Claude Gueux

Victor Hugo

2020 15. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2020 22:39
Kitapta Claude Gueux adlı bir işçinin hayat hikayesini görüyoruz. Bu önemli hayat hikayesinde iki ana safha var: Suçtan önce,suçtan sonra.Bu iki safha içinde iki sorun:Eğitim sorunu,ceza sorunu.Ve bu iki sorun arasında bütün toplum. Hugo eserinde okuyucuya şu mesajı veriyor:Her kim olursa olsun, ne yapmış olursa olsun,vahşice ölmeyi hiçbir insan hak etmez.Çünkü sonuçta bir insandır o. Hugo'nun idamın ilkelliğini ve insan hayatının dokunulmazlığını savunduğu bu eserinin aslında onun en önemli yapıtlarından olması gerekirken bu kadar az ilgi görmesine şaşırmakla birlikte, bu kitabın kesinlikle okunmasını tavsiye ediyorum.
Claude GueuxVictor Hugo · Bahar Yayınevi · 2005934 okunma
2021 1. kitabı
Okunma: 05 Mart 2021 14:06
Çok severek okuduğum çerezlik bir kitaptı. Oldukça güzel, anlamlı ve ders verici olmasına rağmen çok bilindik olmamasına şaşırdım... Kısacası okunması gereken çok değerli Hugo’nun tatlı bir eseri. Tavsiye ederim :)
Claude GueuxVictor Hugo · Bahar Yayınevi · 2005934 okunma
Claude Gueux
2022 36. kitabı
Merhabalar, bugün, Fransız edebiyatının en büyük ve önemli isimlerinden biri ve dünyayı doğmadan önce gezip dolaşan bir şair olarak görülen Victor Hugo'nun "Claude Gueux" adlı eseriyle geldim. Kitaba geçmeden önce biraz Victor Hugo'yu tanıyalım. Victor Hugo, 1802'de Besançon, Fransa'da doğdu. Çocukluğu düzensizlikler içinde geçen yazar, hukuk fakültesine girdi fakat eğitimine devam edemedi. 1823'te ilk romanı olan İzlanda Hanı'nın yayınlanmasıyla birlikte romantik akımı sevenlerin oluşturduğu bir arkadaş ortamına girdi. 1820'li yıllarını şiir yazarak geçiren Hugo, "Cromwell" ve "Hernani" gibi oyunlara imza attı. Ardından gelen Notre-Dame'ın Kamburu, yazarın ününü daha da arttırdı. Bir süre siyasal sebeplerden sürgün hayatı yaşamak zorunda kalan Hugo, 1862'de Sefiller adlı romanıyla olağanüstü bir başarı kazandı. Victor Hugo 1885'te Paris'te vefat etti. ************************** Gelelim kitabımıza :) Claude Gueux, Victor Hugo'nun 1834'te, La Revue de Paris adlı bir edebiyat dergisinde yayımlanan öyküsüdür. Hugo,1832'de cinayetten idama mahkum edilmiş birinin hikâyesinden çok etkilenir ve bu romanı yazar. Otuz altı yaşında, gayet düzgün, kendi halinde bir işçinin hapishaneye girmesi ve ardından idama mahkum edilmesini anlatan eserde Hugo, adaletsizliği felsefi bir şekilde irdeliyor. Ve aslında bu konuda kendimizi sorgulamamızı sağlayan yazar, siyasi sistemi eleştirirken, eğitimin önemini vurguluyor. Eser bana, yine Hugo'nun bir başka eseri olan "Bir İdam Mahkumunun Son Günü"nü ve yakın zamanda okuduğum Oscar Wilde'ın "Reading Zindanı Baladı"nı hatırlattı. Eğer siz de bu konulara ilgi duyuyor ve Hugo'nun kalemini seviyorsanız, bu kitabı okumanızı öneririm. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostlar.
Hikaye-Öykü
Victor Hugo Okuma Serisi İlk Eser
·48 syf.·
2025 56. kitabı
Victor Hugo okuma serisine dahil ettiğim ve bu seride okumak istediğim ilk kitabı bu oldu. En büyük nedeni, kitabın arka kapak tanıtımında da yer aldığı gibi, yazarın okuru Sefiller (2 Cilt Takım) romanının baş karakteri Jean Valjean'in oluşumuna tanık etmesi. Claude Gueux, ilk kez 1834 yılında La Revue de Paris'te yayımlanmış; hikayesi de 1832'de cinayetten idam cezasına mahkûm edilen bir insanın gerçek hikâyesinden alıyor. 36 yaşındaki Claude Gueux adlı bir işçinin hırsızlıktan hapse girmesini ve sonrasında idama mahkûm edilmesini konu alıyor. Hacminin az olmasına rağmen, etkili bir anlatım söz konusu. Claude Gueux ile Alfin arasındaki bağ dokunaklı bir detaydı. Yoksulluk ve açlığın işlenişi, hikayenin akışı ile yazarın kaleminin parladığı bir eser.. Dönemin Paris'inin toplumsal ve siyasal portresini de net şekilde çizen ve eleştiren yazar, adaleti sorgulayan bir noktadan sesleniyor. Yoksulluğun şiddetli şekilde hissedilen boyutunu, cezaevi ortamını, insanların ve toplumun acımasızlığını, ikiyüzlülüğünü, halkını sefil bir yaşama mahkûm eden siyasi sistemi sağlam ve gerçekçi bir yaklaşımla eleştiren tonu, yazarın sonraki eserlerinin kalitesinin bir nişanesi gibi görünüyor. Hacmine kıyasla konuyu işleyişi bir bakıma da felsefi bir yaklaşımla sunulmuş. Belirlediğim okuma sırasında ilk sırada yer alması iyi oldu. Okuyacaklar için Bir İdam Mahkûmunun Son Günü kitabına da benzediği belirtilmiş. Keyifli ve istifadeli okumalar dilerim..
Edebiyat & Roman
Giyotinlere Başkaldırı!
2022 15. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2022 22:34
Claude Gueux genel anlamda konusu bakımından Bir İdam Mahkûmunun Son Günü kitabı ile benzerlikler göstermektedir. Victor Hugo'nun İdam Mahkumu kitabını okuduğumuzda kendisinin idam karşıtı biri olduğunu görüyoruz. Bu kitabında da 19. yüzyılda Paris'te yaşayan bir işçi, ailesiyle aç ve soğukta kaldığı için ne çaldığı bilmediğimiz bir hırsızlık yapmıştır. Bu nedenle cezaevine girip bir zaman sonra idam mahkumu hükmü yemiştir. Karakterimizin girdiği ceza evinde yapılan haksızlıklara karşı sessiz kalan suçluların kayıtsızlığına dayanamayıp sisteme başkaldırısını okuyoruz. Yazar kitapta zamanın siyasi sistemine eleştiri getirmekle kalmayıp, zulüm içinde olsa bile olaylara kayıtsız kalan halkın eleştirisini yapıp, özgürlük ve eğitimin önemini bizlere vurguluyor. Kitabın yazıldığı dönemi göze alırsak zamanın sosyal ve politik durumunu güzel özetlemiş akıcı kısa bir eserdi. İdam Mahkumunun Son Günü kitabını sevdiyseniz bu kitabı da okumanızı tavsiye ederim.
Bir kitap daha okursam Victor Hugodan, idama bakışaçım değişecek
2026 22. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2026 02:26
Çok kısa ama akılda kalıcı ve idam cezasının varlığını sorgulatan güzel bir kurgu ve son söz. Bir idam mahkumunun ön sözü ile bu kitabın son sözü aynı ve okuyunca güzel bir tekrar oldu benim için. Bu yayınevinden okuduğum ilk kitaptı ve çeviriyi beğendim. Tavsiye ederim.
Claude GueuxVictor Hugo · Kapra Yayıncılık · 2023934 okunma
2022 53. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2022 09:34
"Bu halk insanının kafasını geliştirin, açın, besleyin, verimli kılın, aydınlatın, maneviyat verin, kullanın onu. O zaman kesmenize gerek kalmayacak." sayfa 41. 41 sayfalık bir kitap ile bile nasıl efsane yazar olunuru görmek için açın okuyun. Kitap, 1834 yılında yani Victor Hugo 32 yaşındayken yayımlanmış ve yayınevine bir tüccar olan Charles Carlier şu mektubu göndermiş. "Sayın Revue de Paris müdürü, Derginizin altıncı fasikülünde yer alan Victor Hugo'nun Claude Gueux adlı yapıtı büyük bir ders niteliğindedir. Lütfen bu büyük dersten herkesin yararlanabilmesi için bana yardımcı olun. Masrafları bana ait olmak üzere Fransa'daki milletvekili sayısı kadar kopyayı basmanızı ve kişilere gönderilmesini sağlamanızı rica ederim." Kitabın konusu; aç ve soğukta kalan bir kadın ile bir çocuğa yardım etmek için hırsızlık yapan Claude Gueux'nün hapsi ve sonrasında yaşadıkları. Hikayenin 1832 yılında yaşanan gerçek bir olaydan ilham alınarak yazıldığını da belirtmek isterim. Victor Hugo 32 yaşında bile ne kadar olgun ve fikir adamı olunabileceğini bu eserinde ortaya koyuyor. Çok etkileyiciydi ve sadece 41 sayfa olmasına rağmen bitmesini istemediğim için birkaç gün de okudum. Duyguları olan herkese tavsiye ediyorum. Faydalı okumalar dilerim.
Düşünce
Yüzyıllardır Konular Hep Aynı İsimler Hep Farklı
2024 134. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 21:59
Victor Hugo 'nun güçlü kalemi zaman tanımadan yine kendini kanıtlıyor ve size çoktan kendini Jean Valjean karakteri ile sevdirdiyse bu kısa romana hayran kalacaksınız! Yazıldığı zaman üzerinden yüz doksan yıl geçmesine rağmen bu kadar haklı çıkması günümüzde hala aynı sorunlarla ve aynı karakterle baş etmeye çalışıyor olmamızdan kaynaklanıyor şüphesiz. Üzücü evet, bazı durumların iyileşmesini zaman bile sağlayamıyorken kendine 'aydın' diye kesimin bu kadar zorlanması çok normal tabii ama olacak olan olana vardıktan sonra haklı her zaman o kötü çukurdan sıyrılıyor ve ders kitabı niteliğinde (gerçek bir olaydan esinlenerek yazılan bir kısa roman özelliği taşıyor) okutulur hale geliyor ve adına da Claude Gueux 'nün diyorlar. Muhakak okuyun, okutun!
2023 2. kitabı
Okunma: 10 Mart 2023 21:50
Claude Gueux, Victor Hugo'nun gerçek bir olaydan esinlenerek yazdığı uzun öyküsü. Kahramanımız Claude Gueux hırsızlık yapmak zorunda kalıyor ve hapse giriyor hapiste gelişen olaylar sonucu daha büyük bir ceza alıyor. Victor Hugo, Claude Gueux üzerinden, gerçek suçlunun; sadece suçu işleyen kişi mi? Yoksa onu suça iten sistem ve bu sistemi düzeltmeyip suçluya ceza vererek işi örtbas eden bizler mi olduğumuzu sorguluyor. Victor Hugo'nun soruları ve sorunları hikaye içinde işleyişi, bu kısacık kitabı çok değerli yapıyor. Kitabın arka kapağında da değinildiği gibi: Bu kitap, Bir İdam Mahkumunun Son Günü ile benzerlikler taşırken Sefiller'in kahramanı Jan Valjean'ın doğuşuna şahitlik etmek açısından da çok önemli.
2024 68. kitabı
Bu kısacık metine kocaman bir yorum yazabilirim, ama… Müfredata eklensin, toplu taşımalarda dağıtılsın, önemli (!!!!) bazı yerlerde okutulsun. Adaletin dişli çarkında dönüp duran, acı ve sefalet içindeki bireylerin küçük mutluluklarının bile elinden alınabildiğine örnek olsun! Belki o zaman her gün akbabaların ciğerini yediği Prometheus’u bu ıstırabından kurtaracak Herakles’ler ortaya çıkabilir.

Victor HugoYazar · 87 kitap
Victor Hugo 26 Şubat 1802'de Fransa'da doğdu. Liseyi bitirdikten sonra kendini tümüyle edebiyata adadı. 1824 yılında Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan La Muse Française dergisini kurdu. Cenacle adını taşıyan coşumcu sanatçılar çevresinin üyesi ve onun odak noktası oldu. 1830-1843 arasında en verimli dönemlerinden birini yaşadı. Romanları, tiyatro yapıtları ve şiirleriyle başarıdan başarıya koştu. 1831'de Notre Dame de Paris (Paris'in Notredame Kilisesi) adlı büyük romanını yayımladı. 1841 yılında Fransız Akademisi'ne üye seçildi. Çok sevdiği kızı Leopoldine'nin 1843'de kazayla boğularak ölmesi üzerine 1852'ye dek yeni yapıt vermedi. 1848 Devrimleri'nden sonra parlemento üyeliğine seçildi. 3. Napoleon'un hükümet darbesini engellemeye çalıştı, başaramayınca 1851 yılında Belçika'ya kaçmak zorunda kaldı. Ateşli bir demokrasi ve cumhuriyet yanlısı olarak imparatorluk rejimini eleştiren yapıtlar yazdı. 1855-1870 arasını küçük bir İngiliz adası olan Guernsey'de geçirdi. O dönem yazarlığının en üretken yılları olmuştur. 1862 yılında başyapıtı olan Les Misérables (Sefiller) adlı romanını yayımladı. Bunu 1866'da Les Travailleurs de la Mer (Deniz İşçileri) ve aynı yıl L'Homme qui Rit (Gülen Adam) gibi önemli romanları izledi. Fransa'da Cumhuriyet yeniden kurulunca Paris'e döndü. Ulusal Meclise seçildi. Artık Fransa'nın en gözde kişilerinden biriydi. Paris Komünü'nün ezilmesinden sonra komüncülerin bağışlanması için çok uğraştıysa da sonuç alamadı. Giderek siyasal ve toplumsal yaşamdan elini eteğini çekti. 1885 yılında ölüm döşeğinde iken; "Tanrı'ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir." diyerek 22 Mayıs 1885 yılında hayata gözlerini yummuştur.