İnsanlık Tarihine Yön Verenler

İlkkaynak Kültür ve Sanat Ürünleri
Sıralamalar

Charlie Chaplin- Biyografi
2022 165. kitabı
Onun filmlerindeki mimiklerine, çılgın ve her şeye rağmen insana neşe katan haline bayıldım. Toplumun sorunlarını mim sanatıyla filmlerinde böyle güzel ifade eden bir adamın hayatı da çetrefilli olmalıdır, diye düşündüm ve merak ederek otobiyografisini okumak istedim. Araştırınca yazar Pam Brown dan yapılan bu çeviriyle karşılaştım. İyi de oldu. Sanatçı Chaplin’in çocukluğu çok zor şartlar altında geçmiş; devamlı sarhoş bir babası, mücadele eden annesi ve abisiyle. Tabi ailevi başka olaylarda cereyan ediyor. Üstüne Londra daki sefalet, dönemin zor koşulları tuz biber ekiyor. Çoğu zaman annesinden uzak kalmış; bir dönem kimsesizler yurdunda da kalmış. Hatta annesi bir zaman sonra aklını yitirmiş. Ama ailece gösteri sanatıyla hep iç içeler. Charlie ve abisi bu sektörde ekmeğini kazanmaya devam etmiş ve o, azimle bu yoldan yürümüş. Ve çektiği filmlerin çoğu, onun deyimiyle “önemli olmanın öğretilmediği ortamdaki kişilerin ziyan edilmesine karşı duyduğu kişisel öfkeyi ve incinmeyi yansıttığından” uzun solukta rağbet görmüş. Filmlerinin en güzel yanı da devamlı bir şeyler yitirip sonunda hep kazanması. Böylece sıkıntılar yaşayan insanlara bir nevi umut ışığı olmuş ve ayrıca onlara bu bedbaht hayatlarında gülme şansı da vermiş. Ayrıca kendisi çok yönü olan renkli bir kişilikmiş. Çello ve keman çalabiliyormuş, jimnastikçi, dansçı ve patenciymiş. Ama aşk hayatında yaptığı üç evlilikte başarısızlıkla sonuçlanmış ta ki 4. evliliğini yapana kadar. Sonra ölene kadar mutlu bir aşk. Rol aldığı ve yönetmenliğini üstlendiği filmlerde hep en mükemmelini yapmaya çalışmış. Zaten filmlerini seyrederken de buna tanık oluyoruz. Bu kitapta filmlerinde tam olarak neyi amaçladığı açıkça izah edilmiş. Rus halkına saygısından dolayı koministlikle itham edilmiş ama o bunu reddetmiş ve “ben sadece
Biyografi
Puan vermedi·64 syf.·
2023 438. kitabı
16 Nisan 1889 yılında Londra'da doğmuştur. Hayatı yoksulluk ve acılarla geçmiştir.. Charles Chaplin "Londra'daki Victoria dönemi yoksulluğundan etkilenen bir sınıfın çocuğudur. Çocukluğunda, evsizlik, açlık, babasının alkolikliği ve düşkünlerevi gibi sorunlarla yüzyüze gelmişti. . Ama annesinin anlattığı öyküler ve eğlence dünyasının coşkusu, çocukluğuna tat katmıştı.. Doğaçlamaları ve İngiltere'deki müzikhollerde yaptığı kaba saba oyunculuğu, Charlie'nin dehasının başlama noktasını oluşturdu... "Chaplin’in; “Annemin, tanıdığım tüm kadınlardan daha mükemmel biri olduğunu düşünürdüm... O günden bugüne, pek çok insanla tanıştım ama hâlâ annem kadar ince, zarif birisine rastlamadım. Ben, bugün bir yerlere geldiysem, bu onun sayesinde olmuştur.” sözleriyle annesinin değerini.. . Zamanımızın en büyük oyuncularından ve yönetmenlerinden biri haline geldi. Tüm zenginliğine ve başarısına rağmen Charles Chaplin haksızlığa ve insanların ezilmişliğine öfke duydu ve çocukluğunun yoksulluğunu, üzüntüsünü ve neşesini filmlerine dökerek seyircilerini, aynı anda hem ağlattı hem güldürdü... "Doğaçlamaları ve İngiltere' deki müzikhollerde yaptığı kaba saba oyunculuğu, Charlie'nin dehasının başlama noktasını oluşturdu.. "Babası tarafından eve alınmayan Charlie’nin, sokakta gezerken bir meyhaneden gelen klarnet sesiyle tanışması da onun yüreğini müziğe açtı." Hayatı yoksulluk ve acılarla geçmiştir., Charlie Chaplin dört kez evlenmiş ve on bir çocuğu olmuştur. Annesi Hannah akıl hastanesinde yatmış, babası alkolden dolayı daha otuzlu yaşlarında vefat etmiştir. Zamanımızın en büyük oyuncularından ve yönetmenlerinden biri haline geldi.. Charlie Chaplin, Hitler'in yahudilere soykırım yapacağını bilse Büyük Diktatör filminde oynamayacağını açıklamış. Komünist olmakla suçlanıp sürgüne"
Araştırma-İnceleme-Biyografi
2021 146. kitabı
Charlie Chaplin 16 Nisan 1889 yılında Londra'da doğmuştur. Hayatı yoksulluk ve acılarla geçmiştir. Charlie Chaplin dört kez evlenmiş ve on bir çocuğu olmuştur. Annesi Hannah akıl hastanesinde yatmış, babası alkolden dolayı daha otuzlu yaşlarında vefat etmiştir. Kent Işıkları adlı filmindeki bir sahne bizdeki Kemal Sunal'ın oynadığı En Büyük Şaban filmindeki çiçekçi kız sahnesi ile aynıdır. Charlie Chaplin, Hitler'in yahudilere soykırım yapacağını bilse Büyük Diktatör filminde oynamayacağını açıklamış. Komünist olmakla suçlanıp sürgüne gönderilmiştir. 25 Aralık 1977 yılında İsviçre'nin Vevey şehrinde seksen sekiz yaşında vefat eder. Bu kitabı herkese tavsiye ederim.
Bir ‘barış satıcısı’
2020 9. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2020 17:56
Charlie Chaplin’in hayatı ile ilgili okuduğum ikinci kitap oldu. “Charlie Chaplin’in Son Dansı”nda, daha detaylı anlatılan yaşam öyküsü bu kitapta çok ayrıntıya girmeden genel hatlarıyla anlatılmış. Ve daha başarılı bir anlatım olmuş bana göre. Pam Brown, anlatımında dipnotlar da kullanmış ve bu dipnotlar anlatıma daha da yoğunluk katmış. Charlie Chaplin iyi bir eğitim almamış evet; ama yoksulluk içinde geçirdiği hayatı ve takdire şayan gözlem gücüyle hayatı boyunca çalışmış. Hayata “çalışma” gözüyle bakması da işinde ne denli başarılı olduğunun kanıtı. Hayatı boyunca zorluklar karşısında yılmadan çalışan büyük bir sanatçı kendisi. Hani derler ya “Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” diye, işte Chaplin’in de bu başarısının arka planında annesi Hannah bulunuyor. Bunu Chaplin’in; “Annemin, tanıdığım tüm kadınlardan daha mükemmel biri olduğunu düşünürdüm... O günden bugüne, pek çok insanla tanıştım ama hâlâ annem kadar ince, zarif birisine rastlamadım. Ben, bugün bir yerlere geldiysem, bu onun sayesinde olmuştur.” sözlerinden anlıyoruz. Babası tarafından eve alınmayan Charlie’nin, sokakta gezerken bir meyhaneden gelen klarnet sesiyle tanışması da onun yüreğini müziğe açtı. Çok yönlü bir sanatçıydı. Çello ve Keman çalıyor; jimnastik, dans ve patenle ilgileniyordu. Hayata tutunma çabasıyla, denemediği bir şey yoktu diyebiliriz hemen hemen. Kaybettiği oğlunun anısına (üç günlükken), “Çocuk” (The Kid) filmini çekmiş. Üzüntüsünü filme taşımış.. Artık ne denli içli bir film olduğunu siz düşünün.. Son olarak şunu aktarmak istiyorum. Benim en sevdiğim kesitlerden biri olan “Altına Hücum” (The Gold Rush) adlı filmin “Ekmek Parçalarının Dansı” ( The Dance of the Rolls) adlı kesitinde, Chaplin, iki çatal ve ekmek parçalarının kendi bacakları ve ayakları olduğunu
Kültür-Sanat
2021 132. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2021 10:20
Charles Spencer Chaplin, Londra'daki Victoria dönemi yoksulluğundan etkilenen bir sınıfın çocuğudur. Çocukluğunda, evsizlik, açlık, babasının alkolikliği ve düşkünlerevi gibi sorunlarla yüzyüze gelmişti. Ama annesinin anlattığı öyküler ve eğlence dünyasının coşkusu, çoc.ukluğuna tat katmıştı. Doğaçlamaları ve İngiltere' deki müzikhollerde yaptığı kaba saba oyunculuğu, Charlie'nin dehasının başlama noktasını oluşturdu. Zamanımızın en büyük oyuncularından ve yönetmenlerinden biri haline geldi. Tüm zenginliğine ve başarısına rağmen Chaplin, haksızlığa ve insanların ezilmişliğine öfke duydu ve çocukluğunun yoksulluğunu, üzüntüsünü ve neşesini filmlerine dökerek seyircilerini, aynı anda hem ağlattı ltem de güldürdü.
2019 107. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2019 22:03
Odun kesimi, telgraf ulaklığı, cam üfleme... Charlie Chaplin deyince aklımıza gelmeyecek birkaç işten biri belki... Ancak seksen sekiz yaşında hayata veda edene dek üretmekten vazgeçmemiş olan, başyapıt niteliğinde birçok filmin yazarı, oyuncusu hatta yönetmeni olmuş, dünyaca ünlü 'sessiz' adam Charlie Chaplin; Victoria Dönemi İngilteresinin yoksulluğunda bütün bu işleri yaparak hayatta kalmış. Çocukluğunun büyük bölümünü düşkünler evinde, kimsesizler yurdunda geçirmiş olan Chaplin, annesinin hastalığı, alkolik olan ve çocuklarına bakmak istemeyen babasının ilgisizliğine rağmen 'bir şeyler yapması gerektiğinin' ve 'oyuncu olmak istediğinin' bilincinde; 'küçük ayakları ile kocaman adımlar' atmış hayatı için, "Çalışmak yaşamak demektir ve ben yaşamayı seviyorum. " demiş ve hep çalışmış. Kitap sayesinde, Chaplin'i farklı özellikleriyle ve yakından tanıma fırsatı buldum.-Bir biyografiden beklenecek en önemli şey :))- İlk çocuğunu kaybettikten sonra sekiz çocuğu daha olduğunu öğrendim mesela ve kitapta geçtiği gibi "Torba gibi bir pantolon, dar bir ceket, melon şapka, büyük ayakkabılar ve küçük bir bıyık..." tipinden daha farklı resimlerini gördüm, zamanın teknolojisi nedeniyle filmlerini büyük zorluklarla çektiğini, sıradan -gibi görünen- hareketleri defalarca tekrarladığını, bizdeki birçok filme konu olarak kaynak olduğunu anlamış oldum. Mükemmelliyetçi bir karakteri olan ve fayda gözeten bir sanatçıymış; dünyadaki, işsizlik, yoksulluk ve haksızlıkları, uluslararası düzeyde çözebilecek bir ekonomik sistem üzerinde çalışmaya karar vermiş ama bu mümkün olmayınca yapabileceği tek ve en iyi şeyi yapmış: film çekmek... FİLMLERİ: *Making A Living (Yaşıyor Gibi Yapmak) (1914) *Kid Auto Races at Venice (Venedik’te Çocuk Otomobil Yarışları) (1914) *The Immigrant (Göçmen)
2018 40. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2018 20:00
Kısa ama dopdolu bir biyografi Chaplin'in hayatındaki dönüm noktalarından sevmediği Victoria dönemi, stok çekimler, McCarthy ve kafadarları hepsinden bahsediyor. Renkli, siyah beyaz resimlerle renklendirilmiş. Bilgilendirici yan açıklamalar mevcut. Tavsiye ederim.