Direniş

Jack London
Çevirmen:
Metin İlkin

2021 216. kitabı
Tepeden bakınca denizin üzerinde gördükleri şeye çok sevinmişlerdi çünkü inançlarına göre tanrıları denizden gelecekti. Kurtuluş bundaydı. Avrupalılar gemileriyle geldiklerinde önce canayakın yaklaştılar kıta yerlilerine. Çeşit çeşit hediyelerle gönüllerini çeldiler. Sonra akın akın geldiler ama bu defa ellerinde ne varsa almak için. Kıta yerlileri ev sahibi olmaktan köle olmaya dönmüşlerdi. Bunun için ne kadar direnseler de ellerindeki basit araçlar onları uzun süre tutamadı. Ya köle oldular beyazlara ya da öldürülecek şeyler. Direniş. Batı Avrupa'dan gelen İspanyol ve Portekizlilerin "Yeni Dünya"da yaşayanları evlerinden kovup, buraya yerleşmelerine karşı topraklarından vazgeçmeyen halkın öyküsü. Direniş, sonu zafer olmasa da, yerinden yurdundan bir vazgeçmeyişin öyküsü. Ayrıca bu öykü kitabı Cüzzamlıların da öyküsü. London, Hawaii yerlilerinin ve artık onlarla yaşayan beyazların cüzzam hastalıklarını, kültür ayrımcılığını, insanın açgözlülüğünü ve en büyük tanrıları olan paraya tapınmanın öykülerini yazıyor bu kitapta. Günry Denizi Hikayeleri adlı kitapta da bu kitaptaki öyküler kullanılıyor. Bu da Jack London öyküleri için derlenen ve isimlendirilen kitapların, yayıncı keyfine göre oluşturulduğunu gösteriyor.
2019 9. kitabı
Her ne kadar kendisini sevsem de Jack Londun'un bu kitabını son öyküsü dışında beğenmedim diyebilirim. 8 kısa öyküden oluşan Direniş sizi de sıkabilir demedi demeyin.
2017 10. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2017 00:00
Jack London'ın sekiz adet öyküsünün yer aldığı bir kitaptır, bu. Bu öykülerin tamamı Hawaii'de geçiyor. Beyaz adamın gelerek yerlilerin topraklarını haksız bir şekilde sahiplenip bu topraklarda yine yerlileri düşük ücretle çalıştırmalarına da dem vuran yazar ayrıca din hakkında vaaz veren misyonerlerin sonradan yaptığı haksızlıklara da değiniyor. Cüzzam hastalığının kapsamlı olarak yer bulduğu bu öyküler de aynı zamanda istiridye avcılarının ve denizcilerin maceraları, adalardaki sosyal sorunlar, yerli halkın üstün özellikleri, cüzzamlı hastaların karantinaya alındığı Moloka'i adası ve diğer muhtelif konulara da değiniliyor. Serüvenli, duygusal bu öyküleri okumak size farklı bir deneyim kazandıracaktır. ABD'de son zamanlarda yayınevleri bu öykü kitabını ''Stories Of Hawaii'' başlığı altında yayımlamışlar. Ülkemizde de ''Hawaii Hikayeleri'' başlığı altında yayınlayan yayınevleri bulunsa da Oda Yayınları ilk öykünün başlığını kullanarak kitaba ''Direniş'' başlığını vermek istemiş.
2015 70. kitabı
Cüzzam hastalığının kişi ve toplum üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor. İzole bir şekilde birbirlerine tutunarak ayakta ve hayatta kalabilmenin mücadelesi.
2026 11. kitabı
Kitap çeşitli hikayelerden oluşuyor. Özellikle 3 hikaye diğerlerinden daha etkileyeciydi. Jack London yine güçlü gözlem ve analiz yeteneğini konuşturmuş. Netflix hikayelerden mini dizi ve film uyarlasa çok fazla izleneceğinden eminim.
·124 syf.·
2023 6. kitabı
Olayları bir köpeğin gözünden okuyoruz, yaşadıklarını yaşıyor, hissettiklerini hissediyoruz, kitaptaki olaylar ve konu bayağı ilgi çekiciydi, daha güzel olabilirdi, bu güzellikler çevirinin gölgesinde kalmış. Vahşetin Çağrısı kitabını Ölüme Meydan Okuyan Adam olarak çevirmişler. İsmi farklı geldiği için aldım, daha önce duymamıştım çünkü Jack London'ın böyle bir kitabı olduğunu. Keşke yine duymasaydım, çeviri çok kötü, yazım yanlışı çok fazla yapılmış. Bu yayından bu çeviriyi okumamanızı tavsiye ediyorum. Issız adaya düşerseniz yanınıza almayın ama başka çareniz yoksa yine de bir düşünün almadan önce. :)
Ölüme Meydan Okuyan AdamJack London · Turna Yayınları · 20171,893 okunma
2023 53. kitabı
Issız, soğuk ve yabancı Kanada Ormanlarında altın aramak için yollara düşen iki arkadaştan biri sakatlanır, diğeri ardına bakmaz, hızlı adımlarla kendi yoluna devam eder. Kalan için artık açlıkla, soğukla ve ormandaki vahşi hayvanlarla mücadele etmesi gereken yeni bir hikâye başlar. Yaşama umudunu bir girdap gibi yüreğinde taşıyan karakterin, hayata tutunma çabasını okuyoruz. Yazarın en iyi kitabı olduğunu söyleyemem ancak genel olarak dili ve konusu ile iyi bir kitaptı. Öykü kısa ve özdü. Tavsiye edeceğim güzel bir eser.
Yaşama HırsıJack London · Öz Yayınları · 19771,893 okunma
2024 12. kitabı
Jack London'un Yaşamak Hırsı (Love of Life) başlıklı hikâyesindeki ayrıntıları hiç unutamadım. Bir lokmalık küçük bir balığı yakalamak için dakikalarca çırpınan adamın kurtlardan arta kalan bir geyik kemiklerini kemirmesini, kurtarıldıktan sonra yatağının altına ekmek stoku yapmasını... Daha fazla örnek verip kitabın büyüsünü bozmak istemiyorum ama kitapta insanın aç kalınca içinden aniden ortaya çıkan canavara vurgu yapmış yazar ve bunu o kadar güzel tahlillerle anlatmış ki sanki kitabı okurken yaşıyormuş gibi hissettim.Kitap aynı zaman da insanın zihninde verdiği psikolojik savaşı o kadar net anlatmış ki yazarın bunu yazarken ki zekasına hayran olmamak elde değil.Kitap aynı zaman da tam bir maslow'un hiyerarşisine göre yazılmış.Yemek içmek ihtiyacını karşılayamayan kahramanımız bir üst basamağa geçememiş ve bu basamakta saplantılı olarak kalmış.İşte buna da yaşamak hırsı diyoruz zaten.
Yaşamak HırsıJack London · Varlık Yayınları · 19611,893 okunma
2021 54. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2021 22:55
okurken üşüten kitaplar listesi yapılsa kesinlikle Jack London 'ın kitapları bu listenin en üstlerinde yer alırdı. yine kar,soğuk ve hayatta kalma isteği. Kitabın içerisindeki iki hikayeden ilki altın aramaya çıkan iki arkadaştan birinin bileğinin burkulması ve arkadaşının onu yalnız bırakmasıyla ana karakterin verdiği yaşam mücadelesini anlatıyor. ikinci hikaye "Kulübede" adında. -74 derecede bir kamp bulan adamın kulübeye sığınmasını ve ardından iki kişinin daha kulübeye gelmesiyle başlıyor olaylar. anakarakterimiz bu iki kişiden birini geçmişte çok iyi tanıyor. gerisi size kalsın spoiler vermek istemiyorum. severek okudum.
Yaşama HırsıJack London · Mavi Çatı Yayınları · 20201,893 okunma
2021 45. kitabı
Kitap 3 hikayeden oluşuyor ve tüm hikayeler çok akıcı ve güzel ama benim en çok beğendiğim hem en uzun hem de okuması çok keyif veren Buck ile ilgili olan hikayeydi. Bu hikayede 1 köpeğin evinden alınarak nasıl vahşi bir hayvana dönüştüğünü anlatıyor ve gerçekten ben çok beğendim. Hikaye tarzı kitaplar okumayı seviyorsanız size tavsiye ederim.
Ölüme Boyun Eğmeyen AdamJack London · Arkhe Yayınları · 20061,893 okunma

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.