Aralık 2016
Orijinal Adı:
The Mountain Shadow, 2015

·816 syf.·
2024 15. kitabı
#OkudumBitti #DağGölgesi #GregoryDavidRoberts Shantaram adlı kitabın devam kitabı. Dağ Gölgesi'ni on iki yıl sonra yazmış yazar. Niye bu kadar ara verdi bilinmez. Diğer kitapta yazılanların /yaşananların üzerinden iki yıl geçmiş. Bombay'da her şey değişmiştir Mensup olduğu mafya grubunun lideri ve birçok adamı ölmüştür. Yeni kurulan grupta yer almak istemese de bir zaman çalışmak zorunda kalır Lin. Geçmişi unutup sevdiği kadın Karla ve yakın dostlarıyla bir aile kurmak için çaba harcamaktadır. Ölümler, ayrılıklar, vedalar hiç yakasını bırakmaz Lin'in. Lisa ölmüş, eski birçok arkadaşını kaybetmiş. Geride kalanlarla yeni maceralara yelken açan Lin'in en büyük yardımcısı, tek sevdiği kadın Karla olmuştur. Dağda yaşayan Bilge İdriss'e sık sık giderler. İnancı olmayan Lin, maneviyata değer verir. Evet macera devam ediyor. Bir Shantaram olmasa da, ilk kitabı okumuşsanız bunu da okumalısınız mutlaka. Kimler geldi kimler geçti, vazgeçilmeyenler oldu, yitip gidenler. Birbirlerine kenetlenenler. Gerçekten önemli olan her şeyde biriz aslında. Aşkta, inançta empati, aile ve dostlukta, gün batımlarında ve şarkılarda. İnsanlığımızda doğan her dilekte biriz. Kaderimizin bu anında, biz insanoğlu anlamadan ya da düşünmeden bir karahindiba çiçeğini üfleyen bir çocuğuz. Ama bir çocuğun hayranlıkla karışık şaşkınlığı bizim içimizde de var. Bizim hikayemiz bu. Tanrı kelimesinin anlamı bu : Biz biriz. Okumanızı tavsiye ederim, kitapla kalın sevgili dostlar
2024 10. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2024 15:08
Öncelikli olarak ilk kitap Shantaram’ın çevirmeniyle bu kitabın çevirmeni farklı. Banu T. Öğüdücü bu kitabı da çevirmeliydi bence. Shantaram’daki sakin, hoşgörülü karakterler bu kitapta sinirli, fevri karakterli kişilere dönmüş sanki. İlk sayfadan farkı anlayabiliyorsunuz ve böyle olması üzücü oldu. Sonrasında alışılıyor tabii ki, kendinizi olaya veriyorsunuz. Bu kitap da akıcı, ilgi çekiciydi. Felsefi bölümler biraz sıkıcıydı. Sonunu daha farklı tahmin ediyordum ama güzel bitti. Tüm taşlar yerine oturdu. Bu kitap Shantaram’dan 12 yıl sonra yazılmış, belli mi olur belki 3. kitap bile gelebilir. Shantaram dizisini de izleyerek bu Bombay sokakları sayfasını kapattığımı düşünüyorum. Bombay’da rehberlik yapacak seviyeye geldim sanırım :D Bu kitabı da Shantaram okuyan herkese tavsiye ediyorum ki böylece Linbaba’nın hikayesini tamamlayabilsinler. #247215193 Gregory David Roberts Dağ Gölgesi Shantaram
2023 94. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2023 15:51
"Bir gün, hayatımızı yolda karşılaştığımız sevgi ve inançla yeniden dokumaya başlasak da, unutamadıklarımızın lekesi tenimizde hep kalır. Kapalı bir kapıya her bakışınızda dün de size bakar." (Syf. 612) Dağ Gölgesi ' nde; Shantaram ' ın ana karakteri Lin' in geçmişinin kapılarını kapatıp kendisine yeni bir hayat kurma çabasını okumaya devam ediyoruz. Ancak bir çok değişiklikle birlikte.... Shantaram' da yaşanan olaylar üzerinden iki yıl geçmiştir. Lin, Hindistan' a geldiğinde içine girdiği ve aile olarak kabul ettiği suç dünyasından uzaklaşmaya başlamıştır. Geçmişini arkasında bırakıp, sevdiklerinden geriye kalanlarla yeni bir hayat kurma çabasındadır. Yine aşk, pişmanlıklar, umut ve kayıplar arasında gidip gelen, bazı bölümlerde yavaşlayan bazı bölümlerde de hızlanan bir hikaye okumaya devam ediyorsunuz Dağ Gölgesi' nde. Yazar Gregory David Roberts; ikinci kitabı yazmak için 12 yıl beklemiş. Sanırım bu nedenle de kitabın bazı bölümlerinde okuyucuya da yardımcı olmak amacıyla Shantaram ' daki olaylara kısa kısa geri dönüşler yapmış. Bu durum, iki kitabı yakın zaman dilimlerinde okumayanlar için bir kolaylık olacaktır. Çünkü iki kitap da olaylar ve karakterler acışından bir hayli kalabalık. Kitabın güzel yanlarından bir diğeri de, bu kalabalık hikayeye dahil olan herkese iyi ya da kötü bir son yazılmış olması. Kitap bittiğinde hiç kimseye dair bir soru işareti kalmıyor aklınızda. Bunu yanında, Dağ Gölgesi ' nde, Lin ' in dağda yaşayan bir bilge olan İdris ile yaptığı felsefi sohbetlerin kitaba bir farklılık kattığını da belirtmek gerek. Etkileyicilik açısından değerlendirecek olursam da, iki kitabı da okuduktan sonra şunu rahatca söyleyebilirim; Dağ Gölgesi de akıcı ve etkileyici olmasına rağmen benim için Shantaram' dan bir adım geride kaldı. Sonuç
İnceleme Edebiyat
2018 8. kitabı
Dağ Gölgesi, Shantaram'ın devamı. Yani serinin ikinci kitabı. Shantaram ve Dağ Gölgesi, Hindistan'ın Bombay şehrinde geçen geniş kapsamlı bir eser. Shantaram'dan sonra Dağ Gölgesi on iki yıl sonra satışa çıkmış. Yazar neden bunca yıl ara verdi sebep neydi bilmiyorum ama iyi ki devam etmeye karar vermiş. Bu kitapta Shantaram'ın iki yıl sonra tekrar Bombay'a gelmesini, mafya hesaplaşmasını, aşkını, arkadaşları ile olan diyaloglarını okuyoruz... Yavaş ama dolu dolu ve verimli bir okuma süreçi oldu benim için. Kalın ama akıcı. Akıcı ama ağır ağır okunması gerekenden. (Akıcılık her zaman "hızlı okunan" manasına gelmez bu arada). Kitap daha ilk satırdan itibaren insanı yakalayıp Bombay dünyasına çekiyor. Birbirinden farklı karakterlerin diyalogları ve davranışları sanki her an karşınıza geçecekmiş gibi capcanlı. Anlatıcının zihninden geçenleri okurken, onunla birlikte sordum sorguladım adeta. Çok cümlenin altını çizdim, çok şeyler düşündüm. Öyle bir satırlara denk geliyorsunuz ki soluklanmak için kitaba ara vermek istiyorsunuz... Herhangi bir yazar size hiç duymadığınız bilmediğiniz bilgiler verebilir. Size Hindistan'ın ekonomik ve siyasal yapısını, tarihini vs. öğretebilir. İyi bir yazar ise tüm bunları güzel bir kurgu içine yedirip karşınıza harika bir kitapla çıkar. Kitap okumanın en güzel yanlarından biri de bu değil mi? Okurken Hindistan'a gidip onun havasını solumak, o sokaklarda gezmek, toplumun acısına tanık olmak, onlarla birlikte ağlayıp gülmek. İşte bunu başaran çok az yazar var. Bence Gregory David Roberts gelmiş geçmiş en iyi yazarlardan. Yazarın zekasına, kelimelerle dansına hayran kalmamak elde değil. Her ne kadar uzun bir sürede okumuş olsam da, Roberts hayranlığıma kat eklendiğini belirtmeden geçemeyeceğim. Belki yazar bundan sonra tüm olayların başladığı
2021 9. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 09:59
Shantaram ve Dağ Gölgesi. Şahane iki kitap. Keşke biraz daha yazmış olsa dedirten sizi Hindistan’ın sokaklarında dolaştıran kitabi okuyormuş gibi değil de sanki birebir yaşıyormuşsunuz hissini veren bir eser.
2021 10. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2021 20:50
Yakın zamanda okuduğum Shantaram'ın devam kitabı. Yazar bu devam kitabı için 12 yıl beklemiş, belki yıllar içinde bir üçüncüsü de yazılır belli mi olur? Macera kaldığı yerden devam ederken, aradan 2 yıl geçmiş ve Shantaram Bombay'a geri döndüğünde hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını görür. Sevdiği dostlarının tek tek kaybıyla birlilkte tek kazancı sevmekten hiç vazgeçmediği Karla'sına kavuşması olur. İkisi birlikte hayatlarını düzene koymaya çalışırken edindikleri yeni ve eskilerden kalan bir kaç dostla birlikte güç kazanırlar; suçtan uzak yepyeni bir hayat için.. Son derece akıcıydı, yine bolca felsefe vardı ve altını çizdiğim çok cümle oldu..Shantaram kadar başarılı değildi belki ama, yine de mutlu sonla bitmiş olması teselli verici ve bir 3. kitap olursa ne anlatır acaba bu harika yazar diye insan düşünmeden edemiyor.. İlk kitabı okuyanlara tavsiye ederim.. Hiç okumamışlara da ikisini birden;)
2020 147. kitabı
#okudumbitti #GregoryDavidRoberts #DağGölgesi #805sayfa Selam canlar. 2020'nin son kitap yorumuyla sizlerleyim. Shantaram kitabının devamı olan Dağ gölgesi için söyleyebileceğim tek şey kesinlikle herkes ama herkes bu iki kitabı okumalı olacak. Hayatın anlamı nedir mi, yoksa hayatın amacı nedir mi diye sormak lazım diyor kitap bize. Ve bende diyorum ki bu güzel kitabı okuduktan sonra hayatı anlamlandıran hayattaki amaçlarımız değil mi zaten. Ya da öyle olması gerkmez mi?? Gerçeklermi insanı daha mutlu eder, yoksa yalanlar mı? Cevap vermeden önce bu kitabı okuyun bence Alınyazısı ile kader arasındaki fark nedir? Ya da çık bi fark var mı acaba? Kitapla ilgili o kadar çok alıntı var ki paylaşmak istediğim. Ama çok mümkün görünmüyor. O yüzden kalbimi en çok etkileyen en vurucu bir kaç alıntıyla yeni yılda yeni yorumlarla görüşmek üzere diyeyim. Kitapla ve sevgiyle kalın. "Tamam. Günah nedir tanımla öyleyse.. 'Sevgiyi yaralayan her şey günahtır" "Kıskançlığın bşr bir aynası yoktur. Ve öfkenin kulakları gerçeklere daima tıkalıdır" "Bütün barışlar bir tarafın pes etmesiyle sağlanır" "Ruhsal farkındalığa ancak insani iyilik ve cesaretle varılır" "Bütün kalplerin tek bir anahtarı vardır :güven" "Ve umut denen kadim tohum onu besleyen her kalbi onarır" "Bir kadını tanımak istiyorsan onu hemcinsiyle bir rekabet ortamına sokacaksın" "Bana çirkin bir dürüstlükle değil, yaratıcı yalanlarla gelin" "Sevmenin yolu, yolu sevmekten geçer" lin ve karla'nın felsefik atışmalarına bayılfum ben. Garanti ederim sizde bayılacaksınız. Cümle çok güzel değil mi ya "Sadakat, yeterince sevmedikleriniz için gereklidir. Yeterince sevdiğinizde sadakatinizi sorgulamazsınız bile" tartışılır belki ama haklılık payı oldukça yüksek sanki "Her erkek bir hapishanedir" valla bunu yazanında bir erkek
2023 2. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 12:03
Dağ Gölgesi ~ Gregory David Roberts Bombay sokaklarında tekrar gezmeye hazır mısınız? Shantaram’ın devam kitabı olan efsane roman Dağ Gölgesi ile geldim. Shantaram namı diğer Linn, Bombay mafyası için sahte belgeler düzenleyen Avusturalya’lı bir kanun kaçağıdır. Shantaram’da okuduğumuz olayların üzerinden iki yıl geçmiş ve Linn sevdiği iki insanı kaybetmiştir. Bombay artık Linn’in şehridir. Saygı gören, tanınmış bir mafya üyesi olan Linn, geçmişini ardında bırakmaya çalışır, yeni bir hayat kurma çabaları, aşkı, acıları, arkadaşlıkları, duyguları, iyiliği, kötülüğü ile okurken tam bir aksiyon film izliyormuş gibi hissettim. Kadirbhai’nin hocası olan Idriss ile yaptığı felsefi sohbetlerini yine çok sevdim. Linn bu kitapta biraz daha felsefi ve manevi olarak sorguluyor kendini. Etkileyici derin sözlerin olduğu satırların altını çizerek okudum ve o kadar güzel alıntılar var ki hayran kaldım. Kitabın temposu hep yüksek elbette yavaşladığı yerler var fakat hemen toparlıyor. Benim keyifle başlayıp bitirdiğim bir kitap oldu. Şunu söylemeden geçemeyeceğim favori kitabım hala Shantaram bu kitap biraz altında kalmış. Prabaker'in o kocaman gülümsemesini bu kitapta çok aradım. Oda olsaydı keşke ama.. Şöyle güzel bir macera, bol aksiyonlu bir kitap okumak istiyorsanız, bu eseri okuyun, bu maceraya sizde ortak olun diyorum. Ama önce tabiki Shantaram ️ Ve bu kitabı okumama vesile olan canım @magicalrealism iyi ki aldırdın bu kitabı bana diyorum Siz Shantaram’ı okudunuz mu? Yorumlarınızı bekliyorum Sevgiyle ve kitapla kalın “Hırs, kibir ya da nefretle dolu bir kalp asla özgür olamaz.” . “Başkalarının kalplerinde bulduğun gerçeği sev. Ve kendi kalbindeki sevginin sesine daima kulak ver.”
2026 36. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2026 15:59
Shantaram’ın 2.kitabını da bitirerek Bombay sokaklarının rehberi olabilecek mertebeye ulaştığımı düşünüyorum İlk kitap kalbimde bambaşka yer edinmişti, bu da güzeldi ancak ilki kadar değil. En büyük sebeplerinden biri de Prebaker gibi bir karakterin 2.kitabı görememiş olması sanırım Bir de Lin, artık kan dökmeye o kadar alışmış bir halde ki yaşadığı her tartışma neredeyse şiddetle son buluyor. İlkindeki kadar içsel hesaplaşmalar yaşamıyor. Sonunun böyle biteceğini düşünmemiştim, ama bir şekilde herkesin nerede ne durumda olduğu açıklandı, es geçilen kimse kalmadı. Tam bir final oldu denilebilir. Serinin 3.kitabı çıksa mutlaka onu da okurum.
2021 6. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2021 15:16
Shantaram’ın devamı olan Dağ Gölgesi’nde ilk kitaptaki olaylardan 2 sene sonrası anlatılıyor. Hem ilk kitabın hem de ikinci kitabın kalınlığı sizi korkutmasın. Bir başladınız mı muhtemelen elinizden bırakamazsınız. Kitabın sonunda yazar hemen hemen her karaktere iyi veya kötü bir son yazmış. Kitapta kurgu bölümler olmasına rağmen kitabın otobiyografik bir roman olması ve yazıldığı dönemdeki Hindistan’ı anlatması da kitap adına merak uyandırıcı yanlardan biri. İki kitabı da bitiren biri olarak dizisinin çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum.
Roman

Gregory David RobertsYazar · 2 kitap
Gregory David Roberts (21 Haziran 1952), Shantaram adlı romanıyla tanınan Avustralyalı yazar. Eski bir eroin bağımlısı ve 1980'de Pentridge Hapishanesinden kaçan ve on yıldır yaşadığı Hindistan'a kaçan banka soyguncusunu mahkum etti.