Aralık 2022
Orijinal Adı:
Paradise

2023 28. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2023 17:22
2021 Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Abdulrazak Gurnah'dan okuduğum ilk kitap Cennet açıkçası pek beğenmediğim bir kitap oldu. Eser babasının borçları yüzünden Tüccar Aziz'e satılan çocuk
2024 37. kitabı
Güzel kitap tavsiye edilebilir mi evet edilir.Ve bir şey daha çok enteresan biten bir son .... Konusuna gelirsek kitabın ana kahramanı Yusuf küçük yaşda Aziz adında bir tüccara babasının borcu karşılığı olarak verilir.Aziz şimdiye kadar Yusuf un amca diye gördüğü biriydi bundan sonra Aziz onu yanında yetiştirmek için yanında götürür.Bazı yerlerde Yusuf peygamberin hikayesine rastlıyoruz.O zaman Afrika nın durumu,Almanların sömürüsü,kölelik gibi durumlardan da bahsedilmiş.
2026 5. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2026 19:52
Büyük bir dönüşümün eşiğindeki Afrika kıtasında küçük bir çocuğun, Yusuf'un büyüme ve hayatta kalma mücadelesi anlatılıyor CennetCennet'te... Müslüman, Afrikalı ve Avrupalı, zengin ve yoksul çatışmalarının arasında, geçmişinden gelen acıyı ve geleceğe dönük belirsizliği alt etmeye çalışıyor.
Arka Kapak Yazısı
2026 14. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2026 13:28
Abdulrazak Gurnah 2021 yılında Nobel ödülü almış, Zanzibar doğumlu Tanzanyalı yazar. Cennet babasının borcu yüzünden satılan Yusuf isimli çocuğun Afrika’da büyüme ve hayatta kalma mücadelesini anlatıyor. Yusuf Aziz amca dediği adama satılmıştır. Diğer kölelerden her zaman farklıdır. Güzel bir çocuk olması onu diğerlerinden ayırır. Aziz’in birinci karısının yüzü yaralıdır ve onu iyileştirecek kişinin Yusuf olduğunu düşünür. Yusuf ise o kadınla yakınlaşmak istemez. Aziz’in ikinci ve genç karısına aşık olmuştur. Aziz’in ilk karısı Yusuf kendini istemediğinde ona iftira atar. Romanın sonunu anlatıp sürprizi kaçırmayayım. Yazarın okuduğum ilk kitabıydı.
2023 17. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2023 09:02
Roman, Afrika'ya dair hiçbir şey bilmeyenleri de kolayca içine çekecek türden. Romanın kahramanı Yusuf babasının borçlarına karşılık köle olarak veriliyor ve olaylar gelişiyor. Bir çocuğun gözünden bir toplumu, bir ülkeyi, bir kültürü az da olsa anlayabiliyoruz. Yusuf'un kitap boyunca geçirdiği değişim ve gelişim de dikkat çekici. Hikaye Kuran'da geçen Hz. Yusuf'un yaşamını da andırıyor.
*-*1NobelliYazarKulliyatıDahaBiter *-*
2022 17. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2022 23:18
NobelEdebiyatÖdüllüYazar Abdulrazak Gurnah, İngiltere'nin koruyuculuğu altındayken Zanzibar'da doğan , kökleri Yemen'e, Mombasa'ya uzanan Müslüman 1ailenin altı çocuğundan 1i.
Puan vermedi·199 syf.·
2022 117. kitabı
.Abdulrazak Gurnah 2021 yılında Nobel Ödülü almış çok yönlü bir yazar... Bu onunla hasbihal edişimizin 3.kıtabı "Cenneti okudum insanlık ilerlesede, insanlığın olduğu yerde duran bir insanlık durumu Düşünülesi... Kitabı okumama sebep olan N@nobelli_okur tesekkür ederim burdan da.. eserlerinde sömürgeci Batı'nın gerçek yüzünü ortaya döküyor. Gurnah 'Cennet' isimli eserinde sömürgeci Avrupa'yı eleştirerek şunları söylüyor: “Avrupalılar, askerlerini ve yetkililerini yerleştiriyorlar ve insanlara onları düşmanlarından kurtarmaya geldiklerini söylüyorlardı, ama tek amaçları halkı köleleştirmekti” diyor. Kendine saygı göster, başkaları da sana saygı gös­terecektir... Kitaptan (S:82) Okunası bir kıtap pişman olmazsınız Okuyun bence
Edebiyat & Roman
2021 384. kitabı
Ailesinin borcuna karşılık bir tüccara verilen Yusuf’un öyküsü. Neredeyse hiç bilmediğim bir kültürü okumak ilginç ve keyifli geliyor. Bir de neredeyse tüm Afrika’yı sömürüp birbirine kırdıran Avrupalının yaptıklarını bir Afrikalıdan dinlemek…Günümüzün demokrasi sözcüsü bir çok Avrupa ülkesi kana, şiddete, açlığa doymuyor bir türlü. Kölelik asla bitmeyecek yalnızca şekil değiştirecek!!!
CennetAbdulrazak Gurnah · ADAM YAYINCILIK · 1998183 okunma
“Avrupalıların Afrika’da ilk yaptıkları şey hapishane olur"
2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Tanzanya doğumlu Müslüman yazar Abdulrazak Gurnah, “Avrupalıların Afrika’da ilk yaptıkları şey hapishane olur, sonra kilise, sonra da bir pazar kurup ticareti denetim altına alırlar.”  Nobel ödüllü Müslüman yazar Gurnah, eserlerinde sömürgeci Batı'nın gerçek yüzünü ortaya döküyor. Gurnah 'Cennet' isimli eserinde sömürgeci Avrupa'yı eleştirerek şunları söylüyor: “Avrupalılar, askerlerini ve yetkililerini yerleştiriyorlar ve insanlara onları düşmanlarından kurtarmaya geldiklerini söylüyorlardı, ama tek amaçları halkı köleleştirmekti” diyor. Ve yazısını şöyle devam ediyor Gurnah: “Hiçbir şey ödemeden en iyi toprakları alıyorlar, bir iki hileyle insanları kedileri için çalışmaya zorluyorlar. Bir çekirge sürüsünün oburluğuyla hiçbir erdem gözetmeden her şeyi silip süpürüyorlar. Her şeye vergi koyuyorlar, ödemeyeni hapse atıyorlar ya da kırbaçlıyorlar, hatta asıyorlar. İlk yaptıkları şey hapishane olur, sonra bir kilise, sonra da bir market kurarlar, böylece ticareti denetim altına alıp vergilendirirler. Onları öldürmenin tek yolu sol koltuk altından bıçaklamak, ama bu neredeyse olanaksız, oralarını iyi koruyorlar..” Kitabın tanıtımından Alıntı.
Puan vermedi
Abdulrazak Gurnah'ın ustaca yazılmış romanı Cennet birçok bakımdan, Avrupalıların pek tutmadıkları Doğu Afrika'nın karmaşık kültürünü derinliğine tanımak için çıkılmış bir yolculuk gibi: Karanlığın yüreğiyle bir yüz yüze geliş." - Peter Sherwood "Abdulrazak Gurna'ın Cennet'i çok katmanlı, güçlü, güzel ve garip. Birbirinden farklı şeyleri bir araya getiriyor: Mit, halk öyküsü, Tevrat ve Kuran geleneği..." - Anita Mason

Abdulrazak GurnahYazar · 9 kitap
1948’de Doğu Afrika kıyısındaki Zanzibar’da doğdu. Anadili, Afrika’da seksen milyon kişinin konuştuğu Svahili’dir. İlköğrenimini İngiliz okullarında tamamladı, çocukluğunda gittiği Kur’an kursunda Arapça öğrendi. Gençliğinde Zanzibar Ayaklanması’na (1964) ve sonrasında kurulan sosyalist rejimin çalkantılı yıllarına tanıklık etti. 1968’de İngiltere’ye gitti. Yükseköğrenimini Kent Üniversitesi’nde tamamladı. Doktora tezinde (1982) kolonyal söylemin Doğu Afrika, Karayip ve Hindistan edebiyatındaki izdüşümlerini analiz etti. Postkolonyal edebiyat alanında uzmanlaştı. Halihazırda Kent Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı profesörü. İlk romanı Memory of Departure’da (Ayrılışın Hatırası, 1987) Afrika’da geçen gençlik yıllarının ardından ülkeyi terk eden Hassan karakterinin hafızasında yer eden Afrika imgesini postkolonyal dönemin kimlik sorunları ışığında inceledi. İkinci romanı Pilgrim’s Way (Hac Yolu, 1988) başlığını Winchester’ı Canterbury’deki Thomas Beckett mabedine bağlayan yoldan alır. Daha iyi bir yaşam umuduyla İngiltere’ye gelen Tanzanyalı Davud, karşılaştığı göçmen karşıtı tutumlardan dolayı paranoyak bir benlik geliştirir ve çareyi Tanzanya’daki geçmişini tamamen silmekte arar. Dottie (1990), Dottie Badoara Fatma Balfour karakteri üzerinden benzer bir yabancılaşma sorununu tartışır. Fatma Balfour’un melez kimliği, ırk ve etnisite sorununun göçmen ve sürgün karakterler üzerindeki travmatik etkilerinin yakıcı bir simgesidir. Paradise’ta (Cennet, 1994) Gurnah, Yakup’un oğlu Yusuf’un Kur’an’da anlatılan hikâyesini 1900-1914 arası Doğu Afrika’ya uyarlar. Kolonyal söylemin Afrika’ya dair klişelerini kölelik, tarihin çarpıtılması, İslâmofobi gibi meseleler üstünden tartışırken Yusuf’un bireysel hikâyesi bir yandan kolonyalizmin bir yandan da despotizmin eleştirisine açılan ikili bir işlev görür. By the Sea (Deniz Kenarında, 2001), emperyal pedagojinin Afrika’nın yerli gelenekleriyle karşılaşmasının doğurduğu verimli paradoksları konu eder. Salih Ömer, Kur’an eğitimi almaktan duyduğu geleneksel kıvanç ile kolonyal eğitimin kazandırdığı dünya bilgisi arasında bocalarken yeni Afrika’nın çelişkileri ete kemiğe bürünür. The Last Gift (Son Armağan, 2011), 1996’da yayımlanan Admiring Silence’la (Sessizliğe Hayranlık) birlikte bir nehir roman anlatısıdır. Admiring Silence’ın isimsiz anlatıcısı ülkesini terk eden bir Zanzibarlı muhaliftir; Britanya’ya yerleşip evlendikten sonra öğretmenlik yapar. Hayatının en istikrarlı görünen döneminde bireysel tarihini yazmaya karar verdiğinde, hiç de istikrarlı olmayan, kayıp ve kırılgan bir bastırılmış benlikle yüzleşmek zorunda kalır. The Last Gift’te ise Gurnah, bu isimsiz anlatıcısının hikâyesini kültürel farklılıkları, belleğe kazınmış tarifsiz acıları kat eden bir anlatıya kavuşturur. Gurnah’ın hakikat anlayışı, gerek kolonyal dönemin karamsar ve toptancı tasvirlerini gerekse anavatan-memleket şovenizmlerini reddeden sahici bir arayışa dayanır. Gurnah, romanları dışında, Salman Rushdie, Anthony Burgess, Joseph Conrad, Vidiadhar Surajprasad Naipaul, Zoe Vicomb gibi yazarlar üstüne edebiyat eleştirileri yazdı, kitaplar hazırladı. Bütün romanlarını kuşatan motiflerin ve temaların estetik yetkinliğe ulaştığı ana metin olduğunu düşündüğümüz için İletişim Yayınları olarak Gurnah külliyatını yayımlamaya Desertion (Terkediş, 2005) ile başlıyoruz. Gurnah’ın dünya edebiyatına evrensel bir içerik ve nitelik kazandıran romanlarını yayımlamaya devam edeceğiz. Yazar, 2021 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştür.