Dikenler

Esvek
Sıralamalar

·207 syf.·
2020 138. kitabı
İTHÂF Birlikte dikenliklere dalıp, beni de kendisini de yaralayana.. İthaf ediyorum bu eserimi... Sonra o bir yol tutmuştu, bense başka bir yol... İkimiz de savaştan sonra yaralı düşmüştük... Ne onun gönlünde huzur vardı, ne de benim içimde istikrârdan eser... Kitap böyle başlıyor ve çok duygu yüklü, çeviri bir eser olmasına rağmen o duyguları hisseddebiliyorsunuz. Benim gibi, sizin için de bir romandaki en önemli şeylerden biri betimleme ise kitap bu konuda çok başarılı. Bir olay ya da ortam betimlemesi her zaman dikkatimi çeker ama romanlarda en zoru duygu betimlemesi olsa gerek... Yazar bu hususta da çok başarılı. Bir de romanın yazarın kendi başından geçmiş olması ve duyguların gerçekliği insanı daha fazla etkiliyor. Kitabı beğendim ve tavsiye ederim. Kitabın baskısı bulunmadığı için benim gibi merak edip, oldu ki kitabı bulamazsanız diye buraya özet geçtim. :) Yazarımız kendi başından geçen bir sevda hatırasını kaleme almış. Bir kızı sevmiş ve nişan günü kızın önceden bir başkasını sevdiğini söylemesiyle işleri zorlu bir sürece evrilmiş. Kitabın baş karekteri olan Sami her türlü fedakarlığı göze almış. Hatta çokça sevmesine rağmen nişanlısına, nişanı bozup önceden sevdiği adamla bir araya gelebilmesi için ailesiyle konuşmayı bile teklif ediyor. Kız karakter ise biraz dengesiz ne yârdan geçiyor ne serden... İşleri iyice zora sokuyor. Bir yandan da aralarında hep kendini hatırlatan bir güven problemi oluşuyor. Günler geçiyor, düğüne üç gün kala herşeyin üst üste birikmesiyle çıkan bir tartışma sonucu düğün dernek kurulmadan bozuluyor. Bir buçuk yıllık ayrılık boyunca Sami karakteri sevdasından vazgeçemiyor ve tekrar bir araya gelmeyi teklif ediyor. Ama kız bu fikre yanaşmıyor.Yıllar sonra karşılaştıklarında ise kız çoluk çocuğa karışmış Sami ise hâlâ aynı...
2022 33. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2022 21:49
Ne fark vardır hayalle gerçek arasında? İkisi de gelip geçen bir tayftan ibaret değil mi? İkisi de insan ruhunu etkileyen bir halden ibaret değil mi? Dikenler" ise, tamamen romantik bir atmosferde yaşayan, hayalle hakikat arasında bocalayıp duran duygulu ve düşünce dolu bir gencin romanıdır. Nişanlısının daha önce olan bir subayla olan münasebetinden dolayı sürekli kuşku duymakta kendine bunu yediremiyip gerçekle pek bağdaşmayan düşüncelere giriyor.. onu çok sevsede dönüşü olmayan bir yola giriyorlar subay başka biriyle evlenirken iki gencimizde arkadaş olarak hayatları birbirinden ayrı yaşamaya devam ediyorlar.. Romanda Semir adında ki karekter Seyyid Kutub olduğu söylenmektedir.. Yazarı daha çok İslam dini üzerine eserlerini okumuştum böyle bir eserini olduğunu duyunca okumak istedim. Bu yönü kendisini cahille dönemi diye tasvir ettiği dönemde kaleme almış olduğu bir eserdir. Okumak isteyenler için farklı bir deneyim olacağını düşünüyorum..
2021 71. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2021 21:28
Kitabın başında Akif Nuri'nin kaleme aldığı yazarı tanıtan ve kitap hakkında bilgi veren önsöz niteliğinde bir yazı var. Daha sonra yazarın kız kardeşine yazdığı mektuptan uzun bir alıntı var. Bu mektup kısmını beğendim. Ve bu kısımlardan sonra romana giriş yapılıyor. Seyyid Kutub'un edebiyatla uğraştığı hidayete ulaşmadan önce yazdığı, sanırsam otobiyografik özelliklere sahip bir eser merak edenler okuyabilir.
2020 1. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2020 00:12
Bir boşluk bir gariplik hissediyordu benliğinde. Inanan bir insanın inancından dönüp küfre gittiği zaman duyduğu bir duyguyu andırıyordu. ... Belki mabed o mabude denilen puttan kurtulmuştu. Ve mistik görünen dünyaların mırıltılarından ve şuhud alemini dolduran teşbihlerden uzaklaşmıştı. Ama o boşalan mabedde ve uzaklaşan ruhta karanlıklar yer etmiş donuklar çöküp kalmıştı. Hayat artık dayanılmaz dayanılmaz bir hal almıştı. ... Okunması gereken kitaplardan

Seyyid KutubYazar · 121 kitap
Profesör Seyyid Kutub (Arapça: سيد قطب), (d. 1906, Mısır – ö. 29 Ağustos 1966). Mısırlı yazar, müfessir ve düşünce adamıdır. Hayatı 1906 yılında Mısır'ın Asyut kasabasısında, dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Orta ve lise tahsilini el-Ezher de bitirdi. Kahire Üniversitesi'nin Darul Ulum fakültesine girdi. 1933 yılında mezun oldugu fakülteye aynı yıl öğretim görevlisi olarak tayin oldu. 1939 ve sonrasında İslami düşünceye yöneldi. 1946'da Konum Dersleri isimli makalesini yayımladı. Çoğuna göre bu makalesi onun İslami düşünceye girişini temsil eder. Makalesinde toplumun ıslahının ve Müslümanların bu yönde çalışmasının Kur'an'ın emri olduğunu savunuyor, Mısır'ın o dönemki toplumsal yapısını ve geçirmekte olduğu dejenerasyonu eleştiriyordu. 1949 yılında ABD'ye gitmiştir. Bu dönem boyunca Amerikan yaşam tarzını ve toplumunu, tanık olduğu ırkçılığı eleştirmiş ve Amerikan medeniyetini primitif olarak görmüş ve reddetmiştir. Ayrıca, 1949 yılında, o yurtdışındayken, İslam'da Sosyal Adalet isimli eseri yayımlanmıştır. Bu eserinde gerçek sosyal adaletin İslam'da olduğunu öne sürmüştür. Ayrıca yine ABD'deki yıllarında, daha önce kaleme almış olduğu edebi makale ve eserleri eleştiriyor, o dönemlerde sahip olduğu daha seküler olarak tanımlanabilecek edebiyat anlayışından ziyade edebiyatın da kaynak olarak en başta İslam'ı alması gerektiğini savunuyordu. Kitaplarında, genellikle geleneksel İslam'a karşı, sahih bir çizgiyi savundu. Tasavvufta var olan hurafeleri eleştirdi. Mısır'a döndüğünde, kamu hizmetinden ayrılıp Müslüman Kardeşler teşkilatına katılmıştır. Teşkilatın gazete ve dergilerinden devamlı olarak düşüncelerini aktarmaya çalışırken, teşkilatın genel düşüncesiyle kendi fikirleri arasındaki bazı farklılıklar ortaya çıksa da, Müslüman Kardeşler ile olan ilşkisi devam etti. Cemal Abdül Nasır'a düzenlenen 1954 tarihli suikast girişimi nedeniyle birçok Müslüman Kardeşler üyesi gibi o da tutuklandı. Yargılama sonunda Seyyid Kutub'a onbeş yıl ağır hapis cezası verilmiştir. Hapiste ileride büyük bir önem ve üne kavuşacak iki eseri olan, Kur'an tefsiri Fi zilâl-il-Kur'an ve Kutub'un siyasi ve düşünsel görüşlerinin en son ve bütününü ifade eden Yoldaki İşaretler`i kaleme almıştır. 1964'te serbest bırakıldıktan sonra, 1965'te tekrar tutuklandı. Bu kez de birçok Müslüman Kardeşler üyesi ile birlikte tutuklanmıştı ve tutuklanma nedeni devlete karşı bir darbe girişimi idi. 22 Ağustos 1966'da hakkında idam cezası verildi. Kararı Pakistan, İngiltere, Lübnan, Ürdün, Sudan ve Irak gibi ülkelerdeki birçok dini otorite ve grup tepkiyle karşılasa ve Nasır'ı kararından döndürmeye çalışsalar da, Seyyid Kutub 29 Ağustos 1966'da idam edildi.