Bulantı Yorumları ve İncelemeleri

Bulantı yorumları ve incelemelerini, Bulantı kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Bulantı puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
264 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
BULANTI NOTLARI VE ROQUENTİN İ ANLAMAK: Kitap roquentinin günlüğünü konu almış. Roquentinin şu satırlarıyla günlüğe giriş yapılıyor: " şu masayı, sokağı, insanları, tütün paketimi nasıl gördüğümü anlatmalıyım... anlatmam gereken şu, daha önce nasıl görüyordum şimdi nasıl..." Roquentin başlangıçta sürekli değişim geçirdiğini,
Bulantı
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202123,1bin okunma
260 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
33 günde okudu
Beni çok farklı noktalardan yakaladı, dile getirmekte zorlandığım çok fazla hissi benim yerime bana haykırdı. Kitabı elime almakta zorlandığım zamanlar olsa da bunu başardığım anlarda, "bu hissi, bu şeyi nasıl böyle tasvir ettin be adam" diyerek durmaksızın post-it yapıştırırken buldum kendimi. Tekrar tekrar okuyacağım. Siz de alın, okuyun, okutun.
Bulantı
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202123,1bin okunma
Reklam
260 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
“Varoluş özden önce gelir.” diyor Sartre. Yani insan önce varolur daha sonra hayatta yapmış olduğu özgür seçimlerle özünü oluşturur. Örneğin bir marangozun elindeki ahşap varolmuş bir nesneden ibaretken marangoz ahşaba şekil vererek bir masa yapar ve onun özünü oluşturmuş olur. Ahşabın masa olmayı seçmek gibi bir yetisi söz konusu değilken insan varolduktan sonra yaşam içerisinde seçimler yapabilir. Nesneleşmekten uzaklaşmak, ve kalıpları yıkmak gerekir. Bunun için ise en temel nokta özgür seçimlerdir. Sartre’a göre Tanrı insanı tasarlamamıştır. Şayet tasarlamış olsaydı insanın iyi, kötü, cimri, tutumlu hatta en basitinden tuttuğu futbol takımı bile en başından belli olurdu. Yani insan doğası diye bir şey yoktur. İnsan özünü özgür seçimleriyle belirler. “Cehennem başkalarıdır” derken eylemlerimizin kaynağının başkalarının referans etkisi değil kendi hür tercihlerimiz olması gerektiğini vurguluyor Sartre. Başkaları referans alınarak gerçekleştirdiğimiz eylemler taklitten öteye gitmez ve kendimizi o cehenneme hapsetmiş oluruz. İnsan özgürlüğünün ölçütü kendi seçimlerini yapabilmesi ve kadercilikten uzak durabilmesidir. İnsan gömüldüğü yerden çıkabilir. Bunu başarabilen insan özünü oluşturur ve kendi varoluşunu tamamlayabilir. 20.Yüzyılı ve varoluşçu düşünceyi derinden etkileyen bu kitap Sartre felsefesini de temellendirmiştir. Kitabı okurken zaten hissetmiş olduğum ve özümün bir parçası haline dönüşmüş bulantım tekrar dirildi. Muhteşem bir kitaptı. Okumanızı tavsiye ederim. Kitapla kalın.
Bulantı
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202123,1bin okunma
260 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Varoluşçu felsefenin temellerini atan Jean-Paul Sartre'nin ilk romanı olan Bulantı; Fransa'nın Bouville kentinde yaşayan Antoine Requentin adlı karakterin yazdığı bir güncedir. Kitap kahramanı; Marquis de Rollebon adında tarihi bir kişinin çok çelişkili ve karışık hayatını inceleyerek biografi yazmayı ister fakat sonunda yaptığı incelemeyi bırakır. Karekterimiz sürekli insanlardan, çevresinden kısacası hayatından tiksinmiş ve buna Bulantı ismini vermiştir, istediği tek şey bu bulantıyı ele geçirmek ve nedenini anlamaya çalışmaktır. Hayatı bulantılarla geçen birinin neden bu hayatta var olduğunu sorgulamasıdır; bu minvalde varlığını ve varoluşçuluğu bir fikre oturtmaya çalışmaktadır. Çok zor anlaşılsa da bana göre kitapta insanlar, nesnelerden ayrı olarak bir şekilde vardır ve daha sonra düşünceleriyle, çevresiyle, ailesiyle şekillenerek oluşmaya başlar. Nesneler ise doğaları gereği zaten var olmuşlar, sonradan hepsi birer ad almışlar ve sonunda varoluşlarını tamamlamışlardır. Kitapta hümanizme karşıt bir görüş ve doğanın üstün olması konuları da işlenmiştir. Müzik: Sophie Tucker - Some of These Days
Bulantı
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202123,1bin okunma
260 syf.
·
Puan vermedi
Günlük şeklinde yazılan Bulantı, Roquentin'in dünyaya ve kendi bedenine yönelik tiksintisinin anlatımıdır. Birçok durumda "bulantı" ile karşı karşıya kalan Roquentin varlıkların anlamsızlığından şikayetçidir. Bu bulantı anlamlı ve bilinçli bir varlık olma yolunda ilerlemenin bir adımı olarak görülür. Roquentin'in beklediği birisi vardır ve bu durum günlük yazmasına sebep olur. Fakat asıl sebep yalnızlık, düşünceler ve iç sıkıntılarıdır. Yapılan bir şeyin çoğu zaman tek bir sebeple ilgisi yoktur. Her ne kadar tek bir sebebe indirmeye çalışsak da, farkına varmadan bizi iten sebeplerin olduğunu düşününce fark ederiz. Çoğu zaman kendi kendimize sorduğumuz ve anlam veremediğimiz sorularla karşılaşıyoruz bu kitabı okurken. Neden buradayım, niye böyle davranıyorum, bu ülkede olmam doğru mu? Roquentin sorgulayıp düşünürken, biz de kendimizi sorgular bir hâlde buluyoruz. İnsanların aynı düşüncede toplanıp konuşmasının ve bundan mutluluk duymasının üzerine ince bir eleştiri yapıyor Sartre. Bu sebeple yalnızlığı övüyor ve bundan mutluluk duyduğunu dile getiriyor. Ben okuduğum dönemde buhranlı bir zamandaydım. Zaman zaman bunaldım okurken. Fakat bir sayfayı okurken bunaldığımı hissederken, sayfayı çevirdiğim an tüm hislerimin değiştiğini gördüm. Varoluş ile ilgili bir kitap okumak bunu hissettiriyor belki de. Okumayı düşünenlere kendilerini iyi hissettikleri bir zamanda okumalarını tavsiye ederim. Zira bunalımlardan bunalımlara girebiliriz.
Bulantı
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202123,1bin okunma
264 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 günde okudu
Tam bir egzistansiyalizm klasiği. Kitabı ilk okumaya başladığımda kitabın adının hakkını verdiğini söyledim kendi kendime. Akıcı bir kitap değil sonuçta: Yalnız bir adamın yaşadığı sancılar. Yalnızlık, hüzün, geçmiş ve bir şeyler başarabilmeyi isteme. Antonie için geçmişte var olan bir başkası tarafından ele alınır veya incelenirse var olamaz. Sadece nesneler. Rahatsız edici nesneler ve anlar. Kitabı okurken huysuzluk basabiliyor ancak Antonie'nin düşünceleri ve hissettikleri hiçte saçma değil: Neden ve nereden var olduğumu bilmiyorum, nasıl yok olacağımı da... Niçin var olmam gerektiğini de... Antonie'yi bu yalnızlığa sürükleyen de bu düşünceler. Aslında hepimiz O'nun gibiyiz, tiksinsek de, istemesek de son bir umut için belirsizce var olmayı sürdürüyoruz. Kitabın sonunu hiç böyle tahmin etmemiştim ama oldukça tatmin ediciydi.
Bulantı
BulantıJean-Paul Sartre · Can Yayınları · 202123,1bin okunma
Reklam
736 öğeden 571 ile 580 arasındakiler gösteriliyor.