Eski Arap Şiiri

7 Şubat 2025
Kapra Yayıncılık

·144 syf.·
2025 251. kitabı
Çölün Dili Mehmet Şayir’in derleyip çevirdiği eser, yalnızca bir şiir kitabı değil; aynı zamanda Arap edebiyatının derin köklerine açılan bir pencere gibi. Eserde cahiliye devrinden başlayarak Emevîler, Abbasîler ve Endülüs dönemine kadar uzanan geniş bir zaman dilimi yer alıyor. Bu yönüyle 144 sayfalık bir kitap olmasına rağmen oldukça kapsamlı bir içeriğe sahip. Her dönemin önemli şairlerinden örneklerle Arap şiirinin gelişimi, temaları ve ruhu hissediliyor. Kitapta İmam Şâfiî Hazretleri’nden Hallâc-ı Mansûr’a, meşhur Mecnûn (Kays b. Mulevvah)’dan Peygamber Efendimiz’in hırkasını hediye ettiği sahabe Ka‘b b. Zuheyr (r.a.)’a kadar pek çok kıymetli isim yer alıyor. Her şairin kısa bir biyografisi verilmiş olması, okuyucunun şiirleri tarihî ve ruhî bağlamı içinde anlamasını kolaylaştırıyor. Bu yönüyle kitap yalnızca bir antoloji değil, aynı zamanda küçük bir kültürel rehber niteliğinde. Anlaşıldığı kadarıyla Kapra Yayıncılık bu eseri iki farklı biçimde yayımlamış: biri Arapça-Türkçe karşılıklı metin düzeninde, diğeri yalnızca Türkçe çeviri olarak. Ben yalnızca Türkçe olan baskıyı tercih ettim ve açıkçası bu tercihimden memnun kaldım; çeviriler sade, anlaşılır ve şiirin duygusunu okuyucuya geçirecek güçteydi. Genel olarak Arap şiir dünyası hakkında zihin açıcı bilgiler sunan, hem edebî hem de kültürel açıdan değerli bir eser olduğunu düşünüyorum. Kapsamı, seçkisi ve çeviri diliyle “Çölün Dili” başarılı bir çalışma. Puanım: 8/10 Bu kitap, hem Arap şiirine ilgi duyanlar hem de Doğu edebiyatının köklerini tanımak isteyenler için gerçekten tavsiye edilebilir bir derleme.
Şiir
Çölün DiliAnonim · Kapra Yayıncılık · 20258 okunma
Arap şiirine giriş
2025 42. kitabı
Okunma: 21 Ekim 2025 20:30
Arap kültürü denilince sanki sadece dinden ibaretmiş gibi düşünülüyor. Bu insanlar eski inançları zamanında da sonrasında da sanki hiç; sevmemiş, acı çekmemiş, sarhoş olmamış, hayat üstüne düşünmemiş, hatta yaşadıkları dönemi hiç eleştirmemişler gibi. Kısacası insan değillermiş ve insani olan tüm durumların dışında yaşamışlar gibi yapay bir kalıp oluşturulmuş. Kitapta İslamiyet öncesi ve sonrası şairlerine yer verilmiş. Her şairin hayat hikayesi ile birlikte şiirlerinin yapısı ve içeriği açıklanmış ve şiirlerinden bölümler sunulmuş. Arap şiirine giriş kitabı olabilecek ölçüde güzel ve yeterli bir içeriğe sahipti bence. Daha geniş bir okuma için güzel bir başlangıç kitabı.
Şiir
Çölün DiliAnonim · Kapra Yayıncılık · 20258 okunma

AnonimYazar · 532 kitap
Anonim Fransızca kökenli bir kelimedir. Sıfat olarak adı sanı bilinmeyen anlamına gelir. Aynı zamanda kim tarafından yapıldı ya da ne zaman ortaya çıktı bilmeyen şeklinde de anlamak mümkündür. Kitaplar çeşitli nedenlerle "Anonim" olarak adlandırılabilir: * Resmi olarak bu isim altında yayınlanmış olabilirler * Belirli bir yazara atfedilmeyen geleneksel hikayelerdir * Genellikle belirli bir yazara atfedilmeyen dini metinlerdir