Çelik Böyle Sertleşti

Nikolay Ostrovski

Çelik Böyle Sertleşti okuyorum.
·%3 (15/488 syf.)··
SPOİLER İÇERİR Şuanda 15.sayfadayım ve karakterimiz Pavka,her sayfası dolu dolu ve karaktere ne olursa sizde hissediyorsunuz.Pavka şuana kadar okuldan atılıp ayda 8 ruble ile bir restorana bulaşıkçılık etmekte tabiri caiz ise eşek gibi çalışıyor ve şuana kadar iki tane tehdit yedi hayatın bir kes daha zor olduğunu yüzümüze yüzümüze vuran bir kitap.
2023 404. kitabı
Okunma: 21 Kasım 2023 03:47
Ve Çeliğe Su Verildi, Pavel Korgaçin'in Sovyetler'lerde nasıl sosyalist mücadeleye başladığını, ve sosyalist mücadelenin içerisinde nasıl çelikleştigini anlatır. Böylece de çeliğe su verilir. Pavel Korgaçin karakteri bize son ana kadar vazgeçmemeyi, ölüm döşeğinde bile olsan mücadele etmeyi bir şekilde hayata, insanlara tutunmak gerektiğini, umutu anlatır.
Hayata Dair
2021 55. kitabı
Kitap yazarın özyaşam öyküsünden kesitler barındırıyor. Ekim devrimi öncesi ve sonrasındaki hem cephe hemde cephe gerisi partileşme ve siyasallaşma çabalarını aktarıyor eser. Daha sonra kitabın kahramanı ülkenin kahramanı ve sosyalizmin vücut bulmuş haline dönüşüyor. Siyasî görüşünüz örtüşmüyorsa bile kitabı ıdeolojik vurgusundan bağımsız olarak okuyabilirseniz çok beğeneceğinizden eminim. Özellikle kahramanı Pavel Korçagin'i tanımaktan oldukça memnun kalacaksınız. Bir solukta okudum bitirdim.
Puan vermedi·342 syf.·
2023 60. kitabı
Sabah kalktığimda yaklaşık 18 dakikalık bir video izledim. "Çinliler neden her şeyi yer?" diye. Buna baskın sebep insanın gerçekten kanını donduruyor. Komünist Mao iktidarı döneminde sanayi üretim artış için gerekli tarımsal üretim artışına yönelik çabalar sürerken megaloman Mao serçeleri izler ve bakar ki serçeler buğday tanelerini yiyor ve zeki Mao hemen ülkede tüm serçelerin toplanıp yok edilmesi emrini verir. Milyonlarca serçe yok edilir ve takip eden yıllarda kısmı bir üretim artışı sağlanır ama sonraki yıllar ölümcül bir kıtlık başlar ve bunun en temel sebebi benzeri Kutsal Kitaplarda da yer alan tüm tarım ürünleri istila eden çekirge sürüleridir. Bunun yanında böcekler ve farelerin populasyonu da serçelerin katlinden dolayı çok artmıştır. İnsanlar, ağaç kabukları, çamur ve insan yemeye başlarlar ve tahminen 60 milyon kişi bu kıtlık da ölmüştür. Bu kitaba dair düşüncelerime neden böyle başladım ve ne bağlantısı var diye düşünülüyordur mutlaka. Endüstri devriminin yol açtığı kapitalist sömürünün ve Jack London'un da "Uçurum İnsanlari'nda anlattığı ve gözlemlediği kitlesel emek gasbının ve hırsızlığının yol açtığı toplumsal eşitsizlik ve ekonomik sefalet boyutunun aksi bir ideoloji ve kuramı Marx ve Engels öncülüğünde tetiklemesi elbette kaçınılmazdı. Sosyalizmin teorisyenlerinin pratiğe geçirildiğinde sonraki yıllarda proleter bir diktatörlüğün mutlak kişisel diktatörlüklere evrileceği korkusunu taşıdıkları kaçınılmazdır herhalde. SSCB'de Stalin, Çin'de Mao, Kamboçya'da Kızıl Kmerler ve hala varlığını sürdüren Kuzey Kore'deki hanedanın mutlak kişisel diktatörlükleri; kuramsal ve ideolojik teorilerin pratiklerde ne dehşet verici yıkımlara ve katliamlara, köleleştirilmiş toplumlara yol açtığının bariz örnekleri. Aksi ideolojiler masum mu tabiki hayır! Günümüzde
Ve Çeliğe Su VerildiNikolay Ostrovski · Bilgi Yayınevi · 1973796 okunma
En Devrimci Selamlarımla
2022 10. kitabı
Bu kitabı 68 kuşağını anlatan "Hatırla Sevgili" dizisinin devamı olan "Bu Kalp Seni Unutur Mu" dizisinde görmüştüm. Ha okudun ha okuyacağım derken aradan on iki yıl geçmiş.. Kitabı da bulamıyordum. Çok sevdiğim bir arkadaşım sayesinde kavuştum nihayet ve okudum. Ve Çeliğe Su Verildi, Bolşevik Devriminin Ukrayna ayağını anlatıyor. Ben bunu bilmiyordum tabii. Tam da Ukrayna' da savaş varken bu kitabı okumuş olmam çok garip oldu. Nasıl denk getirdiysem yine! Kitabımıza gelecek olursak, Başkahramanınız Pavel Korçagin. bitmek tükenmek bilmez mücadeleci ruhuyla selamlıyor bizi Daha küçücük çocukken okuldaki papaza baş kaldırarak yapıyor ilk eylemini. Tabii okuldan atılıyor. Yoksul bir ailenin mensubu olduğundan da çalışmaya başlıyor küçücük bedeni ile. O zamanlarda çar yönetiminde olan ülkenin çürümüşlüğünü okurken alt üst oldum. Neyseki çar devrildi, tam yeni bir dönem başladı her şey güzel olacak derken hiç de öyle olmadı. Savaş tüm korkunçluğu ile çöktü karabasan gibi insanların tepesine. Bir yandan Almanlarla savaşıyor insanlar, bir yandan çar taraftarı yerli faşistlerle. Özellikle Yahudilere yapılan zulümler kanımı dondurdu. Insan bozuldu mu ondan daha tehlikelisi yok. Bolşeviklere dinsiz diyip, iman kasıp aynı zamanda insanlara zulmetmek, çoluk çocuk öldürmek, kadınlara tecavüz etmek, hapishanelerde işkence etmek nasıl bir kafadır? Asla anlayamayacağım sanırım ben bunu. Sözümona cumhuriyetçiler(!( Tabii sırtları yine papaya dayalı. Yere batın ya! Kızıllara karşı olam bu haydutlar kendilerine beyaz diyor bir de. Beyaz hiç bu kadar kirlenmemişti! Nedense kendine ak diyenler hep kara çıkıyor malum! Savaşın en büyük faturasını da hep kadınlar ve çocuklar ödüyor maalesef. Yani istemsizce "Ne çektim be Ukrayna" diyiverdim. Işte küçücük bedeniyle çalışmaya
Ve Çeliğe Su VerildiNikolay Ostrovski · Ceylan Yayıncılık · 2020796 okunma
2021 29. kitabı
Okunma: 30 Nisan 2021 22:09
VE ÇELİĞE SU VERİLDİ- NİKOLAY OSTROVSKİ ‘’Ölürsem şu adreste bulunan yakınlarıma durumu bildiriniz: Şepetovka kenti, demiryolları deposu, tornacı Artem Korçagin.’’ Sayfa 233 Ve Çeliğe Su Verildi kitabının çok etkileyici bir Sovyet Edebiyatı eseri olduğunu söyleyebilirim. Öncelikle kitabının isminin içerikle çok uyumlu olduğunu vurgulamadan geçemeyeceğim. Normalde yumuşak olan çelik maddesinin en yüksek derecede ısıtıldıktan sonra su verilerek sertleştiğini tıpkı işçi sınıfının da devrim sürecinde böyle ısıtılması ve sertleşmesi sonucunda ortaya çıkışına benzetmiş. Eserde insanın çelikleşene kadar ne kadar piştiği, sağlamlaştığı görülür. İşçi çocuğu olan Ostrovski (1904-1937) Ukrayna’nın küçük bir kentinde doğmuş. Yazarın hayatına baktığımızda Ve Çeliğe Su Verildi kitabının yarı otobiyografik ögeler taşıdığını rahatça görebiliyoruz. Gözünün kör olması, felç geçirmesi ve diğer bütün zorluklar. Hikaye hemen hemen 1917 Ekim devrimi bağlamında başlıyor ve sonrasında 1. Dünya Savaşı’yla devam ediyor. İç savaşlar, dış güçler birçok şey mevcut. Kitabın temposu neredeyse hiç düşmüyor. Romanın ana kahramanı Pavel Korçagin için de Fadeyev şöyle demiş: ‘‘Tüm Sovyet Edebiyatında, şimdiye kadar böylesine saf ve canlı bir roman kahramanının olduğunu sanmıyorum.’’ ''Bazen ideolojiler hayatımızdan önemli mi?'' bu da roman boyunca kafama takılan sorulardan bir tanesi oluverdi. Merak edenlere Ve Çeliğe Su Verildi kitabını öneririm.
Ve Çeliğe Su VerildiNikolay Ostrovski · Ceylan Yayıncılık · 2020796 okunma
2018 18. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2018 22:45
Yıllar önce üniversitede elden ele dolaşırken rastlamıştım kitaba. Koca üniversitede tek bir kitap vardı ve piyasada kitap  bulunmuyordu. Bu yüzden o tek kitap öylesine rağbet görüyordu ki bazen biri daha bitirmeden başka birince araklanılıyordu. Onlarca kişi de pusuda veya sıradaydı. Sırada bekleyenlerden biri olarak o sıra bir türlü bana ulaşmadı. Okulu bitirip mezun olunca da bu işin peşini bırakmamış, bir gün mutlaka okuyacağımın sözünü vermiştim. Ancak zaman o kadar acımasız ki geçen yıllar içerisinde kitabı onutup gitmiş adını bile hatırlamaz olmuştum ta ki 1K'de tekrar karşıma çıkana dek. Okurken bu kadar rağbet görmesinin nedenini de çözdüm diyebilirim. Neyse sözü daha fazla uzatmadan kitaba geleyim. Neredeyse çevrilmediği dil kalmayan Ostrovski'nin bu romanı gerçekten de eşine az rastlanır bir şaheser. Bir devrimin kalbindeki bir özyaşamı ele alışıyla roman her satırında okurunu kitap boyunca peşinden sürüklüyor. Sanırım Ostrovski bu romanında arada küçük nüans farkları olsa da kendini anlatmış. Romanın kahramanı Karçagin de Ostrovski de hayatlarını devrime adamışlar, ikisi de 15 yaşında devrimle tanışmışlar, ikisi de ün rütbe önemine bakmadan devrimden devrime koşmuşlar, ikisi de savaşta ölümcül şekilde yaralanmışlar, ikisi de önce kör sonra felç olmuşlar, ikisi de yaşamlarının son anlarında anılarını kitaplaştırdıktan, kitap baskıdan çıktıktan sonra ölmüşler. Aradaki tek fark ise Katçagin'in 24, Ostrovski'nin ise 32 yaşında olması. Tavsiyem, siz benim gibi yapmayın ve hiç vakit geciktirmeden okuyun.
Ve Çeliğe Su VerildiNikolay Ostrovski · Oda Yayınları · 1996796 okunma
2022 3. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2022 03:37
Ukraynalı sovyet bir yazarın, sosyalizm ülküsünü, proleter ahlakı ve çalışma disiplinini Pavel Korçagin'de somutlamıştır. Bu karakter, döneminde Sovyetler Birliği'nde çok popüler olmuş ve sosyalist emeğin ve çalışma azminin sembollerinden birisi haline gelmiştir.
Tarih
Ve Çeliğe Su VerildiNikolay Ostrovski · İtalik · 2003796 okunma
2020 22. kitabı
Muazzam bir roman, aynı zamanda yazarın dokunaklı ve saygı duyulası hayat hikayesi bu kitap. 1917 devrimini Ukrayna’nın Polonya’ya yakın bir kasabasında, genç bir delikanlının verdiği yaşam mücadelesi çerçevesinde okuyorsunuz. Ostrovski kısacık ömrümde çok mücadeleler vermiş, bu kadar da olur mu denecek acılar çekmiş ve fakat çok onurlu bir hayat sürmüş. İşte bu kitapta da hikayesini dramatize etmeden anlatmış. Gorki’nin Ana romanını, Şolohov’un Uyandırılmış Toprak romanını sevenlere mutlaka öneririm. Kitap, çok etkileyici ve sürükleyici. Mutlaka okunması gereken toplumcu gerçekçi eserlerden biri. İkinci cildi okumak için sabırsızlanıyorum.
Ve Çelik Böyle Sertleşti INikolay Ostrovski · Yar Yayınları · 2015796 okunma
Ostrovski ( ve çeliğe su verildi) Kitaptan yorumum
2021 103. kitabı
• Ve Çeliğe Su Verildi • Nikolay Ostrovski “Güçlü kökleri, toprağın derinliklerine inen bir ağaç, tepesi kesilse bile ölmez.” •Nikolay Ostrovski Bir edebiyatçıdan önce devrimci olan Nikolay Ostrovski’nin otuz iki senelik kısacık hayatında oldukça etkili olan inanç, azim ve bir şeyler yapma tutkusu, kendisinin otobiyografik özellikler taşıyan “Ve Çeliğe Su Verildi” adlı romanında da çıkar karşımıza. Onun azminin, inancının ve tutkusunun ismi ise Pavel Korçagin’dir bu romanda. Pavel Korçagin küçük, haylaz bir çocuktur ve o büyürken devrimci ortam ve düşünceler de kök salmaya, toprağın derinliklerine inmeye başlar. Bu ikisi aynı anda serpilir Rus topraklarında. Devrimci düşünceyle beslenip büyüyen Pavel, kendisi de besler devrimi; inatçılığıyla, azmiyle, inancıyla, tutkusuyla, kanıyla ve son olarak düşüncesiyle... iyi okumalar..!
Ve Çeliğe Su VerildiNikolay Ostrovski · Bilgi Yayınevi · 1973796 okunma

Nikolay OstrovskiYazar · 5 kitap
Nikolai Alexeevich Ostrovsky (16 Eylül 1904, Rovno - 22 Aralık 1936, Moskova), Sovyet yazar. Bugünkü Ukrayna'nın Rovno bölgesinde bir köyde dünyaya geldi. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. Pek çok işte çalıştı. 1918 baharında Almanlar şehri işgal ettiğinde, Ostrovsky yerel Bolşevik yeraltı için ayak işlerini yürütüyordu. Temmuz 1918'de Komsomol'a ve Ağustos'ta Kızıl Ordu'ya katıldı. Kotovsky süvari tugayında görev yaptı. 1920'de Lviv yakınlarında yaralandığı ve tifüse yakalandığı bildirildi. Orduya ancak tekrar döndü ancak tıbbi gerekçelerle terhis edildi. Sağlığı ayakta çalışmasına elvermeyecek derecede kötüleştiği zaman kendisini yazmaya verdi. 1921'de Kiev'deki demiryolu atölyelerinde elektrikçi ve yerel Komsomol sekreteri olarak çalışmaya başladı. Romatizma ve tifüsten muzdarip olduğu için, Ağustos 1922'de tedavi için Azak Denizi'ndeki bir tatil yeri olan Berdyansk'a gönderildi. Ekim 1922'de resmen geçersiz ilan edildi; yine de çalışmaya devam etti. 1923'te Kızıl Ordu'nun İkinci Eğitim Taburu Komiseri ve Batı Ukrayna'da Berezdiv için Komsomol sekreteri olarak atandı. Ocak 1924'te Komsomol bölge komitesinin başkanı olarak Iziaslav'a gitti ve Ağustos 1924'te Komünist Partiye katıldı. 1925'te sağlığı hızla bozulunca tedavi için Harkov'a gitti ve Mayıs 1926'da Kırım'da bir sanatoryuma gitti. Aralık 1926'da poliartrit onu neredeyse tüm hareket kabiliyetinden mahrum etti ve neredeyse yatalak oldu. Aralık 1927'de Ostrovsky, Moskova'daki Sverdlov Komünist Üniversitesi'nde Haziran 1929'da tamamladığı bir yazışma kursuna başladı. Ağustos ayında görme yetisini kaybetti. Hareketsizliğinden ve körlüğünden yılmayan, 1930'da Komünist dünyada ünlenen ve etkili olan ilk romanı Çelik Nasıl Temperlenirdi üzerinde çalışmaya başladı. Ayrıca gazete ve dergiler için makaleler yazdı ve sık sık radyoda konuştu. Nisan 1932'de Proleter Yazarlar Birliği'nin Moskova şubesine üye oldu ve Haziran 1934'te Sovyet Yazarlar Birliği'ne katıldı. 1 Ekim 1935'te Lenin Nişanı aldı. İç savaştan kalan yaralar ve hastalıklara karşı verdiği mücadeleyi 32 yaşında kaybetti ve hayata gözlerini yumdu. Ostrovskiy'nin en ünlü yapıtı olan Ve Çeliğe Su Verildinin başkişisi yazarın otobiyografik niteliklerini barındıran Pavel Korçagin'dir. Ostrovski sosyalizm ülküsünü, proleter ahlakı ve çalışma disiplinini Korçagin'de somutlamıştır. Bu karakter, döneminde Sovyetler Birliği'nde çok popüler olmuş ve sosyalist emeğin ve çalışma azminin sembollerinden birisi haline gelmiştir. 1956 yılında kitaptan yola çıkılarak Pavel Korçagin adlı bir de film çekilmiştir.