Hassas konular içeren; kanlı, vahşet dolu fakat sorgulattırıcı bir eser olmuş.
Polis Dan suçlulara kendi bildigi yöntemden adaleti sağlıyor. Yani suçluların işlediği günahı yine onlar üzerine uygulayarak "iyilik" yaptığını düşünüyor belki de ediyor.
Nedense bana Death Note, Vol. 1: Boredom kitabının karakteri Light Yagami'yi andırıdı. Nedeni bariz: adaleti sağlama metodlarını sorgulatan iki birbirinden farklı Manga serisi...
Bilirsiniz sevdiğinizin başına birileri yüzünden bir şeyler gelince buna sebebiyet veren kişi hukuk önüne çıkar ve hapis vb. ceza(sı) alır. Fakat sevdiğinizin başına ne kadar kötü bir şey gelmişse o hapis cezasını kabul etmemiz daha da zorlaşır. Fakat herkes kendi adaletini sağlamaya çalışsaydı ne olacağını, karmaşayı hayal ediyor musunuz? Peki ağır travmalara sebep olan kişilerin aldığı cezaları yüreğimiz kabul etmezken bu adalet nasıl sağlanacak?
Her ciltte farklı bir suç, olay mevcut genellikle ve bu olayların masum kurbanları, vahşi saldırganları birde kahramanımız polis Dan..
Hiç benlik olmamasına rağmen bu polisiye mangasına başladım. Ve şimdi ilk kez bir manga incelemesi yazıyorum. Bu yüzden ilk manga incelememin Brutal üzerine olması biraz manidar oldu. ^^
Gerilim, suç, cinayet konulu şeyler okuduğumda her zaman köşeye sıkışmış ve boğulmuş hissediyorum. Ne var ki bu manganın kahramanı ilk gördüğüm andan itibaren ilgimi çekti. Ve arka kapak yazısı sayesinde manganın türü ilgimi çekmemesine rağmen okumaya karar verdim.
Bana başta Death Note serisini hatırlattı. Gerek karakterimizin polis memuru olması (babası eski başkomiser) gerek perdeler ardında kendi adaletini kendi sağlama çabası...
Tabi hikayenin Death Note ile hiçbir ilgisi yok.
“İntikam, para... Bunlara en ufak bir ilgim yok. Ben sadece bu çaresizlik ifadesini görmek istiyorum.”*
Kahramanımız Hiroki Dan, havalı görünüşünün yanı sıra gayet soğukkanlı ve başarılı bir polistir. Gerçekte ise bu sakin figürünün altında bambaşka birisi yatar. (Katlanamadığı ve suçundan emin olduğu şiddet yanlısı suçluları yakalar, onları işledikleri suçlarla uyum içinde cezalandırır. Tüm bu şeylerin arasında en büyük tutkusu ise ne para ne de sadist yanını tatmin etmek gibi şeylerdir. Onun deyimiyle “iyilik yapmaya” devam etmesinin tek nedeni kurbanlarının çaresiz yüzlerini görmek ve bu yüzleri fotoğraflayıp koleksiyonuna dahil etmektir. Bu şekilde tatminkâr bir mutluluğun tadına varacaktır.) Hobisi tahmin edileceği üzere kötü adamlara işkence etmektir.
Hikaye boyunca farklı ve çeşitli suçlara tanıklık ediyoruz. (Ki maalesef suç oranlarının tavan yaptığı ülkemizde bu suçlar hiçbirimize yabancı gelmiyor. Gerçek hayatta haberleri izlerken korkunç suçlara bulaşmasına rağmen yaşından dolayı cezalandırılmayan ve öylece topluma salıverilen kişileri gördüğümüzde hepimizin tepkisi hemen hemen aynıdır değil
Benim için çok tanıdık bir hikaye. Fakat bu kadar vurucu olmasını beklemiyordum. Her anlamda yetişkin içerikli bir manga. Her türlü kötülüğe dokunuyor. Tüm bölümlerde çizimler birçok kişiyi her anlamda rahatsız edebilecek düzeyde.
Ana karakter bir polis. Cezalandırılmayan suçluların cezasını kendi veren cinsten. Bunu yaparken kullandığı metodu daha önce izlediğim bir Kore filminden çok tanıdık. Genel olarak uzakdoğu kaynaklı birçok film, dizi, korku- gerilim edebiyatı içeriklerinde bu şekilde işlenişe çokça şahit olursunuz. Bu açılardan herkese hitap etmeyebilir.
İlk cilt dört bölümden oluşuyor. İlk bölüm diğer üçüne nazaran daha az rahatsız edici. Çünkü bir katili kendi yöntemleri ile yok ediyor. Biraz Dekster, biraz Testere havası var. Ve benim en sevdiğim filmlerden biri olan Şeytan'a ( The Exorcist) atıf var.
Sonra ki üç bölümde ise taciz tecavüz ve gücü kötüye kullanmakla ilgili. Dedektif'in ona biçtiği ceza ise suçları ile ilintili. Bu bölüm beni daha çok rahatsız etti. Özellikle üçüncü bölüm.
Genel olarak ana karakter kendi adaletini sağlıyor diyebiliriz. Gerçekte ise öyle olmadığını okuyan herkes görecek. Dedektifin yaptıkları için açıklaması olan "iyilik yapmak" tabiri ise bence vurucu noktaydı. Açıkçası dedektifin geri planda ki hikayesini çokça merak etmeme sebep oldu.
Brutal 1Kei Koga
Bu kadar +18 olmasını beklemiyordum. Fakat bu benim tahminimdi tabi. Bütün ibareler üstünde yazılıydı. Cinsellik, +18, korku, şiddet bunların hepsi var. Kesinlikle 18 yaşın üzerinde olanlar okumalı. Adaleti kendi sağlayan bir polisin intikam olaylarını okuyoruz. Ben baya sevdim. Brutal 1Kei Koga
Brutal 1Kei Koga · Athica Yayınları · 2023222 okunma
Herkese selam. Bugün sizlere satıldığı simsiyah paketle (fazlasıyla yetişkin içerik olmasından mütevellit) merakımı cezbeden bir mangayla geldim. Açıkçası almadan önce ne kadar yetişkin içerikli olabilir ki diyordum. Gerçekten rahatsız edici bir yetişkinlikteymiş. Konu itibariyle bana Katiller Çetesi serisini anımsattı. Yakışıklı mı yakışıklı, uzun boylu, sevecen, karizmatik, yetenekli dedektifimiz Dan, işinde :D oldukça başarılı bir kişilik. Oldukça ama. İşte bazen kötü insanlar parayla her türlü şeyi halletmek, yaptıklarının yanına kâr kalmasını isteyince bizim Dan birazcık:D kızıyor. Kendi adaletini sağladığı durumlar okuyucuya bir rahatlama getirmiyor değil. Bu kitapta hayatta beni en çok rahatsız eden olay olan tecavüzden bahsedilmiş, gerçekten çok kötü oldum, rahatsız hissettim ve bunların gerçek olması, hayatta tanımadığımız kaç kişinin başına gelmiş ya da geliyor olması daha da tüylerimi ürpertti. Tabii ki adalet olmalı, kanunlar dışına çıkılmamalı bunun bir kurgu olduğunu da unutmamalı okuyan. Ama mangayı okuduğumda şu sözler de gelmedi değil aklıma;
"Sonradan ilahi adalet diye adaleti göklere çıkardılar ki; yeryüzünde ondan söz edilmesin."
Keyifle okunacak bir manga değil ama YETİŞKİNSENİZ okumanızı tavsiye ederim. Dan'in geçmişi umarım ileriki mangalarda yer alır çünkü bu davranışlarının geçmişten kalan kendiyle olan bir hesaplaşma olduğunu düşünüyorum. Brutal 1Kei Koga
Puanlamam;
İlk üç puan emeğe verilmektedir.
4-Çok kötü
5-Kötü
6-Orta
7-İyi gibi gibi
8-İyi
9-Mükemmel
10-Daha ne olsun be!
Puanım 5/5 (%92/100)
Bayaaa hoşuma gitti. Bu kadar iyi olmasını hiç beklemiyordum. İlginç durduğu için alıp biriktirmeye başlamıştım ve sonunda ilk sayıyı okuyabildim. Çizimler çok iyiydi, ana karakterimiz karizmatik ve çok ilgi çekici ve tabi ki hikaye çok sarıyor gerçekten. Bir anda kendinizi olaylar içinde buluyorsunuz ve yolda okurken bitirmeden bırakamadım elimden. Biraz hikayeden bahsedeyim. Ana karakter Hiroki Dan adında bir polis ve Dan çok yetenekli ve zeki olmasının yanında adalet sisteminden pek memnun değil gibi. Bu yüzden de adaletin yetersiz kaldığı yerde suçluları kendisi yargılıyor (hem de çok fena bir şekilde). Tabi ki ilk sayıda bunu neden yapıyor nasıl bu hale geldi vs. pek bir şey öğrenemiyoruz. Kafamda bir sürü soru oluşturdu bu yüzden de okuma listemde öne çekiyorum devamını okumak için. He bir de tabi ki kitap zaten +18 olduğu için siyah poşetlerde falan satılıyor ve kesinlikle dikkat edilmesi lazım. İçeriği cidden gençler için çok uygun değil onu da söyleyeyim. He tabi ki teknoloji çağındayız isteyen her türlü okuyabilir. Brutal kesssinlikle öneriyorum efenim. Bir de araştırırken gördüm Trace adlı seriyle bağlantılıymış bir şekilde. Son olarak şimdilik 4 cilt çıktı ve 5. cilt de ön siparişe açılmış. Zaten çıkan son sayı da o olduğu için Türkiye'de güncele gelen ilk seri gibi şeyler gördüm.
Brutal 1Kei Koga · Athica Yayınları · 2023222 okunma
Çok sardı. Kesinlikle üzerindeki uyarılara göre almanız lazım, eğer yaşınız küçükse okumayın. Konusu olsun çizimleri olsun baya bir sardı okurken, on dakikamı aldı bitirmek nerdeyse
Brutal 1Kei Koga · Athica Yayınları · 2023222 okunma
Dedektif Dan kendi çapında adaleti sağlamaya çalışan bir polistir. Biraz Death Note havası aldım mangadan. Kötü karakterleri yakalamaya çalışan bir polis ama karanlık yönleri de yok değil. Mangamız kesinlikle +18 ve içerisinde tetikleyici unsurlar bulunduruyor o yüzden mutlaka bunları bilerek başlayınız. Kısa kısa hikayeler şeklinde ilerlemesinden dolayı ve ana konu olmamasından dolayı biraz puan kırdım ama yine de iyiydi.
Hiç beklemediğim sertlikte bir kitaptı.Okumak isteyenlere duyurulur.+18 ve üstü için kesinlikle şiddet unsurları yani sira tetikleyici durumlarda var kadinlar için.Fakat gerçekten iyi bir hikayeydi özellikle ilk cilt için.
Dedektif Hiroki yakışıklı, başarılı ve önemli vakalarda başarı sağlamış biri.Fakat bazen korkunç suçlarda polisin eli kolu bağlı kalıyor ki bu durum ülkemizde de tanıdık bir mevzu.Nüfuzlu insanlar ,yasalardaki boşluklar gibi...İşte dedektif Hiroki'nin kendine ait bir çözümü var.Dişe diş göze göz...İnsanlara acı çektirenler ve sertbestce dolasanlar aynı şekilde cezalandırılıyor tarafından...Tavsiye ederim
Brutal 1Kei Koga · Athica Yayınları · 2023222 okunma
Çizimler biraz tetikleyici ve kötü hissettirdi. Özellikle t€cavuz kısmı. Çizimleri güzel Konu güzel bu yüzden devam edeceğim bir seri olacağını düşünüyorum.