Nisan 2017
Yapı Kredi Yayınları

2017 168. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2017 01:24
Bir şey söylemek için bütün şiirlerini okumak gerek ama bu seçme şiirlere göre konuşacak olursak; dili sade, bir kaç şiiri dışında serbest olarak yazmış. İnsanın günlük sıkıntısına, doğaya dair şiirler kaleme almış.
Şiir
Büyük Hüsran..
2024 34. kitabı
Şairin okuduğum ilk kitabı olması sebebiyle büyük bir heyecan ve beklenti ile kitabı elime aldım. Lakin beklentimin çok altında bir kitap çıktı. Kitabın sonlarına doğru bir kaç şiir dışında okunmaya değer bir şey bulamadım ne yazık ki..
2024 27. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2024 16:00
Artık bulunmamak istiyorum, Hiç bir dünyada.. Dağ Uykusu Seni demez de ne der, Gökler insana karşı? Yüzümü maviliklerle doldurur her gün Düşünmek sana karşı. İki şey var yollar boyu aydınlık ve saf, Biri yaşamakla acı, biri ölümce tuhaf: Var olmak sevdiğim senden taraf, Düşünmek sana karşı.
2025 7. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2025 23:13
Geçenki incelemelerimde bahsettiğim okumaya değmez anlamsız şiirlerin yaktığı yüreğime bir nevi su oldu da serptim bu şiir kitabını. İlk şiirlerde özellikle kendimi buldum mısralarda. Hep bir ölme arzusu hep bi yalnız hissetme duygusu falan filan. Yazarın katmak istediği duygularla okunmasa da kişinin kendi yorumunu katabileceği bir eser. Hoşuma gitti şahsen.
Alıntı
2021 73. kitabı
Dağ Uykusu, doğayı betimleyen bir şiir kitabı değil, doğanın düşünüşünü işiten bir bilinç deneyimidir. Dağlarca, dağı yalnızca yeryüzünün yükselen bir parçası olarak değil, zamanın ağır soluğunu taşıyan bir varlık gibi kurar; “uyku” ise durağanlık değil, varlığın kendi özüne çekildiği derin bir tefekkür hâlidir. Dizeler, yalınlığın içinden genişleyen bir sessizlik kurar; taş, gök ve rüzgâr, fiziksel anlamlarını aşarak metafizik bir yankıya dönüşür. Bu şiirlerde doğa, insanın karşısında duran bir manzara değil, insanın içindeki sonsuzluk duygusunun dışavurumudur. Dağlarca’nın dili arınmış, ritmi içten içe ilahi bir devinim taşır; az sözcükle kurulan dizeler, okuru anlamın yüzeyinden çok sezginin derinliğine çağırır. İnsan ile evren arasındaki mesafe, şiirin içinde yavaşça erir; fanilik ile süreklilik arasındaki gerilim, gürültüsüz ama sarsıcı bir aydınlığa dönüşür. Dağ Uykusu, şiiri bir anlatıdan ziyade bir varoluş hâline yükseltir: okur, bu metinlerde yalnızca okuyan değil, sessizliğin nabzını dinleyen bir tanığa dönüşür.
Şiir
"DAĞ UYKUSU" Kitabı Üzerine
2023 27. kitabı
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın seçme șiirlerden oluşan bu kitabın sonunda sekiz sayfalık șairin yaşam öyküsü ve eserleri hakkında bilgiler bulunmaktadır.Üstada saygım sonsuz olsa da bu kitap beni hiçbir bölümünde içine çekemedi.Şu şiir de beni derinden etkiledi not alayım dedirtmedi.Sevenlerine selam olsun.
2019 151. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2019 17:41
Karma şiirlerden oluşan, doğa ile ilgili sade ifadeler içeren Fazıl Hüsnü klasiği. Şiirleri güzel lakin çok sınırlı konusu var. Bir yerden sonra aynı şairin şiirleri twkrar haline geliyor yine de okunabilir.
Dağ UykusuFazıl Hüsnü Dağlarca · Yapı Kredi Yayınları · 2017881 okunma
“Ömrün neresindesiniz, aşkın neresindesiniz?”
2025 31. kitabı
Okunma: 10 Eylül 2025 00:00
Fazıl Hüsnü Dağlarca’dan okuduğum ilk şiir kitabı. Yazarın seçme şiirlerinden oluşan eserin sonunda da yaşam öyküsü yer almakta. Doğa, gece, aşk, ölüm gibi temaların işlendiği bu şiirleri ben pek sevemedim. Yani ne bileyim bana pek geçmedi duyguları. Sanırım şiirlerde aradığım asıl şey duygu. Velhasıl düz yazılarını sevsem de Dağlarca’nın, şiirlerini çok sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Yazarın kalemiyle tanışmak isterseniz bence şiirlerinden değil de düz yazılarından başlamalısınız. Keyifli okumalar.
2023 45. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2023 12:57
Bu aralar yeni şairler keşfetmek istiyorum. Bu yüzden yky yayınlarından Türk şairlerinin kısa kitaplarını alıyorum. Dağ Uykusu'nu da bir öneri ya da sevdiğim bir yazarın kitabı olarak değil de yeni şair öğrenme isteğiyle aldım. Çok da beğenemedim. Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın aktarmak istediği duyguları alamadım.
2024 19. kitabı
Merhaba kitap dostlarıımm Bugün sizlere bir şiir kitabıyla geldim. Aslında çok şiir kitabı okuyan bir okur değilim ama ara sıra okuma listeme eklemeye çalışıyorum. Bu kitabı da mart ayı için seçmiştim ancak umduğumu bulamadım. Elbetteki edebiyatımızın değerli sanatçılarından birisi kendisi ama ben okurken çok keyif alamadım. Sanırım şiir deyince bende duygusallık kavramı ağır basıyor ve bu duyguyu alamadım ama yinede birçok şiiri bir arada okumak keyifliydi. Kitaptan sevdiğim bir şiiri aşağıya bırakıyorum Seni demez de ne der, Gökler insana karşı? Yüzümü maviliklerle doldurur her gün Düşünmek sana karşı. İki şey var yollar boyu aydınlık ve saf, Biri yaşamakla acı, biri ölümce tuhaf: Var olmak sevdiğim senden taraf, Düşünmek sana karşı.

Fazıl Hüsnü DağlarcaYazar · 70 kitap
Fazıl Hüsnü Dağlarca, Türk şairdir. 2007 yılına kadar yayınlanmış 60'tan fazla şiir koleksiyonuyla Türkiye Cumhuriyeti'nin en üretken Türk şairlerinden birisi olan Dağlarca Struga Şiir Akşamları Altın Çelenk Ödülüne layık görüldü. 1971 yılında Şilili şair Pablo Neruda'nın aldığı Nobel Edebiyat Ödülü için hazırlanan listede adaylardan birisi olduğu 50 yıllık İsveç Akademisi arşivlerinin 2022'de kamuoyuna açılması ile ortaya çıktı. 26 Ağustos 1914 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Süvari yarbayı Hasan Hüsnü Bey'in oğludur. İlköğrenimini Konya, Kayseri, Adana ve Kozan'da, ortaöğrenimini Tarsus ve Adana ortaokulundan sonra girdiği Kuleli Askeri Lisesi'nde 1933 yılında tamamladı. Aile, Ataç, Çağrı, Devrim, İnkılapçı Gençlik, Kültür Haftası, Türkçe, Türk Dili, Türk Yurdu, Varlık, Vatan, Yeditepe, Yücel, Yenilik ve Yön gibi dergi ve gazetelerde şiirlerini yayımladı. 1935'te piyade subayı göreviyle Doğu ve Orta Anadolu'nun, Trakya'nın pek çok yerini dolaştı. Ordudaki hizmeti on beş yılı doldurunca, ön yüzbaşı rütbesiyle askerlikten 1950'de ayrıldı. 1952-1960 yılları arasında Çalışma Bakanlığı'nda iş müfettişi olarak İstanbul'da çalıştı. Âsû adlı eseriyle Yeditepe Şiir Armağanı'nı kazandı (1955-56). Buradan ayrıldıktan sonra İstanbul Aksaray'da "Kitap" kitabevini açtı ve yayıncılığa başladı. Ocak 1960-Temmuz 1964 yılları arasında dört yıl Türkçe isimli aylık dergiyi çıkardı. İlk yazısı 1927'de Yeni Adana gazetesinde yayınlanan bir hikâyedir, İstanbul dergisinde 1933'te çıkan "Yavaşlayan Ömür" adlı şiiriyle adını duyurmaya başladı. Varlık, Kültür Haftası, Yücel, Aile, İnkılâpçı Gençlik, Yeditepe ve Türk Dili dergilerinde şiirleri çıktı. Bugüne kadar kendisine birçok ödül verilen şair 1967'de ABD'deki Milletlerarası Şiir Forumu tarafından "En iyi Türk Şairi" seçilmişti. Türk Dil Kurumu Yönetim Kurulu üyesiydi. "Türk şiirinin büyük şairi" olarak tanımlanan Dağlarca, 94 yaşında zatürre tedavisi gördüğü hastanede öldü. Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca, bu yılın ilk aylarında yaptığı bir röportajda ölümünden sonra Kadıköy'de yaşadığı evin müze haline getirilmesini vasiyet etmişti. Evini Kadıköy Belediyesi'ne bağışlayan Dağlarca, Mühürdar Caddesi'ndeki evinde kendisini ziyaret eden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'e, evinin müzeye dönüştürülmesi için vasiyette bulunmuştu. 20 Ekim 2008'de Karacaahmet Mezarlığına defnedilmiştir. Yaşamından sonra evinde bulunan şiirleri "Kaçaklar" başlığı altına 3 kitapta toplanmıştır.