Temmuz 1995
Orijinal Adı:
Ice
9789753631983

Puan vermedi
Anna Kavan’ın “Buz” adlı eseri, distopik atmosferi ve yoğun psikolojik derinliğiyle okuyucuyu gerçeklik ile hayal arasındaki ince çizgide dolaştırıyor. Soğuk ve tehditkâr bir dünyanın fonunda ilerleyen anlatı, yalnızlık, takıntı ve kaçış temalarını çarpıcı bir dille işliyor.
Umudun Ölümü,Acı Çekmek Tüm İnsanlar Aynı Görünüyordu
Puan vermedi
Olağanüstü,sanıyorum kitabın içine giremezseniz sıkıntı yaratır şahsi kanaatim resim için Picasso,Salvador Dali neyse öyle gerçeküstü büyüleyici bir anlatım. Yazar hayatını o kadar güzel yedirmiş ki kitabın içine bağlantılar, metaforlar .. Son dönem de hatta geç bulduğum bir başyapıt... Çevirinin hakkını vermem gerek , kitabın okunmasını sağlayan gerçeğini gösteren harika bir çeviri.. Alın ,hissedin Anna,yı..
Buzun bulanıklığı, belirsizliği
2024 30. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2024 00:00
İlksöz: Buzun bulanıklığı, belirsizliği. Yerelde de olsa patlatılan bir nükleer bomba sadece düştüğü yerlere zarar vermez. Atmosfere ulaşan bulut Dünya'nın iklimini değiştiir: bir buz duvarı
2022 75. kitabı
Buz’un arkakapağında marjinal bir bilimkurgu yazıyor ve Anna Kavan için ‘Kafka’nın kızkardeşi’ ifadesi var. Ama Buz’da beni daha fazlası bekliyormuş:) Hikaye dünyanın buzla kaplanmaya başladığı bir
2022 63. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2022 22:25
" Evrensel yabancılık duygusu ve yaklaşan felaketin soğuğu, yukarıda asılı yıkıntıların tehdidi eziyordu beni; bir de yapılmış olan şeyin iğrençliği, toplu suçun ağırlığı. Doğaya karşı, evrene karşı, hayata karşı, korkunç bir suç işlenmişti. Hayatı reddederek, ezeli düzeni yıkmıştı insan, dünyayı yıkmıştı; şimdi her şey parçalanıp yıkılmak üzereydi." ( #kitaptanalıntı ) Kafka'nın kız kardeşi olarak anılan Anna Kavan'ın başyapıtı kabul ediliyor #buz Simgesel karakterler ile isimsiz anonim ülkelerde geçen bu kısacık kitap, ölüme mahkum kurmaca bir dünyada gerçekliğin ve hayal gücünün iç içe geçtiği, dünyadaki askeri eylemler, insanların vahşeti ile gittikçe soğuyan bir dünyayı, kıyamete yaklaştırıyor. Adsız karakterlerin peşinde, yaklaşan buz felaketini her satırda hissettiren, kıyamete yaklaşan dünyadaki yabancılık duygusunu, insanın iflah olmaz yok etme hırsıyla evrene ve tüm türlere karşı kendi egoları sebebiyle açtığı savaş yer yer hayal gücünü zorlayan, yer yer de alegorik bir anlatımla soluksuz bir okuma sunuyor. Kız, kahraman ve muhafız karakterleri üzerine derin incelemeler yapılacak kadar zengin. Gerçekliğin ve hayal gücünün iç içe geçtiği bu kitabı her okur sever mi bilmiyorum fakat ben çok severek okudum.
2022 179. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2022 16:29
Romanın erkek kahramanları olan anlatıcı ve muhafız, ideolojik birer figür olarak bastırılmış cinsel enerjinin de tezahürü aynı zamanda. Muhafız ve anlatıcı, gümüş saçlı kızı korumak için, himaye etmek için onu takip ediyorlar. Hapsediyorlar. Saklıyorlar. Ancak bu abartılmış sahiplenme arzusu, iyi niyet çabası olmaktan çok, bir şiddet eylemi olarak iktidar enerjisini açığa vuran ürkütücü bir güç olarak çıkıyor karşımıza. Anlatıcının neredeyse yaşama ülküsü hâline gelmiş olan gümüş saçlı kızı arayış yolculuğu, denetim altında tutulan bu cinselliğin acımasızlığının tekrar tekrar altını çiziyor. Öyle ki bu güç, dünyanın kaynaklarını yok eden, âdil olmayan bir düzenle yağmalayan ve nihayetinde gezegenin sonunu hazırlayan bir felaketin, bir şiddetin de müsebbibi olarak metni kapsıyor, kuşatıyor
2021 13. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2021 12:33
Bildiğime göre Anna Kavan bu kitabı uyuşturucunun etkisindeyken yazmış. Özellikle de ilk beş bölümde bunu çok net görebiliyordum aslında. Kafam allak bullak olmuştu. Okurken ne zaman neyden bahsettiğini anlamakta güçlük çektim. Sonraki 10 bölümde ise kitaba tutuldum, okudukça okumak istedim. Buz’un soğukluğunu hissettim. Anlatım tarzı, betimlemeleri, karakterlerin isimsizliği hoşuma gitti (✧ω✧)
buz hakkında
2022 194. kitabı
Hiç bir şey anlamadım.. Belki de yanlış bir zamanımda okudum.. Kafam, beynim, zihnim olayların akışını, sıralanışını algılayamadı.. Bir rüya aleminde gibi, okudum, zorlayarak sona geldim.. Bitti..
Roman
2021 9. kitabı
* Büyük ölçüde Kafka esintisi ve etkisi görüldüğü eserde Kafkaesk anlatımın doruklarında geziniyor. Kafka'nın kız kardeşi olarak tanımlanan yazar eseri yayımladığı 1967 tarihinde bilimkurgu kitap
2022 45. kitabı
İsimsiz, mekansız(yalnızca Dünya), belirsiz, karanlık atmosferini sevdim. Bir alegori olarak da hoşuma gitti. Ama akmadı bir türlü. 7️⃣……………,,…..,..,,,,,,

Anna KavanYazar · 4 kitap
1901'de bir İngiliz ailenin çocuğu olarak Fransa'nın Cannes kentinde doğdu. Zengin bir baba ile çocuğunu hem ezen hem de inkâr eden bir annenin kızıydı. 14 yaşındayken, babası ona "hayat boyu yalnızlık" bırakarak öldü. Kavan'ın müreffeh ama sevgisiz çocukluğu Avrupa ve Kaliforniya'da geçti. Yazmaya ilk kocası Donald Ferguson'la birlikte yaşadığı Burma'da (şimdiki Birmanya) başladı. "Anna Kavan" adını "Women's Liberation için öncü bir çaba" olarak nitelenen Let Me Alone romanının kadın kahramanından aldı. "Kavan", kahramanın nefret ettiği ve küçümsediği kocasının soyadıydı. (Bu soyadı ayrıca hayran olduğu Kafka'ya da bir göndermeydi.) Yaptığı İki evlilik de başarısızlıkla sonuçlanan Anna Kavan, 1925'ten ölümüne kadar iyileşmez bir eroin bağımlısıydı. İlk eşinden olan oğlu Bryan II. Dünya Savaşı'nda, Stuart Edmonds'la evliliğinden olan kızı Margaret ise doğum yaptıktan sonra öldü. 1968'de Londra'daki evinde kalp krizi sonucu ölmüş olarak bulunduğunda, elinde yazdıklarında "bazuka" olarak geçen şırıngası vardı. Anna Kavan, egzotik hayatını yazdıklarına yedirişi, düş dünyası ve kâbus dolu hayal gücü dolayısıyla sık sık benzetilip kıyaslandığı Anais Nin gibi kültleşmiş bir yazar. Düş, mesel, alegori ve masal gibi araç-formlar kullanarak otobiyografik yanları belirgin, ama iyi sindirilmiş, öykü ve romanlar yazdı. Türkçeye Buz dışında iki romanı daha çevrildi: Uyku Tanrısının Evi (Çev. Şefika Komçez) ve Kartal Yuvası (Çev. Roza Hakmen).