Bize Yakışan

2021
Aşina Yayınevi

2022 15. kitabı
Okunma: 23 Mart 2022 22:49
Bize yakışacak olanı seçmemiz açısından bize örnek olacak bir kitap. :) Kendi hikâmizin başrolü müyüz, hikayemizdeki karakterler nasıl, mekan, zaman, hikâyemizi nerden başlattığımızın önemini çok güzel bir bakış açısıyla ele almış. Kitabın en beğendiğim bölümü de bu kısımdı. Öğrencilerime sizi daha yakından tanımak istiyorum. O yüzden sınavda kendi hikâyenizi yazmanızı isteyeceğim. Biraz geç oldu kusura bakmayın. Ben de yeni öğrendim, dedim. :) Hayatlarını iyi tahlil edebilmeleri için güzel bir uygulama olacağını düşünüyorum. Çok heycanlı bir bekleyiş olacak. Bakalım bu sefer neler öğreneceğim. :)
2021 40. kitabı
Okunma: 25 Mart 2021 19:06
İnsanı konu edinen bu kitapta kendimize, insanlara, doğaya daha geniş bir açıyla bakıyoruz. Bizim hikayemizi, ahlakı, dostluğu, merhameti, vefayı alt başlıkları ile anlatarak yapıyor bunu yazar. Kitabın insan ile ilgili değinmediği hiçbir nokta yoktu dersem yanlış söylemiş olmam sanırım. Aslında öylesine olarak gördüğümüz hareketlerimizin ne büyük etkileri olduğunu, sevgi yokluğunun ne tür sonuçlara yol açacağını, basit olan ama icraatsızlığımız yüzünden büyüyen toplumsal sorunları, insan ilişkilerinde yaşananları, popüler kültürün sonuçlarını ve neler yaptığını, insanlığın ne olduğunu ve kalbimizin yol geçen hanı olmadığını, orada herkese yer vermememiz gerektiğini öğretiyor yazar. Ara ara başka düşünürlerin fikirlerine yer vererek de anlatımı daha hoş hale getirmiş. Neredeyse her sayfasında altı çizilecek cümlelerle karşılaştım. Bu durumu ikinci kez yaşıyorum. - İlki ise İbrahim Tenekeci'nin Son Düzlük kitabıydı.- İnsanın kendisi ile karşılaşacağı cümleler ile doluydu kitap. Sanki her zaman hissettiğiniz ama üzerinde düşünmediğiniz şeyler kaleme alınmış gibi... Bu kitap benim için harika bir deneyim oldu. Böyle bir kitaba ihtiyacı olan herkesin okuması dileği ile...
2022 53. kitabı
karşılaştığım en kıymetli kalemlerdensiniz..) kelimelerinde gerçek anlamı ve hissi yakaladığım ve asıl kendimde bir şeyleri bulacağım yolu keşfettiğim bir eser...
Düşünce
Bize Yakışan, Bizi Özümüze Çağıran Bir Kıymetli Eser
2026 11. kitabı
Benzer cümleler, benzer örnekler, aynı örnekler.. Tekrar tekrar okudum, yine okurum bıkmam. O kadar güzel ki… “Nasıl iyi oluruz, iyiliği nasıl çoğaltırız, kendimizi ve çevremizi nasıl aktif iyi yaparız” etkili örneklemelerle öyle güzel anlatıyor ki yazar, akıp gidiyor satırlar sessiz ve derince… Yüreğinize sağlık Mehmet Dinç hocam. Öfke ve nefretin, duygusuz ve duyarsızlığın, sevgisiz ve samimiyetsizliğin level atladığı şu asırda bizi özümüze, fıtratımızda var olana heveslendirdiniz. Kaleminiz kuvvetli, kelâmınız kadîm olsun.
2023 14. kitabı
Farkında olsun ya da olmasın her insan en az bir değeri kuşanır. “Diyorum hepimizin bir gizli adı olsa gerek” diyor ya İsmet Özel, bence o gizli adımız kuşandığımız değerimizdir.  Ki o değerli halimizle bize yakışmayan bir şey yaptığımızda hesaplar tutmaz olur.   Sağır kalmadıysak tamamıyla kalbimize, sebebi belirsiz bir rahatsızlık hissetmenin ötesinde kalbimizin nasıl çırpındığı duyarız. Biraz daha üzerinde durunca da “bu bana yakışmaz” deyip çekiliriz izzet-i ikbal ile o değerimize aykırı davranışlardan. Ne kadar zevk verirse versin hatta belki başka bağlamlarda; para, imkân, makam kesbinin yolu olarak gözükürse gözüksün bize yakışmadığı için bilerek, isteyerek, severek, seçerek el çekeriz o davranışlardan.   Nazım Hikmet diyesi; "hem de hiç kimse bizi buna zorlamamışken." Yani değerlerimiz bize güç verir, duruş verir, imkân verir. Bu güçle, bu duruşla, bu imkanla biz; "bize yakışan nedir?", "bize yakışmayan nedir?", bilip yakışanı kuşanıp, yakışmayanı bırakabiliriz.   Mehmet Dinç'in güzel üslubunu, önemli meseleleri ustaca ele alış biçimini Bize Yakışan kitabının her satırında hissedeceksiniz.
İnsan
Bize yakışan...
Kitabı çok sevdim yazarın zengin bilgisi ile daha da kıymetli hale gelmiş. Hayattan verdiği örneklerle, okuyup aktardıklarıyla. İnsanı konu edinen bu kitapta kendimize, insanlara, doğaya daha geniş bir açıyla bakıyoruz. Bizim hikayemizi, ahlakı, dostluğu, merhameti, vefayı alt başlıkları ile anlatarak yapıyor bunu yazar. İnsan en az bir değerle özdeşleşmeli. O değeri hayatının merkezine almalı. Her davranışında o değerden bir iz görünmeli. Kendisi o değerin varlığıyla o değerin mücessem hali olmalı. Aynı Hz. Ebubekir (r.a) dendiğine hemen aklımıza sadakatin, Hz. Ömer (r.a) dendiğinde adaletin, Hz. Osman (r.a) dendiğine hayanın, Hz. Ali (r.a) dendiğinde cesaretin gelmesi gibi. Değerli olan insan yakıştırmaz kendisine değersiz bir davranışı. o gizli adımız kuşandığımız değerimizdir. Ki o değerli halimizle bize yakışmayan bir şey yaptığımızda hesaplar tutmaz olur. Değerli olan insan vazgeçmez kendinden, inancını yitirmez kalbinden. Bana yakışan kavramlar nelerdir? Anne olarak, eş olarak? Yani değerlerimiz bize güç verir, duruş verir, imkân verir. Bu güçle, bu duruşla, bu imkanla biz; "bize yakışan nedir?", "bize yakışmayan nedir?", bilip yakışanı kuşanıp, yakışmayanı bırakabiliriz. Gördüm ki bir değer ile hemhal olmayı en güzel anlatan ölçü kişinin kendine yaptığını yakıştırmasıdır. Allahım az sevip çok gördüğüm insanları az görmemi, çok sevip az gördüğüm insanları çok görmemi nasip et. Çok insanı az tanıma değil, az insanı çok tanıma gayretinde olalım. Çünkü insanın zihninin ve kalbinin bir kapasitesi var. Bu kapasiteyi iyi kullanmak, doğru değerlendirmek gerekiyor.
Psikoloji
2023 46. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2023 11:39
Selamün aleyküm.. Eşe dosta hediye edilecek, önerilecek kitaptır. Yazarla ilk defa bu kitabında tanıştım ve diğer eserlerini de okumak istiyorum bu her yazar için söz konusu olmuyor.. İçeriğinde baskın olarak genel bir psikoloji ve sosyal düzen- ilişkiler gibi konulara değiniyor. Kişinin kendisini ve olayları yorumlama yeteneğine katkı sağlıyor ve biraz da farkındalık kazandırıyor. Tekrar okumak istediğim için alıntı yapmak istemedim. Kendini seven, gelecek kaygısı ve geçmiş özlemi içinde şimdiden kopuk yaşayan, sosyal ilişkilerini düzeltmek isteyen kim varsa tavsiyemdir. Okuyun,okutturun.
1000k
Puan vermedi·160 syf.·
2023 14. kitabı
Mehmet Hocamızın Turing konuşmalarını dinlerdim; dinlemekten çok not alırdım. Benim gibi görsel zekası daha ağır basanlar için o güzel konuşmaların yazılı versiyonunu elinizin altında bulundurmakta acele ediniz tavsiyesini hemencecik buraya bırakıyorum (:
Biz
2024 22. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2024 18:25
“Sağır kalmadıysak tamamıyla kalbimize, sebebi belirsiz bir rahatsızlık hissetmenin ötesinde kalbimizin nasıl çırpındığını duyarız. Biraz daha üzerinde durunca da ‘Bu bana yakışmaz’ deyip çekiliriz izzet-i ikbal ile o değerimize aykırı davranışlardan.” diyor yazarımız bu sıcacık eserinde.. Sohbetlerini severek dinlediğim hocamızın kalemiyle de bu kitap vesilesiyle tanıştım. Sohbetinde ki o nahif tavrı cümlelerine de yansımış çok güzel bir eser olmuş. Eser, insanın özünde ki iyiliği “bize yakışmaz” tavrıyla ortaya çıkarıyor. Olaylara, kişilere bakış açısını değiştirip farklı yorumlar getirebiliyor. Bu da hayata daha ılımlı bakmaya katkı sağlıyor. “Bize yakışan nedir?”, “Bize yakışmayan nedir?” bilip, yakışanı kuşanıp, yakışmayanı bırakabiliriz. Tavsiyemdir. Bize Yakışan Mehmet Dinç
2024 12. kitabı
Hayatin içinden belli konuların yer aldığı deneme türünde keyifle okuyup üzerine muhabbet edilebilecek güzel tespitleri olan bir kitap. Tavsiye ederim.

Mehmet DinçYazar · 15 kitap
İstanbul'da doğan Mehmet Dinç, lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde tamamlamıştır. Eğitim alanındaki uzmanlığını RMIT Üniversitesi'nde, klinik psikoloji alanındaki uzmanlığını Okan Üniversitesi'nde tamamlamış, Melbourne Üniversitesi’nde Narrative Terapi üzerine yüksek lisans yapmıştır. Doktorasını ise Marmara Üniversitesi’nde internet bağımlılığı üzerine tamamladı. Melbourne Üniversitesi’nde bir yıl misafir akademisyen olarak bulundu. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji bölümünde çalışıyor ve aynı zamanda Dulwich Centre Uluslararası Fakülte Kurulu üyeliği yapıyor. Geçmişte Psikolojik Danışmanlar Platformu ve Avustralya Türk Enstitüsü Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur. Halen kurucusu olduğu Psikoloji Organizasyonları ve Eğitimleri Merkezi'nin genel koordinatörü olan Dinç, Fatih Üniversitesi Psikoloji bölümünde yarı zamanlı olarak ders vermektedir. RMIT Üniversitesi Mezunları Birliği Türkiye Temsilcisidir. Dijital Bağımlılıklar, Psikolojik Dayanıklılık ve Narrative Terapi üzerine çalışmalarını devam ettiren Mehmet Dinç, evli ve iki çocuk babasıdır.