserin Türk edebiyatı içinde önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Bir Klasik olarak okunmasını tavsiye ederim.
Bize GöreAhmet Haşim · Koloni · 20194,452 okunma
'' BİZE GÖRE '' AHMET HAŞİM
2023 10. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2023 20:14
Kitabın Adı: Bize GöreBize Göre Kitabın Yazarı: Ahmet HaşimAhmet Haşim Tür: DENEME Türk şiirinin dev ismi Ahmet Haşim’in Bize Göre eseri; başta sanat, edebiyat meseleleri olmak üzere; tabii ve sosyal çevre, çevre ve psikoloji, kadın, içkinin olumsuzluğu üzerine yazılardan oluşur. Ahmet Haşim, Paris seyahati sonrasında orada edindiği izlenimleri uzun yıllar yazdığı İkdam gazetesinde fıkralar halinde yayınlamıştır. Çeşitli tarihlerde İkdam'da yayınlanan bu yazılar, 1928 yılında İkdam'da Bize Göre adı altında kitaplaştırılmıştır. Bize Göre'de fıkra türünde 42 yazı bulunmaktadır. Ahmet Haşim "Bize Göre"de Batı medeniyetinin insanımız üzerinde bıraktığı yıkıcı etkiyi günlük hayatın ayrıntılarına işaret ederek anlatmaya çalışır. Bazen mizaha yakın anlatımıyla doğu ve batı arasında kalan bir toplumun dünyasını, bir şair gözüyle tasviridir.
Bize GöreAhmet Haşim · Can Yayınları · 20204,452 okunma
2025 3. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2025 02:18
Okuduğum ilk kitabıydı Ahmet Haşim’in, şiirlerini çok seviyorum. Tamamen kendine has düşünceleri olan biri, birçoğuna katılamasam da okurken keyif aldım, kitabın son kısımları Paris seyahatinden gözlemledikleri ve eleştirileri diyebiliriz. Tavsiye ederim.
Bize GöreAhmet Haşim · Etkileşim Yayınları · 20134,452 okunma
2021 42. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2021 17:14
AHMET HAŞİM Ahmet Haşim, edebiyatımızın düşünce ve gözlem hususunda farklı bir gücü bulunan ve yaşadıklarıyla tekâmül mirasını devam ettirmiş bir şair, bir yazardır. Şiiri elzem bir merhale olarak görmüş ve bakış açısının gelişmesinde şairliği büyük ölçüde etkili olmuştur. Bununla birlikte şiirlerinde duygusallığa ve anlam karışıklığına önem veren sanatçımız için önemli olan sözcüğün anlamı değil, söyleniş değeridir. Yaşadığı dönemin sosyal ve siyasal gelişmeleri fikir dünyasında farklılıklar oluştururken, sahip olduğu şark kültürüyle beraber garp kültüründen beslenerek güçlü bir bakış açısı kazanmıştır. Gözlem gücünün getirdiği yetenek tedricen hayal gücünü geliştirmiş ve çeşitlendirmiştir. Kendisiyle alakalı yaşadığı buhranlı dönemlerinde kendini beğenmemesi ve çirkin bulması şiirlerinde akşam ve karanlık temasının fazlaca yer verdiğini görebiliriz. Giriş Eserde değindiği sorunları anlatma ve aktarma biçimi Ahmet Haşim’in tenkit hususundaki becerisini gösterdiği gibi tenkit çemberine aldığı konular döneminin değişen sosyal-siyasal yapısı ve toplumu arasındaki paralelliği gözler önüne sermiş ve etkili bir anlatımla ortaya koymuştur. Eserin adından da anlaşılacağı gibi meselelere yaklaşımı ait olduğu kültürün doğasıyla, gördüğü ve tanıdığı kültürlerin anlayışı ile şekillenmiştir. Ustaca işlenmiş dili ve anlatım gücü bazı yazılarında hafif bir istihza barındırdığı gibi üslubu yalın, açık ve anlaşılırdır. Nitekim eleştirmiş olduğu ‘Mecmualar’ hakkındaki yazısında; “Aynı şeyleri aynı tarzda söylemek için bu kadar nesillerin biri biri arkasından gelmesine ne lüzum vardı? Bu mecmuaların sahifelerini açan kari sanki yanlışlıkla viranede bir bodrumun kapısını aralamış gibidir: Burun, keskin bir taaffün kokusuyla kırışıyor ve kulak, güya yeraltında bir ölüyü gömmek için ve
Bize GöreAhmet Haşim · Oğlak Yayıncılık · 20044,452 okunma
Haşim'e Göre Yenileşen Dünya, Sanat ve Kadın
2019 10. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2019 12:02
Eser, Haşim'in İkdam gazetesinde 1928 yılı boyunca sanat ve edebiyat sütunlarında kaleme aldığı köşe yazılarından mürekkep. Yayına hazırlayan Mustafa Çiçekler'in, kitabın ön sözünde söylediğine göre sadeleştirmede aşırıya kaçılmamış fakat ben buna rağmen oldukça anlaşılır buldum. Ya Haşim nesirde çok açık bir dil kullanıyor ya da Çiçekler'in aşırıya bakışı biraz farklı. Eserin dili ve üslubunu bir kenara bırakacak olursak, editöryal işçilik bakımından dağınık buldum. Kitabın ikinci kısmı olan seyahat bölümünde bu durum gözlenmese de kitaba ismini veren "Bize Göre" kısmında, daldan dala atlanmış gibi duruyor. Kronolojik sıralama yerine içerik bakımından birbirine daha benzer nitelikte köşe yazıları birbiri ardına sıralanabilirdi bana kalırsa. (Gazi başlıklı yazı hariç. O diğerlerine göre daha geç bir tarihte yazılmış olmasına rağmen, önemi bakımından girişten hemen sonraya yerleştirilmiş.) Haşim, köşe yazılarının konularını günlük hayatta karşılaştığı durumlardan ve edebiyattan alıyor. Edebiyat ve sanattan bahsederken (özellikle şiirden) sızlanmayı andıran bir öfkeyle eleştiriler savuruyor. Ama Haşim'in onu haklı kılacak bir özelliği var: O, mevcut durumu eleştirirken durumu değiştirmek için hiçbir şey yapmayanlardan değil. Özellikle "Mecmua" ve "Münekkit" başlıklı yazılarına katılmamak elde değil. Edebiyatta yeniliğin ve diriliğin yanında yer alan Haşim, toplumsal değişiklikleri hazmedebilmiş görünmüyor. Arada bir kendini tutamayıp serpiştirdiği kadın karşıtı yazıları önce 19. asırın son demlerinde yetişmiş bir adamın bu kadar modern olabileceği düşüncesiyle hoş görülebilir geldi. Fakat seyahat yazılarının yer aldığı bölümde Fransız kadınını pervasızca övüşüyle kafamı karıştırdı ve epey de kızdırdı. Özellikle "Erkekleşme", "Kürk", "Cazibe", başlıklı yazılarında
Kültür-Sanat
Bize GöreAhmet Haşim · Alkım Yayınları · 20064,452 okunma
2025 3. kitabı
Bize GöreBize Göre için "ince bir zevk kitabı" diyebiliriz sanırım. Haşim'in dünyaya bakışı çok özgün, dili sade ama gözlemi keskindir. Onun yazıları iç dünyası zengin, duyarlılığı yüksek insanlara iyi gelir. Şiirlerinde yüksek estetik zevk ön plandadır, herkesin anlayacağı bir dil kullanmaz. Zaten poetikasında "Şiir anlaşılmak için değil duyulmak için yazılır." der. Ancak nesirlerinde (düz yazılarında) durum farklıdır. Sade, akıcı, çarpıcı... Bir de herhangi bir insanın önemsemediği bir konuya bile müthiş bir gözlemle değinmiş. Mesela kitapta "Tuhaf Bir Böcek" başlığı ile tahtakurusundan bahsediyor :) Sessiz, dingin, hafif alaycı ama bir o kadar da şiirsel bir üslubu var yazılarında. Kafaya yük bindirmeden ruhu okşayan tonda yazılar da diyebiliriz. Ahmet HaşimAhmet Haşim'in o küçük gündelik şeyleri büyük bir dikkatle anlatma tarzını -elbette mukayese edemem ama- yazılarıma da benzettim biraz. Bir ara ben de gündelik şeyleri sade, dikkatli bir gözlemle, bazen mizahi bir üslupla yazardım. Sanırım bu yüzden içimi ısıttı bu yazılar. Güzel bir kafede kahve eşliğinde enfes bir gün oldu benim için. Çerez tadında okunacak çok güzel yazılar. Ben çok sevdim. Tavsiye ederim.
Bize GöreAhmet Haşim · Oğlak Yayınları · 20204,452 okunma
Puan vermedi
Adından ve inceliğinden ötürü yanıma alıp okuduğum, birlikte yolculuğa çıktığım kitaplardan biri oldu. Deneme türünden olan bu kitapta konusal anlamda bir bütünlük söz konusu değil. Kitap iki ana başlıktan oluşmakta. 1.) Bize göre 2.) Bir seyahatin Notları Birinci bölümde genel itibariyle topluma mâl edilen kalıplaşmış bir zihniyetle kaleme alınan yazılar mevcut. İronik ve kaba tabirlerde mevcut ne yazık ki..Bunun yanısıra bazı konularla alakalı olarak yapılan betimlemeleri, düşünce tarzını hayranlıkla okudum diyebilirim .Her ne kadar birçoğunda eleştirel bir dil kullanmış olsa da genel itibariyle üslubu açık ve yalın. Okurken yer yer eski dönem kelimeleri okumak hoşuma gitti. İkinci bölümde ise Paris’e yaptığı bir seyahatten kalma düşüncelerini kalem almış. Burda da bir turistten daha ziyade oranın halkının bakış açısıyla fikirlerini okuyucuya sunuyor Ahmet Haşim. Keyifli Okumalar .
Bize GöreAhmet Haşim · Oğlak Yayıncılık · 20044,452 okunma

Ahmet HaşimYazar · 31 kitap
Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazardır. Bağdat'ta doğmuştur. Babası mülkiye kaymakamlarından ve Bağdat'ın eski ve bilinen ailelerinden biri olan Alusizadelere mensup Ahmet Hikmet Bey; annesi ise yine Bağdat'ın ileri gelenlerinden Kahyazadeler'in kızı Sara Hanım'dır. Meşhur tefsir alimi Mahmud el Alusi Ahmet Haşim'in babasının dedesidir. Babasının Arabistan vilâyetlerindeki memuriyetleri sebebiyle düzensiz bir ilkokul tahsili gördü. Aynı sebepten dil olarak da sadeceArapçayı öğrendi. Annesinin ölümü üzerine 12 yaşında babasıyla birlikte İstanbul'a geldi. 1897'de Galatasaray Sultanisi'ne yatılı olarak verildi. 1907'de mezun olunca Reji İdaresine memur olarak girdi. Bir taraftan da Mekteb-i Hukuk'a devam etti. I. Dünya Savaşı'ndaki askerliği (1914 - 1918) sırasında Çanakkale Cephesinde bulundu. Ayrıca Anadolu'nun çeşitli yerlerini görme fırsatı buldu. 1924'te Paris'e, 1932'de de hastalığı sebebiyle Frankfurt'a gitti. Çeşitli yerlerde memur olarak çalışan Ahmet Hâşim, daha çok öğretmenlik yaptı. Sanâyi-i Nefise Mektebi'nde (Güzel Sanatlar Akademisi) mitoloji dersleri hocalığı ve Mülkiye Mektebi'ndeki Fransızca öğretmenliği görevlerine ölünceye kadar devam etti. Hâşim'in sanat ve edebiyata ilgisi Galatasaray Sultanisi'nde başlar. Bilinen ilk manzumesi "Leyâl-i Aşkım" 1901'de "Mecmua-i Edebiyye"de yayınlandı. Bu dönemde Muallim Naci, Abdülhak Hâmid, Tevfik Fikret ve Cenab Şahabeddin'in tesiri altında kaldı. Son sınıfta iken Fransız şiirini ve sembolistleri tanıdı. Bundan sonra kendi şahsiyetini gösterdi ve ilk şiirlerini kitaplarına almadı. 1905 - 1908 yılları arasında yazdığı ve Piyâle kitabına aldığı "Şi'r-i Kamer" serisindeki şiirleri hayal zenginliği, iç ahenkteki kuvvet ve büyük telkin kabiliyeti ile dikkat çekti ve beğenildi. 1909'da kurulan Fecr-i Âti'ye girdi. "Edebiyatı ideolojinin değil, estetiğin emrine vermek" prensibinden hareket eden Fecr-i Âti grubunun yayın organı Servet-i Fünûn dergisinde şiirler yayınladı ve Servet-i Fünûn - Edebiyat-ı Cedide - topluluğuna yapılan hücumlara makaleleriyle katıldı. 1911'de yayınlanan Göl Saatleri adlı şiirleriyle haklı bir şöhret kazandı. Fecr-i Ati dağıldıktan sonra siyasi ve edebi akımların dışında kendisine has bir şiir ve nesir anlayışının tek temsilcisi olarak kaldı. Dış dünya gözlemlerini kendi prizmasından geçirerek anlatır; sonbahar, akşam kızıllığı ve karamsarlık önemli temalardır. Ahmet Haşim fıkraları, denemeleri ve gezi yazılarıyla da önemli bir yazardır. Düz yazılarında dili sade ve oldukça başarılıdır.