19 Aralık 2019
Olympia Yayınları

Gücün ve İradenin Portresi: Cengiz Han
2026 2. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 00:00
Cengiz Han, yalnızca büyük bir fatihin hayatını anlatan bir tarih kitabı değil; gücün, disiplinin ve iradenin insanı nasıl dönüştürdüğünü gösteren çarpıcı bir portre. M. Turhan Tan, Cengiz Han’ı efsaneleştirmeden, ama küçültmeden; yaşadığı çağın şartları içinde ele alıyor. Kitabı okurken şunu hissediyorsun: Cengiz Han’ın başarısı yalnızca kılıçla değil, akılla, düzenle ve kararlılıkla şekillenmiş. Liderlik, sadakat, korku ve itaat gibi kavramlar metnin merkezinde yer alıyor. Bu da kitabı kuru bir tarih anlatısından çıkarıp düşündüren bir okuma hâline getiriyor. Benim için bu eser, tarihin sadece geçmişi değil; insan doğasını anlamak için de güçlü bir araç olduğunu hatırlattı. Güçlü bir liderin yükselişi kadar, bu gücün bedelini de sorgulatan bir kitap. Tarih ve biyografi sevenler için kesinlikle okunmaya değer.
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Olympia Yayınları · 2019794 okunma
2026 134. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 15:53
M. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi), gerçek adıyla Mehmet Samih Fethi, Türk edebiyatının tarihî romanlarıyla tanınan önemli yazarlarından biridir. Osmanlı tarihi, kahramanlık ve savaş konularını etkileyici bir dille işlemiştir. “Cengiz Han”, “Akıncılar”, “Viyana Dönüşü” gibi eserleriyle geniş bir okur kitlesine ulaşmıştır. Özellikle tarihî olayları roman havasında anlatması, onu döneminin dikkat çeken kalemlerinden biri yapmıştır. Cengiz Han , M. Turhan Tan’ın en bilinen tarihî romanlarından biridir. Eserde, Temuçin’in çocukluk yıllarından başlayıp “Cengiz Han” oluşuna kadar geçen süreç; savaşlar, ihanetler, bozkır hayatı ve büyük fetihlerle anlatılır. Yazar, Cengiz Han’ı yalnızca acımasız bir hükümdar olarak değil; zekâsı, liderliği ve disiplin anlayışıyla dünya tarihini değiştiren bir karakter olarak işlemeye çalışır. Romanın dili akıcıdır ve tarihî atmosfer oldukça güçlüdür. Özellikle tarihî roman sevenler için sürükleyici bir okuma sunar. Mehmet Turhan Tan, Cengiz Han’ın hikâyesini yalnızca tarih olarak değil; güç, irade ve kaderin destanı olarak anlatıyor.”
Kitap Simyacıları
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Armada Yayınları · 2016794 okunma
2021 76. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2021 10:14
Yazarın okuduğum ikinci eseri öncesinde Timur'u okumuştum. Her iki eseri de bilgime bilgi kattı. Dili akıcı ve her sayfada merak uyandırdı. Eserlerde gereksiz bulduğum nokta bu hükümdarların gönül maceralarına uzun uzun yer verilmesiydi. İkisi de dünyanın büyük bir kısmına hükmetmiş devlet onların başarıları daha detaylı anlatabilirdi örneğin Harzemsahlarla mücadelesi daha ayrıntılı ele alınabilirdi. Ama bu eksikliğe rağmen beğenerek severek okudum.
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Yediveren Yayınları · 2019794 okunma
2020 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2020 12:31
Turhan Tan'ın kitaplarını tarihi roman olması dolayısı ile seviyorum. Kitapları ile bir fuarda şans eseri tanıştım. Özellikle Safiye Sultan romanını severek okumuştum. Yazarla ilgili bilmeniz gereken yaşadığı dönem(1886-1939) Osmanlı'nın son yılları ve cumhuriyetin ilk yıllarına tekabül etmesi. Kitaplarını birçok yayın evi basıyor. Ancak sıkıntı şurada ki eski dilde ve bolca Osmanlı terim içeren bir dili olduğu için sanırım yayınevleri kitapları kendi anlayışlarına gire dizayn ediyorlar. Kimi yayınevi kitabın başında bu durumu açıklarken kimisi ise herhangi bir açıklama gereği yapma ihtiyacı hissetmiyor. Bu kitaba gelecek olursam özellikle milliyetçi/muhafazakar kesimden insanların hoşuna gidecek bir kitap olduğunu düşünüyorum. Zira Cengiz Han'dan Türkçü, Türk milletinin birliğini önemseyen bir yapıda olduğu iddiası ile bahsedilmiş. Moğolları Türk ulusunun bir parçası olarak gören bir anlayış var. Bu düşünce yazarın mı yayınevinin mi bilemiyorum. Cengiz Han'ın Türk birliğini sağlamak gibi bir amacı var mıydı, bunu da daha önce hiç duymadım. Olaylar Temuçin'in katıldığı küçük çaplı bir savaş sahnesi ile başlıyor. Börte'nin kaçırılması, boylar arasında birliği sağlaması, Cengiz'in Harzemşahlar ile olan mücadelesi gibi konulara değinilmiş. Tarihi roman sevdiğim için yine de güzel diyebilirim. Keyifli okumalar dilerim..
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Parola Yayınları · 2016794 okunma
Korkulan Lider
2026 5. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2026 13:00
Cengiz Han Evvel selam ahir kelam diyerek başlayalım. Yazarın okuduğum ilk kitabı o sebeple nötr bir duyguyla ve merakla okudum. Tarihe olan ilgim beni her kitabın satırları arasında soluklanmaya itiyor. Bu kitapta Temuçin'in katıldığı küçük bir savaş sahnesiyde başlıyor. Eşi Börte kaçırılıyor. ( 9 ay sonra bir çocuk dünyaya getirecekken tekrar Temuçin' e yollanıyor ) Budun'un Peygamber olarak gördüğü lakin Temuçin'in bir kaşık suda boğmak için fırsat kolladığı Gökçe.. Yine de Gökçe'ye uyup plan kuruyor ve Naymanlar'ın yurduna bir seyis olarak giriyor, Sardoğan ( Temuçin ) bir oyunla Han'ın karısı Göncü'yü kaçırıyor. Böylece Naymanlardan başlanarak Türkler bir bayrak altında toplanmaya başlıyor. Bir anlaşma, yolsuzluk,tuzak yahut taktik diyelim ilk adımlar böylece atılıyor. Temuçin'in Cengiz adını aldığı, hayretle izlenen bir sahnede mevcut tabi. Yalanla, hikayelerle inşa edilen, korku, saygı, bağlılık da es geçilmemeli. Türklerin kültür ve törelerine olan bağlılıkları güzel işlenmiş. Mesela; gök gürlerken suya girmek, gibi... :) Hele bir de savaş esnasındaysa tam bir fiyasko ile sonuçlanıyor. Bu sebeple Cengiz yasalarında yerini alıyor bu madde. Moğollar Cengiz Han gibi bir liderin demir yumruğu altında büyük istilalar gerçekleştirmiş lakin kalıcı bir kültür üretememişler. 13. Asırda İslam dünyasının büyük bölümünü çok kanlı bir istila ile ele geçiren Moğollar bir-iki nesil içinde Müslümanlaşıp İslam toplumu içinde erimiştir. Askeri yönden İslam'ı fethetmişlersede kültürel olarak galip olmuşlardır. Cengiz Han siyasi bir deha lakin kitapta daha çok gönül maceralarına ve ahlaksızlık diyeceğimiz sahnelere çokça yer verilmiş. Harzemşahlarla mücadelesi daha detaylı anlaşılabilirdi zira bu haliyle klasik Türk filmi tadı verdi ( acı gerçek ) Annesinin yaptıklarını görmezden
Eserin içinden bilgiler inceleme yazısında bulunmaktadır.
2020 12. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2020 22:21
Cengiz Han! Tarihte çok önemli bir yere sahip olan bir lider. Gerek yürüttüğü savaş politikası, gerek ince zekası, gerekse ileri görüşlülüğü sayesinde tabiri caiz ise küçük bir köyden büyük bir ülke oluşturmuştur. Bütün Türkleri bir bayrak altında toplama gayesini dile getirmiş ve bunu da büyük bir ölçüde adını tarihe yazdırarak başarmıştır. Günümüzde dünyada büyük devletler arasındaki Rusya, Çin, İran gibi ülkeleri Moğollar karşısında boyun eğdiren bir hükümdar! Cengiz Han’ın en çok takdir edilesi faaliyetlerinden biri de hiç kuşkusuz oluşturduğu yasa maddeleridir. Şahsen benim için ilk madde çok önemlidir. Bulunduğu zaman dilimi itibari ile büyük bir karar almış olup yasanın en başına din işini geçirmiştir ve “Tek bir Tanrı vardır. Bu Tanrı’ya tapılacaktır. Tek Tanrı’ya tapan dinler serbesttir.” demiştir. Günümüzde bu madde yanlış anlaşılabilir fakat o zamanın şartlarında muazzam bir maddedir. Çünkü tek Tanrılı dine mensup olmayan Çinlilere, Tibetlilere darbe yapmıştır. Onun haricinde budist, hristiyan, müslüman olanlara karışmamış olup dinlerine saygı duymuştur. Yasadaki diğer maddeleri okuduğumuzda millet meclisi demek olan kurultayı her şeyden üstün tuttuğunu, idari teşkilata yenilikler yapıldığını, casusluk olaylarına karşı önlem alabilmek için hüviyet kontrolüne önem verdiğini, yiyecek sıkıntısını düşünüp belirli zamanlarda avlanmayı yasakladığını, zina, yalancı şahitlik, hırsızlık yapanların özellikle devletten para çalan hırsız milletin cebine elini sokmuştur diyerek cezalandırdığını görüyoruz. Bu yasaları okurken beni tebessüm ettiren “Gök gürkerken suya girmek yasaktır.” yasasıdır. Eski inanışa göre gök gürültüsünü Tanrı veya ceza meleklerinin yürüdüklerini sanıp, başa gelebilecek kötülüklerden ancak suya girince kurtulabileceklerini sanıyorlardı. Cengiz
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Armada Yayınları · 2016794 okunma
2021 2. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2021 16:04
Kitabı okumaya tereddütle başlamıştım ama bitirdiğimde ne kadar yanlış düşündüğümün farkına vardım. Kitabı okurken tarihle ilgili birçok da araştırma yaptım. "Gök gürlerken suya girmek yasaktır" Moğollar'ca yapılan bir inanıştır ve sonradan yasa olmuştur. (Timuçin'in en büyük imparatorluğa sahip olmasının dönüm noktalarından birisidir.) Timuçin'in Cengiz ismini aldığı o kudretli sahneye şaşırmamak elde değil. Cengiz Han'ın neler yaşadığı, yaşattığı, savaşları, seferleri okurken gözlerinizin önünde o sahneler canlanıyor adeta. Cengiz Han'ın yıllarca bir çok toprakta nam salması ve Türk birliği kurmak için dünyayı altüst etmesinde Cebe ve Söbütay'ın çok hakkı var. Tarihe sığmayan büyük Cihangir'in mezarı da bulunamamıştır. (Zaten bulunmasını da istememiş.)
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Panama Yayıncılık · 2019794 okunma
2016 51. kitabı
kitap olarak çok etkili değilmi o tartışılır ..fakat çok bilmediğim bir kulvardı cengiz han..daha önce Sergey Vladimiroviç Bodrov un mongol filmini izlemiştim ve arşivimde yerini almıştı Tadanobu Asano hep cengiz han olarak gözüme işlenmişti..film kitap derken bi mogol- türk - türki cumhuriyetler eski türk türküleri bozkırlar atlar değişik bir fırtına yaşadım açıkçası :)) bu konu üzerine okumaya devam edeceğim benim için eski ama yeni bir kapı açıldı ve iyikide açıldı
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Panama Yayıncılık · 2019794 okunma
2022 2. kitabı
Kitap sürükleyici Türk-Moğol İmparatorluğunu güzel anlatmış. Tarihi açıdan kitapta doğrular da var, yanlışlar da var. Bazı bölümleri sıkıcı olsa da kitabı tam bırakmak üzereyken yeni bir gelişme yaşanıp insanda merak uyandırıyor, bu da akıcılığı sağlıyor. Son olarak, kitabın arkasında yazan şu satırları aktarmak istiyorum: "Cengiz Han için Avrupalılar barbar deyip geçerler. İran, Arap ve Osmanlı müverrihleri de bu büyük ve çok büyük hükümdar için zalim, hunhar, dinsiz, kâfir gibi sıfatlar vermekten ve sıralamaktan geri kalmazlar. Şark tarihlerinde onun klişe halini alan unvanı şudur: 'Cengizi fitneengiz!'   Pek açıktır ki ona Avrupalıların barbar demesi bütün Avrupa’yı yenmesindendir. Eğer Avrupa Cengiz Han’ı yenseydi bu zaferle iftihar edilecekti ve ondan kuvvetli bir insan ve şanlı bir mağlup olarak bahis olunacaktı!...   Yenilme acısı Avrupa’yı hala kin içinde tutuyor. Doğunun tarihçileri, manasız bir din gayretiyle Cengiz Han’a hücum ettiler, büyüklüğünü inkâra yeltendiler. Fakat hiçbir müverrih, onu tarihten dışarı atamadı. Çünkü o, bizzat bir tarihti. Sevenler de, sevmeyenler de o tarihi okumak, tanımak mecburiyetindedir." Cengiz Han M. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi)
2020 35. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2020 00:00
Cengiz Han’ın bir Moğol beyi iken dünyaya nasıl hükmettiğini anlatan bu kitapta; dünyanın çeşitli yerlerine yaptığı seferler anlatılmıştır. Yazarın akıcı anlatımı kitabı süreklese de kullandığı subjektif dil romanın tarafsızlığını olumsuz anlamda etkilemiş. Tarihe damgasını vuran Cengiz Han’ı okumanız dileğiyle.
Cengiz HanM. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi) · Parola Yayınları · 2016794 okunma

M. Turhan Tan (Mehmet S. Fethi)Yazar · 35 kitap
Sivas'ta doğdu. Asıl adı Mehmet Samih Fethi’dir. Babasının görevi nedeni ile bulundukları Diyarbekir’de dünyaya geldi. Aslen Sivaslı olup, Alaaddin Paşalar ailesine mensuptur. I. Abdülhamid'in kızı Hibetullah Sultan'la evlenen Alaaddün Paşa'nın torunlarından Sivas eşrafı Ahmet Fethi Bey'in oğludur. Liseyi Gümülcine'de ve İstanbul Vefa İdadisi'nde okumuş, babasından ve özel hocalardan Arapça ve Farsça öğrenmiştir. Babası ölünce döndüğü Sivas'tan hukuk okumak üzere 1902'de İstanbul'a gitti. Küçük çalışmalar yaptığı bu yıllarda döneminin genç kuşak şair ve yazarlarıyla arkadaşlık yapmış fakat İstibdat idaresinin katı tutumu nedeni ile yazı yazanların başına çeşitli sorunlar açıldığından 1905'te tekrar Sivas'a dönerek orada öğretmen olarak görev yapmaya başlamıştır. Bir süre Sivas Lisesinde tarih ve edebiyat öğretmenliği yaptıktan sonra İkinci Meşrutiyet’in (1908) ilanında yeniden İstanbul’a giderek, önce belediyede çalıştı. Açılan bir sınavda başarı göstererek Üsküdar Lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı. Daha sonra İçişleri Bakanlığı teşkilatına geçerek çeşitli yerlerde kaymakamlık ve mutasarrıflık görevlerinde bulundu. Bir dönem milletvekili oldu. Cumhuriyet gazetesinde fıkra yazarlığı yaptı, romanlarını tefrika etti. Tarihî konuları işleyen romanlarıyla tanındı. Turhan Tan, gençlik döneminde Servet-i Fünûn dergisi ve çeşitli gazetelerde Bedrettin Yılmaz, Halil Rüştü gibi takma adlarla şiirler ve değişik konularda yazılar yayımlamıştı. Hayat Ansiklopedisi’nde M. S. imzasıyla yazdığı birçok yazısı vardır. Şiirleri kitap olarak yayımlanmadı. Şiirlerinde Edebiyât-ı Cedîde dönemi şairlerinin etkisi görülür. Derleme, düşünce, gezi kitapları dışında otuz dört romanı vardır. Bu romanların bazısı tefrika hâlinde gazete sayfalarında kalmıştır. Başlıca Romanları: - Ali Maceralar (1912), - Cehennemden Selam (1928, 2010), - Sevinç Han (1931), - Gönülden Gönüle (1931, 2010), - Kadın Avcısı (1932, 2010), - Üç Ay Yatakta (1934), - Akından Akına (1935, 2010), - Cem Sultan (1935, 2010), - Timurlenk (1935, 2010), - Viyana Dönüşü (1936), - Osmanlı Rasputini Cinci Hoca (1938), - Hürrem Sultan (2010), - Safiye Sultan (1939, 2010), - Devrilen Kazan (1939, 2010), - Cengiz Han (1962, 2010), - Krallar Avlayan Türk (1939, 2010), - Hint Denizlerinde Türkler (1939, 2010), Derleme: - Tarihte Türkler İçin Söylenen Büyük Sözler (1936), - Atatürk (1939), - Tarihî Fıkralar (1962), Düşünce: - Tarihî Musahabe (1937, 2010). Gezi: - Avrupa Notları (2010).